Reisblunder: Batikscam in Yogyakarta

by DutchieontheRoad
5 comments

Reisblunders. Wie heeft ze niet meegemaakt 😉 Yogyakarta is de culturele hoofdstad van Indonesië. Na alle rust en mooie landschappen zijn we beland in een drukke stad waar je om de haverklap opzij moet springen voor rondrijdende becaks. De stad voelt relaxt aan en we maken kennis met de Javaanse cultuur. Een kleine scam mag dan natuurlijk niet ontbreken dus maakte ik kennis met de bekende Batikscam. Hallo reisblunder.

Op pad naar het Kraton

Een van de bekendste attracties van Yogya is het Kraton. Dit in 1755 gebouwde paleis is nog steeds de woonplaats van de sultan van Yogyakarta. Binnen het paleis zijn onder andere markten, scholen en musea te vinden. Toch is het vooral de traditionele Javaanse architectuur die het Kraton een bezoek waard maakt. Dat moeten wij uiteraard ook zien!

Mevrouw, het Kraton is echt gesloten hoor

We lopen richting het bekende Kraton maar worden onderweg aangehouden door mensen die zeggen dat het Kraton is gesloten vanwege het begin van de Ramadan. Ik geloof er niets van want dat is een bekende toeristentruc en loop dus lachend verder. Grapjassen. Tegen de tijd dat we bijna bij het Kraton zijn, hebben we al meerdere keren gehoord dat het Kraton toch echt gesloten is. Mmmm…ik begin te twijfelen maar loop toch door want ik weet dat ze dit trucje vaker toepassen in Azië.

Al snel worden we aangesproken door een man die ook zegt dat het Kraton gesloten is vanwege de Ramadan. Nou ja, nu zijn het er toch wel veel die hetzelfde beweren. Hij zegt dat hij docent en gids is in het museum en dat hij vandaag ook vrij is vanwege de Ramadan. Hij komt zeer betrouwbaar over en we zijn uiteindelijk toch overtuigd dat we pech hebben vandaag…geen Kraton (wat een sukkels zijn we toch).

ReisblunderWat een aardige man toch 😉

Hij vertelt ons wat de moeite waard is om te bezoeken, geeft ons tips hoe we moeten afdingen op de markt en raadt ons aan een batikdemonstratie bij te wonen. We krijgen daar uitleg over het batikproces, zonder verplichtingen…erg interessant en educatief (magisch woord voor Kelly). Na enig overleg gaan we overstag en de man regelt drie becaks voor de lokale prijs (goh, wat een aardige man).

We stappen in de becak en rijden zo door het centrum van Yogyakarta. De man zwaait ons uit en wenst ons nog een prettige dag. Ik overleg de situatie nog even met mijn reisgenote maar we komen beide tot de conclusie dat het écht een oprechte man was en dat we gewoon pech hebben dat het Kraton dicht is. Balen maar dan trekken we wel een nieuw plan.

Batikdemonstratie

De demonstratie is inderdaad erg interessant en de mensen zijn zeer vriendelijk. We krijgen uitleg over de batikschool en nog veel meer. Er hangen ongelooflijk veel mooie batikdoeken en al snel zijn de eerste verkochte doeken een feit. Ik ben eigenlijk helemaal niet van plan om iets te kopen want ik heb geen idee waar ik het moet ophangen. We kijken nog wat rond en raken in gesprek met een Nederlandse expat. Hij en zijn vrouw wonen al drie jaar in Yogyakarta en kopen hier altijd hun Batik om het vervolgens naar Nederland te sturen. Zie je wel…dan moet het echt goed zijn. Op het laatste moment ga ik toch overstag en loop naar buiten met een kleine Javaanse Batik. Woehoe!

Het zit me toch niet helemaal lekker

Terwijl ik ‘s avonds in bed lig, zit iets mij niet helemaal lekker…die batikdemonstratie. Ik doe mijn nachtlampje weer aan en duik in mijn Lonely Planet. Daar stuit ik op de tekst die ik nodig had…de bekende Javaanse batiktruc!

De Lonely Planet heeft zelfs een halve pagina geschreven over de trucs die men toepast om je naar een batikgallerij te lokken. Het hele verhaal klopt precies, behalve het feit dat deze man niet met ons meeging naar de desbetreffende galerij. We zijn er zo ontzettend ingestonken ondanks dat ik er nota bene over had gelezen…stom! Ik lees de tekst voor aan mijn reisgenote en we schieten spontaan in de lach. Deze ‘zeer aardige docent’ bleek dus gewoon in het complot te zitten.

Dit is echt serieus de eerste keer dat ik er zo ben ingestonken. Ik ben best een achterdochtig persoon (niet altijd handig) en zoek vaak ergens iets achter. Ondanks al onze reiservaring, zijn we er toch ingetrapt. Ze hebben het echt heel erg goed gespeeld want daags nadien bleek inderdaad dat het Kraton gewoon open was! Balen want dit hadden we graag willen zien.

Duizenden toeristen trappen hier jaarlijks in en er is zelfs een speciale toeristenpolitie voor dit soort praktijken. Stom, stom, stom! Oké, het was een leuke demonstratie, het is een leuke batik en het kostte geen kapitaal…maar toch.

Laat dit dus een wijze les zijn voor ons maar ook voor anderen. Het Kraton is gewoon open!!! O ja…de batik ligt nog steeds opgeborgen in een doos 😉

Zijn jullie ooit in een dergelijk scam getrapt?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*Bovenstaande foto van het centrum van Yogyarta is afkomstig van Wikimedia en is gelabeld voor hergebruik

You may also like

5 comments

Gabriëlle 29 september 2017 - 11:27

Een bekende truc inderdaad! Wij kregen in Bangkok te horen, dat het Grand Palace dicht was. Gelukkig hadden we het door en zijn we uitgestapt en zelf verder gegaan. Het is een wijze les inderdaad!

Reply
Marcel 29 september 2017 - 17:25

Wat een verhaal! Aan het begin denk je inderdaad laat maar kletsen, maar op een gegeven moment slaat de twijfel toe. En dan blijkt ook nog eens dat de batikgallerie “gerund” wordt door louche mensen. Dubbel pech. Gelukkig heb ik dit nog nooit meegemaakt. Mocht ik ooit die kant opgaan ben ik in elk geval gewaarschuwd.
Marcel onlangs geplaatst…De maand van yourtravelguideonline: September 2017My Profile

Reply
Jenny 29 september 2017 - 18:46

Haha, grappig om te lezen. Ik heb tijdens mijn eerste bezoek aan Yogya ook een aantal ateliers bezocht. Geheel vrijwillig, zonder mannetje.

Mijn moeder heeft een mooie batik uit Yogya ophangen. Ik heb er eentje die op Bali gekocht is.

Reply
Esther 29 september 2017 - 20:18

Oh jeetje, echt een typische scam dit ja. Je denkt altijd dit gebeurt mij niet. Totdat het je zelf overkomt. Jammer dat dit zo werkt soms, maar je bent nu een gewaarschuwd mens 😉 gelukkig zelf nog niet meegemaakt.
Esther onlangs geplaatst…5x doen in De Friese WoudenMy Profile

Reply
Sanne 30 september 2017 - 15:45

Jeetje dat is inderdaad een scam. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.