Sheikh Zayed Moskee in Abu Dhabi

by DutchieontheRoad
22 comments

Toen ik drie jaar geleden in Dubai was, wilde ik koste wat kost naar Abu Dhabi. Waarom? Ik wilde ontzettend graag de Sheikh Zayed Moskee bezoeken. Dit is één van de grootste en mooiste moskeeën ter wereld. Vandaag vertel ik jullie alles over deze prachtige moskee.

Sheikh Zayed Moskee: een paar feitjes

Deze prachtige moskee is vernoemd naar Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan, de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten. Een aantal feiten op een rij:

  • De moskee biedt ruimte aan maar liefst 40.000 moslims!
  • De grootste gebedsruimte biedt plaats voor 9000 personen.
  • Ook zijn er twee ruimtes met een capaciteit van elk 1500 personen speciaal voor vrouwen.
  • Deze fraai vormgegeven witte moskee heeft Moorse, Mongoolse en Arabische invloeden.
  • Er zijn vier minaretten van maar liefst 107 meter hoog.
  • De moskee heeft 82 (!!) koepels welke zijn verfraaid met wit marmer.
  • Indrukwekkende elementen in de moskee zijn het grootste tapijt ter wereld (5627 vierkante meter) en de grootste kroonluchter ter wereld.
  • Deze moskee kostte maar liefst 427 miljoen euro!!!

Sheikh Zayed MoskeeWanneer bezoeken?

De Sheikh Zayed Moskee is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 22.00 uur. Houd er rekening mee dat de moskee vrijdagochtend tijdens het gebed is gesloten. Het is zeer de moeite waard om de moskee ook ‘s avonds te bezoeken. Er zijn dan weinig bezoekers en de moskee is schitterend verlicht. Echt een sprookje 🙂 . Helaas was ik niet in de gelegenheid om deze moskee ‘s avonds te bezoeken, maar de foto’s die ik gezien heb waren echt prachtig.

Entree moskee: gratis, nada, noppes, niets. Daar houden wij Hollanders van 😉 .  Je mag echter niet overal komen. Een aantal delen zijn alleen toegankelijk voor mensen die komen bidden en er zijn ook speciale ruimtes die alleen voor mannen of alleen voor vrouwen toegankelijk zijn. Dit staat duidelijk aangegeven.

Sheikh Zayed Moskee

Kledingvoorschriften Sheikh Zayed Moskee

De kledingvoorschriften voor het bezoeken van deze moskee zijn streng. Vrouwen dienen een lange broek/rok tot aan de enkels te dragen en een shirt met mouwen tot je polsen. Strakke of doorschijnende kleding is ook niet toegestaan. Vrouwen dienen uiteraard een hoofddoek te dragen. Als je geen gepaste kleding hebt, kun je kleding lenen bij binnenkomst maar het is aan te raden om zelf voor degelijke kleding te zorgen. Schoenen zijn ten strengste verboden en deze dien je in speciale kasten achter te laten. Ook mannen dienen een lange broek en shirt/blouse met lange mouwen te dragen.

Sheikh Zayed Moskee

Abu Dhabi bezoeken vanuit Dubai

Er zijn verschillende mogelijkheden om Abu Dhabi vanuit Dubai te bezoeken:

Taxi

Een taxi van Dubai naar Abu Dhabi kost ongeveer € 60 enkele reis. Mijn broer reisde in 2013 van Dubai naar Abu Dhabi met de taxi, maar deelde de taxi met drie vrienden dus dan is het qua kosten nog goed te doen.  Houd er wel rekening mee dat je wordt afgezet bij het busstation van Abu Dhabi. Vanaf het busstation kun je weer verder reizen met de taxi of de bus. Een taxi vanaf Abu Dhabi naar Dubai zal goedkoper zijn vanwege het lagere tarief.

Big Bus

Wie kent ze niet!? De bekende rode bussen die wereldwijd in grote steden rijden: Big Bus Tours. Als je weinig tijd hebt, kan dit een makkelijke optie zijn. Er worden combinatietickets verkocht en dan kan je gebruik maken van de  shuttlebus naar Abu Dhabi. In Abu Dhabi kun je vervolgens overstappen op de Big Bus route naar de moskee. Ideaal! Zorg wel dat je op tijd terug bent voor de shuttlebus naar Dubai want anders kun je alsnog op eigen gelegenheid terug. Een combinatieticket kost echter wel $ 109 pp dus dat is niet goedkoop.

Bus

Een goedkope optie is de bus. Vanaf busstation Ibn Battutta vertrekt ieder half uur een bus naar Abu Dhabi. De bus rijdt in ongeveer anderhalf uur naar het busstation van Abu Dhabi. In Dubai kun je alleen betalen met de NOL-Card (OV chipkaart van Dubai) dus deze dien je wel aan te schaffen. Vanaf het busstation in Abu Dhabi kun je een taxi  of de bus pakken naar de Sheik Zayed Moskee. De NOL-card is in Abu Dhabi niet geldig dus moet je een kaartje kopen voor de terugrit.

Dagtour

Wij kozen voor de luie optie: een dagtour naar Abu Dhabi. Wij besloten pas aan het einde van de middag dat we daags nadien naar Abu Dhabi zouden gaan. Ik had geen zin meer om uit te zoeken hoe we met het openbaar vervoer konden reizen en het hotel bood ons een dagtour Abu Dhabi aan voor € 42 pp (2014). Ik wist dat dit goedkoper zou zijn dan een taxi voor twee personen dus wij vonden het wel prima. Nadeel is natuurlijk wel dat wij beperkt de tijd hadden in Abu Dhabi terwijl ik heel graag nog wat langer bij de moskee had willen blijven. Daarentegen was de dagtour erg goed geregeld, hebben we nog een paar extra stops gedaan en hadden we serieus een top chauffeur die geweldig kon vertellen. Dat is ook veel waard ;). Hij zette ons op de terugweg ook netjes af bij de Hall of Emirates wat ons reistijd scheelde. Al met al vond ik het een geslaagde dagtour met een hele gezellige chauffeur 🙂 .

Sheikh Zayed MoskeeMijn ervaring tijdens ons bezoek aan de moskee

Ik heb al best veel van de wereld gezien, maar deze moskee is een parel met de hoofdletter P!!! Bij binnenkomst was ik serieus met stomheid geslagen. Dit is nog steeds het mooiste gebouw dat ik ooit gezien heb. Het was tijdens ons bezoek behoorlijk druk wat het wel moeilijker maakte om foto’s te maken. Ik heb immers geen zin in grote kuddes toeristen op mijn foto’s 😉 . Ik acht de kans aanwezig dat de meeste dagtours op hetzelfde moment arriveren wat de drukte zou kunnen verklaren. Mijn camera heeft echt overuren gemaakt en ik had hier makkelijk uren kunnen rondlopen, maar die tijd hadden wij helaas niet. Wil je dus onbeperkt de tijd hebben, is het raadzaam om op eigen gelegenheid naar Abu Dhabi te reizen. Uiteindelijk heb ik geen spijt gehad van onze beslissing want deze moskee is echt belachelijk mooi. Vergeet vooral niet om de wasruimte/toiletten te bezoeken want deze is ook zeer de moeite waard.

Sheikh Zayed Moskee

08Hebben jullie de Sheik Zayed Moskee wel eens bezocht?
Nieuwsgierig naar budgettips voor Dubai. Lees dan vooral mijn blogpost Praktische tips: Dubai on a budget.

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

22 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 8 maart 2017 - 12:16

Deze moskee wil ik zo graag nog een keer met eigen ogen zien! Wat een geweldig mooi gebouw. Pim is er al eens geweest, maar we zouden heel graag met z’n tweeën nog eens terug gaan.
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…DE INSTAGRAM TOP 5 VAN FEBRUARIMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 maart 2017 - 19:48

Deze moskee is echt een plaatje! Zeker een naar toe gaan Narelle 🙂 .

Reply
marleen 8 maart 2017 - 13:28

Oh wow! Ik zou graag een keer die kant op willen. Ziet er echt top uit 🙂
marleen onlangs geplaatst…Slechte eigenschappen – 5 x mijn bad habitsMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 maart 2017 - 19:50

Dubai en Abu Dhabi zijn echt de moeite waard. Ik was echt positief verrast en deze moskee maakte de reis helemaal compleet 🙂 .

Reply
Martin - Indenvreemde.nl 12 maart 2017 - 20:54

Wat een prachtig gebouw! Ik snap heel goed dat je daar uren kunt rondlopen met je fototoestel!
Martin – Indenvreemde.nl onlangs geplaatst…Skyros, een ode aan de Griekse katMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 18 maart 2017 - 17:03

Deze moskee is inderdaad heel fotogeniek. Heerlijk om uren rond te lopen met je camera 🙂 .

Reply
Sanne 13 maart 2017 - 17:39

Wauw, wat mooi! Het lijkt me heerlijk om daar een keer rond te wandelen. En 40.000 mensen, dat is nogal wat! De moskee moet echt mega groot zijn. Ik ben in Abu Dhabi niet verder gekomen dan het vliegveld, welke ik trouwens verschrikkelijk vond. Hopelijk komt het er nog een keer van om de stad zelf ook te bezoeken.
Sanne onlangs geplaatst…Waarom de Tatai rivier één van de mooiste plekken van Cambodja is!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 18 maart 2017 - 17:04

40.000 mensen is inderdaad belachelijk veel. Deze moskee is inderdaad zo ontzettend groot. Ik hoop dat je ooit in de gelegenheid komt om deze moskee te bezoeken. Zeker de moeite waard.

Reply
Caro 13 maart 2017 - 20:03

Wauw wat ziet deze moskee er schitterend uit, zo groot ook! Ik kan me helemaal voorstellen dat dit je reden is geweest om naar Abu Dhabi te reizen!

Reply
DutchieontheRoad 18 maart 2017 - 17:06

Dit was echt een must-see. Ik heb dan ook bijna bij mijn schoonzusje gesmeekt of ze mee wilde gaan, haha. Gelukkig wilde ze mee. Anders was ik gewoon lekker alleen gegaan ;). Nee hoor, ik zou haar niet hebben achtergelaten bij het hotel in Dubai.

Reply
Jenny - IkReis 13 maart 2017 - 23:49

Ik ben niet verder gekomen dan het vliegveld van Abu Dhabi. Ik zou graag een keer terug gaan om de Sheik Zayed Moskee te bezoeken.

Reply
DutchieontheRoad 18 maart 2017 - 17:08

Wat jammer dat je deze moskee nog niet hebt gezien Jenny. Wie weet zie je de volgende keer meer dan alleen het vliegveld 🙂 .

Reply
Yvonne 14 maart 2017 - 12:50

40.000! Stel je eens voor dat deze moskee helemaal vol zit! Lijkt me een heel indrukwekkend bouwwerk om een keer te zien. Mochten we ooit in de gelegenheid zijn dan wil ik ‘m zeker bezoeken!
Yvonne onlangs geplaatst…10x Budgetvriendelijke bestemmingenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 18 maart 2017 - 17:09

Volgens mij is het echt bizar als deze moskee helemaal vol zit. Wat een bijzonder plaatje zou dat zijn.

Reply
Sanne 14 maart 2017 - 22:33

Ziet er echt prachtig uit! Ik zou hier ook graag eens rond kijken en vooral ook fotograferen, wat een mooie kiekjes kun je hier maken.
Sanne onlangs geplaatst…De leukste groepsuitjes in Den HaagMy Profile

Reply
Esther 16 maart 2017 - 12:41

Jeetje, wat een indrukwekkend gebouw en zooo groot. Je kan je zo niet voorstellen dat er 40.000 mensen in de moskee kunnen. Mocht ik een keer in de buurt zijn, dan wil ik deze moskee zeker bezoeken. Het ziet er prachtig uit!
Esther onlangs geplaatst…De 10 beste steden om in te wonen!My Profile

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 16 maart 2017 - 21:42

Schitterend! Deze moskee zou ik heel graag een keer in het echt willen zien. Wie weet de volgende keer als we richting Azie vliegen 🙂
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…Opgelicht op reis: 6 manieren en hoe ze te voorkomenMy Profile

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 17 maart 2017 - 16:33

Ik snap zeker dat je naar Abu Dhabi wilde, al helemaal als je die prachtige moskee ziet. Echt bizar dat er 40.000 moslims is deze moskee kunnen, dat kun je je haast niet voorstellen. Die mooie witte kleur en die goude koepels zijn echt prachtig bij elkaar.
Gabriëlle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…GRATIS: Uitzicht over Antwerpen vanaf MASMy Profile

Reply
Marcella 17 maart 2017 - 20:03

Wauww, wat een geweldig mooi gebouw. Die details op jouw foto’s: prachtig!
Marcella onlangs geplaatst…Half Dome, Yosemite National ParkMy Profile

Reply
Jessica 17 maart 2017 - 23:12

Wauw wat een prachtige en fotogenieke plek zeg, I love it! Sowieso is de Arabische architectuur echt geweldig 🙂
Jessica onlangs geplaatst…Duurzaam Reizen #1: water drinken op reisMy Profile

Reply
Diana 18 maart 2017 - 07:59

Wauw wat een prachtige moskee. Ik kon helaas tijdens een tussenstop niet het vliegveld af anders had ik graag even een kijkje genomen. Zeker een must visit als ik er weer ben.
Diana onlangs geplaatst…Blunderen op reis | de verlopen IDMy Profile

Reply
Carolien 18 maart 2017 - 09:59

Oh dat ziet er heel mooi uit! Ik besef dat ik nog maar in weinig moskeen ben geweest. Islamitische landen trekken mij minder zeker als je als vrouw minder rechten hebt. Ik heb me wel voorgenomen binnenkort eens de Turkse moskee bij ons om de hoek te bezoeken, ik kom er bijna elke dag langs maar ben er nog nooit binnen geweest
Carolien onlangs geplaatst…Kalbarri National ParkMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.