PhotoFriday: Labrang Klooster Xiahe

by DutchieontheRoad
13 comments

Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een foto van het Labrang Klooster in Xiahe.

Labrang Klooster in Xiahe

Xiahe is een klein Tibetaanse dorp, gelegen in een mooie vallei op bijna 3000 meter hoogte. Xiahe ligt in Amdo, een gebied dat eeuwenlang deel uitmaakte van Tibet. Tegenwoordig behoort dit gebied tot China.  De bevolking bestaat voor ruim de helft uit Tibetanen en de andere helft van de inwoners zijn voornamelijk Hui, Chinese moslims en Han-Chinezen. De meeste toeristen reizen naar Xiahe voor een van de grootste Tibetaanse kloosters van China: het Labrang Klooster.

Het Labrangklooster is één van de zes belangrijkste heiligdommen van de School der Geelmutsen. Het is een fantastische schatkamer van de Lama-cultuur, met meer dan 60.000 Boeddhabeelden en een uitgebreide collectie Boeddhistische geschriften en wetenschappelijke werken. Het klooster telt achttien hallen, zes onderwijsinstituten, een gouden stoepa, een debateerruimte en heeft een bibliotheek van bijna 60.000 soetra’s.

Fototip: fotografeer eens een silhouet

Ik vind dit echt een toffe foto door de silhouetten. Eigenlijk was ik van plan om de laarzen van de monniken te fotograferen, maar plots kwamen er twee monniken de hoek om. Lucky me! Ik reageerde meteen want dit was toch wel een plaatje. In een beeldbewerkingsprogramma zette ik alles nog wat extra aan zodat de silhouetten nog duidelijker waren en klaar was kees. Het resultaat is een sfeervolle foto die heel typerend is voor deze omgeving. Een silhouet fotograferen is heel makkelijk. Waar moet je rekening mee houden?

  • Fotografeer tegen het licht in. De achtergrond moet lichter zijn dan de voorgrond. Dit hoeft niet perse de lucht te zijn, zoals je op deze foto ziet. Landschapsfotografie leent zich echter wel heel goed om silhouetten toe te voegen.
  • Less is more! Dat geldt voor heel veel dingen, maar ook voor fotografie. Zorg dat er weinig afleidende objecten zijn op de achtergrond. Ook moet je silhouet een duidelijke vorm of contour hebben zodat het herkenbaar is.
  • Fotografeer tijdens het gouden uurtje (vlak voor de zon ondergaat of opkomt). Het licht is dan vele malen zachter. Silhouetten zijn vele malen mooier tijdens het gouden uurtje . Hoe lager de zon, hoe intenser de schaduwen.
  • Voor de fotografiekenners: onderbelicht met één of twee stops voor een dramatisch effect. Als je weet hoe je moet onder- of overbelichten, kun je veel meer met je camera bereiken. Ik pas dit ook heel veel toe. Om het silhouet nog zwaarder aan te zetten, kun je dus onderbelichten.

 

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

13 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 14 april 2017 - 17:53

Prachtige foto! Ik vind silhouet foto’s altijd leuk om te maken. Deze is erg goed gelukt! 😀
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…DUIVELSROTSEN IN DE HARZ: DE TEUFELSMAUERMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 april 2017 - 19:19

Dank je wel Narelle 🙂 . Ik vind silhouet foto’s ook altijd erg leuk.

Reply
Linda | travellersoftheworld 14 april 2017 - 19:42

Prachtige foto! Ik heb dit nog nooit geprobeerd, toch maar doen, want het geeft wel een heel mooi resultaat

Reply
DutchieontheRoad 15 april 2017 - 19:20

Zeker een keer proberen Linda 🙂 .

Reply
Marcella 16 april 2017 - 18:19

Wat een prachtig plaatje joh. Wauw!
Marcella onlangs geplaatst…Travel – 1 keer, maar nooit weerMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 20 april 2017 - 19:59

Dank je Marcella 🙂 .

Reply
Yvonne 16 april 2017 - 22:07

Mooie foto! Speciaal voor dit klooster (en het omringende berglandschap) zouden wij ook die kant op gaan. Toen de aardbeving roet in het eten gooide. Zo jammer. Nu droom ik weg bij plaatjes zoals deze. 🙂

Reply
DutchieontheRoad 20 april 2017 - 20:01

Inderdaad jammer van die aardbeving want deze omgeving is echt zo ontzettend mooi. Ik snap ook heel goed dat China niet voor herhaling vatbaar is voor jullie. Ik vond China heel bijzonder, maar het is er niet bepaald hygiënisch en de mensen liggen mij ook niet zo. Desondanks zou ik er toch graag nog eens naar toe gaan om Yunnan te bezoeken.

Reply
Sanne 17 april 2017 - 16:12

Mooie foto en handige tips! Ik probeer dat zeker ook wel eens!
Sanne onlangs geplaatst…Interview Michel (bedenker Hey Love): Romantiek is goed voor je relatieMy Profile

Reply
Jenny 18 april 2017 - 10:44

Bijzondere foto. Je hebt de mysterieuze sfeer van fe locatie goed vastgelegd!

Reply
Gabriëlle 21 april 2017 - 19:50

Wat een prachtige foto! Goede tips, less is more wordt vaak vergeten inderdaad. Ook ik wil vaak te veel (mooie) dingen op mijn foto hebben…
Gabriëlle onlangs geplaatst…B&B de Pauw in Laag Holland [Accommodatie tip]My Profile

Reply
Eva 24 april 2017 - 18:43

Tijdens een half jaar backpacken in Azië besloten we voor vertrek dat ik NIET naar Tibet zou reizen, Xiahe bezocht ik wel en daar heb ik tot op de dag vandaag nog geen spijt van. Enkel dat jouw foto’s mooier zijn dan die van mij 😉
Eva onlangs geplaatst…De Expert | 5 x Off the beaten track in JapanMy Profile

Reply
Martin 25 april 2017 - 21:19

Prachtige foto! Ik ga je tips gebruiken om een mooi silhouetfoto te maken!
Martin onlangs geplaatst…Datong, kom uit je grot en hang in een kloosterMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.