Safari in het Krugerpark: op zoek naar de Big 5

by DutchieontheRoad
22 comments

Het bekendste wildpark van Zuid-Afrika is natuurlijk het Krugerpark. Safari in het Krugerpark is voor veel mensen een bucketlist item. Wie wil dat nou niet? Ik wel!  Ik ging twee dagen op safari in het Krugerpark in de hoop de Big 5 te spotten.

Safari in Krugerpark

Kruger National Park is één van de bekendste wildparken ter wereld en dat is niet voor niets. Stiekem was ik een beetje bang voor lange toeristische files, maar niets was minder waar. Dit enorme wildpark heeft een totale oppervlakte van maar liefst 20.000 km2 dus ruimte genoeg voor alle toeristen 🙂 . Er komen maar liefst 150 zoogdieren en ruim 500 vogelsoorten voor. Een bezoek aan dit wildpark is een absolute aanrader!

safari Krugerpark

Overnachten in Krugerpark

In Krugerpark liggen zo’n twintig campsites (rustkampen) waar je veilig en comfortabel kunt overnachten. Je kunt natuurlijk een tentje opzetten, maar de meeste toeristen overnachten in een rondavel. Dit zijn ronde chalets die meestal in een grote cirkel opgesteld staan. Deze rondavels zijn vrij sober, maar wel schoon. Dat is het belangrijkste 😉 . Iedere rondavel heeft trouwens een eigen braai (bbq) en dat is ideaal. Steek aan die braai! Ik vond het geweldig om in een dergelijke rondavel te overnachten. Wie wil er niet wakker worden van het gebrul van leeuwen, om vervolgens te beseffen dat je veilig in je bedje ligt 😉 .

Wij overnachtten in de volgende rustkampen:

Skukuza is het grootste rustkamp van Krugerpark. Dit kamp is echt énorm en van alle gemakken voorzien. Een tankstation, supermarkt, restaurant, grote souvenirwinkel…je vindt het er allemaal. Het zal je aan niets ontbreken in Skukuza. Pretoriuskop is een klein en ouder rustkamp en dat merk je. De rondavels waren soberder, maar nog steeds prima.

Wil je meer luxe? Er zijn een aantal luxueuze privé-rustkampen, maar hier zal je uiteraard dieper voor in de buidel moeten tasten.

safari Krugerpark

Activiteiten in Krugerpark

Hier komen we natuurlijk voor.  We willen wild spotten! Leeuwen, luipaarden, olifanten, zebra’s, giraffen…ik wil alles zien! Er zijn verschillende vormen van safari mogelijk in Krugerpark.

Game Drive

De jeepsafari is mateloos populair. Begeleid door een ranger stap je in een 4×4 , op zoek naar wild. Er zijn twee game drives mogelijk per dag. In de ochtend en de namiddag. Houd er rekening mee dat er tien (!!) mensen in een 4×4 kunnen zitten. Ik vond het persoonlijk niet vervelend want de wagens zijn echt ruim. Bovendien zien tien mensen meer dan twee 😉 . Het spreekt voor zich dat rangers aanzienlijk beter zijn in het vinden van wild dan de gemiddelde toerist. Ongelooflijk wat ze allemaal zien . Rangers weten op welke plekken dieren recentelijk zijn gezien en ze hebben dikwijls radiocontact met collega’s zodat ze elkaar kunnen helpen bij het vinden van wild. Heel erg handig! Ook kunnen ze je alles vertellen over de flora en fauna. Ideaal 🙂 .

Game Walk

Met een ranger ga je op zoek naar de Big 5. Klinkt heel erg spannend, maar mijn ervaring is dat je amper wild ziet tijdens een game walk. Bepaald wild kom ik trouwens liever niet tegen tijdens een game walk 😉 . Ik heb geen ervaring met een game walk in Krugerpark, maar wel in de Okavango Delta. Op een paar vogels en uitwerpselen na, zagen wij helemaal niets.

Night Safari

In een grote safaritruck ga je in het donker op pad. Gewapend met grote lampen speur je het park af naar wild. Wij zagen best veel wild – waaronder ook olifanten en een hyena – maar vanwege zware regenval, moesten we de safari eerder afbreken. Met een zwaar nat pak kwamen we terug op het rustkamp. Leuk om een keer mee te maken, maar minder spectaculair dan de game drive.

Eigen vervoer

Je kunt prima met eigen vervoer rijden, mits je rekening houdt met bepaalde regels. Je rijdt namelijk niet door safaripark Beekse Bergen 😉 .

 • Geen dieren voeren!! Mag in de dierentuin niet en in het wild al helemaal niet. Behoeft geen verdere uitleg toch?
 • Verlaat NOOIT, maar dan ook NOOIT je voertuig!!! In het park zijn speciale stopplaatsen (met sanitair) waar je veilig het voertuig kunt verlaten.
 • Alle dieren hebben voorrang, en wie een dier aanrijdt is fout.
 • De maximumsnelheid is 50 km/u op asfaltwegen en 40 km/u op zandbanen.
 • Gooi geen afval en vooral geen sigarettenpeuken weg (brandgevaar!!). Houd het park schoon.
 • Zorg uiteraard dat je een telefoon bij je hebt zodat je in geval van nood kunt bellen.
 • De poorten van het rustkamp zijn open van zonsopkomst tot zonsondergang. Zorg dat je voor zonsondergang weer terug bent bij het rustkamp. De poorten van het rustkamp gaan namelijk dicht na zonsondergang, om te voorkomen dat groot wild het kamp betreedt. Dat willen we uiteraard niet. Mocht je vertraging oplopen, neem dan telefonisch contact op met het rustkamp.
 • Nachtsafari’s zijn niet toegestaan met eigen vervoer.

safari Krugerpark

Big 5 spotten

Oké, de Big 5. Daar kwam ik voor 🙂 . Heb ik ze alle vijf gezien? Nope…helaas pindakaas. We hebben echt ons best gedaan maar de leeuw was helaas niet thuis. Balen, maar het is niet anders. Er waren leeuwen in de buurt (moeder met welpen nota bene) maar we konden ze helaas niet vinden. Kelly en katachtigen gaan blijkbaar niet goed samen. De overige vier heb ik gelukkig wel kunnen afstrepen, inclusief het zeldzame luipaard 🙂  . Ook zagen wij maar liefst zeven wilde honden!! Er komen amper wilde honden voor in Krugerpark dus dat we er zeven zagen, was echt heel bijzonder volgens de ranger. Hoe gaaf!

safari Krugerpark

Kruger, uid-Afrika

Safari KrugerparkPraktische tips voor een safari

 • ‘Foute’ safarikleding (zoals vele Amerikanen dragen) is niet nodig. Draag echter geen felle kleuren.
 • Vergeet geen lange broek en lange mouwen tegen de muggen, tenzij je graag een speldenkussen wilt zijn.
 • Een warme trui, sjaal, muts en sjaal zijn geen overbodige luxe want het is ‘s ochtends écht héél erg koud. Ik spreek uit ervaring. Neem serieus warme kleding mee.
 • Je vertrekt vaak in het donker dus een zaklamp kan handig zijn.
 • Heb je een verrekijker? Meenemen die handel.Je kunt overigens ook je fotocamera goed als verrekijker gebruiken. Dat doe ik ook altijd.
 • Ter plaatse verkopen ze een gids met plaatjes en namen van de belangrijkste dieren. Als kleine kinderen streepten wij alle dieren af. Erg leuk en handig. Probeer al die vogels en antilopen maar eens uit elkaar te houden. Een dergelijk boekje biedt uitkomst.
 • Staar je niet blind op de Big 5. Alle dieren zijn leuk 😉 .
 • Blijf vooral wachten bij drinkplekken. Dit is dé plek waar dieren samenkomen.
 • Zorg voor voldoende geheugenkaarten en batterijen. Je fotografeert veel – echt heel veel –  tijdens een safari. Je baalt echt als een stekker als je plots geen geheugen meer hebt of je batterij leeg is. Zorg voor een reservebatterij!

Wil je meer weten over wildlife fotografie? Lees dan vooral mijn blogpost over wildlife fotografie want daar geef ik veel meer tips.

safari Krugerpark

Ik vind safari écht één van de leukste dingen om te doen en heb daarom ook een zwak voor Afrika. Zijn jullie wel eens op safari geweest?

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

22 comments

Ilona 13 februari 2017 - 07:23

Prachtige foto’s. Ah, een paar maanden geleden waren wij ook in het Krugerpark. Ik mis het nu al. Supergaaf dat je ook wilde honden hebt gezien, die zijn we niet tegengekomen.
Ilona onlangs geplaatst…Dat doe je er toch wel even naast? #3 Bloggen en fotografieMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 20 februari 2017 - 20:13

We hadden echt mazzel met die wilde honden. Zo gaaf!
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Praktische tips: Dubai on a budgetMy Profile

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 13 februari 2017 - 09:13

Heel tof! Wij gaan deze zomer voor het eerst op safari tijdens onze (huwelijks!)reis door Zuid-Afrika. We doen dit in een private park, vlakbij het Kruger. Zo’n zin in!
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…SLAPEN IN EEN MAROKKAANS SPROOKJEMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 20 februari 2017 - 20:14

Zo gaaf dat jullie naar Zuid-Afrika gaan! Ik ben er twee keer geweest en zou graag nog een derde keer gaan en dat heb ik niet snel 😉 .
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Praktische tips: Dubai on a budgetMy Profile

Reply
Martin 18 februari 2017 - 09:14

Gaaf! Wij hadden gelukkig wel goed weer tijdens de night safari en dar vond ik toch ook wel heel bijzonder. Het ontbreken van zonlicht geeft het toch een bijzondere dimentie…spannend ?
Martin onlangs geplaatst…Favoriete restaurants in de wereldMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 20 februari 2017 - 20:15

Fijn dat jullie wel goed weer hadden tijdens de nachtsafari. Ik was echt doorweekt 🙁 . Met veel moeite moesten we alle doeken/zeilen vasthouden zodat het nog enigszins droog zou blijven in de truck.
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Praktische tips: Dubai on a budgetMy Profile

Reply
Yvonne 19 februari 2017 - 19:15

In Shukuza hebben wij een stop gemaakt, lijkt me mooi om daar te overnachten!! (wij verbleven met de kinderen buiten t park) Ohhh, en jij zag wilde honden! Van zo dichtbij! Geweldig. 🙂 Sorry van alle uitroeptekens, ik wordt altijd een beetje enthousiast van het Kruger Park… had er geen hoge verwachtingen van, maar vond t geweldig.
Yvonne onlangs geplaatst…Goedkoop op vakantie in de schoolvakantieMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 20 februari 2017 - 20:16

Dat snap ik dat je enthousiast bent 😉 . Dat ben ik ook, haha. Ik had eerlijk gezegd ook niet al te hoge verwachtingen, maar vond het ook geweldig! Ik zou graag nog een keer terug gaan 🙂 .
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Praktische tips: Dubai on a budgetMy Profile

Reply
Jacomijn - Safe and Healthy Travel 20 februari 2017 - 15:43

Heel gaaf! Die rondavel lijkt me wel echt super, gezellig met de andere kampgenoten de braai aansteken en de avond doorbrengen. Heeft echt wel iets…met op de achtergrond de safari geluiden 🙂 Ik zie het helemaal voor mij! Super gave dieren heb je gezien! Ik moet zeggen dat ik op mijn ochtendloop toen wel een heel aantal dieren heb gezien ook. Die helaas dan snel wegrennen 🙂
Jacomijn – Safe and Healthy Travel onlangs geplaatst…Te paard het Topes de Collantes verkennenMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 20 februari 2017 - 20:18

Liever dat de dieren voor jullie wegrennen dan andersom 😉 . Die rondavel was inderdaad erg leuk. Dat maakte de safari toch wel compleet. Braai aan en marshmallows bakken, geweldig!
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Praktische tips: Dubai on a budgetMy Profile

Reply
Sanne 20 februari 2017 - 23:11

Vond je 2 dagen voor een safari niet kort? Ik zou eerder aan een week denken? Die blauwe vogels is echt magisch mooi!
Sanne onlangs geplaatst…Lunchhotspot Juni – lunchen in historie in het Nutshuis in Den Haag!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 februari 2017 - 19:03

Twee dagen is inderdaad wat kort. Drie dagen Krugerpark zou beter zijn. Ik heb een rondreis van drie weken gemaakt door Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho. Er moeten dan keuzes worden gemaakt. We hebben overigens ook nog andere wildparken bezocht 🙂 .

Reply
Aniek - travelwriter.nl 21 februari 2017 - 10:34

Hoe ‘standaard’ het dan ook mag zijn, ik zou heel graag een jeepsafari maken. Maar de night safari lijkt mij trouwens minstens zo bijzonder om mee te maken.
Aniek – travelwriter.nl onlangs geplaatst…UNESCO In the Spotlight februari! Van Nelle Fabriek RotterdamMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 februari 2017 - 19:05

‘Standaard’ vergeet je al heel snel hoor, haha. De jeepsafari is echt het hoogtepunt van je safari. Echt geweldig!

Reply
Jenny - IkReis 21 februari 2017 - 18:54

Wat gaaf dat je een luipaard hebt gezien! Ik heb tijdens mijn safari’s in kruger helaas de leeuwen én de luipaarden moeten missen.

In Hwulule zit een opvang voor katachtigen, daar heb ik verschillende grote poesjes gezien.

Reply
DutchieontheRoad 21 februari 2017 - 19:06

Balen dat je geen leeuwen en luipaarden hebt gezien. We hadden echt mazzel met dat luipaard. Iemand riep plots dat ze een leeuw zagen, maar toen ik met mijn telelens ging zoeken, zag ik plots een gevlekte rug. De ranger wilde in eerste instantie niet geloven dat het om een luipaard ging, maar toen ik wel gelijk bleek te hebben, werd hij ineens heel snel 😉 .

Reply
anto 21 februari 2017 - 20:21

Ach die wilde honden. Gave foto zeg! En tof dat je er maar liefst zeven hebt gezien! Wel jammer dat de leeuwen niet thuis gaven, maar het blijft wild natuurlijk. Zuid-Afrika lijkt me super voor het maken van een safari, ook omdat het goed te combineren is met bijvoorbeeld wandelen in de Drakensbergen … dank voor de inspiratie!

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 22 februari 2017 - 11:15

Handige informatie! Ik ben tot nu toe alleen in Ghana op safari geweest en dat was al gaaf. Ik heb daar alleen de olifant gespot van de Big 5. In Ghana heb ik juist super veel gezien tijdens de wandelsafari en eigenlijk heel weinig tijdens de jeepsafari. Ik vond het trouwens in het begin ook erg spannend om met een ranger wandelend de savanne op te gaan. Het Krugerpark is inderdaad echt een bucketlist item, ook voor mij!
Gabriëlle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…Hotel tip Bordeaux: Ibis budget BastideMy Profile

Reply
ivonne 24 februari 2017 - 19:39

Ik was jaren geleden met een groepsreis in het Krugerpark en vond het er heel bijzonder. Het waren de laatste dagen van onze reis van Kaapstad naar Johannesburg en we hadden al heel veel parken bezocht en heel veel wild gezien. Nog geen olifanten, en dat terwijl ik zeker had verwacht die heel vaak te zien. We hebben toen met 8 man een jeep en ranger gehuurd en toen ze vroeg wat we wilden zien was er maar één ding dat we allemaal riepen! Uiteindelijk heeft het ons uren gekost, zelfs plekken waar ze vaak zaten waren “all dead today”. Toen we uiteindelijk de moed bijna hadden opgegeven stak er ineens voor onze neus een groepje vrouwtjes met kleintjes over. Top ervaring!
ivonne onlangs geplaatst…Landelijk wandelen rond San Gimignano.My Profile

Reply
Carolien 24 februari 2017 - 20:48

Wat een handige post en prachtige foto’s! Ook geen leeuw gezien net als Yvonne? Best moeilijk te spotten dus of beiden pech?
Carolien onlangs geplaatst…Weekendje weg in OverijsselMy Profile

Reply
Marcella 24 februari 2017 - 23:09

Op safari gaan lijkt me echt zo leuk! En ook al heb je net niet de Big Five 5 gezien, je foto’s zijn geweldig! Ik had trouwens nog nooit gehoord van rondavels, maar ze zien er schattig uit. Klinkt ook knus, dat ze in een cirkel staan. Een wildlife reis door Zuid-Afrika maken staat erg hoog op mijn wishlist! (maar wel na Australië ;-))
Marcella onlangs geplaatst…Fotoblog AmsterdamMy Profile

Reply
Diana | Stripe Away 3 maart 2017 - 20:50

Nog nooit in Afrika geweest maar ik mag in juli – eindelijk. Wel jammer dat je de leeuw niet hebt gezien maar misschien krijg je ooit nog een herkansing. Wel goede tips geef je. Ben zelf nog wel altijd verbaast als ik weer lees dat er mensen uitstappen of de dieren voeren om ze te lokken.
Diana | Stripe Away onlangs geplaatst…Backstage februari 2017 | verjaardag pappa, klunen en carnavalMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.