PhotoFriday: zwart-wit fotografie op reis

by DutchieontheRoad
13 comments

Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een zwart-wit foto uit Zuid-Afrika.

Zwart-wit fotografie op reis

Laat ik even vooropstellen dat ik dol ben op kleur. Mijn foto’s staan vooral bekend om kleur en contrast want daar houd ik van. Mijn voorliefde voor kleur is overigens ook goed te zien in mijn huis 😉 . Zo nu en dan wil ik ook wel eens een uitstapje maken naar zwart-fotografie. Gewoon…omdat het kan. In Nederland fotografeer ik steeds vaker in zwart-wit, maar op reis kan dat ook heel erg mooi zijn. Mensen verwachten het niet en juist daarom kan het zo leuk zijn. Ik houd wel van een verrassingseffect 🙂 .

Je kan tegenwoordig heel makkelijk vooraf je camera instellen in zwart-wit. Je moet natuurlijk wel heel zeker weten dat je de foto daadwerkelijk in zwart-wit wil maken. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het omzetten van zwart-wit in een fotobewerkingsprogramma. Ik wil namelijk ook nog de keus hebben om de foto in kleur af te laten drukken. Je hoeft geen expert te zijn om een foto om te zetten in zwart-wit want daar hebben ze tegenwoordig ook hele makkelijke apps voor.

Tips zwart-wit fotografie
  • Denk in zwart-wit. Voordat ik naar Zuid-Afrika ging, wist ik al dat ik een zwart-wit foto van een zebra wilde maken. Een zwart-wit foto legt de nadruk op meerdere aspecten en is daarom niet altijd geschikt. Vergeet alle kleuren die je voor je ziet, en visualiseer het plaatje in zwart-wit. Niet voor iedereen weggelegd, maar voor mij als beelddenker wel.
  • Zoek naar harde contrasten. Bij zwart-wit fotografie zet ik altijd flink het contrast aan. Contrast zorgt ervoor dat de foto interessanter is om naar te kijken. Fel zonlicht kan erg mooi zijn bij zwart-wit fotografie vanwege het sterke contrast.
  • Zorg voor een goede compositie. Er is geen kleur aanwezig die de aandacht trekt, dus moet je zorgen voor een sterke compositie. Iets moet de aandacht van de kijker trekken want anders wordt het al snel een saaie foto.
  • Slecht weer is ideaal voor zwart-wit fotografie! Alles is al grijs en daarom is dit weer heel geschikt om te fotograferen.

PhotoFriday Zuid-Afrika

Deze foto is gemaakt in Hluwluwe National Park. Dit is het oudste wildpark in Zuid-Afrika en het enige park in KwaZulu Natal waar de Big 5 voorkomt. In Krugerpark zagen wij ontzettend veel wild, maar qua vegetatie vond ik Hluhluwe mooier. Helaas zagen wij weinig wild in dit wildpark, maar dat mocht de pret niet drukken. We zagen gelukkig de nodige zebra’s en wist al dat ik perse een zwart-wit foto wilde maken van deze mooie dieren.

De zebra’s komen goed tot hun recht in zwart-wit en ik vind het persoonlijk ook erg mooi dat je in de verte nog een zebra ziet. Deze foto heb ik bewust gefotografeerd met een groot diafragma (klein getal) zodat de zebra in de verte vager is dan de voorgrond. Twee scherpe zebra’s zou alleen maar afleiden vind ik persoonlijk.

Wat heeft jullie voorkeur? Kleur of zwart-wit fotografie?

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

13 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 24 februari 2017 - 15:02

Heel erg mooi. Ik hou echt van zwart wit foto’s, vooral voor in huis, omdat we niet veel kleur hebben in ons interieur. Deze zebra is echt prachtig!

Reply
DutchieontheRoad 24 februari 2017 - 19:39

Dank je Narelle 🙂 . Ik vind zwart-wit fotografie ook erg mooi, vooral voor portretfotografie. Ik had bijna een zwart-witte IXXI besteld, maar het zijn toch kleurenfoto’s geworden 😉 .

Reply
Marcel 24 februari 2017 - 20:08

Prachtige foto! Ons huis staat vol zwart-wit foto’s, allemaal gemaakt tijdens onze reizen. Ik fotograaf zowel in kleur als in zwart-wit, hangt af van de situatie. Te veel kleur kan afleiden, zwart-wit brengt rust. In je tips kan ik me helemaal vinden!

Reply
DutchieontheRoad 25 februari 2017 - 20:06

Ik heb ook een aantal zwart-wit foto’s in huis en dat geeft inderdaad rust, maar kleur overheerst toch wel in huis 🙂

Reply
Marcella 24 februari 2017 - 23:11

Mooie foto! Ik maak maar weinig zwart-wit foto’s, maar eigenlijk vind ik ze wel altijd prachtig! Gewoon vaker doen dus!
Marcella onlangs geplaatst…Fotoblog AmsterdamMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 februari 2017 - 20:08

Ik merk in mijn omgeving ook vaak dat mensen ‘vergeten’ om in zwart-wit te fotograferen (of af te laten drukken). Grappig is dan wel dat wanneer ik portretfoto’s maak in Nederland, mensen altijd vragen of ik ook zwart-wit foto’s lever 🙂 . Mensen vinden het vaak erg mooi, maar op reis denken ze er vaak niet aan.

Reply
Ilona 25 februari 2017 - 19:56

Prachtig (alweer!), Kelly 😉 En zoals je zelf ook al aangeeft, heel toepasselijk bij zebra’s. Alleen een vraag: zou je er niet zelf voor kiezen om de foto pas zwart-wit te maken tijdens de nabewerking of krijg je dan een ander beeld? Ik denk zeker dat met het juiste plaatje – zoals deze – zwartwit zeker wat toevoegt 🙂

Reply
DutchieontheRoad 25 februari 2017 - 20:14

Ik bewerk de foto’s zelf ook altijd achteraf Ilona 🙂 . Ik kan mijn camera zo in te stellen zodat je meteen in zwart-wit fotografeert, maar dat vind ik persoonlijk niet prettig. Mijn voorkeur is om nadien te beslissen in welke kleurstelling ik de foto laat afdrukken. Tijdens het fotograferen zie ik vaak al in welke kleurstelling ik de foto uiteindelijk zal bewerken.

Reply
Martin 26 februari 2017 - 12:20

Ik vind ZW vooral mooi bij veel contrast. Mijn voorkeur heeft overigen ook achteraf bewerking…dan heb nog de keuze…wat het mooist uitpakt! Ik vind dit een erg mooie foto!!
Martin onlangs geplaatst…Kleurrijk India, MamallapuramMy Profile

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 26 februari 2017 - 12:33

Schitterende foto en zoals je zelf zegt: erg toepasselijk bij een zebra 🙂 Ik doe eigenlijk maar weinig met zwart wit fotografie, terwijl ik het wel heel mooi vind. Toch maar eens iets mee gaan doen 😉
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…5 x doen in DrakensbergenMy Profile

Reply
Marlies 26 februari 2017 - 22:09

Ik heb voorkeur voor gekleurde foto’s maar soms zijn zwart wit foto’s bij bepaalde gebouwen, mensen, … net iets mooier. Zoals jou foto met de zebra. Bedankt voor de tips 🙂
Marlies onlangs geplaatst…Tips to keep your home save while travelingMy Profile

Reply
Esther 28 februari 2017 - 08:56

Hoewel ik – net als jij – graag in kleur met veel contract fotografeer, vind ik dit ook wel een heel gaaf effect hebben. Sommige foto’s lenen zich heel goed om in zwart-wit af te drukken. Toch merk ik dat ik zelf nog mee r van kleurrijke foto’s hou. Wel goede tips mocht ik eens in zwart-wit willen fotograferen!

Reply
Aniek - travelwriter.nl 1 maart 2017 - 10:39

Fijne tips! Ik vind zwart-wit foto’s prachtig. Door het gebrek aan kleur vallen details juist weer erg goed op. Ik bedenkt me alleen pas achteraf dat ik foto’s in zwart/wit wil omzetten, maar het is natuurlijk veel beter hier al voor het maken van de foto over na te denken. zoals je zegt, de compositie en details worden ineens veel belangrijker.
Aniek – travelwriter.nl onlangs geplaatst…Yes! Ik ben Nederlands Kampioen ZwiftMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.