Praktische tips voor wildlife fotografie: Hoe fotografeer je wildlife?

by DutchieontheRoad
0 comment

Wildlife fotografie vind ik een moeilijke tak in de fotografie. Iedereen heeft de perfecte plaatjes op social media gezien. Dat is wat je wil zien en fotograferen. Geweldige close-ups van leeuwen, cheeta’s tijdens de jacht, kuddes olifanten tijdens zonsondergang en ga zo maar door. Je ziet het helemaal voor je en dat wil jij ook.

Twee maal ben ik nu in Afrika geweest en beide keren viel het me op dat het echt ontzettend moeilijk is om dieren goed te fotograferen. Dieren zijn gewoon niet te regisseren en uit ervaring weet ik inmiddels dat je geregeld alleen maar billen ziet. Je bent enthousiast bezig maar nadien zie je dat je een staart mist, alleen maar billen hebt gefotografeerd, die neushoorn helaas vijfhonderd meter te ver staat, je gnoe onscherp is en baal je dat je nog steeds geen leeuwen hebt gezien…laat staan dat je een close-up hebt gefotografeerd. Dat is realiteit. Vergeet niet dat de meeste wild fotografen uren of zelfs dagen spenderen aan het maken van die ene unieke foto. Toch zijn er voldoende tips die je kunnen helpen om betere wildlife foto’s te maken. Daarom deel ik deze week praktische tips voor wildlife fotografie.

Wildlife fotografie: Bereid je goed voor

Dit is echt heel belangrijk! Verdiep je in wildlife fotografie…dat heb ik ook gedaan. Ik heb speciaal voor safari een zoomlens aangeschaft omdat ik wist dat mijn lens niet toereikend zou zijn. Je wilt niet in Afrika zijn en dan pas ontdekken dat je met een kitlens niet zo ver komt. Zoom is het magische woord.

Zorg dat je zeker twee accu’s bij je hebt want je accu zal het maar begeven. Geloof me…mij overkwam het en dat was een hele wijze les. Ik reis al jaren met een reserve accu. Zorg natuurlijk ook dat ze van te voren zijn opgeladen. Neem voldoende geheugenkaartjes mee want je fotografeert op safari veel meer dan gemiddeld. Je hebt echt geen zin om halverwege je reis foto’s te verwijderen, omdat je geen geheugen meer hebt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een laptop mee te nemen zodat je een eventuele back-up kunt maken. Ik doe dat zelf niet en daarom heb ik ook serieus 90GB aan geheugen bij me.

Tot slot heb je een goede tas nodig voor je materiaal want dat moet uiteraard goed beschermd worden. Zorg ook dat je reinigingsproducten voor je camera/lens bij je hebt want je apparatuur wordt snel vuil door stof. Ik heb altijd een heel fijn reinigingsdoekje bij me welke ik regelmatig uitleen op vakantie omdat mensen het niet bij zich hebben. Onmisbaar naar mijn mening.

wildlife fotografieWildlife fotografie: Welke apparatuur heb je nodig?

Voor safari zijn telelenzen aan te raden. Zelf fotografeer ik met een Canon 70-200 F4 en eigenlijk is dat nog te weinig zoom. Ik heb toentertijd bewust voor deze lens gekozen omdat hij erg scherp is en daarom veel kunt bijsnijden. Vraag aan een fotograaf welke lens je nodig hebt voor safari en je zal vaak hetzelfde antwoord krijgen: tussen de 300 en 500 mm. Dat antwoord kreeg ik meestal. Vooral de Canon 100-400 kreeg ik geregeld als advies. Mijn ervaring is dat je met 200 mm toch wel een eind komt. Oké, voor de vogeltjes is het natuurlijk niet toereikend maar over het algemeen kan ik veel fotograferen met mijn lens. Meer millimeters is natuurlijk altijd beter. Ik wilde geen 400 mm omdat ik daar in Azië niets aan heb. Een bewuste keuze dus.

Vergeet ook niet om een groothoeklens of korte lens mee te nemen voor landschappen of groepen met dieren. Je wilt natuurlijk ook variatie in je foto’s en niet alleen maar close-ups, hoe verleidelijk het ook is. Verder kan een statief of pittenzak een handig hulpmiddel zijn.

Fotografeer met een snelle sluitertijd

Fotografeer wildlife met een snelle sluitertijd. Het voorkomt bewegingsonscherpte en je kan er actie mee vastleggen. Ik heb mijn camera altijd op Al Servo staan tijdens het fotograferen van dieren want dan stelt de camera voortdurend scherp. Beeldstabilisatie kan erg makkelijk zijn om snelle en onverwachte acties vast te leggen. Mijn lens heeft helaas geen beeldstabilisatie en dat mis ik wel eens bij het vastleggen van wildlife.

Met welk diafragma fotografeer je wildlife?

Ik fotografeer wildlife bijna altijd met een groot diafragma (laag F-getal) want dan krijg je een mooie vage/zachte achtergrond. Het dier komt dan mooi los van de achtergrond. Vergeet vooral niet om scherp te stellen op de ogen. Wil je een overzichtsfoto maken, zal je meer scherptediepte nodig hebben en fotografeer je met een klein diafragma (groot F-getal).

wildlife fotografieZorg ervoor dat je schietklaar bent 

Stel je camera alvast in. Het is erg vervelend als je ineens een geweldige actie ziet en je vervolgens je camera nog moet instellen. Kies de juiste instellingen (ISO, diafragma, sluitertijd, witbalans enz) want daar heb je vaak geen tijd voor als zich een snelle situatie voordoet. Je kunt zo teleurstellingen voorkomen. Bewaar je camera met lensdop (tegen stof) en verwijder deze wanneer je een dier ziet.

Wildlife fotografie is geluk hebben, maar ook planning

Safari is ook vaak geluk hebben. Je krijgt de dieren nou eenmaal niet op een presenteerblaadje en ze komen niet netjes poseren voor de jeep. Nee? Nee…echt niet! Per park zijn er ook wel duidelijke verschillen. In het ene nationale park gaat het nou eenmaal iets makkelijker dan in het andere park. Het seizoen wil dan ook een rol spelen dus houd daar rekening mee met het boeken van je reis. Wil je dolgraag de migratie van de gnoes vastleggen in Kenia en/of Tanzania, zal je echt rekening moeten houden met het seizoen.

wildlife fotografie

Sta vroeg op…heel erg vroeg

Ik ben van nature geen vroege vogel maar als je wildlife wilt fotograferen, zal je vroeg moeten opstaan. Safari’s in Afrika beginnen altijd rond zonsopgang dus dat betekent over het algemeen dat je tussen 5.30 en 6.00 al op pad gaat…en dat is inderdaad heel erg vroeg. De dieren zijn in de ochtend actiever en het licht is nou eenmaal mooier. Ga op safari van 6.00 uur tot de middag en weer vanaf 15.00 tot zonsondergang. Het heeft niet zoveel zin om midden op de dag te gaan want de dieren liggen te slapen vanwege de hitte en het licht is gewoon te fel. Zeg nou zelf…als je zo vroeg op pad gaat, kun je zelf ook wel een middagdutje gebruiken.

Zorg voor een spannende compositie

Op safari is het niet makkelijk om tot een goede compositie te komen. De dieren werken vaak niet mee en je zit in een hobbelende jeep of ander voertuig. Hoe je het ook went of keert: het valt vaak niet mee om tot een goede compositie te komen.

Veel mensen willen dolgraag alleen maar close-ups maken. Natuurlijk is dat heel verleidelijk maar probeer ook eens wat anders. De omgeving in het beeld betrekken geeft ruimte om een compositie te maken. Je ziet daardoor ook duidelijker dat het om een foto in Afrika gaat, in plaats van een stiekem plaatje in de dierentuin 😉 Bepaalde dieren zoals olifanten kom je geregeld in grote kuddes tegen. Veel mensen observeren de gehele groep om dan vervolgens een actie te fotograferen. Ik zoek vaak een fotogeniek exemplaar uit (jazeker, er is verschil) en volg dat dier door mijn lens. Bij een bepaalde pose of actie, kan ik meteen fotograferen. Vergeet ook vooral niet om de groep in zijn geheel vast te leggen want dat levert indrukwekkende plaatjes op. Je hebt serieus spijt als je die hele kudde olifanten niet in zijn geheel fotografeert.

wildlife fotografie

Zorg voor de beste plek in je voertuig

Probeer een goede plek in het voertuig te bemachtigen want je kunt uiteraard niet zomaar het voertuig verlaten. Met eigen vervoer heb je natuurlijk al de beste plek maar als je onder begeleiding gaat, zal je het voertuig moeten delen met andere toeristen. Probeer indien mogelijk een plek aan de zijkant te bemachtigen want in het midden is het lastiger fotograferen. Overleg even onderling en uit ervaring weet ik dat de mensen met de grootste camera’s (ik zij de gek) vaak aan de zijkant mogen zitten van andere passagiers. Dat fotografeert een stuk prettiger en dan heeft niemand last van mijn grote witte toeter. Lukt dat niet, zal je het met je plaatsje moeten doen. Geef andere deelnemers uiteraard ook de mogelijkheid om foto’s te maken. Ben je zo wild van fotografie dat je daar moeite mee hebt, boek dan een privé safari en vertel de gids wat je het liefst wil fotograferen.

Geduld is een schone zaak

Wij Nederlanders zijn niet de meest geduldige mensen maar wildlife fotograferen vergt gewoon veel geduld. Het is veel wachten en toeslaan op het juiste moment. Veel dieren hebben zo hun vaste plekjes/territorium. Probeer daar achter te komen want dat scheelt je veel zoekwerk.

Rangers weten vaak waar bepaalde dieren zich ophouden en kunnen daar op anticiperen. Zekerheid heb je natuurlijk nooit maar de kans is wel groter om een bepaald dier te spotten. In het Krugerpark wist de ranger dat bij bepaalde rotsen zich geregeld leeuwen lieten zien. Wij hadden helaas de pech er geen te zien. Het is hartstikke handig dit soort informatie te weten want je kan dan gaan posten op bepaalde plekken. Wacht rustig af en vertrek niet te snel…wachten, wachten en nog eens wachten. Communiceer ook met de rangers en andere toeristen. Veel dieren vind je door informatie van andere toeristen. Help elkaar! Heb je ergens dieren gezien – met name katachtigen want die wil iedereen zien – communiceer dit met eventuele voorbijgangers. Zij kunnen die informatie ook weer doorgeven aan andere mensen en zo help je elkaar. In veel nationale parken staan ook borden met daarop aangegeven waar bepaalde dieren die dag zijn gezien en daar kun je weer gebruik van maken. Geduld en communicatie is het magische woord!

Vergeet niet te genieten

En mijn laatste maar ook een hele belangrijke tip. Focus je niet alleen maar op het fotograferen. Ik weet uit ervaring dat het heel lastig is maar je wilt niet je gehele reis alleen door de zoeker van je camera zien, hoe leuk wildlife fotografie ook is. Leg je camera ook eens weg en geniet van de omgeving en het wild. Je bent in Afrika…dus geniet!

Wil je meer lezen over fotografietips?

mooiste nationale parken afrika

 

Wat is jullie ervaring met wildlife fotografie?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

wildlifefotografie

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.