Polen: Vegetarisch eten in Krakau

by DutchieontheRoad
5 comments

Ik ging naar Krakau met een missie…of eigenlijk twee missies. Uiteraard wilde ik graag Auschwitz bezoeken. Dat was een heel heftig bezoek waar ik een andere keer meer over zal vertellen. Ik moet het nog een plaatsje geven en bedenken hoe ik alles in hemelsnaam onder woorden ga brengen. Mijn tweede missie was het het verzamelen van leuke restaurantjes. Zoals jullie inmiddels wel weten, ben ik een enorme lekkerbek. Polen en vegetariërs gaan niet helemaal goed samen, maar toch zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Vegetarisch eten in Krakau is niet moeilijk en ik heb een aantal leuke restaurants op een rij gezet.

Nago Sushi & Sake

Ik ben niet 100% vegetarisch aangezien ik zo nu en dan wel vis eet (pescotariër) en ik zwaar verslaafd aan sushi ben. Daar kun je mij echt voor wakker maken, haha. In het buitenland ben ik echter wel altijd voorzichtig als het gaat om rauwe vis dus we hadden enigszins vooronderzoek gedaan. Ook een liefhebber van sushi? Ga dan eten bij Nago Sushi & Sake. Dit is geen ‘all you can eat concept’ zoals wij dat kennen in Nederland, maar dat mag de pret niet drukken. De sushi is kwalitatief erg goed. Wel iets duurder dan de gemiddelde maaltijd in Krakau maar dan heb je ook wat. Als je sushi gaat eten…dan moet het ook goed zijn. Wij hebben in een winkelcentrum ook nog sushi gegeten (voor een leukere prijs) maar deze was echt niet goed. Dan betaal ik liever iets meer. Overigens hebben ze bij Sushi & Sake Nago ook vegetarische opties.

Hamsa

In de Joodse wijk loop je gegarandeerd langs Hamsa. Zodra ik een blik naar binnen wierp, wist ik meteen dat ik hier wilde eten. Een mooie binnentuin met op de achtergrond een groene muur met de tekst ‘Make hummus, not war’. Ik was meteen om 😉 Bij Hamsa serveren ze veel vegetarische en Israëlische gerechten en de sapjes zijn super lekker en worden vers bereid. Wij bestelden een vegetarische mezze. Erg lekker maar in verhouding was het vrij weinig en daarom niet bepaald goedkoop. Desondanks was ik erg onder de indruk van dit leuke restaurant. Ze hebben een erg uitgebreide kaart met veel vegetarische opties.

vegetarisch eten in Krakau
vegetarisch eten in Krakau
Hamsa

Orzo

In Krakau bezoek je gegarandeerd Schlinder’s Factory. Een absolute aanrader en ik adviseer je om ‘s ochtends te gaan want tickets zijn snel uitverkocht. Je hebt ongeveer drie uurtjes nodig voor dit museum en dan is het vervolgens uiteraard lunchtijd 🙂  Naast dit museum vind je restaurant Orzo…een super hippe tent met een onwijs mooi industrieel interieur. Ik viel als een blok voor het interieur…helemaal mijn ding. Ze hebben een erg uitgebreide kaart met diverse vegetarische en zelfs veganistische opties. Ik koos voor de veganistische hamburger die iets aan de droge kant was (meer saus was gewenst) maar zeker de moeite waard. De patatjes (frietjes voor mij als Brabander 😉 ) en salade waren ook erg lekker. De pizza’s zagen er trouwens ook ontzettend goed uit!

vegetarisch eten in krakau

Calzone

Italiaans is natuurlijk altijd goed en daarom gingen wij om de hoek eten bij Calzone. Geen overvloed aan toeristen maar gewoon een echte Italiaan waar de locals ook komen. Ze hebben een uitgebreide kaart en er zijn voldoende vegetarische opties. Ik koos voor een pizza en deze was gewoon heel goed en onwijs groot, haha. Ik kan goed pizza eten maar deze kreeg ik echt niet op.

Gate of India

Ik had serieus nog nooit bij de Indiër gegeten terwijl ik dol op curry ben. Daar moest verandering in komen en daarom gingen wij op zoek naar een goede Indiër en die vonden we! Dit was toch wel mijn favoriete maaltijd in Krakau als ik eerlijk ben. Er zaten diverse Indische families in het restaurant dus was voor ons een goed teken. Vegetarisch eten was uiteraard geen probleem. We bestelden een super lekker Dal Bhat, een zoete curry met paneer, rijst en uiteraard naan. Met een mango lassi was het feest compleet. Het eten was echt zo ontzettend lekker en het kostte geen drol. Wij betaalden € 25 voor deze maaltijd dus dat komt neer op € 12.50 pp. Dat is toch geen geld. Ik vond Gate of India een aanrader!

vegetarisch eten in krakau

Kolanko No 6

De laatste avond hadden we eigenlijk onze zinnen gezet op de hippe tent Plac Nowy 1 maar deze zat helaas vol. We zijn daarom gewoon door de Joodse wijk Kazimierz gaan lopen om te kijken waar er nog een tafel vrij was. Zo kwamen we al snel terecht in Kolanko No 6 en dat bleek achteraf een hele goede keus te zijn. Ook hier serveren ze meerdere vegetarische (en veganistische) opties en het is echt een heel gezellig restaurant. Bij binnenkomst lijkt het erg klein maar het bleek een erg groot restaurant te zijn. Als hoofdgerecht hadden we een hartige pannenkoek en een Ethiopische linzenschotel en als dessert gingen we voor ene heerlijke zoete crêpe. Yum!

Pierogi op Rynek Glowny

Zoals ik hierboven al aangaf is de Poolse keuken niet altijd even eenvoudig als je vegetariër bent. Ze zijn nou eenmaal dol op vlees in Polen. Toch is er een bekende Poolse lekkernij die wel vegetarisch is en dat wilde ik uiteraard proberen. Pierogi zijn Poolse deegkussentjes die gevuld zijn met een vulling (soort Poolse dimsum). Wij wilden eigenlijk bij Pierogi MR Vincent eten want deze staat goed bekend. Ze zaten helaas vol en daarom liepen wij terug naar het grootste plein van Krakau, Rynek Glowny. Hier vind je talloze eetstalletjes met onder andere pierogi. Ik bestelde drie varianten namelijk met kaas/spinazie, witte kool/champignons en aardappelpuree/witte kool/kaas. Eerlijk is eerlijk…ik had er meer van verwacht maar ze waren dan ook vrij vet. De variant met witte kool/champignons vond ik het lekkerst. Het was prima om een keer geprobeerd te hebben, maar één bordje was meer dan voldoende.  Wil je dus een typisch Pools hapje proberen…pierogi is vegetarisch verkrijgbaar.

vegetarisch eten in Krakau

De lekkerste ijsjes bij Katane

Als ik aan Krakau denk, denk ik aan ijs. Serieus! Overal kun je ijs eten en ze hebben echt belachelijk lekker ijs in Krakau. Wij kwamen de eerste dag al bij Katane terecht en daar at ik het lekkerste ijs ooit…met passievrucht! Dagelijks gingen we terug om te kijken (en zelfs vragen) of ze weer passievrucht hadden, maar dat was helaas niet geval. De andere smaken ijs die we geproefd hebben (en dat zijn er best wel wat 😉 ) waren ook allemaal bijzonder smaakvol

Chimney Cake Bakery

Ik ben een echte zoetekauw en daarom moest en zou ik de Chimey Cake proberen en de laatste dag was het eindelijk zover! Hier keek ik echt al dagen naar uit en ik had er zelfs rekening mee gehouden qua ontbijt, haha. Ik moest natuurlijk wel ruimte bewaren. Om 11.00 uur stond ik op de stoep en liet mijn Chimney Cake vullen met ijs, Nutella, aardbeien en slagroom. Zo ontzettend lekker!

Vegetarisch eten in KrakauCupcake Corner

Jazeker, bij de Cupcake Corner verkopen ze…cupcakes! Hele lekkere cupcakes. Een ideale plek om even koffie/thee/sapje te drinken met een cupcake. Wij konden niet zo goed kiezen en deelden daarom drie cupcakes met z’n twee. De Red Velvet, Popcorn en Chocolat/Peanutbutter. De laatste was onze grote favoriet 🙂

Doen na de lockdown

Streetfood in Krakau

Je kunt echt op meerdere plekken streetfood eten in Krakau. Rond het grote plein Rynek Glowny staat het vol met kleine eettentjes waar je kunt eten. Mijn advies is om te gaan eten in de Joodse wijk Kazimiers. Vlak bij Plac Nowy zijn drie parkeerplaatsen die vol staan met foodtrucks. Je kunt overal een klein (of groot 😉 ) hapje eten. Op één van deze pleintjes is ook de heerlijke Chimney Cake verkrijgbaar!

Als vegetariër wil je natuurlijk een zapikanka proeven en laat ik dat nou net niet gegeten hebben. Daal baal ik nog steeds een beetje van, maar er was gewoon geen tijd (maaltijd meer over). Ik kan immers niet blijven eten want mijn broek zat iedere dag een beetje strakker 😉 Op New Square/Plac Nowy vind je voornamelijk Street Food en daar ben ik dol op. Het schijnt dat je op dit plein de lekkerste Zapikanka (Poolse pizza) kunt eten en deze kun je vegetarisch laten beleggen. Ideaal als snack of snelle lunch. Liefhebbers van Belgische friet kunnen trouwens ook op dit plein terecht, haha. Wil je vegetarisch eten in Krakau, dan kun je op één van deze pleinen zeker terecht!

In het centrum van Krakau zie je overigens ook kleine blauwe karretjes waar je obwarzanek kunt kopen, oftewel de Poolse pretzel. Ik ben echt dol op pretzels! Voor amper 2 zloty heb je een heerlijke Poolse lekkernij.

 

Streetfood Krakau

Krakau heeft mij qua eten echt verrast! Ik was een beetje bang dat ik vijf dagen pizza zou eten aangezien de Poolse keuken voornamelijk uit vlees bestaat. Er zijn echter meer dan voldoende mogelijkheden om vegetarisch te eten in Krakau en dat was ook te merken aan mijn broeken, haha. Ik heb echt heerlijk (en veel) gegeten in Krakau. Mijn Instastorie stond vijf dagen vol met foto’s van eten (volgens mijn broer 😉 ) In ieder geval ben ik tot de conclusie gekomen dat vegetarisch eten in Krakau helemaal niet moeilijk is.

Zijn jullie wel eens in Krakau geweest en zo ja, wat vonden jullie van het eten?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

vegetarisch eten in Krakau

You may also like

5 comments

Maaike 25 juni 2019 - 09:34

Ahhh ik krijg accuut trek, haha. Die sushi en ijsjes en toetjes zien er allemaal zo lekker uit!

Reply
Manon Ruitenberg 25 juni 2019 - 12:48

Wat een verassing al dat vegetarische eten in Krakau. Ik ben zelf ook ooit naar Krakau geweest, het staat me bij dat ik daar heerlijk gegeten hebt. Maar dat ze ook goede vegetarische tenten hebben, dat wist ik niet.

Reply
Aniek 26 juni 2019 - 08:42

Ik probeer ook steeds meer vegetarisch te eten. Dat is op reis nog wel eens lastig: probeer het in Roemenië eens… Mooi dat je in Krakau zoveel fijne restuarantjes heb gevonden. Alleen die sushi sla ik wel over hoor 😉
Aniek onlangs geplaatst…Hiken naar de hoogvlakte Salten in Zuid-TirolMy Profile

Reply
Jenny 28 juni 2019 - 22:58

Dat ziet er goed uit! Ik ben in Krakau geweest, maar het eten heeft niet bijzonder veel indruk op me gemaakt.

Grappig dat je dit echt als een missie zag tijdens je bezoek.

Reply
Dewi 29 juni 2019 - 09:54

Wat een fijne post met vegetarisch eten! Ik kan me voorstellen dat dat niet altijd even makkelijk is met de Poolse keuken, maar genoeg alternatieven. Van Indiaas eten loopt het water me altijd in de mond, maar de Israëlische gerechten klinken ook heerlijk!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.