PhotoFriday: spookstadje Kolsmanskop in Namibië

by DutchieontheRoad
11 comments
Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een foto van het spookstadje Kolmanskop in Namibië.

Lüderitz, de meest vreemde plaats van Zuidelijk-Afrika

Lüderitz is zonder twijfel de meest vreemde plaats van Zuidelijk-Afrika. Je waant je hier namelijk in een klein Duits dorp. Er zijn Lutherse kerken, Beierse kroegen, lokale bevolking spreekt veelal Duits en heel veel straatnaamborden zijn nog in het Duits. Ik zal heel eerlijk zijn, er is geen drol te doen in Lüderitz. Serieus. Waarom komen de toeristen hier dan naar toe?

Dat heeft te maken met het beruchte Sperrgebied, ook wel Diamond Area 1 genoemd. Dit immense woestijngebied beleefde in het begin van de vorige eeuw gouden tijden toen hier de diamanten letterlijk voor het oprapen lagen. Complete dorpen verrezen in de woestijn en gelukszoekers uit de hele wereld kwamen naar het Sperrgebied.

Tegenwoordig is het Sperrgebied alleen nog maar onder begeleiding te bezoeken. Een permit dien je tijdig te regelen want anders gaat het hele feest niet door. Het is niet mogelijk om ter plaatse een permit te regelen. Heb je geen zin om een peperduur permit te regelen, maar wil je toch een spookdorpje bezoeken? Breng dan een bezoek aan Kolmanskop.

KolmanskopSpookstadje Kolmanskop

De Duitse kolonisten vestigden zich in Kolmanskop toen er in 1908 kostbare diamanten werden gevonden. In de hoogtijdagen huisvestte het dorpje meer dan 700 families. Tijdens de eerste wereldoorlog daalde de diamantprijs en alle bewoners vertrokken. Er bleef niets over van Kolmanskop en een spookstad was geboren.

Je kunt door de spookachtige straten dwalen en de gehavende villa’s bezoeken. Fotografen kunnen een speciale permit verkrijgen waarmee ze van zonsopkomst tot zonsondergang in Kolmanskop mogen fotograferen. Ik had helaas geen permit, maar had daar achteraf toch best spijt van. Ik had namelijk niet verwacht dat ik het zo interessant zou vinden.
 

 

Openingstijden en kosten

Het dorpje is geopend van 09.30 uur tot 11.30 uur. Je kunt alleen op pad gaan of aansluiten bij een tour die om 10.00 uur en om 11.00 start. Ik kan de tour van harte aanbevelen en je kunt aansluitend nog zelfstandig rondlopen. Ben je (hobby)fotograaf? Probeer dan een fotografen-permit aan te schaffen. Je mag Kolmanskop gedurende de hele dag bezoeken zodat je uitgebreid de tijd kunt nemen om alles goed te fotograferen. Ik kan dit alleen maar van harte aanbevelen want Kolmanskop is fotografisch gezien echt een juweeltje!

De entree kost N$85.00 (€ 5,50). Een fotografen-permit (alleen niet commerciële fotografen) kost N$230.00 (€ 15,-) per persoon. Je kunt dan van zonsopkomst tot zonsondergang fotograferen op het terrein. Houd er rekening mee dat je met de taxi naar Kolmanskop moet. Neem je deel aan het ochtend programma, vraag dan aan de taxichauffeur om te wachten want er is helemaal niets in de buurt.

Kolmanskop

Hadden jullie wel eens van dit kleine spookstadje gehoord?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin
Vanaf aankomende maandag gaat voor het eerst een zomerrooster van start. Wegens drukke werkzaamheden in de vakantieperiode, zal het voor mij moeilijker zijn om drie artikelen per week te publiceren. Bloggen mag, maar moet niet en dat wil ik nog wel eens vergeten 😉 . Ook wil ik proberen vooruit te werken voor de absurd drukke maand september die eraan zit te komen. Achter de schermen ben ik ook druk bezig om de snelheid van mijn blog te verbeteren. Ik ga tijdens de zomervakantie mijn prioriteiten even verleggen naar andere werkzaamheden. Er moeten nou eenmaal keuzes worden gemaakt.

Vanaf 17-7 t/m 25-8 zullen er ‘slechts’ twee artikelen per week verschijnen, op maandag en vrijdag. De wekelijkse PhotoFriday zal een tweewekelijkse rubriek worden. Mocht ik toevallig nog tijd over hebben, verschijnt er misschien nog een extra artikel 😉 . Ik wens iedereen een hele fijne zomervakantie! Ik werk nog even flink door en kijk hals reikend uit naar mijn vakantie in oktober. 

You may also like

11 comments

Niels 14 juli 2017 - 06:43

Nog nooit van gehoord maar zeker de moeite waard. Alleen jammer dat ze er entree voor vragen. Dan haak ik af, wordt het te commercieel en ga ik twijfelen of het allemaal wel zo is. Of het niet extra erop gelegd wordt omdat je dan mooie foto’s kan maken. Maar wel gaaf!

Reply
DutchieontheRoad 16 juli 2017 - 11:59

Het is inderdaad wel commercieel, maar ik geloof niet dat het nep is. De entree is ook inclusief rondleiding en dan is het toch maar een kleine bijdrage. Na sluitingstijd gaat alles op slot en dat is om het gebied te beschermen. Kolmanskop en het Sperrgebied zijn volgens mij een belangrijke inkomstenbron voor dit kleine plaatsje want er is verder echt geen drol te zien. Ik heb zelden zo’n saai dorpje bezocht, maar we hebben wel veel plezier gehad in de plaatselijke Duitse pub. Een permit voor het Sperrgebied is een zeer dure aangelegenheid (€ 140 pp). Dit gebied is zeer geliefd bij fotografen en je mag je alleen komen onder begeleiding. Dit gebied ligt midden in de woestijn en het is ook onmogelijk om hier zelf de weg te vinden. Ik vond het persoonlijk te duur en heb daarom voor Kolmanskop gekozen. Ik heb gehoord dat het wel zeer de moeite waard is.

Reply
Diana 14 juli 2017 - 19:24

Nog nooit van gehoord maar het heeft mijn aandacht gewekt. Ben zelf gek op spooksteden maar zoals Niels zegt ben ik wel benieuwd waarom ze er geld voor vragen. Is het om het te beschermen of juist omdat het niet echt is. Toch zou ik het zelf gaan ontdekken.
Diana onlangs geplaatst…De magische Katherdraal Duomo in MilaanMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 juli 2017 - 12:02

De entree is inclusief een rondleiding dus dan vind ik het een erg nette prijs. Ze willen het gebied inderdaad beschermen want het is natuurlijk een inkomstenbron voor dit kleine dorpje. Er is verder helemaal niets te doen dus is het logisch dat ze er zuinig op zijn. Het is wel echt want in het Sperrgebied zijn ook vele spookdorpjes te zien en ze gaan geen complete spookdorpen in de woestijn bouwen voor toeristen 😉 . Het Sperrgebied is nog erg onbekend, maar wel erg geliefd bij fotograferen. Een permit is echte een zeer duur grapje (€ 140 pp) en voor mij was dat de reden om het gebied niet te bezoeken. Je mag dit gebied alleen betreden onder begeleiding en het is ook onmogelijk om hier zelf de weg te vinden. Het schijnt wel zeer de moeite waard te zijn.

Reply
Martin 14 juli 2017 - 21:02

Ga ik onthouden voor volgend jaar! Lijkt me heel bijzonder.
Martin onlangs geplaatst…Banana pancake uit Ubud, BaliMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 juli 2017 - 12:04

Jullie gaan volgend jaar terug naar Namibië? Goede keus want het is daar zo mooi. Ik wil ook graag een keer terug. Het dorpje zelf is echt heel saai, haha. De lokale Duitse pub is echter wel heel gezellig 😉 . Kolmanskop en het Sperrgebied zijn zeker de moeite waard als je van spookdorpen houdt.

Reply
Martin 16 juli 2017 - 12:16

Ja, volgend jaar ruim drie weken Namibie en Botswana. Dit lijkt me wel apart om te zien…
Martin onlangs geplaatst…Banana pancake uit Ubud, BaliMy Profile

Reply
Yvonne 16 juli 2017 - 14:56

Hier wil ik heel graag een keer zelf een kijkje gaan nemen. Lijkt me zo’n bizarre plek. Wat betreft de entree heeft dit inderdaad een beetje een dubbel gevoel: de commercie slaat toe (zeker met dit voor locals toch aanziienlijke bedrag), maar aan de andere kant mooi dat ze enige inkomsten hebben zo en de boel een beetje controleren.

Reply
Esther 21 juli 2017 - 13:24

Jeetje, wat een bijzondere plek is dit. Het spreekt me wel aan en volgens mij kan je er prachtig fotograferen. Sowieso wil ik graag naar Namibie en een bezoekje aan deze spookstad sla ik dan niet over 🙂
Esther onlangs geplaatst…5 Musthaves voor een dagje strandMy Profile

Reply
ivonne 26 juli 2017 - 09:48

Jaaaah! Ik had hier van gehoord maar helaas hadden we geen tijd toen we zelf in Namibië waren. Mocht ik er nog een keer komen dan staat hij hoog op mijn verlanglijst. Dat van die speciale permit ga ik zeker onthouden, ik ben groot van van dit soort plekjes!
ivonne onlangs geplaatst…Wandelen in het Paklenica National Park, KroatiëMy Profile

Reply
Laura | Travelvibe 28 juli 2017 - 19:46

Nog nooit van gehoord, maar wat ziet dat er gaaf uit. Namibië staat hier voorlopig niet op de planning, maar volgens mij is het fantastisch.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.