Reisfotografie-Tag

by DutchieontheRoad
5 comments

Onlangs zag ik een leuke tag voorbij komen, de Reisfotografie-tag. Leuk! Ik hoopte door iemand genomineerd te worden en gelukkig was daar Yvonne van yvonnereistverder.nl. Bedankt! Bij de fotografie-tag, neem je vijf reisfoto’s uit je collectie onder de loep. Reizen en fotografie zijn twee grote passies dus deze tag is op mijn lijf geschreven.

Ik ben jaren geleden gestart met een Canon 450D en fotografeer sinds 2014 met een Canon 60D. Bij deze camera heb ik een aantal mooie lenzen, maar mijn favoriete reislenzen zijn de Canon 70-200 f4/L en de Canon 15-85 f/3.5-5.6 IS. De Canon 70-200 f4/L heb ik drie jaar geleden aangeschaft voor mijn toenmalige rondreis door Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho vanwege de fijne zoom en vaste brandpunt van f4. Deze lens gebruik ik ook geregeld in Nederland voor kindershoots op buitenlocaties (ook een leuke hobby) zodat ik fijn op afstand kan blijven. De Canon 15-85 f/3.5-5.6 IS is mijn meest gebruikte lens op reis en zit daarom standaard op mijn camera. Deze lens gebruik ik met name voor landschappen, straatfotografie en portretten. Een fijne allround lens voor op reis.

Wat is de laatste foto die je gemaakt hebt?

Mijn laatst gemaakte foto is mijn kerstkaart maar dat heeft niets met reizen te maken dus daarom zal ik terugkoppelen naar mijn laatste reis dit jaar. Dit jaar heb ik een schitterende reis door Zuidelijk Afrika gemaakt. In vier weken tijd reisde ik van Kaapstad tot de Victoria Watervallen, een droomreis. Mijn laatste foto was een foto bij de Victoria Watervallen, een bijzonder beeld op een prachtige locatie. De Victoria Watervallen waren tijdens mijn bezoek op zijn hoogtepunt. We werden gewaarschuwd voor het vele water. Duhhh…het is een waterval! Natuurlijk is er veel water! Tja…zoveel water had ik nou ook niet verwacht. Dat ik zelfs met een poncho nat tot aan mijn ondergoed zou worden, had ik geen rekening mee gehouden. Als een verzopen kat liep ik daar rond. Probeer dan maar eens een fatsoenlijke foto te maken…dat valt serieus niet mee! Velen lieten de camera’s ongemoeid in de tas want het was toch best risicovol om te fotograferen. Toch kon ik het niet laten. Ik was net voor Danger Point omgedraaid omdat ik gewoon niets mee zag door het vele water. Eenmaal op de terugweg zag ik ineens een verdwaalde toerist in de verte. Hij droeg een paraplu (alsof dat nut heeft) en keek uit over de watervallen. Dat moest ik gewoon vastleggen. Ik haalde mijn camera tevoorschijn, stelde de camera in met mijn rug naar de waterval toe, draaide me snel om, maakte de foto en draaide mijn camera weer meteen weg van de waterval. Ik vond het een mooi en dramatisch beeld en ben erg tevreden over deze mooie afsluiter van de reis.

Victoria Watervallen

Wat is je meest populaire foto op Instagram?

Ik maak haast geen foto’s met mijn telefoon (oude telefoon…slechte camera) en vind ze ook niet goed genoeg (perfectionist) om op mijn Instagram te plaatsen. Daarom plaats ik de foto’s die ik met mijn spiegelreflex maak op mijn account. Mijn meest populaire foto op Instagram was een hele verrassende. Deze man op zijn ezel in Petra werd 101x geliked en is daarmee de winnaar. Leuke foto maar deze foto was voor mij wel een verrassing want ik vind dat er mooiere foto’s zijn. Foto’s uit Jordanië doen het sowieso goed op mijn Instagram. Geen idee waarom eigenlijk.

Petra

Wat fotografeer je het liefst?

Daar kan ik kort en kracht over zijn: mensen! Ik ben dol op wildlife en natuur maar mijn favoriete onderwerp is toch wel de mens. Karakteristieke mensen en kinderen fotografeer ik het liefst. Kinderen zijn altijd zo enthousiast en kruipen nog net niet in mijn camera. Oude karakteristieke mensen vind ik heel fotogeniek en vaak zijn ze ook zo ontzettend lief. Ik heb al menig omaatje op de foto gezet terwijl ze breed lachend (zonder tanden) naast me staan en amper tot mijn schouders rijken. Zo leuk!
Ik fotografeer ook graag op markten want is de ideale locatie om mensen in hun omgeving vast te leggen.  In Vietnam was ik als enige toerist om 6.00 uur op de vismarkt. Iedereen keek me verbaasd maar positief aan terwijl ik daar liep. Ideaal om te fotograferen want ik mocht alles vastleggen.

Cowboy in China

Deze foto is gemaakt in China, in Langmusi. Deze man kwam ik tegen in de hoofdstraat van Langmusi. Hij zat voor een klein winkeltje en viel uiteraard meteen op door zijn voorkomen. Een cowboyhoed, geweldige bril in combinatie met een sik…wat wil je als fotograaf nog meer? Ik was verkocht en moest meneer op de foto hebben. Gelukkig voor mij waren er een aantal Chinezen deze man aan het fotograferen en kon ik daar gebruik van maken. Terwijl ik met mijn liefste glimlach naar mijn camera gebaarde, kreeg ik een kort goedkeurend knikje zodat ik wist dat het in orde was. Terwijl deze man poseerde voor de Chinezen, pakte ik mijn kans om hem zo te fotograferen, alsof hij niet poseerde, terwijl dat juist wel het geval was. De Chinezen waren vrij lachwekkend in hun strakke pakken en ik maakte dankbaar gebruik van dit mooie moment. Mijn dank is groot aan de twee Chinese mannen in.

Lachende Chinese man Langmusi, China

Op welke foto ben je het meest trots?

Pfff…ik heb serieus duizenden foto’s maar als ik dan een keus moet maken is dat onderstaande foto. Deze foto maakte ik in Xiahe in het Labrang Klooster. Het Tibetaanse plateau is zo’n ontzettend mooi gebied. Ik was erg onder de indruk van China. Het is een land van grote contrasten. Rijkdom en armoede, modern en traditioneel, schoon en vies, dichtbevolkt en leegte, hectisch en rustig. Het was een geweldige mix van steden en natuur. Xiahe is klein Tibet en dit deel van China heeft me zo positief verrast. Ik was erg blij met deze spontane foto van deze bijzondere monniken. Deze foto werd enkele maanden na thuiskomst ook gepubliceerd in Columbus Magazine.

Labrang Klooster

Welke foto vertelt jou een bijzonder verhaal?

Dit schattige meisje kwam ik tegen in Semonkong, Lesotho. Er waren een aantal mensen aan het abseilen maar ik had daar niet zo’n behoefte aan. De kinderen vonden het natuurlijk reuze interessant om naar het abseilen te kijken, zo ook dit meisje en haar grote zus. Ze vond mijn camera ook meer dan leuk dus ik heb haar meerdere keren gefotografeerd en heeft gezellig een tijdje bij me gezeten bij de rivier. Na een tijdje zag een reisgenoot haar schoentjes. Daar was niet veel meer van over en bij nadere inspectie zagen we dat er amper zolen onder zaten en dat de schoentjes bij elkaar werden gehouden met touwtjes. Je zag haar voetjes door de zolen heen en ze liep gewoon op touwtjes, in hartje winter. Haar grote zus had schoenen die serieus vier maten te klein waren en daarom hadden ze de hakken verwijderd zodat ze de schoenen als instapper kon dragen, zover dat mogelijk was. We vonden dat toch wel schokkend om te zien want het was een koude winter.

Nieuwe schoenen

De twee zusjes bleven door ons hoofd spoken en daags nadien stelde mijn reisgenoot voor om schoenen voor de zusjes te kopen. Natuurlijk gaan we schoenen voor deze meiden kopen! We wilden wel even informeren of we de moeder niet tegen het hoofd zouden stoten want dat wilden we natuurlijk niet. We informeerden bij onze lokale gids en hij wist meteen welke meisjes we bedoelden. Hij had ons zien zitten bij de rivier met de zusjes. Het bleken zijn buurmeisjes te zijn. Het was een arm gezin en schoenen zouden zeer welkom zijn. We zouden niemand tegen het hoofd stoten en de moeder zou ons dankbaar zijn. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben schoenen gekocht voor de meiden en ze waren blij verrast. Ze werden er helemaal verlegen van…heel begrijpelijk. Iedere keer als ik deze foto zie, moet ik aan de twee zusjes denken.

Lesotho

Neem jij de reisfotografie tag over?

Uiteraard ben ook heel nieuwsgierig naar 5 foto’s van anderen. Ik heb ontzettend veel geleerd door naar de foto’s van anderen kijken en doe dat dan ook regelmatig. Iedereen ziet de wereld anders en met fotografie kun je prachtige verhalen vertellen. Veel mensen zien een foto alleen als een ‘foto’ maar het kan zoveel meer zijn. Ik ben dan ook vaak benieuwd naar het verhaal achter een foto. Graag geef ik het stokje door aan de volgende bloggers:

Marcella van marcellamolenaar.nl 
Sieds van siedsmytravels.nl 
Daphne van livethelifeyoulove.nl 
Kim van kimopdewereld.nl 
Maria van reishoedje.nl 

Twee uur na het plaatsen van deze tag blijkt dat iemand mij al voor is geweest met het taggen van Daphne van livethelifeyoulove 🙂 . Ik las dat Narelle van wegvanhetnoorden de tag erg leuk vond dus bij deze Narelle…mag jij de tag invullen.

You may also like

5 comments

Yvonne 22 december 2015 - 14:57

Leuk dat mensen ook jouw favoriet zijn, had ik wel verwacht en ze zijn ook echt mooi. Hoewel ik ook al verschillende supergave wildlife foto’s heb zien voorbijkomen. Xiahe! Daar wilde ik zo graag heen, maar door de aardbeving in 2008 toen we in China waren lukte het niet… dat was voordat we besloten NOOIT meer naar China te gaan. Helaas zal ik dus niet meer in Xiahe komen, te jammer… dus ik geniet even mee van deze prachtige foto voor de sfeer! 🙂

Reply
DutchieontheRoad 22 december 2015 - 16:13

Wildlife is ook geweldig om te fotograferen. Jammer dat jullie niet meer naar Xiahe gaan. Ik vond het zonder enige twijfel het hoogtepunt van mijn reis door China. Het Tibetaanse plateau vond ik geweldig! Het is niet heel comfortabel daar (maar dat is China sowieso niet) maar zo ontzettend mooi! De mensen zijn er ook ontzettend vriendelijk en je blijft er fotograferen.

Reply
Rowan 11 januari 2016 - 19:56

Wauw, wat een mooie foto’s heb je gemaakt zeg! Echt prachtig!

Reply
DutchieontheRoad 14 januari 2016 - 14:54

Dank je Rowan 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.