PhotoFriday Lesotho

by DutchieontheRoad
4 comments

Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een foto uit Lesotho. Ook deel ik een tip over portretfotografie op reis.

PhotoFriday Lesotho

Ik heb echt hele goede herinneringen aan mijn verblijf in Lesotho. Drie dagen verbleven wij in het dorp Semonkong. Semonkong ligt erg afgelegen en de weg er naar toe is niet erg comfortabel te noemen, hoewel ze dat inmiddels verbeterd hebben. Toch is het zeer de moeite waard want in ‘the middle of nowhere’ ligt een prachtige lodge verscholen: Semonkong Lodge. Wat een geweldige plek.

Dit schattige meisje zag ik in het ‘centrum’ van Semonkong. Haar oma was naaister in een klein atelier en kleindochter zat heel verlegen voor het atelier. Wat een dotje! Ik heb netjes aan oma gevraagd of ik haar kleindochter mocht fotograferen en vol trots stemde ze toe.

Fototip: portretfotografie op reis

Portretfotografie is toch wel vaak een ‘dingetje’. Mensen voelen zich bezwaard om andere mensen te fotograferen. Ik snap dat wel want dat had ik ook in het begin. Het voelt gewoon vreemd om zomaar mensen te fotograferen. Dat doe je toch niet? Tja, ik trok de stoute schoenen aan want ik vond portretfotografie heel erg leuk. Dan moet je toch over een grens heen. Ik ben geen brutaal persoon die ongepast van iedereen een foto maakt. Dat is ook absoluut niet de manier om mooie portretfoto’s te maken op reis. Wat werkt dan wel?

Maak oogcontact

Oogcontact en lachen maar. Niets is zo belangrijk dan een vriendelijke  en open houding naar de lokale bevolking. Ben niet té enthousiast want dat kan mensen weer afschrikken. Nederlanders zijn van nature heel direct en dat wordt niet overal gewaardeerd. Maak oogcontact, lach vriendelijk, knik even, zwaai misschien eventjes en wijs naar je camera. Dat werkt bij mij altijd prima. Probeer ook vooral een praatje te maken met mensen. Dat werkt prima. Mensen zijn vaak nieuwsgierig en willen graag een praatje maken. Zodra je eenmaal aan de praat raakt, willen ze eigenlijk altijd wel op de foto.

Nieuwsgierig naar meer tips over portretfotografie?030 Lees dan mijn blogpost over portretfotografie op reis.

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

You may also like

4 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 3 februari 2017 - 15:16

Prachtige foto! En fijne tips, ik vind het altijd nog ongemakkelijk om mensen te fotograferen….

Reply
DutchieontheRoad 8 februari 2017 - 20:20

Ik snap je dilemma Narelle. Zijn jullie al ooit in Azië geweest? Daar is het makkelijker vind ik persoonlijk.

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 8 februari 2017 - 11:58

In het begin vond ik het ook erg lastig om zomaar mensen te fotograferen. Maar “gewoon doen” is eigenlijk de enige oplossing. Toen ik in Ghana was heb ik dat vaak gedaan en de foto’s zijn geweldig geworden!
Gabriëlle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…Voor iedereen: wintersport in Willingen [Duitsland]My Profile

Reply
DutchieontheRoad 8 februari 2017 - 20:24

Heb je helemaal gelijk in Gabriëlle. Het is inderdaad een kwestie van gewoon doen, maar het moet je natuurlijk wel liggen. Het ligt ook wel aan je benadering van mensen en ik heb gemerkt dat vrouwen soms in het voordeel zijn, haha. Mannelijke reisgenoten mochten vaak geen foto’s maken, terwijl ik een paar minuten later wel een foto van de persoon in kwestie mocht maken. Geen idee of het aan mijn benadering ligt of dat vrouwen in hun voordeel zijn 😉 .

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.