STRAAT Museum in Amsterdam: het grootste Street Art Museum ter wereld

by DutchieontheRoad
8 comments

Ben je een liefhebber van Street Art, dan is het STRAAT Museum in Amsterdam een echte must-see. Dit museum is gevestigd in de voormalige scheepsloods op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Hier vind je meer dan 150 werken van (inter)nationale kunstenaars. Dit museum is één van de tofste musea waar ik ooit geweest ben en ik keek dan ook mijn ogen uit. Het STRAAT Museum is een nieuw museum aangezien het pas sinds oktober 2020 is geopend. Trek voldoende tijd uit voor een bezoek aan Amsterdam Noord want ook buiten het museum is er voldoende te zien.

STRAAT Museum Amsterdam

Het STRAAT Museum bevindt zich in een oude loods van 8000 m² en alleen de voorgevel van deze loods is al een plaatje. De wereldberoemde Braziliaanse kunstenaar Kobra schilderde een 24 meter hoog portret van Anne Frank op de gevel van het museum. Dit kunstwerk met de titel ‘Let me be myself’ vertelt het verhaal van Anne Frank.

Het bijzondere aan dit museum is dat alle werken die hier te bezichtigen zijn, in de loods zelf worden gemaakt. De kunstwerken hebben echt een enorm formaat (negen bij vijf meter) en tijdens mijn bezoek, zag ik een aantal lege doeken hangen die waarschijnlijk binnenkort gemaakt gaan worden. Lijkt me echt heel tof om te zien.

De grote loods is zo ingedeeld dat het eruit ziet als een stad met straten en pleinen. Je maakt kennis met Street Art uit de hele wereld want er hebben maar liefst 140 kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten gewerkt aan deze kunstwerken. Ik kan mij geen betere locatie voor dit museum bedenken. Her en der zie je nog diverse kranen in de lucht hangen en dat maakt de beleving helemaal compleet.

STRAAT Museum
STRAAT Museum

STRAAT Museum

Overweldigd door de grote hoeveelheid Street Art

Ik had online natuurlijk al het een en ander gezien, maar dat valt in het niet bij de werkelijkheid. Om eventuele drukte te vermijden stond ik om 10.00 uur al voor de deur en dat bleek een goede keus te zijn. Ik had de gehele loods voor mezelf en dat maakte het nog indrukwekkender.

Ik wist bij binnenkomst gewoon niet waar ik moest kijken…overal om mij heen zag ik enorme kunstwerken en het eerste wat ik dacht was: “Dit is helemaal mijn ding!” De eerste minuten waren enigszins overweldigend en ik wist dan ook even niet waar ik moest beginnen. Bij het begin dan maar, haha.

Er hangen niet alleen maar kunstwerken op ooghoogte, maar ook hoog in de lucht. De kunstwerken in het STRAAT museum zijn gegroepeerd op de volgende 5 thema’s : persoonlijk, esthetisch, verbonden, bewust en empatisch. Sommige kunstwerken grepen mij echt aan omdat ze een verhaal vertellen. Ik vond het geweldig om door deze loods te lopen en viel van de ene in de andere verbazing…zo mooi!

Street Art Amsterdam

STRAAT Museum Amsterdam

Praktische informatie STRAAT Museum

Het STRAAT Museum is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00. Toegangskaarten kosten online € 17,50 en voor € 2,50 kun je ook een audiotour reserveren. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een gratis kinderspeurtocht verkrijgbaar bij de kassa. Meer weten over de tentoonstelling en de geschiedenis van Street Art? Boek dan een rondleiding in het weekend.

  • De NDSM-werf is eenvoudig bereikbaar vanaf Amsterdam centraal. Er vaart een gratis pont (de meest linker) en deze vertrekt tijdens spitsuur ieder kwartier en buiten spitsuur ieder half uur. De vaartijd is ongeveer 15 minuten.
  • Houd er rekening mee dat koffers, rugzakken, paraplu’s en grote objecten niet zijn toegestaan. Rugzakken, tassen en jassen kunnen gratis worden opgeborgen in de kluisjes.
  • De scheepsloods wordt niet verwarmd dus tijdens de koudere maanden is een jas aan te raden.
  • Bij het STRAAT Café kun je terecht voor koffie, lunch en borrel. 

STRAAT Museum Amsterdam

STRAAT Museum Amsterdam

Ik vond het STRAAT Museum echt super tof om te zien en sluit niet uit dat ik er ooit nog een keer naartoe ga. Met regelmaat zijn er nieuwe kunstwerken te bewonderen. Ben jij ook een liefhebber van Street Art, dan wil je zeker een keer naar het STRAAT Museum in Amsterdam. Trek ruim de tijd voor een bezoekje aan Amsterdam Noord want er valt nog veel meer te beleven. Ook buiten het museum is er namelijk Street Art te bewonderen op het NDSM-terrein, zijn er regelmatig events en markten en kun je onwijs lekker eten bij diverse restaurants.

Zijn jullie wel eens naar het STRAAT Museum in Amsterdam geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

STRAAT Museum Amsterdam

You may also like

8 comments

Yvonne 15 november 2021 - 10:35

Nog niet geweest, maar ik denk dat ik hetzelfde heb als jij: dat ik eenmaal binnen denk dat het precies mijn ding is en niet weet waar ik het eerst moet beginnen. Ik vind het wel behoorlijk aan de prijs, maar kinderen gratis maakt dat wel weer goed. 🙂 Ik ga er zeker een keer naartoe!
Yvonne onlangs geplaatst…Bezienswaardigheden in Krakau en omgeving voor stedentrip PLUSMy Profile

Reply
Marko 16 november 2021 - 13:15

Beetje vreemd idee, eigenlijk, straatkunt in een binnenlocatie. Maar je foto’s overtuigen wel: hier wil ik zeker ook een keer naartoe. Niet goedkoop, inderdaad. Weet je misschien of de Museumkaart geldig is? Dat zou al heel veel schelen.

Reply
Janet 16 november 2021 - 15:44

Musea is op zich niet echt mijn ding, maar dit lijkt me wel heel gaaf hoor. Ik ben echt een fan van goede street art.
Janet onlangs geplaatst…Het leed dat de aftakeling heet #3 mijn heupoperatieMy Profile

Reply
Diana 18 november 2021 - 10:14

Uhm eerste reactie is toch dat ik vind dat street art niet in zo’n soort setting hoort. Voor mij is street art struinen door een stad en kijken wat voor moois je tegen komt. Wel gave werken hebben ze tentoongesteld.

Reply
Annemarie 18 november 2021 - 17:35

Het STRAAT Museum lijkt me erg gaaf! Wat een prachtige kunstwerken. Ik ga er zelf ook binnenkort naartoe, ben benieuwd!

Reply
Maaike 18 november 2021 - 20:48

Oh, dit lijkt mij echt heel erg gaaf om met eigen ogen te zien! Ik lees bij een aantal reacties dat ze het prijzig vinden: voor die mensen heb ik een tip: De SBK kunstuitleen bij Amsterdam Sloterdijk is ook erg leuk om gratis rond te struinen. De verleiding is daar wel heel groot om een kunstwerk te lenen 😉
Maaike onlangs geplaatst…Vakantie Malaga: de onbekendere parels van deze provincieMy Profile

Reply
Linda 20 november 2021 - 12:25

Oh wauw, wat een gave werken hier zeg! Ik vind streetart geweldig, ik wist niet dat er een compleet museum van was. Wel gek ergens om streetart op een binnenlocatie te bekijken haha. Maar het lijkt me wel heel indrukwekkend. Ik kende dit museum nog niet.
Linda onlangs geplaatst…Stedentrip in de winter: een handige inpaklijst voor een winterse stedentrip (+ protest kortingscode!)My Profile

Reply
Marcella 10 december 2021 - 16:18

Wat leuk zeg, een museum vol gave street art! Lijkt me echt heel leuk om eens te ontdekken! Al vind ik street art ontdekken icm een stedentrip ook altijd heel tof!
Marcella onlangs geplaatst…Mijn reisjaar 2021My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.