Street Art in Eindhoven: de mooiste straatkunst

by DutchieontheRoad
5 comments

Ik ben een groot fan van street art! Als ik op stedentrip ga probeer ik dan ook altijd op zoek te gaan naar street art. Ik hoef echter niet heel ver van huis te zoeken aangezien ik in Eindhoven woon…een stad met een echte graffiti cultuur. Home sweet home 🙂 Natuurlijk ben ik bekend met diverse werken in Eindhoven, maar veel street art was nog onbekend voor mij.  Daar moest verandering in komen en daarom stapte ik vorige week op de fiets. Ik ging op zoek naar Street Art in Eindhoven.

Street Art in Eindhoven

Als echte Eindhovense weet ik dat mijn stad niet de meest populaire stad van Nederland is. Ik snap het ook wel. Wij hebben geen grachten en mooie gebouwen. De binnenstad van Eindhoven is niet bepaald de mooiste van het land…dat geef ik eerlijk toe. Eindhoven is industrieel en rauw maar ook dat heeft zijn charme. Wij hebben een geweldig winkelgebied vind ik persoonlijk en een gezellige markt met veel terrasjes. De Belgen en Limburgers komen niet voor niets massaal naar Eindhoven. Wil je meer weten wat je kunt doen en zien in Eindhoven? Lees dan vooral mijn cityguide.

Er is onwijs veel toffe Street Art in Eindhoven te vinden en als je een liefhebber bent, kan ik het jaarlijkse Step in the Arena festival bij de Berenkuil van harte aanbevelen.

De Berenkuil en Step in the Arena

De Berenkuil is de grootste legale graffitiplek van Nederland en is the place to be als het om street art gaat. Jaarlijks vindt hier het kleurrijke festival Step in the Arena plaats. Helaas gaat het festival dit jaar niet door vanwege de corona crisis dus ik ben benieuwd of er nog een metamorfose komt dit jaar. Ik hoop het van wel.

Vroeger was de Berenkuil een gevalletje ‘vergane glorie’ waar je snel voorbij fietste en ik mocht er zelfs niet fietsen van mijn ouders vanwege louche figuren die er rond liepen. Tegenwoordig is de Berenkuil helemaal hip en kun je hier op je gemakje rondlopen om te genieten van street art. De Berenkuil is tegenwoordig één van de grote trekpleisters van Eindhoven. Wil je héél veel street art zien? Kom dan zeker naar de Berenkuil want dit is het openluchtmuseum van graffiti. Je kunt je auto eenvoudig en gratis parkeren aan de ventweg van de Insulindelaan (bij de Karpendonkse plas) of de Celebeslaan.

Street Art Eindhoven

Street Art Eindhoven

Street Art EindhovenStrijp-S: het creatieve hart van Eindhoven

Strijp-S is een rauw en industrieel gebied aan de rand van het centrum. Er zijn leuke en hippe restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, een skatepark, hippe winkels en ook vindt hier iedere maand de Feelgood Market plaats. Erg gezellig vind ik persoonlijk, helemaal in de zomer want dan staat het Ketelhuisplein vol met foodtrucks en is er live muziek. Strijp-S is bekend terrein voor mij aangezien Fotoclub Eindhoven hier gevestigd is waar ik diverse fotocursussen gevolgd heb. Ideale locatie voor een fotocursus by the way. Ik ga nog steeds regelmatig naar Strijp-S om te fotograferen. Je kunt echt onwijs toffe street art vinden op Strijp-S en als je een liefhebber bent van industrieel, gaat je camera hier overuren maken.

Meer weten wat er allemaal te doen in op Strijp-S? Lees dan vooral dit artikel. O ja…ik parkeer mijn auto altijd gratis aan de Steenstraat in de wijk Philipsdorp. Vanaf daar is het nog vijf minuutjes lopen naar Strijp-S. Strijp-S is ook te voet bereikbaar vanaf Station Eindhoven of je stapt uit op station Beukenlaan als je met de trein komt.

Street Art Eindhoven

Street Art Eindhoven

Langs het spoor richting Philips Stadion

Als je toch bij Strijp-S bent, loop dan vooral langs het spoor richting het Philips Stadion. Langs het spoor zie je een wall of fame waar ook Guus Meeuwis vereeuwigd is. Als je voorbij het Philips Stadion loopt en oversteekt, neem dan vooral een kijkje op de hoek van de Vonderweg/Gagelstraat achter het PSV Honk. Daar vind je namelijk een prachtige kleurrijke pauw. Ik wist dat deze pauw zich ergens in Eindhoven bevond, maar ik zag deze dus vorige week pas voor het eerst. Wow…echt supermooi! Als je daar toch bent, kun je ook meteen een kijkje nemen op de Ventoseweg waar ze een mooie onderwaterwereld gemaakt hebben.

Street Art Eindhoven

Street Art Eindhoven

De oude Dommeltunnel: Silly Walk Eindhoven

Ook de oude Dommeltunnel was zo’n plek waar je vroeger beter niet kon komen. Tegenwoordig hebben ze dit tunneltje versierd met ‘Silly Walk Eindhoven’. Ik vind dit echt zo ontzettend leuk. John Cleese leert je de gekke loopjes maken uit de film Monty Python. Deze enorme muurschildering is trouwens beveilig met een speciale coating, om te voorkomen dat er graffiti overheen gespoten wordt. Een goed besluit als je het mij vraagt.

Silly Walk Eindhoven

De binnenstad van Eindhoven en De Bergen

Als ik naar de binnenstad ga, neem ik geregeld de fiets want dat is makkelijker qua parkeren. Bij de Piazza kun je gratis je fiets stallen in de ondergrondse fietsenstalling. De twee lelijke fietstunnels die veel lijken op een puntzak friet (sorry…mijn mening) zijn ook voorzien van graffiti en dat maakt ze een stuk aantrekkelijker, haha. Aan de Nieuwe Emmasingel bevindt zich Vue Cinemas. Neem vooral even een kijkje achter de bioscoop want daar vind je een onwijs toffe muurschildering. Hier heeft Stichting Giftig een metershoog kunstwerk gemaakt.

De Bergen is een erg populair gebied in Eindhoven en ook hier is street art te vinden. Kunstenaar Aryz uit Spanje maakte een enorme muurschildering op de Kleine Berg. Deze had ik ook nog nooit gezien terwijl hij echt enorm is. Altijd al een keer Spiderman willen zien? Op de Smitsstraat kun je deze superheld bewonderen.

Rijd langs het stadhuis richting de P.Czn. Hooftlaan en daar kun je een hele mooie muurschildering vinden. Deze lange muur gaat over schoonheid en troost en daar kan ik mij helemaal in vinden. Wat een prachtig kunstwerk!

Street Art Eindhoven

Street Art EindhovenSectie-C: creatief terrein

Tot voor kort had ik nog nooit van dit terrein gehoord terwijl het serieus 5 minuten van mijn huis is. Ik schaamde mij diep, haha. Natuurlijk had ik het terrein vaak gezien maar ik wist gewoonweg niet wat het was…ondanks alle drukte tijdens de Dutch Design Week. Maar goed…Sectie-C is dus een terrein waar studio’s, werkplaatsen, tuinen, podiums, tentoonstellingen en laboratoria gevestigd zijn. Er werken hier maar liefst 180 creatieve ondernemers. Weer wat geleerd over mijn eigen wijk 😉 Op dit  terrein is een hele gave muurschildering te vinden. Ik was echt onder de indruk van deze prachtige vogel.

Street Art Eindhoven

Tunnelvisie in Eindhoven

Tunnels in Eindhoven staan niet goed bekend…mijn ouders leerden mij er vooral weg te blijven. Tunnels en viaducten worden vaak als donker, ongezellig en onveilig ervaren. Daarom bedacht de gemeente Eindhoven het project ‘Tunnelvisie’. Kunstenaar werden ingeschakeld om de tunnels van Eindhoven een metamorfose te geven…een heel goed idee als je het mij vraagt. De reeds genoemde ‘Silly Walk’ is zo’n voorbeeld, maar ook de Ekkersrijttunnel en de tunnel bij de Kruisstraat werden onder handen genomen. Bij mij in de wijk werden ook drie tunnels bij de Kade opgeknapt en dat was nodig ook. Deze drie tunnels waren echt grauw en donker. Ik was echt positief verrast toen ik zag dat deze tunnels een metamorfose hadden gekregen…wat een verbetering!

Street Art Eindhoven

Ik vond het écht onwijs leuk om op ontdekkingstocht in mijn eigen stad te gaan en was positief verrast. Er waren diverse werken die ik nog nooit gezien had of waren opgevallen. Mijn persoonlijke favorieten waren de kleurrijke pauw, de vogel op Sectie-C en ik heb nog steeds een zwak voor de Berenkuil. Ik heb begrepen dat ze het graffitifestival proberen te verzetten dus wie weet kunnen er later dit jaar nog naar toe 🙂

Zijn jullie ook liefhebber van street art?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Street Art Eindhoven

You may also like

5 comments

Eva Hopstaken 4 mei 2020 - 13:00

Sinds lange tijd neem ik me al voor (weer) eens naar 040 te gaan, maar op een of andere manier komt het er niet van. Jouw artikel en mooie foto’s zijn een fijne reminder dat ik toch echt eens een keer in de trein moet springen en de lichtstad met een bezoekje moet vereren.

Reply
Jenny 8 mei 2020 - 21:59

Ohhhh, step in the arena zal dit jaar ook niet door gaan. Ik was er vorig jaar voor het eerst bij, dat was erg tof.

Reply
Marcella Molenaar 22 mei 2020 - 10:22

Wauww, wat veel moois! 🙂 Goed om te lezen hoe ze de Berenkuil zo’n oppepper hebben gegeven. Zelf ben ik bij Strijp S geweest en ik vind het er heel tof. Zou er urenlang kunnen ronddwalen. De andere plekken kom ik graag nog eens ontdekken want ik ben dol op Eindhoven!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…25x Doen op de waddeneilandenMy Profile

Reply
Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl 1 juli 2020 - 10:47

Wauw, eigenlijk nog niemand over een street-art wandelroute in Eindhoven gehoord, maar deze moet er hoe dan ook komen. De tekeningen getuigen echt van ware artiesten in Eindhoven. Heel gaaf!
Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl onlangs geplaatst…5x Trein naar kasteel in FrankrijkMy Profile

Reply
Hotspot - The Student Hotel Eindhoven - 9 augustus 2020 - 18:03

[…] Lees ook: Street Art in Eindhoven: de mooiste straatkunst […]

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.