Recept: Linzensoep met wortel en kokosmelk

by DutchieontheRoad
5 comments

Ik ben dol op linzensoep. Herstel…ik ben verslaafd aan linzensoep 🙂 . Nu de herfst zijn intrede doet, heb ik enorme trek in comfortfood. Jullie ook? Dit recept echt een ideale en snelle maaltijd op een doordeweekse dag of voor een luie zondag.  Het troosteloze weer van de laatste tijd zorgt ervoor dat ik zin heb in een grote kom dampende soep. Ik maak dan altijd een grote pan voor mezelf en de rest vries in in.  Zodra ik linzensoep maak, staat mijn moeder erg snel op de stoep voor een bakje dus dat scheelt weer één kom soep 😉

Linzensoep: Ingrediënten voor 4 tot 5 personen

 • 300 gr rode linzen (ik neem meestal een blik linzen…net zo makkelijk)
 • 2 winterpenen (je kunt ook wortels nemen)
 • 1 liter bouillon naar keuze (ik maak altijd groentebouillon omdat ik geen vlees eet)
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 tl komijnpoeder
 • 2 tl paprikapoeder
 • 2 tl kerriepoeder
 • 1 blik kokosmelk
 • Peterselie of koriander
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Zo ga je te werk

Spoel de linzen goed onder de kraan en rasp de winterpenen/wortels. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een beetje olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook.

Voeg vervolgens de paprikapoeder, komijnpoeder en kerriepoeder toe. Bak de kruiden kort mee. Voeg vervolgens de geraspte wortel, linzen, tomatenblokjes en bouillon toe en breng het aan de kook. Laat de linzensoep 10-15 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg de kokosmelk toe en verwarm dit nog even mee. Proef en breng eventueel op smaal met peper en zout. Garneer de soep met peterselie of koriander.

Geen soep zonder brood

Persoonlijk vind ik dat bij een kop soep ook brood hoort. Geen soep zonder brood. Je kunt natuurlijk een lekker donkerbruin broodje afbakken, maar deze soep wordt natuurlijk veel lekkerder met (knoflook) platbrood. Knoflook platbrood? Yep…jullie lezen het goed. Dit brood is echt super makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker. Hier maak je vrienden mee 😉

Recept platbroden met knoflookolie
 • 250 g witte bloem
 • 250 g broodmeel
 • 1 1/2 tl zeezout
 • 1 tl gedroogde gist
 • 325 ml warm water
 • 1 el koolzaad- of olijfolie, plus extra voor eroverheen
 • knoflook
Zo ga je te werk

Doe de twee soorten meel in een kom met het zout en de gist. Vermeng de ingrediënten goed. Voeg de olie en het water toe en kneed er een deeg van. Bestrooi je handen en werkblad met bloem en kneed het deeg vijf tot tien minuten tot het glad is. Het is een vrij kleverig deeg. Als het te droog is, kun je desgewenst wat extra bloem toevoegen.

Sprenkel een beetje olie in een schaal, voeg het deeg toe en draai het deeg even door de olie. Dek de schaal af met een theedoek en laat het deeg minimaal een uur rijzen. Ik laat het meestal twee uur rijzen totdat het deeg tweemaal zo groot is.

Als het deeg goed gerezen is, haal je het uit de schaal. Prik er even met je vingers in zodat alle lucht verdwijnt. Maak acht tot tien kleine bolletjes van het deeg en rol deze uit. Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak de platbroden in een paar minuten. Zodra het brood begint te bubbelen, kun je het brood omdraaien. Verwarm de andere zijde nog één tot twee minuten.

Je kunt het platbrood zonder olie eten, maar persoonlijk vind ik dit erg lekker met knoflookolie. Snijd 1 grote teen knoflook en verwarm deze met 100 ml olijfolie. Niet bakken, alleen verwarmen. Schenk de knoflookolie in een bakje en bestrijk alle platbroden met de warme olie. Zo lekker! Dit recept komt uit het kookboek Veg, waar erg veel lekkere vegetarische recepten in staan 🙂

Hebben jullie al trek gekregen van deze recepten?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

 

*Dit artikel bevat een Affiliatelink. 

You may also like

5 comments

Yvonne 24 september 2017 - 21:44

Ik zag je berichtje van deze soep eerder vandaag op social media langs komen en nu heb ik hier dus al de hele dag zin in! Ik weet dus wat we volgende week gaan maken (want voor de komende dagen ligt er nog genoeg eten in de koelkast) Thx voor het recept!

Reply
Sanne 25 september 2017 - 13:29

Oei, dat klinkt wel heel lekker! Dit is toch wel weer het voordeel van de herfst, lekker soep eten. Ik ga het recept een keer uitproberen, linzensoep maakte ik nog nooit eerder zelf.

Reply
Jessica 28 september 2017 - 12:14

Haha bij mij is het precies omgedraaid: mijn moeder vindt het heerlijk om linzensoep te maken en ik vind het heerlijk om dat op te eten ;p Klinkt als een lekker recept, dus ik ga het naar haar doorspelen 🙂
Jessica onlangs geplaatst…Wat neem ik mee tijdens lange wandeltochten?My Profile

Reply
maria 2 november 2018 - 18:58

leuk recept ik ga het uitproberen voor mijn kantinedienst op mijn volkstuincomplex. Wel een vraag: je geeft voor de kokosmelk geen hoeveelheid aan: in de winkel zijn verschillende blikken, 400 ml of 270 of 250 ml. Wat gebruik jij?

groet,maria

Reply
DutchieontheRoad 3 november 2018 - 19:50

Volgens mij had ik 250 ml gebruikt.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.