PhotoFriday

by DutchieontheRoad
4 comments

Iedere vrijdag besteed ik aandacht aan een reisfoto. Waar is de foto gemaakt en hoe heb ik deze gemaakt. Deze week in PhotoFriday een foto uit China.

PhotoFriday China

Deze foto is nog steeds mijn favoriete foto 🙂 . Gemaakt met mijn oude camera en oude objectief…wie had dat gedacht? Deze foto is gemaakt in het Labrang klooster in Xiahe op het Tibetaanse plateau. Dit gebied is niet het meest comfortabele gebied om te reizen maar wel het meest bijzondere. Wij verbleven drie dagen in Xiahe om even te wennen aan de hoogte en dat was maar goed ook. Hoogte kan vreemde dingen met je hoofd doen en ik had toch wel even een dagje nodig om te acclimatiseren.

Het Labrangklooster werd gesticht in 1709 en is een van de grootste Tibetaanse kloosters van China. Het klooster is een van de zes belangrijkste heiligdommen van de School der Geelmutsen in China. Het is een fantastische schatkamer van de Lama-cultuur, met meer dan 60.000 Boeddhabeelden en een uitgebreide collectie Boeddhistische geschriften en wetenschappelijke werken. Het klooster kent achttien hallen, zes onderwijsinstituten, een gouden stoepa, een debateerruimte voor soetra en heeft een bibliotheek van bijna 60.000 soetra’s. Heel bijzonder om te zien. De omgeving van Xiahe is ook echt prachtig en daarom is het ook aan te raden om zeker drie dagen in Xiahe te verblijven.

En dan…het fotograferen van monniken. Wie wil dat nou niet? Mag je ze überhaupt wel fotograferen want als je ze ziet lopen, stralen een soort eerbied uit dat je doet twijfelen. Mag ik dit eigenlijk wel? Ja, dat mag maar vraag het even vriendelijk. De monniken in Xiahe zijn niet altijd gediend van fotograferende toeristen en dat snap ik ook heel goed. Als je als een kip zonder kop begint te fotograferen, krijg je geheid afkeurende blikken. Dat is niet de manier. Ik merkte dat de monniken een beetje aftasten hoe jij je als toerist gedraagt. Ik heb eerst een tijdje gewandeld in het klooster zonder te fotograferen. Ben rustig op een muurtje gaan zitten zodat ik ook even kon genieten van het moment. Ook erg belangrijk! Vervolgens ben ik rustig gaan fotograferen. Soms op afstand, zonder dat ze er erg in hadden maar soms ook met toestemming. Wijs even vriendelijk naar je camera en dan snappen ze wel wat je wilt. Meestal geven ze dan wel toestemming en zo niet, even goede vrienden. Bedankt de persoon in kwestie, zwaai even vriendelijk en loop door. No harm done. Deze vijf op een rij vonden het prima en hadden er zo te zien ook wel plezier in. Ik fotografeerde ze op afstand en heb dit ook gewoon op afstand gevraagd door naar mijn camera te wijzen. Een kort knikje was voor mij voldoende om te weten dat het in orde was. Deze foto werd nadien overigens ook gepubliceerd in Columbus Magazine. Wat was ik trots!

Labrang Klooster, Xiahe

Exif

f/6.3
1/125 sec
ISO 200
100mm

You may also like

4 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 22 januari 2016 - 15:42

Dit is zo’n mooie foto!! Terecht dat hij gepubliceerd is, geweldig!

Reply
DutchieontheRoad 22 januari 2016 - 16:04

Dank je Narelle 🙂

Reply
Rowan 22 januari 2016 - 20:54

Wat een mooie foto!!!

Reply
DutchieontheRoad 24 januari 2016 - 16:42

Dank je Rowan 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.