Slapen in Wadi Rum: een buitengewoon mooie zandbak

by DutchieontheRoad
22 comments

Ik heb zoveel moois gezien in Jordanië. Kan het nog mooier worden? Ja, dat kan! Na ons bezoek aan Petra vervolgen we de weg over de Desert Highway naar het zuiden van Jordanië, Wadi Rum. Wadi Rum staat bekend om haar unieke omgeving. Brede valleien met zand dat in kleur varieert van rood tot geen, omgeven door bergen met een buitengewoon kleurenpalet. In Wadi Rum werden enkele van de mooiste opnames uit Lawrence of Arabia opgenomen. Ik ging slapen in Wadi Rum en dat was zonder enige twijfel één van de meest bijzondere overnachtingen ooit.

Wadi Rum in Jordanië

Wadi Rum is toch wel één van de beroemdste woestijnen ter wereld, in ieder geval de beroemdste woestijn in Jordanië. Je kunt hier geweldig wandelen, genieten van het prachtige landschap, op een kameel rijden, op jeepsafari en overnachten onder de sterrenhemel. Slapen in Wadi Rum is een hele bijzondere ervaring. Dat wil je zeker één keer in je leven gedaan hebben.

Mijn Jordaanse limousine Robin Hood

We hebben keus uit twee vervoersmiddelen: de jeep of de kameel (eigenlijk een dromedaris). Ik kan nooit keuzes maken en wil eigenlijk beide. Kan dat ook? Die mogelijkheid blijkt er gelukkig ook te zijn dus maak ik kennis met mijn eigen Jordaanse limousine, kameel Robin Hood. Vijf jaar geleden had ik de pech om regen te treffen in de Australische Outback en jullie zullen het misschien niet geloven, maar ook hier regent het! Het begint te druppelen, te donderen en het lijkt of er een zandstorm op komst is. Enigszins bezorgd vragen we of het wel veilig is want het zicht is slecht door opstuivend zand. Geen probleem…wij gaan de andere kant op. Tja, de bedoeïen zullen het wel weten aangezien zij hier leven en er vast een neus voor hebben.

Wadi Rum

Regen en storm in Wadi Rum

Terwijl het harder begint te regenen en inmiddels ook is gaan onweren, vraag ik mezelf af…waarom!? Waarom tref ik dit een tweede keer? De bedoeïen lachen onze bezorgdheid weg en zeggen blij te zijn met de regen. Ja, dat snap ik. Kom eens een paar weken naar Nederland jongens…dan snappen jullie dat wij geen regen willen in de woestijn terwijl we op een kameel zitten. Wonderbaarlijk genoeg blijken de gidsen toch gelijk te hebben en na een half uur trekt het weer open. Mijn camera laat ik toch in mijn tas zitten, te risicovol met al dat zand. Mijn ‘limousine’ blijkt de oudste van het stel te zijn en dat merk ik. Hij is ontzettend traag en kan met moeite de rest bijhouden. De bedoeïen merken het ook en besluiten de kamelen los te maken. Ik krijg de teugels in mijn hand en veel plezier ermee! Hello, where is the manual of this camel? Spontaan krijg ik een déjà vu. Waar heb ik dit een keer eerder meegemaakt? Volgens mij een aantal jaar geleden op een paard…was niet echt een succes met een stuiterende Kelly als gevolg.

Gelukkig blijkt kameelrijden me meer te liggen dan paardrijden maar dat kan ook aan mijn enorm trage kameel liggen. Ik vind het een prima tempo en ben blij met mijn kameel op leeftijd. Laten we eerlijk zijn, Robin Hood is ook de jongste niet meer. Terwijl wij rustig door slenteren, sjezen Mercedes en Lamborghini voorbij. Met een dergelijke naam kun je uiteraard een turbokameel verwachten.

Slapen in Wadi Rum
Wadi Rum

Slapen in de woestijn onder de sterrenhemel

Na ruim anderhalf uur komen we aan bij het kamp en mijn achterwerk voelt alles behalve prettig. Het kamp is luxer dan verwacht want er is zelfs een toilet.

De omgeving is werkelijk adembenemend. Vreemd dat niets zo mooi kan zijn. Omdat de zon bijna onder gaat, zie je voortdurend de kleuren veranderen. De omgeving blijft veranderen en verbazen. We genieten met volle teugen van dit schitterende landschap. Zonder enige twijfel de mooiste zandbak die ik ooit heb gezien! Helaas is het te bewolkt voor een echte zonsondergang maar dat maakt de ervaring niet minder bijzonder. Als de zon onder is gegaan, trek ik me alleen terug. Hier wil ik even rustig en alleen van genieten.

Zodra het echt donker begint te worden, trekt iedereen zich weer terug in het kamp. We eten een heerlijke maaltijd en de bedoeïen trakteren ons op lokale muziek. Wat een heerlijke avond! Terwijl de avond vordert, maakt iedereen zich klaar voor de nacht. Pak je matrasje en slaapzakje, zoek je plekje en welterusten maar! Zodoende val ik in slaap in dit vier miljoen sterrenhotel. Slaap lekker!

Slapen in Wadi Rum

Goedemorgen Wadi Rum

Langzaam zie ik slaperige mensen overeind komen en verwonderend om zich heen kijken. Dit maak je niet iedere dag mee. Na een kopje thee en een ontbijt kunnen we er weer tegen aan. Het is tijd voor de jeepsafari. Zodra iedereen gereed is stappen we in de jeeps. Het valt niet mee om de jeeps te besturen in al dat losse zand. De chauffeurs sturen alsof hun leven er vanaf hangt en het stuur vliegt alle kanten op. Ik vlieg trouwens ook alle kanten op en het is aan te raden je goed vast te houden, wat ik dan ook wijselijk doe. Gedurende de ochtend maken we verschillende stops in Wadi Rum, de ene nog mooier dan de andere. We beklimmen zandduinen en drinken thee bij de bedoeïen. Wat is het hier toch schitterend!

Rond de middag is het tijd voor de lunch. Midden in de woestijn wordt er een heerlijke lunch voor ons gemaakt die we in de schaduw nuttigen. Helaas valt de lunch niet goed en krijg ik last van een acute voedselvergiftiging. Mijn ei smaakte vreemd en dat bleek de boosdoener te zijn. Neem van mij aan dat een dergelijk ongemak heel lastig is midden in de woestijn en ik nooit meer hoop mee te maken. Het was prachtig maar ik wil Wadi Rum nu toch wel graag verlaten. Op naar Aqaba.

Wadi Rum

Tips voor Wadi Rum

• Trek minimaal twee dagen uit voor Wadi Rum. Laat je niet verleiden tot een dagtour want dat is hartstikke zonde. Overnachten in Wadi Rum is een absolute aanrader.
• Kies voor een klein kamp. Je hebt grote en luxe toeristenkampen, maar daar moet je natuurlijk van houden. Wij overnachtten in een klein kamp en dat was erg prettig. Verwacht overigens geen luxe als je gaat slapen in Wadi Rum. Er was een toilet aanwezig, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik liever een duin opzocht 😉
• Goed schoeisel is een must. Het is natuurlijk hartstikke warm in Wadi Rum, maar je wil niet door het hete, mulle zand lopen op je slippers. Dat is geen pretje.
• Pas goed op je camera. Ik heb serieus twee camera’s zien sneuvelen in Wadi Rum door stuifzand. Ik heb helaas geen foto’s van de kamelentocht omdat ik het niet aandurfde. Bij twijfel, berg je camera op. Zand kan echt funest zijn. Liever geen foto’s dan een kapotte camera. Je kunt ook gebruik maken van een regenhoes of plastic zak (met gat) om je camera te beschermen.
• Smeer je onwijs goed in, bedek je hoofd en drink veel water!
• Zorg dat je ALTIJD water, zakdoekjes/wc-papier en medicatie bij de hand hebt. Ik kreeg last van een acute voedselvergiftiging tijdens een korte wandeling terwijl al mijn spullen in de jeep lagen. Dat was een wijze – hele wijze- les. Die spullen vergeet ik ECHT nooit meer.

Jordanië
Wadi Rum

Ik vond slapen Wadi Rum echt geweldig! Jammer van het ongemak, maar die dingen gebeuren nou eenmaal. Ooit wil ik nog een keer terug in Jordanië en dan eet ik gewoon helemaal geen ei, haha. Jordanië is echt een schitterend en gastvrij land.

Hebben jullie wel eens Wadi Rum of een andere woestijn bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

22 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 16 januari 2017 - 08:57

Prachtige foto’s, wat een ervaring!!
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…FLORIDA & THE DEEP SOUTH #17 | DE FLORIDA KEYSMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:07

Dank je Narelle 🙂 . Het was inderdaad een hele bijzondere ervaring!

Reply
Yvonne 22 januari 2017 - 21:44

Zo jammer! Toen wij in Jordanië waren hebben we Wadi Rum overgeslagen. We konden samen met iemand een auto huren, maar diegene wilde niet naar Wadi Rum. Bovendien hadden we in Egypte vlak daarvoor al heel veel woestijn gezien. Maar als ik jouw verhaal lees en de geweldig mooie foto’s zie wil ik terug! Voor Wadi Rum, haha.
Yvonne onlangs geplaatst…Retour vlucht geannuleerd – en dan? Feestje?My Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:08

Wat jammer Yvonne dat jullie Wadi Rum niet hebben gezien. Ik vond het echt geweldig!

Reply
Sanne 23 januari 2017 - 05:37

Jordanië wil ik graag bezoeken. Ik sla dit dan ook zeker niet over
Sanne onlangs geplaatst…VLOG: Fossielenexpeditie op de Maasvlakte bij RotterdamMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:09

Jordanië is echt meer dan de moeite waar Sanne. Bovendien is het nu vele malen rustiger dan jaren geleden. Wadi Rum vond ik echt geweldig!

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 23 januari 2017 - 13:10

Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een echte woestijn bezocht. Het lijkt me echt geweldig! Alle tips lijken mij zeker handig tijdens een bezoek aan welke woestijn dan ook 😉
Gabriëlle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…Mijn allereerste vliegreis-tagMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:10

Bovenstaande tips zijn inderdaad handig voor welke woestijn dan ook, haha 😉 .

Reply
Denise - Follow my footprints 23 januari 2017 - 14:23

Supergave foto’s, vooral de eerste vier. Ik wil er heeeeeeel graag een keer naartoe! Ik ben in Marokko in de woestijn geweest (ook om te overnachten, in een tent) en in kleinere woestijngebieden in Spanje en Venezuela, maar dat was anders.
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Persoonlijk: waarom ik terug naar Nederland gingMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:11

Erg Chebbi in Marokko staat dan weer hoog op mijn lijstje 🙂 . Ik heb iets met de woestijn. Die leegte is zo ontzettend mooi!

Reply
Sanne 23 januari 2017 - 16:51

Mooie foto’s! Jordanië lijkt me geweldig en Wadi Rum uiteraard ook. De onrust om Jordanië heen houd me alleen een beetje tegen. Anders was ik er zeker al geweest.
Sanne onlangs geplaatst…Scala dei turchi: witte rotsen & een indigoblauwe zeeMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:13

Ik snap dat de onrust een reden is om Jordanië niet te bezoeken. Toen ik er was, was het ook onrustig en daar heb ik niets van gemerkt. Er is daar altijd wel iets gaande en ik geloof niet dat de situatie ooit beter zal worden. Dan moet er wel heel veel veranderen. Ik zou er nu zo weer naar toe gaan.

Reply
Jenny - IkReis 26 januari 2017 - 08:27

Ik had regen en sneeuw in de woestijn van Iran. Zo bizar!

In Wadi Rum was het in november bewolkt. Jammer voor de zonsopkomst (en het vroege opstaan), maar nog steeds heel mooi.

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:15

Regen en sneeuw in Iran is inderdaad ook bijzonder. Dat verwacht je ook niet. Ik wil ooit nog Erg Chebbi in Marokko bezoeken en dan hoop ik eindelijk een woestijn te zien zonder regen 😉 .

Reply
Aniek 26 januari 2017 - 21:38

De woestijn van Death Valley ben ik geweest. In de winter, dus veel minder warm dan je zou verwachten. Maar deze staat nog hoog op mijn wensenlijst. 😉
Aniek onlangs geplaatst…Langs singels en parken: Groene Wissel wandeling UtrechtMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:16

Death Valley heb ik niet bezocht, maar dat lijkt me ook erg gaaf. Wie weet ooit 🙂 . Wadi Rum kan ik in ieder geval van harte aanbevelen.

Reply
Carolien 27 januari 2017 - 18:27

Klinkt heel erg mooi. Jordanië wil ik graag nog eens bezoeken! Mooie foto’s ? wel vervelend zeg voedselvergiftiging in de woestijn..
Carolien onlangs geplaatst…Review fotoalbum FotofabriekMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:17

Jordanië is echt heel erg mooi! Die voedselvergiftiging is inderdaad niet voor herhaling vatbaar. Het was een zeer gênante ervaring op de meest onhandige plek die je maar kunt bedenken. Tja, shit happens 😉 .

Reply
jonnaburgertrutjes 27 januari 2017 - 19:48

Wat een bijzondere trip, erg tof!! over een paar weken vertrek ik voor een weekje naar Dubai. Daar gaan we absoluut een trip door de woestijn maken.
jonnaburgertrutjes onlangs geplaatst…Goedkoop weekendje weg – tips & tricksMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 januari 2017 - 20:20

Dubai is ook ontzettend leuk! Een tripje door de woestijn is absoluut de moeite waard. Ik vond het wel erg toeristisch (ligt aan de organisatie waar je de trip boekt), maar wel zeer de moeite waard. Als je een sterke maag hebt, is het leuk om te gaan dune bashen 🙂 .

Reply
Jessica 28 januari 2017 - 01:20

Wauw het lijkt me zo gaaf om hier nog eens naartoe te gaan! Op de Vakantiebeurs werd ik al helemaal enthousiast door de verhalen van de stand van Jordanië haha, dus wie weet besluit ik er dit jaar naartoe te gaan 🙂
Jessica onlangs geplaatst…Verrassende steden voor jouw volgende stedentripMy Profile

Reply
anto 31 januari 2017 - 07:38

Wat jammer zeg, van de regen! Vooral omdat je het in Australië ook al had. Ik maakte dat mee in de Atacama woestijn. Geen regen maar elke dag zware, donkere bewolking… zo jammer voor de foto’s. Maar goed, het weer laat zich gelukkig niet voorspellen 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.