Urbex fotografie in Landschaftspark Duisburg-Nord

by DutchieontheRoad
8 comments

Wil je kennismaken met Urbex fotografie. Dan is Landschaftspark Duisburg-Nord the place to be. Deze voormalige hoogoven is een openbare Urbex locatie. Voor mijn bezoek kon ik me niet voorstellen dat Urbex iets voor mij zou zijn. Het leek mij meer een ‘mannending’, maar ik sta open voor alle takken van fotografie en daarom maak ik tijdens een fotografiecursus voor het eerst kennis met Urbex. We stappen in de auto en ik besluit me te laten verrassen. Verrast was ik zeker.

Landschaftspark Duisburg-Nord

Op een uurtje rijden van Eindhoven is een openbare Urbex locatie te vinden, Landschaftspark Duisburg-Nord. Normaliter zijn Urbex locaties verlaten, maar dit voormalige hoogovencomplex is niet bepaald verlaten. Je kunt hier wandelen, fietsen en klimmen. Dit enorme complex is ideaal voor (hobby) fotografen die kennis willen maken Urbex. De fabriek is niet meer in gebruik en je kunt er vrij rondlopen. Ik heb totaal geen ervaring met Urbex of HDR als ik met de fotoclub op pad ga naar Duitsland.

Urban Exploring

Urban Exploring oftewel Urbex, is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Urbex is het verkennen en fotograferen van verlaten plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan verlaten huizen, fabrieken, kastelen, spoorlijnen enz. Wie denkt dat deze locaties makkelijk te vinden zijn, heeft het goed mis. Urbex locaties zijn zeer moeilijk te vinden en fotografen houden hun locaties geheim. Er is een select clubje fotografen die bekend zijn met dergelijke locaties, maar daar kom je niet zomaar tussen. Je bent als beginner daarom vooral aangewezen op openbare Urbex locaties.

Landschaftspark Duisburg-Nord

Leave nothing but footprints, take nothing but pictures

Tijdens de fotografiecursus kregen wij ter voorbereiding een workshop Urbex/HDR fotografie. Wat een interessante avond was dat zeg! Een fotograaf gaf ons een geheel nieuwe kijk op fotografie. De spanning die komt kijken bij het verkennen van verlaten locaties, het betreden van dergelijke locaties, de moeilijke omstandigheden en het fotograferen op verboden terrein. Ik kan me goed voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd.

Theoretisch gezien overtreed je de wet wanneer je een dergelijke locatie bezoekt. Houd dat altijd in gedachten. Leave nothing but footprints, take nothing but pictures is dan ook erg belangrijk. Urbex is ook niet geheel ongevaarlijk. Oude panden zijn natuurlijk niet altijd even veilig en daarom is het belangrijk dat je altijd met twee personen op pad gaat.

Mijn ervaring met Urbex

Fotograferen in Landschaftspark Duisburg-Nord was mijn eerste kennismaking met Urbex. Ik stond echt versteld van deze enorme fabriek. Je kunt hier makkelijk een volle dag doorbrengen. Ik ging op pad met twee dames van de fotoclub en we hadden een geweldige dag! Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. We hebben ons meer dan uitstekend vermaakt en hebben erg veel lol gehad. Ik vond de fabriek erg indrukwekkend en heb zelfs geëxperimenteerd met HDR. Het smaakte naar meer.

Al met al vond ik Landschaftspark Duisburg een zeer interessante plek en kan het iedere (hobby)fotograaf aanraden hier een dagje door te brengen. Ik weet zeker dat ik hier nog een keer naar toe ga.

Landschaftspark Duisburg-Nord
Landschaftspark Duisburg-Nord

Tips Urban Exploring

Ik ben alles behalve een expert in Urbex, maar ik kan natuurlijk wel een paar tips geven.

  • Een statief is onmisbaar. De meeste locaties zijn verlaten en daarom ook erg donker. Licht is schaars dus je hebt een statief nodig voor langere sluitertijden.
  • Bezoek je een verlaten Urbex locatie? Bescherm je materiaal goed! Een goede fototas is belangrijk en haal je camera pas uit je fototas op de opname plek. Je wilt niet met een camera om je nek lopen op een verboden en verlaten locatie.
  • Gebruik een telelens of macrolens voor het vastleggen van details. Een groothoeklens is natuurlijk ook onmisbaar. Urbex is uitermate geschikt voor groothoeklenzen. Je kunt de grootsheid goed in beeld brengen met een dergelijke lens.
  • Je hebt snel de neiging om een overzichtsfoto te maken (ik althans wel). Vergeet vooral niet om details vast te leggen want die foto’s zijn vaak veel interessanter. Het roept vragen op.
  • Landschaftspark is uitermate geschikt om te oefenen met lijnenspel. Er zijn overal leidingen en pijpen en dat is ideaal voor een spannende compositie.
  • Experimenteer met HDR oftewel Hoog Dynamisch Bereik. HDR is een nabewerkingsmethode. Je maakt een aantal foto’s van dezelfde scène (zet je camera op statief) en deze foto’s voeg je nadien samen tot één foto in een fotobewerkingsprogramma. Door HDR zie je details in de donkere als in de lichte delen van de foto.
Landschaftspark Duisburg-Nord
Landschaftspark Duisburg-Nord

Andere openbare Urbex locaties

Duisburg-Nord is een bekende en populaire locatie. Gelukkig zijn er nog meer openbare locaties waar je kunt fotograferen.

Zijn jullie wel eens in Landschaftspark Duisburg-Nord geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

8 comments

Marcel 11 augustus 2017 - 11:44

Wat een gave foto’s en plek! Ik houd van dit soort locaties, het is er een om te onthouden. Binnenkort wil ik zeker een keer op pad naar een toffe Urbex locatie.
Marcel onlangs geplaatst…Zaanse Schans: Een uniek stukje NederlandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2017 - 19:11

Ik vind dit soort locaties ook leuk en zou daarom ook graag een keer naar Doel gaan. Het Land van Ooit lijkt me ook hartstikke leuk om te fotograferen.

Reply
Niels 11 augustus 2017 - 13:15

Gave plek! Toen wij er waren had ik hetzelfde gevoel. Wat een mooie plek om doorheen te lopen en te experimenteren met het maken van foto’s. Twee van die foto’s die we daar hebben gemaakt hangen nu in woonkamer. Het was een hele leuke en bijzondere lokatie en ik ga er nog graag eens naar toe.

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2017 - 19:11

Wat gaaf dat jullie twee foto’s van Duisburg in de woonkamer hebben hangen. Ik wil ook een keer terug want het was toch wel erg bijzonder.

Reply
Diana 19 augustus 2017 - 11:09

Wat een gave plek. Vind fotografie op zulke locatie echt tof. Kan er wel een hele dag rondstruinen. Zelf ben ik al op Doel geweest. Erg toffe locatie. Ga het lijstje onthouden en binnenkort er weer is op uit.

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2017 - 19:12

Wat leuk dat je in Doel geweest bent. Daar wil ik ook heel graag naar toe 🙂

Reply
Sanne 20 augustus 2017 - 19:21

Prachtige foto’s! Ik heb zoiets zelf nog nooit gedaan, maar de foto’s vind ik altijd zo mooi. Smaakt naar meer he?

Reply
Martin 24 augustus 2017 - 20:44

Bijzonder. Ik dacht helemaal niet te hebben met Urbex, architectuur, e.d., maar dit is wel heel mooi. Afgelopen weekend in Leuven had ik eigenlijk voor het eerst een moment van dat ‘oude meuk’ ook leuk kan zijn. Dat was bij de oude Stella Artois fabriek.
Martin onlangs geplaatst…Bliksembezoek aan LeuvenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.