Sensoji tempel: de mooiste tempel in Tokyo

by DutchieontheRoad
3 comments

De Sensoji tempel is de beroemdste, oudste en naar mijn mening de mooiste tempel in Tokyo. Deze tempel stamt uit het jaar 645 en heeft een turbulente geschiedenis. De Sensoji tempel is één van de populairste attracties in Tokyo en dat begrijp ik helemaal. Deze tempel wil je namelijk écht gezien hebben.

Sensoji Tempel in Tokyo

De Sensoji tempel is een belangrijke plek voor pelgrims want zij aanbidden hier de boeddhistische god Kannon. Twee broers waren aan het vissen ten oosten van de huidige tempel, maar ze hadden wel een hele bijzondere vangst: een gouden beeldje van Kannon. De broers hadden geen idee wat ze met het beeldje moesten en gooide het terug in de rivier. Het beeldje kwam op onverklaarbare reden steeds bij de broers terug en daarom namen ze het mee naar het dorpshoofd. Deze bouwde naast zijn huis een altaar waar de dorpsbewoners de gouden Kannon konden aanbidden.

Deze tempel heeft het nodige te verduren gehad waaronder aardbevingen en oorlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de tempel zelfs deels verwoest. Gelukkig werd deze weer gerestaureerd zodat toeristen en pelgrims weer kunnen genieten van Sensoji.

sensoji tempel Tokyo
Tokyo

Een prachtig aangelegde tuin en indrukwekkend pagode

Je kunt het complex niet over het hoofd zien met zijn indrukwekkende welkomstpoort. Het maakt eigenlijk niet uit op welk tijdstip je de tempel bezoekt…het zal héél erg druk zijn. Kom zo vroeg of laat mogelijk om de enorme stroom toeristen enigszins te ontwijken, maar eigenlijk is dat haast niet mogelijk. Ik was er net na de lunch en struikelde nog net niet over de toeristen. Normaliter kan ik hier echt niet tegen, maar de Sensoji tempel was zo indrukwekkend dat de drukte mij vrij weinig deed. Ik wist dit immers van te voren.

Voorbij de indrukwekkende Kaminarimon-poort kom je in de drukke winkelstraat Nakamise-Dori met zijn talloze souvenirwinkels en eetstalletjes waar je de lekkerste gerechten kunt proeven. IJsjes in alle kleuren en de meest vreemde koekjes…in Japan kan het allemaal. De tempel is enorm en er is een prachtig aangelegde tuin met fonteinen en indrukwekkende beelden van boeddha’s. Bij de gebedshal staan Japanners in de rij te wachten om te kunnen bidden. Op de achtergrond prijkt een indrukwekkende pagode van maar liefst vijf verdiepingen hoog. Ondanks de drukte zijn er voldoende plekjes waar je de tempel even voor jezelf hebt. Deze tempel is puur genieten!

sensoji tempel tokyo
sensoji tempel tokyo

Een leven lang geluk!

Een leven lang geluk…wie wil dat nou niet?! Ik wel en waag daarom een gokje. Omikuji zijn gelukspapiertjes die je bijna in elke Japanse tempel tegenkomt. Ik had ze al eens gezien bij een reisprogramma op televisie en herkende de smalle, houten laatjes daarom meteen. Leuk! Deze Japanse traditie wil ik ook proberen. Bij de meeste tempels zijn de briefjes in het Japans, maar bij Sensoji zijn ze ook in het Engels. Dat is toch wel zo prettig om te voorkomen dat je een briefje met bad fortune mee naar huis neemt.

Voor slechts 100 yen kun je een gelukspapiertje bemachtigen. Schud met een doos vol houten staafjes en haal één staafje uit de doos. Elk houten staafje heeft een teken dat correspondeert met een laatje en in dat bijbehorende laatje zit een briefje met een boodschap.

Mijn eerste briefje bevatte helaas bad fortune en er werd mij geadviseerd om het desbetreffende briefje vooral niet mee naar huis te nemen, maar aan het rek te knopen. Ik waagde daarom nog een tweede keer en gelukkig bemachtigde ik nu een briefje met good fortune…deze heb ik mee terug naar Nederland genomen 😉

sensoji tempel tokyo
sensoji tempel tokyo

De Sensoji tempel bezoeken

De Sensoji tempel is het gehele jaar open en de entree is gratis…altijd fijn in Japan. Het complex is 24 uur per dag geopend, maar de gebedshal is geopend van 06:00 tot 17:00 uur. Houd er rekening mee dat het serieus erg druk kan zijn maar zoals ik al eerder aangaf, zijn er voldoende plekjes om even rustig van de tempel te genieten. Deze tempel wil je gewoon gezien hebben, ondanks de grote drukte. De Sensoji tempel ligt vlakbij het Asakusa station en is het makkelijkste te bereiken via de Ginzalijn. Stap uit bij de halte Asakusa en vanaf daar is het vijf minuten lopen naar de Sensoji tempel.

Dutchies Diary januari 2020
praktische tips reizen door japan
sensoji tempel tokyo

Ik vond de Sensoji tempel in Tokyo echt één van de hoogtepunten van deze stad! Ook maakte ik hier voor het eerst kennis met de prachtige kimono’s die vele dames dragen in Japan. Je ziet deze prachtig geklede dames (+ vriendje die verplicht mee moet voor een fotosessie ) bij iedere toeristische attractie in Japan. Het mooie is dat ze er ook totaal geen moeite mee hebben om gefotografeerd te worden. Het is natuurlijk wel netjes om het even te vragen, maar ik heb in die drie weken nog nooit een Japanner gehoord die ‘nee’ zei. Superleuk om te fotograferen dus.

Zouden jullie de drukte trotseren om deze bijzondere tempel te zien?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

 

 

 

 

You may also like

3 comments

Anouk 22 januari 2020 - 01:01

Wat een mooie tempel om te bezoeken. Het verhaal van het ontstaan lijkt op het verhaal van de beschermheilige hier in Costa Rica. Het ging ook om een beeltenis dat maar steeds terug bleef komen. Uiteindelijk is er een basiliek gebouwd om de beschermheilige te vereren. Ik blijf het bijzonder vinden, dit soort verhalen.
Anouk onlangs geplaatst…6 leestips voor Costa RicaMy Profile

Reply
Linda 22 januari 2020 - 15:24

Wat een mooie tempel zeg. Op dit soort momenten denk ik ook echt: ja ik wil graag naar Japan! Wat een leuke traditie ook, van die briefjes. Maar goed dat deze ook in het Engels was, want dat eerste briefje mee naar huis nemen beloofd natuurlijk niet veel goeds 😉

Reply
Brigith 24 januari 2020 - 14:00

Hier zou ik zeker wel heen willen maar wel op een zo rustig mogelijk moment 😅 Goed om te weten dat de tempel 24 uur per dag open is 😉

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.