Petra: magisch wereldwonder in Jordanië

by DutchieontheRoad
22 comments

Wat ga je in hemelsnaam in Jordanië doen? Het antwoord is simpel. Een aantal jaar geleden zat ik zoals gewoonlijk op zondagavond naar RTL-Travel te kijken. Daar zag ik een magisch wereldwonder voorbij komen, midden in de woestijn. Wow! Iets aan deze plek trok me enorm aan en eindelijk is het zover. Ik ga naar Petra!

Petra: een mysterieuze plek in Jordanië

Petra is een eeuwenoude stad, gelegen in een kloof in de heuvels en is gedeeltelijk uit de rotsen gehakt. Vrijwel alle gebouwen die er ooit stonden, zijn nu ruïnes. Petra ligt verborgen in een prachtige omgeving. De bedoeïen hebben jarenlang in Petra gewoond, maar tegenwoordig hebben ze niet meer het recht om in de grotten te verblijven. In 1985, toen de vindplaats werd ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco, heeft de regering honderden bewoners overgeplaatst naar een betonnen dorp, enkele kilometers van Petra vandaan. De aanwezigheid van de bedoeïen zou een obstakel zijn voor het behoud van de monumenten en de ontwikkeling van het toerisme. Tja, vrij grof als je het mij vraagt.

Petra Jordanië Wandelen door de siq naar de wereldberoemde Khazneh

De wekker gaat om 5.30 uur en een half uur later sleep ik mezelf naar de ontbijtzaal. Om 6.30 uur ben ik  klaar voor vertrek. Ik ga naar Petra!! Voor een absurd bedrag koop ik een tweedaagse ticket en ben zo blij als een kind als ik hem in mijn handen heb. Ik sta te trappelen van ongeduld bij de ingang want vandaag is DE dag! Aaaahhhhh…eindelijk!

We beginnen aan de wandeling door de Siq, een lange kloof die eindigt bij de wereldberoemde Schatkamer. Vol verwachting lopen we door deze indrukwekkende kloof en ik kan haast niet geloven dat ik hier eindelijk loop. Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van het moment, maar ben zo enthousiast dat ik het liefst een sprintje zou trekken richting de Schatkamer. De kloof opent zich langzaam en eindelijk sta ik oog in oog met de de wereldberoemde Khazneh.

Petra Jordanië

Khazneh: de Schatkamer

De Khazneh is het mooiste en bekendste monument van Petra, 43 meter hoog en volledig uit de rotsen gehakt. Ik verwacht totaal overdonderd te worden, maar moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen misschien iets te hoog waren 😉  Overal staan bedoeïen met kamelen en helaas is er ook een afzichtelijk café met ronkend aggregaat, waardoor de magie een klein beetje afneemt. Ik laat het café links liggen en doe net alsof het er niet is. Ik ben immers eindelijk bij de Khazneh! Als een stel blije kleuters stuiteren we rond en mijn fotocamera maakt overuren. Archeologen weten nog steeds niet wat de functie is van de Khazneh. Gaat het om een graftempel of om een graf? Steven Spielberg werd in ieder geval zeer geïnspireerd door deze magische plek aangezien de Khazneh werd gebruikt voor de film Indiana Jones and the Last Crusade.

Veel te snel vervolgen we onze route. We hebben nog heel veel te zien want deze stad is enorm. Overal om ons heen zien we ruïnes die uit de rotsen zijn gehakt. Door de gehele stad staan kleine kraampjes en zijn winkeltjes die door de bedoeïen worden gerund. Overal lopen kamelen en ezels en het is een drukte vanjewelste. Ooit moet dit echt een bruisende hoofdstad zijn geweest. We lopen een prachtige route met geweldige uitzichten op de koningsgraven en het theater.

Petra

Ad Deir: het Klooster

Een van de pronkstukken van Petra is het klooster. Om dit prachtig stukje Petra te bewonderen, zal je eerst 850 treden moeten beklimmen. Nederlanders staan overal het algemeen bekend als een haastig volkje en ik ben geen uitzondering 😉  Normaliter duurt deze wandeling  45 minuten, maar ondanks het feit dat ik een slechte klimmer ben, sta ik toch na 35 minuten boven. Je kan het klooster ook bereiken op de rug van een ezeltje, maar dat is echt te zielig voor woorden. De ene na de andere luie toerist zie ik voorbij komen op een klein ezeltje. Zodra ze boven zijn, worden de ezels achterna gezeten met een stok om zo snel mogelijk beneden te zijn voor de volgende toerist. Ik betrapte zelfs iemand op het slaan van een ezel en als ik ergens boos om kan worden is het dierenmishandeling   Ik moet daarom ook eerlijk bekennen het een en ander geroepen te hebben naar de meneer in kwestie, maar dat is niet voor herhaling vatbaar 😉  Doe mij een groot plezier en LOOP naar boven! Daar hebben we immers benen en voeten voor gekregen.

Eenmaal boven kun je even bijkomen in het openlucht café. Mijn hoofd is zo rood als een tomaat van alle inspanningen en vermoeid plof ik neer op de kussens in het café. Dan zie ik pas het klooster. Wow…adembenemend 

Voor de fanatiekelingen is er nog een laatste beklimming mogelijk. Vanaf dat punt heb je een prachtig uitzicht. We klimmen het laatste stuk naar boven en volgen het bord “Top of the world. Best view in Petra”. Het is niet gelogen want een beter uitzicht kun je niet hebben. Bij de Khazneh miste ik het magische gevoel maar hier voel ik het!! Dit is werkelijk adembenemend mooi!

Petra Jordanië

Petra

Petra by Night

Maak je verblijf in Petra compleet en breng een bezoek aan Petra by Night. Op maandag, – woensdag- en donderdagvond kun je Petra by Night bezoeken. De kloof is dan verlicht met 1500 (!!!) kaarsjes.

De tocht leidt tot de Khazneh, die deze avond is omgedoopt tot theater. De Khazneh is prachtig verlicht en er liggen serieus honderden kaarsjes. Ga rustig op een van de vele matjes zitten en laat het allemaal over je heen komen. Traditionele muziek maakt deze avond helemaal compleet. Zodra de bedoeïen beginnen te spelen, krijg ik kippenvel op mijn armen. Ik sluit mijn ogen en laat het moment goed tot mij doordringen. Wat een magische avond.

Petra Jordanië

Tips voor een bezoek aan Petra

• Bezoek Petra heel vroeg in de ochtend of laat in de namiddag. Je vermijdt de grote groepen toeristen en voor 7.30 uur heb je de Khazneh bijna voor jezelf. Vroeg in de ochtend heb je ook het beste licht om te fotograferen.
• Sla vooral het bijzonder mooie Ad Deir niet over. Het is even lopen, maar het is meer dan de moeite waard.
• Maak de geweldige klim naar de High Place of Sacrifice voor een mooi uitzicht over Petra. Er komen hier vrij weinig toeristen en je krijgt het mooiste uitzicht van Petra cadeau.
• Probeer je bezoek over twee dagen te verspreiden. Petra is veel te mooi om slechts één dag te bezoeken.
• Neem goede wandelschoenen mee! Veel paden zijn ongelijk en wil je het klooster bezoeken, moet je een behoorlijke klim maken.
• Probeer écht het bijzondere Petra by Night bij te wonen. Neem maar van mij aan dat je baalt als een stekker wanneer blijkt dat je het niet kan bezoeken.

Meer tips over Petra? Deze 21 dingen over Petra wil je echt weten 🙂

Petra

Petra is een hele bijzondere plek en zeer de moeite waard! Hebben jullie ooit Petra bezocht? Ik ben benieuwd of jullie ook zo enthousiast zijn over Petra.

Benieuwd naar mijn ervaringen over drijven in de dode zee?

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

22 comments

Ilona 4 januari 2017 - 19:24

Wat een gave bestemming, Jordanie en dan Petra. Dat staat ook op mijn bucketlist, het lijkt mij héél gaaf om Petra van dichtbij te zien. Of heel indrukwekkend (al is het soms toeristisch ;))
Ilona onlangs geplaatst…Swingend 2017 beginnen in bruisend EssenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 januari 2017 - 20:13

Petra is echt zo de moeite waard! Inmiddels zal het wel rustiger zijn want er gaan helaas steeds minder toeristen naar Jordanië. Zo ontzettend jammer! Eigenlijk een hele goede reden om juist wel te gaan 🙂 .

Reply
Rowan 6 januari 2017 - 11:19

Prachtige foto’s! Jordanië, met name Petra staan heel hoog op mijn bucketlist! Lijkt mij heel bijzonder en indrukwekkend.
Rowan onlangs geplaatst…babyshower | Schattige hapjes in blauw en rozeMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 januari 2017 - 20:14

Jordanië is echt zo bijzonder! De mensen daar zijn zo ontzettend vriendelijk! Hartstikke jammer dat er zo weinig toeristen komen vanwege alle onrust in het Midden-Oosten.

Reply
Jenny - IkReis 9 januari 2017 - 21:43

Petra is geweldig. Ik zou heel graag een keer een hike van een paar dagen maken in de ongeving.

Jammer dat het vrij prijzig is.

Reply
DutchieontheRoad 10 januari 2017 - 13:08

Een hike van een paar dagen is inderdaad wel heel gaaf! Ik vond de entree ook behoorlijk prijzig en de prijzen zullen inmiddels wel flink gestegen zijn. Voor mij is het inmiddels al een aantal jaar geleden.

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 11 januari 2017 - 14:10

Wat is het ook prachtig, ik heb alleen nog geen kans gekregen naar Jordanië te gaan. Tegenwoordig kijk ik geen RTL Travel meer (maar lees ik blogs) maar ik keek daar ook altijd naar en daardoor is mijn bucketlist intens lang. Jouw foto’s zijn echt prachtig!
Gabriëlle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…Review: Skyline Gothenburg muurstickerMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 13 januari 2017 - 20:25

Ik ben nog steeds dol op de herhalingen van RTL Travel 😉 . Jordanië is echt geweldig. Helaas durven veel mensen niet naar Jordanië te reizen vanwege alle onrust. Zo jammer want het is echt de moeite waard.

Reply
anto 11 januari 2017 - 21:27

Gaaf! Ik ben al een paar keer gevraagd voor een blogtrip naar Jordanië maar ik kan steeds niet, zo jammer. Misschien moet ik toch maar eens de knoop doorhakken en zelf gaan. Jouw post heeft me in ieder geval weer geïnspireerd!

Reply
DutchieontheRoad 13 januari 2017 - 20:25

Echt een keer gaan hoor 🙂 . Zo de moeite waard!

Reply
Yvonne 11 januari 2017 - 21:54

Ik vond Petra ook echt een toffe plek, zijn er 2 hele dagen geweest. Had ook nog graag Petra by night gezien, maar dat kwam er toen niet meer van. Wil daar graag nog eens voor terug. Ooit! 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…6x Budget vakantie tip gezinMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 13 januari 2017 - 20:27

Jammer dat jullie Petra by Night niet hebben gezien. Dat was echt zo indrukwekkend! Hebben jullie in ieder geval een goede reden om nog een keer naar Jordanië te gaan 🙂 .

Reply
Carolien 13 januari 2017 - 22:58

Lijkt me erg mooi, zeker ook Petra by night!! Misschien moeten we gewoon maar eens gaan dit jaar ?
Carolien onlangs geplaatst…Watersnoodmuseum Ouwerkerk en de strijd tegen het waterMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 januari 2017 - 13:29

Gewoon een keer doen Carolien. Jordanië is een totaal andere wereld. Super mooi land, onwijs vriendelijke mensen en erg lekker eten.

Reply
Sanne 13 januari 2017 - 23:42

Jordanie, ook al zo’n bucketlist bestemming. Wil dit graag zien!
Sanne onlangs geplaatst…ensannereist Spotify playlistMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 januari 2017 - 13:28

Zeker een keer naar toe gaan Sanne! Zo ontzettend mooi 🙂 . Tegenwoordig is het ook lekker rustig omdat veel toeristen Jordanië links laten liggen.

Reply
Marcella 14 januari 2017 - 22:08

Petra lijkt me echt gaaf joh, ik word er steeds meer nieuwsgierig naar! Leuk om te merken hoe mijn wishlist langzaam verandert, nu ik steeds wat meer van de wereld zie 🙂
Marcella onlangs geplaatst…VIDEO – Roadtrip Amerika & CanadaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 januari 2017 - 13:27

Vreselijk al die reisblogs 😉 . Je wishlist wordt alleen maar langer, haha.

Reply
Jessica 15 januari 2017 - 00:27

Jaaaaa dit lijkt me inderdaad zo’n gave ervaring! Sigrid en ik hebben nog iemand gesproken tijdens de Vakantiebeurs van Visit Jordanië en hij vertelde een hele toffe wandelroute van zo’n 20 kilometer waarbij je uiteindelijk eindigt bij Petra. Lijkt me heel gaaf om een keer te doen, dus hij staat (al een tijdje) op het lijstje! 🙂
Jessica onlangs geplaatst…12 foto’s die Cuba op jouw bucket list zettenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 januari 2017 - 13:26

Wat een gave wandelroute! Dat lijkt me ook geweldig 🙂

Reply
Mirre 16 januari 2017 - 14:03

Ge-wel-dig. Wat mooi. Ik kan me wel voorstellen hoe jij daar als een blij kind rondrende hahaha. Heb je captain Jack Sparrow nog gezien? Er schijnt daar een vent rond te lopen die er precies zo uitziet 😀

Reply
DutchieontheRoad 16 januari 2017 - 19:39

Jazeker, ik heb heb Jack Sparrow inderdaad gezien. Heb meteen de foto aan het artikel toegevoegd 😉 .

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.