Vorige week plaatste ik al een artikel over lekker eten in Japan. Daar maakte ik al duidelijk dat ik helemaal fan ben van okonomiyaki. Dit is een hartige pannenkoek van de bakplaat en neem maar van mij dat dit gerecht onweerstaanbaar lekker is. Ik wist dan ook zeker dat ik dit thuis wilde maken…maar hoe?
In Japan heb je een behoorlijke training nodig om deze pannenkoeken te maken aangezien deze traditioneel in lagen opgebouwd wordt. Gelukkig is er ook een eenvoudigere methode zonder dat je als Japanse kok moet gaan bouwen met je ingrediënten. Ik ging dus thuis aan de slag en maakte vol trots mijn eerste okonomiyaki. Helemaal niet slecht en zeker voor herhaling vatbaar. Al snel kreeg ik de eerste verzoekjes voor het recept dus bij deze het recept voor okonomiyaki.
Wat heb je nodig voor okonomiyaki?
“Okonomi” betekent letterlijk “wat je maar wilt” dus je kunt het eigenlijk niet fout doen. De basis is simpel…verder kun je de okonomiyaki toppen met wat jij wilt. Zonder ei wordt wat lastiger dus dit gerecht is minder geschikt voor vegans.
Basis voor de okonomiyaki (2 personen)
- 200 gram bloem
- 200 ml bouillon (ik eet geen vlees dus gebruikte groentebouillon)
- 4 eieren
- 2 eetlepels panko
- 300 gram Chinese kool, gesnipperd
- Snufje zout
Voor de okonomiyaki saus (2 personen)
- 4 eetlepels tomatenpassata
- ½ eetlepel worcestershiresaus
- ¼ theelepel mosterd
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel sojasaus
Extra’s voor de okonomiyaki
Je kunt je helemaal uitleven als het gaat om extra’s en toppings. De mogelijkheden zijn heel divers in Japan. Liefhebbers van vlees kunnen ontbijtspek gebruiken en visliefhebbers kunnen bijvoorbeeld garnalen toevoegen.
Ik koos in Japan altijd voor kaas en lente-ui. O ja…in Japan zijn ze niet zuinig met de lente-ui, maar dan heb je ook meteen een pannenkoek vol. Zo lekker! Ook in Nederland maakte de okonomiyaki dus met geraspte kaas en heel veel lente-ui. Je kunt de lente-ui aan je beslag toevoegen of deze royaal als topping gebruiken. Het laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur.
In Hiroshima voegden ze trouwens ook noedels toe aan de okonomiyaki. Als je goed op onderstaande foto’s kijkt, kun je dat ook zien. Ik maakte okonomiyaki zonder noedels. Het lijkt mij namelijk een behoorlijke uitdaging om de pannenkoek dan te draaien en zie alle noedels al door de keuken vliegen. Ik wil het nog wel een keer gaan proberen. Echter is deze hartige pannenkoek ook zonder noedels erg lekker en vullend genoeg!
Toppings voor de okonomiyaki:
- Lente-ui
- Mayonaise (in de supermarkt is Japanse Kewpie Mayonnaise te koop, maar zelf gebruikte ik gewone mayonaise want de Kewpie is maar beperkt houdbaar naar openen)
- Eventueel bonitovlokken (tonijnvlokken)
- Eventueel norivlokken (zeewiervlokken)
Okonomiyaki saus maken…kinderlijk eenvoudig
Je kunt bij de toko ook kant-en-klare flesjes okonokiyaki saus kopen, maar dat heb je echt niet nodig. Kind kan de was doen. Doe alle ingredienten voor de saus in een steelpan, roer door elkaar en breng vervolgens aan de kook. Laat de saus vervolgens nog 2 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Klaar is kees.
Zo maak je okonomiyaki
- Klop twee eieren los en voeg de bloem en bouillon toe. Je hebt toch vier eieren nodig voor 2 personen? Dat klopt…die komen nog later.
- Snijd de kool in dunne ringetjes en roer deze door het beslag. Voeg vervolgens het zout en de panko toe zodat je een dik beslag krijgt.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat olie toe.
- Je kunt de twee overgebleven eieren desgewenst ook nog door het beslag doen, maar ik doe het net een beetje anders. In Japan wordt de okonomiyaki in laagjes opgebouwd (noedels, laagje beslag, laag kool, vlees, vis, ei enz. Iedere keer wordt er een laagje toegevoegd en ondertussen blijven ze de okonomiyaki draaien…heel knap). Ik klop dus eerst een eitje los en doe deze in de pan. Vervolgens voeg ik het gemaakte beslag toe op het geklopte ei. Eén zijde van je okonomiyaki bestaat dan dus echt uit ei en dat is in Japan ook zo. Mocht je dit teveel gedoe vinden, voeg je de eieren gewoon toe aan het beslag. Dat doen de meeste mensen…ik ben gewoon een beetje dwars.
- Voeg ½ van het beslag toe en dek de pan af met een deksel. Als je ontbijtspek of garnalen toe wilt voegen, leg je deze meteen bovenop je beslag. Laat de pannenkoek ongeveer drie tot vier minuten bakken tot hij mooi goudbruin is aan de onderzijde.
- Keer de pannenkoek om in de pan. Desgewenst kun je nu de geraspte kaas toevoegen. Leg de deksel weer op de pan en bak tot de okonomiyaki goudbruin en knapperig is.
- Leg de pannenkoek op een bord en verdeel de okonomiyaki saus eroverheen. Spuit vervolgens de mayonaise er ook in streepjes overheen.
- Snijd vier lente-uitjes en verdeel deze over de twee pannenkoeken.
- Je kunt de okonomiyaki desgewenst nog extra toppen met bonito- of norivlokken.
Hebben jullie ook al trek in okonomiyaki?
Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin
8 comments
Dit klinkt geweldig en ziet er ook geweldig uit! Ik krijg spontaan trek haha. Dit is ook wel echt de perfecte manier om het reizen weer even in huis te halen: recepten uit verschillende landen koken!
Oh lekker, Kelly! We komen nu veel afwisselender, om het een beetje leuk te houden. En dit is wel iets dat ik wil proberen. Een beetje lente ui vind ik wel lekker, maar niet teveel. Ik denk dat ik het met garnalen ga proberen. Met noodles lijkt me ook wel wat. Ik geloof dat ik iets vergelijkbaars in Hong Kong heb gegeten.
lizette onlangs geplaatst…10 niet te missen highlights van Bali
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt wel erg lekker zeg! En ziet er heerlijk uit.
Oh, echt?! Waarom lees ik dit vlak voor etenstijd.. en het is nog niet klaar… ik heb er echt trek van gekregen. En leuk, wij houden van pannenkoek, maar Japanse pannenkoek kende ik nog niet. Grappig dat er toch best in veel culturen een soort van pannenkoek gegeten wordt.
Super leuk dat je zo de vakantie een beetje naar Nederland kan halen. Fijn ook dat er in Nederland zoveel veschillende ingrediënten te koop zijn dat je zo internationale gerechten kunt maken. Het klinkt heel erg goed dit recept.
Anouk onlangs geplaatst…Onze vrijheid op het Costa Ricaanse platteland
Oh, dat klinkt héél erg lekker. Het doet mij een beetje denken aan pizza, want die was oorspronkelijk ook bedoeld om restjes op te doen. Wij maken zelf weleens een pizza met een pannenkoek bodem en gaan dan ook helemaal los met de groenten die we erop doen. Heerlijk! Jouw recept zullen we ook zeker een keer proberen!
Mirre onlangs geplaatst…Canyoning tour op de Azoren
Ohhhhh, wat lekker. Dit lijkt me ook een heerlijk gerecht voor de lunch. Misschien moet ik het deze vakantie maar een keer maken.
Ziet er erg lekker uit! Ik was bang dat ze in Japan alleen maar gerechten met vis eten maar dat lijkt toch mee te vallen! 😉
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Scandinavisch wonen: Mijn favoriete Zweedse Instagram-accounts