PhotoFriday: Vogels fotograferen in Zuid-Afrika

by DutchieontheRoad
13 comments

Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een vogelfoto uit Zuid-Afrika.

Vogelfotografie

Vogelfotografie, ik heb eerlijk gezegd niet veel mee. Regelmatig kom ik fanatieke vogelaars tegen, inclusief vogelgidsen en verrekijkers. Ik vind vogels hartstikke mooi hoor, maar om nou vogels te gaan spotten een verrekijker? Nee, dat laat ik liever aan een ander over. Dat neemt niet weg dat ik jullie best van een aantal tips kan voorzien. Bovenstaande foto bewijst immers dat ik best een leuk plaatje van een vogel kan maken 😉 .

Fototips vogelfotografie

  • Een statief of rijstzak kan erg handig zijn. Vogels zijn natuurlijk constant in beweging waardoor de kans groter is op (bewegings)onscherpte.
  • Denk na over de compositie. Probeer het onderwerp niet in het midden van de foto te zetten. Ik vind het persoonlijk vaak mooier wanneer het onderwerp in een hoek wordt geplaatst (niet altijd hoor, soms vind ik het juist wel mooi). Meestal plaats ik een onderwerp in een hoek en probeer ook rekening te houden met de kijkrichting van de vogel. Zorg voor ruimte in de richting waar de vogel naar kijkt. Een foto van een vogel (of ander dier) dat direct de foto uitkijkt, is minder interessant dan een vogel die de foto inkijkt.
  • Less is more. Zorg voor een rustige achtergrond. Je wilt dat alle aandacht naar de vogel gaat en een onrustige achtergrond helpt daar niet bij.
  • Probeer eens een ander standpunt. Zak eens door je knieën of ga zelfs op de grond liggen. Vaak leidt een ander standpunt tot verrassende foto’s.
  • Wil je vogels in vlucht fotograferen? ‘Trek’ je camera mee met de vliegrichting van de vogel en zorg voor een korte sluitertijd. Wil je een vliegende vogel vastleggen, denk dan aan een sluitertijd tussen de 1/500 en 1/2000.
  • Een telelens is natuurlijk ideaal om vogels vast te leggen. Bovenstaande foto is gemaakt met de Canon 70-200 F/4. Een prachtige lens en ik kon met deze lens voldoende afstand houden om deze vogel rustig te fotograferen.
  • Oefen vogelfotografie in je tuin. Ik heb helaas weinig vogels in mijn tuin vanwege mijn katten 😉 maar bij mijn ouders in tuin komen echt heel veel vogels. Ideaal om te oefenen voordat je op reis gaat.

PhotoFriday

Bovenstaande foto maakte ik in Oudtshoorn, bij de Cango Caves. We kwamen net uit de grotten toen ik dit prachtige vogeltje zag op het terras. Geen flauw idee welke vogel dit is (iemand een idee??) maar hij zat zo mooi stil, dat ik een poging wilde wagen. Gelukkig was deze vogel een prima fotomodel want deze mooie foto was het resultaat.

Fotograferen jullie wel eens vogels?

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

 

You may also like

13 comments

Sanne 5 mei 2017 - 17:11

Prachtige coverfoto en handige tips. Vogels zijn bij mij ook geliefd!
Sanne onlangs geplaatst…Waarom wij herdenken belangrijk vindenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2017 - 12:14

Dank je Sanne 🙂

Reply
Yvonne 5 mei 2017 - 20:14

Inderdaad een hartstikke mooie vogelfoto Kelly! Ik heb er zelf ook niet zoveel mee en snap ook nooit dat mensen uuuuren gaan liggen wachten op dat ene vogeltje, haha. Handige tips geef je bij deze mooie foto!
Yvonne onlangs geplaatst…Indrukwekkende historie en natuur in ThailandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2017 - 12:13

Volgens mij is dat ook echt een ‘mannending’ . Uren met een verrekijker wachten op een vogeltje. Net zoiets als vissen. Dat snap ik ook nog steeds niet 😉 .

Reply
Elisa 6 mei 2017 - 00:06

Prachtig vogeltje!! Ik heb ook veel vogels gefotografeerd in Zuid Afrika, terwijl ik er eigenlijk niet zo veel mee heb. Vond ze daar wel erg mooi!
Elisa onlangs geplaatst…Sakura: in de ban van de kersenbloesem in JapanMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2017 - 12:15

In Zuid-Afrika vond ik ze ook mooi, maar normaliter heb ik niet veel met vogels. Volgens mij ben ik te ongeduldig om vogels te fotograferen 😉 .

Reply
Caro 6 mei 2017 - 10:59

Wauw, wat een foto! Ik merkte dat mijn vogels fotograferen toch nog vooral aankomt op geluk hebben tijdens het knippen, misschien ben ik er ook iets te ongeduldig voor… Wel een gaaf idee om een vogel vast te leggen tijdens de vlucht, die ga ik eens proberen!

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2017 - 12:16

Bij mij is het ook vaak geluk hoor 😉 . Ik heb eigenlijk ook geen geduld om vogels te fotograferen. Heb jaren geleden een workshop roofvogelfotografie gevolgd en dat was wel erg gaaf. Zat als enige vrouw tussen alleen mannen, haha.

Reply
AnneMarie 6 mei 2017 - 21:29

Een wevervogel, hij bouwt van die mooie hangnestjes in de bomen. Ze zijn prachtig en soms in grote getalen. Fijne adviezen om een vogel te fotograferen. Heb er weer wat van opgestoken.

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2017 - 12:17

Dank je Annemarie 🙂 . Ik heb wel vele weversnesten gezien, maar wist niet dat dit een wevervogel was.

Reply
Niels 7 mei 2017 - 11:23

Ik heb er ook weinig mee. Dieren fotograferen vindt ik super maar op de een of andere manier treken vogels mij een stuk minder. Misschien ook omdat je vaak een vrij dure lens moet hebben om ze echt goed, van dichtbij op de foto te krijgen en ze de neiging hebben om steeds weg te vliegen terwijl je net te laat geklikt hebt. Maar ik kan me voorstellen dat andere mensen hun hart en bij kunnen ophalen. Iedereen zijn ding. Dat maakt het ook leuk 😉
Niels onlangs geplaatst…Foto van de Week #82: Dodenherdenking en vrijheidMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2017 - 12:18

Dieren fotograferen is inderdaad geweldig, maar je hebt eigenlijk een 500mm nodig om fatsoenlijk vogels te fotograferen. Niet zo leuk voor mijn portemonnee 😉 .

Reply
Carolien 19 mei 2017 - 21:48

Ik vind dieren fotograferen super. Vogels fotografeer ik niet zo heel vaak alleen in landen als Costa Rica. Sinds ik mijn telelens van 200-400mm heb vind ik het wel veel leuker ?.
Carolien onlangs geplaatst…7x doen in RomeMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.