PhotoFriday: Bukit Lawang

by DutchieontheRoad
6 comments

Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een van mijn favoriete foto’s uit Bukit Lawang, Sumatra.

PhotoFriday Bukit Lawang

Deze foto is gemaakt op Sumatra in Bukit Lawang. Weinig mensen uit mijn omgeving weten dat ik een enorme zwak heb voor apen. Zolang ik me kan herinneren ben ik dol op apen en dan vooral op orang-oetans en chimpansees. Een grote wens van mij was dan ook om deze prachtige dieren in het wild te zien. Een wens die deze reis in vervulling is gegaan.

Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn om deze prachtige dieren vast te leggen. Ze zijn sowieso niet makkelijk te vinden. Je kunt in Bukit Lawang meerdere wandeltochten maken. Je mag twee maal per dag, tijdens voedertijd, zelfstandig naar de platforms lopen maar de kans dat je ze daar ziet is erg klein. De beste optie is het boeken van een wandeltocht want je mag niet zelfstandig rondlopen. Je kunt kiezen uit een wandeling van drie uur, zes uur en er zijn zelfs meerdaagse wandelingen. Als je één dag de tijd hebt, kan ik de wandeling van zes uur aanbevelen. Je hebt dan immers de meeste kans om ze te spotten. De wandeling is wel pittig! Je loopt zes uur door de jungle, vol met beestjes en de luchtvochtigheid is echt heel erg hoog. Zweten dus…maar het is het waard! Wij zagen in totaal vier orang-oetans waaronder twee baby’s…zo schattig!

Tips om orang-oetans fotograferen

Het valt niet mee om deze dieren te fotograferen. Ondanks dat ze niet om snelheid bekend staan, zijn ze toch veel in beweging. De lichtomstandigheden in de jungle zijn meestal verre van optimaal, zo ook in Bukit Lawang. Op sommige plekken kan het heel erg donker zijn en als de zon schijnt kan dit voor veel contrast zorgen. Zorg dus dat je de camera goed beheerst en zet indien nodig de ISO hoger, dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. De orang-oetans slingeren op grote hoogte door de bomen en dat maakt het er niet makkelijker op. Een lange sluitertijd was niet echt mogelijk omdat ze niet echt stil zaten dus dan zie je al snel beweging. In ben daarom vrij snel ben mijn ISO gaan spelen want anders lukte het gewoon niet goed. Al met al was ik met deze foto toch erg tevreden en weer een ervaring rijker. Ik heb eindelijk ‘mijn’ orang-oetans gezien! Om een lang verhaal kort te maken 😉

  • Kies voor een hogere ISO zodat je een kortere sluitertijd kunt hanteren
  • Ga niet van lens wisselen in de jungle. In de jungle heb je last van hoge luchtvochtigheid, drassige paadjes en neervallende druppels. Je camera zal dat niet leuk vinden en krijgt een hoop te verduren. Condens kan zelfs leiden tot schimmelvorming in je camera en/of lens en dat dat wil je echt niet hebben!
  • Een microfiber lensdoekje is ideaal om onderweg je lens schoon te maken. In het begin heb je kans op condensvorming vanwege de hoge luchtvochtigheid.
  • Er zijn speciale regenhoezen voor een spiegelreflexcamera. Deze zijn ideaal tijdens een eventuele regenbui. Een plastic zak met een gat is ook een goede en goedkopere optie.

Exif

F/4
1/125 sec
ISO 640

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

6 comments

Jenny - IkReis 12 januari 2017 - 08:13

Ik heb de apen in Bukit Lawang gezien bij het voederplatform. Ze voeren de beesten onder andere suikerwater, vaak komen ze ook als er genoeg voeding in de natuur is. (Dat wist ik niet!)

Mijn mooiste ontmoeting was in Ketambe op Sumatra.

Reply
DutchieontheRoad 13 januari 2017 - 20:29

Helaas zijn veel orang-oetans ‘verpest’ door het voeren in Bukit Lawang. Veel gidsen voeren de orang-oetans buiten de platformen terwijl dat eigenlijk niet mag. Zo ontzettend jammer. Ik wist dat niet, maar heb het helaas ook gezien. Gaaf dat je in Ketambe bent geweest. Heb daar goede verhalen over gehoord en gelezen.

Reply
Sanne 13 januari 2017 - 23:52

Super mooie foto Kelly! Je moet inderdaad net het goede moment knippen.
Sanne onlangs geplaatst…ensannereist Spotify playlistMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 januari 2017 - 13:25

Fotograferen was echt lastig. Ik baalde flink in het begin want ik wilde natuurlijk mooie foto’s maken. Gelukkig bleven de orang-oetans redelijk goed zitten, dus had ik even de tijd om de juiste instellingen te vinden. Dit was inderdaad net het juiste moment 🙂 .

Reply
Jacomijn - Safe and Healthy Travel 16 januari 2017 - 18:40

Geweldig!! Ik heb ze daar ook gezien…toen (2014) de eerste keer voor mij!! Dit jaar zag ik ze ook in Sepilok – Borneo en zelfs in Kota Kinabatangan zag ik nu een Orang Oetan met baby die nooit met mensen in aanraking was geweest. Voelde voor mij net iets specialer 🙂
Jacomijn – Safe and Healthy Travel onlangs geplaatst…Best Spots for Best Views on Porto – PortugalMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 januari 2017 - 20:45

Welkom terug in Nederland Jacomijn 🙂 . Wat een geweldige reis heb je gemaakt zeg! Wat gaaf dat je in Borneo bent geweest. Heb ik hele goede verhalen over gehoord.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.