Solo reizen: 7x mijn ervaring met alleen reizen

by DutchieontheRoad
8 comments

In 2007 stapte ik voor het eerst alleen op het vliegtuig…helemaal naar Australië. Waarom wilde ik dit ook al weer?  Met lood in mijn schoenen vertrok ik en eenmaal in Sydney, voelde ik me heel erg stoer. Hallo…ik ben hier helemaal aan de andere kant van de wereld in mijn uppie! Solo reizen bleek zelfs voor mij weggelegd. Is het altijd rozengeur en maneschijn? Nope. Toch kan solo reizen echt te gek zijn.  Dit is mijn ervaring met alleen reizen. Herkennen jullie onderstaande dingen ook met betrekking tot solo reizen?

#1 Je voelt je heel erg stoer en onzeker tegelijk

Toen ik voor eerst alleen naar de andere kant van de wereld vloog, stonden de tranen mij nader dan het lachen. Ik vond het echt doodeng en op Schiphol twijfelde ik serieus of ik dit wel moest doen. Fuck it! Ik doe het gewoon en als het niet bevalt, vlieg ik gewoon terug. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Ik dacht dat ik de enige was met dergelijke gedachtes maar eenmaal in gesprek met andere solo reizigers, bleek dat dit een hele normale reactie is. Solo reizen bleek één van de beste keuzes ooit en het was een geweldige ervaring. Alleen reizen is echt heel erg leuk! Het maakte mij sterker en ik leerde meer in mezelf geloven. Zie je wel dat ik dit kan! Girlpower!

#2 Je kunt echt veel meer dan je zelf (en je omgeving) denkt

Mijn directe omgeving was niet bepaald happy met mijn beslissing om alleen op reis te gaan, verre van zelfs. Ondanks het feit dat ik niet in zeven sloten tegelijk loop, vertrouwden ze het voor geen meter. Ik ben écht een kei in doemdenken en had dan ook al de nodige doemscenario’s in mijn hoofd. Wat als ik mijn vliegtuig mis, de bus niet rijdt, de weg kwijt raak, ziek ben, mijn geld kwijt raak of nog erger…een beroving. Tja, die dingen kunnen inderdaad gebeuren maar neem van mij aan dat je dit echt wel op kan lossen. Ook ik heb al voor situaties gestaan waar ik niet zo blij van werd, maar ik loste ze allemaal op. Het komt echt wel goed. Ook mijn omgeving weet inmiddels dat ik mijn mannetje sta. Godzijdank ben ik nog nooit beroofd en dat wil ik ook graag zou houden.

Solo reizen#3 Alleen eten is gewoon héél saai

Ik heb helemaal geen probleem met solo reizen maar alleen eten vind ik écht héél erg saai. Ik ben echt een gezelligheidseter en alleen eten is gewoon geen drol aan…is mijn persoonlijke mening. In Azië heb je binnen vijf minuten een bord met eten voor je snufferd (wokken is immers zo gedaan) en vijf minuten later ben je weer klaar. Zo…dat was het dan. Niet bepaald mijn ding want ik houd van uitgebreid tafelen en kletsen. Natuurlijk heb ik wel eens met andere mensen gegeten, maar over het algemeen at ik toch vaker alleen. Mijn tip: neem een boek mee.

#4 Alleen zijn kan ook heel erg fijn zijn

Zoals ik hierboven al aangaf, vind ik alleen eten niet veel aan. Desondanks heb ik geleerd dat het ook erg fijn kan zijn om alleen te zijn. Alleen reizen kan echt heel erg fijn zijn. Je kunt ultiem genieten en hoeft geen rekening te houden met een ander. Ik vind het heerlijk om zelf te beslissen waar ik naar toe wil gaan, wanneer ik dat wil doen, hoelang ik daar blijf en wanneer ik weer weg wil. Als ik uren wil fotograferen, dan kan dat gewoon. Als ik naar een super nerdy museum wil, is dat ook geen probleem. Ik beslis dat immers zelf. Ik weet van mezelf dat ik prima alleen kan zijn en dat soms ook heel erg fijn vind.

#6 Zelf op de foto gaan, is niet altijd eenvoudig

Een voordeel van solo reizen is dat niemand rekening hoeft te houden met mijn behoefte om alles te fotograferen. Ik ben nou eenmaal een fotografie nerd en niet iedereen is daar altijd gecharmeerd van. Solo reizen is dan ideaal…behalve als je zelf op de foto wilt staan. Dat blijft een dingetje. Kies ik voor die eeuwige selfie (niet mijn ding), wil ik toch een geposeerde foto (en vraag ik een ander) of toch maar geen foto van jezelf? Als ik alleen op reis ga, kom ik met minder foto’s van mezelf thuis. Zo nu en dan probeer ik een selfie te maken, maar ik ben alles behalve een selfie queen. Mijn ervaring is dat andere mensen niet altijd de gewenste foto kunnen maken, als ik überhaupt al iemand kan vinden aan wie ik mijn peperdure camera toevertrouw. Als amateurfotografe is mijn standaard nou eenmaal iets hoger dan de gemiddelde medemens 😉 Een statief kan soms ook een uitkomst zijn want dan kun je aan de slag met de zelfontspanner. Het blijft een dilemma.

Solo reizen#7 Je bent zelden écht alleen

Als ik ga solo reizen, ben ik iets meer alleen dan de gemiddelde reiziger maar dat is een bewuste keuze. Ik vind het namelijk prettig om alleen te zijn. Toch ben ik zelden écht alleen want contact maken met andere reizigers is echt heel erg makkelijk. Vooral als je in hostels verblijft is het kinderlijk eenvoudig. In Thailand had ik overigens weinig contact met andere mensen in de hostels, maar dat kwam omdat er voornamelijk dronken Engelsen verbleven en daar had ik echt geen behoefte aan (eigen keus dus). Wil ik contact met andere mensen, dan boek ik een tourtje en daar zijn altijd wel mensen bij met wie het klikt. De kans dat je een andere solo reiziger treft is heel groot en wie weet kun je dan samen weer wat ondernemen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring met solo reizen 🙂

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Solo reizen

You may also like

8 comments

Jenny 26 juli 2019 - 23:00

Ik vind het echt heerlijk om alleen op pad te gaan. Alleen uitgebreid eten in mijn eentje, dat is niet mijn ding. Maar ach, als je snel eet heb je meer tijd om dingen te zien of een goed boek te lezen.

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2019 - 11:36

Volgens mij zijn er maar weinig mensen die alleen eten fijn vinden. Een goed boek is dan inderdaad wel handig.

Reply
Janet 27 juli 2019 - 07:42

Ik weet nog dat ik de eerste keer solo reizen (ook naar Australië) ook best spannend vond, maar ik heb de tijd van mijn leven gehad! Ik ben momenteel, na vijf jaar, weer alleen op pad. Dat vond ik best weer even spannend, maar tot nu toe gaat het gelukkig weer heerlijk!

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2019 - 11:35

Ik las dat je inderdaad in Jordanië bent…spannend. Super mooie bestemming maar ik zou er toch niet alleen naar toe gaan, haha. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Misschien ga ik in oktober weer alleen op pad. Veel plezier nog. Jordanië is echt heel erg mooi.

Reply
enigma 31 juli 2019 - 13:49

Ik vind het toch leuker met zijn tweetjes, al heb je dan natuurlijk wel altijd iemand om rekening mee te houden. Wel mooie reizen die je maakt. Ik ben net terug van 3 weken Sardinië, een echte aanrader en verrassend dichtbij. Mijn reisdagboek vind je hier : https://y.is/Ysq8I

Reply
DutchieontheRoad 3 augustus 2019 - 19:24

Als ik eerlijk ben gaat mijn voorkeur ook uit om met iemand samen te reizen hoor 😉 Als je echter alleen bent, ga je naar andere opties kijken. Niet op vakantie gaan is geen optie…dan maar alleen. Ik weet inmiddels dat ik prima alleen kan reizen en ik vind het ook heerlijk dat kan doen wat ik zelf wil. Dat heeft ook zijn voordelen.

Reply
Anne - Ditisanne.nl 2 augustus 2019 - 09:54

Leuk om te lezen! Ik vind het ook heerlijk om alleen te reizen; zo af en toe laat ik nu mijn vriend thuis en ga ik een weekendje een stad in Europa bezoeken. Vorig jaar Barcelona, dit jaar Stockholm. En moet eerlijk zeggen dat ik zelfs het alleen eten geen probleem vind, maar ik zorg dan altijd wel dat ik een boek of een notitieboek bij me heb zodat ik kan lezen of schrijven.
Heb ooit twee weken alleen door Ierland gereisd en dit was echt een van mijn leukste vakanties ooit!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…15 toffe hotspots in Stockholm!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 3 augustus 2019 - 19:18

Fijn dat jij wel prima alleen kunt eten. Ik neem dan overigens ook een boek mee hoor…dat werkt voor mij ook het beste.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.