PhotoFriday: Portretfotografie in Afrika

by DutchieontheRoad
11 comments

Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een portretfoto uit Namibië.

Portretfotografie

Ik ben een liefhebber van portretfotografie. Als beginnend fotograaf is het altijd even zoeken wat je nou eigenlijk leuk vindt, maar voor mij was dat al heel snel duidelijk. Ik vond portretfotografie meteen al interessant, maar ook erg spannend. Want hoe krijg je het voor elkaar om al die mensen voor je camera te krijgen. Ik wil geen mensen lastig vallen en ik wil al helemaal niet dat mensen zich opgelaten voelen of zelfs boos worden.

Ik maakte mijn eerste portretfoto’s in Vietnam en  vond het doodeng om mensen te fotograferen. Gelukkig vinden Vietnamezen het erg leuk om op de foto te gaan en dat maakte het meteen een stuk makkelijker. In islamitische landen of Zuid-Amerika is het een stuk moeilijker dan in Azië.

Ik ben van nature geen brutaal persoon die ongepast van iedereen een foto maakt. Dat is ook absoluut niet de manier om mooie portretfoto’s te maken op reis. Geregeld heb ik kansen laten liggen omdat ik de desbetreffende persoon niet durfde aan te spreken of de foto niet durfde te maken. Portretfotografie is echt mijn ding dus ik moet mezelf regelmatig een schop verkopen om toch die foto te maken. Je moet echt even over een grens stappen.

PhotoFriday: Portretfotografie in Afrika

In Afrika is het over het algemeen ook vrij eenvoudig om portretfoto’s te maken. De meeste mensen hebben geen problemen om op de foto te gaan. Deze vrouw had er in ieder geval geen moeite mee 😉 . We mochten zelfs haar huisje bezoeken en de familie liet trots hun kleine stulpje zien. Als je al wat langer bezig bent met portretfotografie, wil je natuurlijk steeds meer uitdaging. Ik althans wel. Een statig portret kan bijna iedereen maken 😉 . Zo nu en dan tref je een situatie waar je je hart sneller van gaat slaan. Ik zag deze dame en profiel in het prachtige licht staan, en ik wist meteen dat ik heel snel moest reageren. Ohhhh…dat licht! Ik ben af en toe een echte fotografie nerd, haha.

Gelukkig was ze zelf ook tevreden met de foto want ze knikte goedkeurend toen ik haar de foto liet zien. Ik heb meerdere foto’s van deze dame kunnen maken omdat we bij haar op bezoek waren. Als je contact zoekt met mensen, vinden ze het meestal geen probleem om gefotografeerd te worden. Je hebt daardoor ook langer de tijd om de juiste foto te maken. Maak gerust een praatje. Mensen zijn nieuwsgierig naar Westerse mensen en willen ook graag meer over ons weten 🙂 .

Wil je meer weten over portretfotografie? Ik schreef een blogpost over portretfotografie op reis met heel veel tips.

Maken jullie ook portretfoto’s op reis?

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

You may also like

11 comments

Peri Peri Reizen 28 april 2017 - 09:13

Hele geslaagde foto inderdaad. Waar in Namibie was dit, weet je dat nog?

Reply
DutchieontheRoad 1 mei 2017 - 19:08

Dank je 🙂 . Geen idee waar dit was. We waren onderweg naar Botswana en een stuk voor de grens, kwamen een piepklein dorpje tegen.

Reply
Vetexbart 28 april 2017 - 09:15

Prachtige foto! Ik blijf het persoonlijk altijd lastig vinden om mensen te fotograferen, … 🙂 Waarschijnlijk omdat ik ook niet graag heb dat ze foto’s van mij nemen.

Reply
DutchieontheRoad 1 mei 2017 - 19:10

Dank je 🙂 . Ik begrijp wel dat mensen moeite hebben met het fotograferen met andere mensen. Had ik in het begin ook. Ik heb er persoonlijk nooit geen problemen mee als mensen mij willen fotograferen want dat doe ik immers ook. In Azië word ik ook geregeld gefotografeerd want ik ben met mijn 1.75m geen kleine vrouw daar 😉 .

Reply
Rowan 30 april 2017 - 16:51

Prachtige foto! Ik ben nog niet zo goed in het maken van portretfoto’s, het blijft een beetje spannend. Ik hoop het snel gewoon te durven en te kunnen!
Rowan onlangs geplaatst…Makkelijke DIY met kleine vaasjes + inspiratie!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 1 mei 2017 - 19:12

Dank je Rowan 🙂 . Het is inderdaad een kwestie van durven en doen. Als je de mensen open benadert en respectvol behandelt, hebben de meesten er echt geen problemen mee. Ik word in Azië ook geregeld gefotografeerd en dan heb je er zelf ook minder moeite mee om mensen te fotograferen 😉 .

Reply
ivonne 2 mei 2017 - 12:07

Grappig, ik vind foto’s maken in Afrika best lastig. Zuid Afrika is bijvoorbeeld een land waar het mij bijna nooit lukte, mensen worden zelfs boos als je het vraagt. Hoe is jouw ervaring daar? (kinderen niet meegeteld 😉 ) Gelukkig zijn er ook landen, zoals Namibië waar de meeste mensen het erg leuk vinden en kun je daar als portretfotograaf je hart ophalen!
ivonne onlangs geplaatst…Trage tocht Gulpen, wandelen in LimburgMy Profile

Reply
Jenny 2 mei 2017 - 19:14

Wat een mooie vrouw! Haar gezicht spreekt boekdelen.

Reply
Roger 2 mei 2017 - 22:48

Mooie portretfoto. Ik doe het niet vaak, maar ik ‘zie’ het moment of het karakter ook vaak niet. Als anderen zo’n foto maken vind ik het vaak wel mooi.

Reply
Sanne 5 mei 2017 - 00:12

Werkelijk prachtig! Ik moet echt meer met portretten oefenen!
Sanne onlangs geplaatst…Waarom wij herdenken belangrijk vindenMy Profile

Reply
Esther 6 mei 2017 - 08:22

Wat een prachtige foto! Ik vind het maken van portretten ook wat ingewikkelder. Je hebt toch het idee dat je mensen moet lastig vallen. Al voelen veel mensen dat misschien niet zo. Het levert vaak wel de mooiste plaatjes op!
Esther onlangs geplaatst…Ontdek cultureel Amersfoort in 1 dagMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.