Pech op reis: 10 momenten om snel te vergeten

by DutchieontheRoad
9 comments

Daar staan we dan…om 05.00 uur in de ochtend. Het vriest tien graden Celsius en we staan op 2300 meter hoogte langs de kant van de weg in het pikkedonker. “Kelly, kijk jij even of er iets bruikbaars in het dashboardkastje ligt?” Verder dan een potlood, stuk touw en wat rotzooi kom ik niet. Helaas, daar gaan we deze auto niet mee repareren. “Kunnen we niet bellen?” Helaas…geen bereik. “En nu…wat als de andere wagen voor ons niet doorheeft dat wij pech hebben? Staan we hier over een paar uur nog. Dan ben ik zo bevroren als een ijsklontje” Er zit helaas niets anders op dan te wachten…dit is Afrika. Pech op reis…dat komt helaas ook voor. Gelukkig is er na een half uur hulp en kan ik verkleumd van de kou opwarmen in een andere wagen.

Veel mensen denken dat reizen alleen maar rozengeur en maneschijn is. Laat ik jullie heel snel uit die waan halen. Dat is niet zo! Oké, over het algemeen is reizen natuurlijk helemaal geweldig maar soms ook niet. Pech op reis komt geregeld voor en deze week deel ik 10 momenten om snel te vergeten.

#1 Pech op reis: Salmonella infectie in Wadi Rum

Wadi Rum is mooi…magisch mooi. De hele dag heb ik mijn ogen uitgekeken in deze enorme zandbak. Een fantastische kamelentocht, een prachtige zonsondergang, overheerlijk eten bij de bedoeïen met Arabische muziek op de achtergrond, slapen onder de sterrenhemel en als kers op de taart een jeeptocht door de woestijn. Er kan niets meer misgaan…toch? Boy, what was I thinking! De lunch smaakt een beetje vreemd en vijftien minuten later sprint ik met samengeknepen billen door de woestijn van Lawrence of Arabia. De woestijn blijkt de meest onhandige plek te zijn voor een dergelijk ongemak en ik voel mij zo ellendig. Het duurt nog uren voordat we terug in de bewoonde wereld zijn en iedere minuut voelt als een uur. Ik ben zo ziek als een hond en wil maar één ding…naar huis. Een week na thuiskomst en vijf kilo lichter, ben ik weer enigszins opgeknapt. Salmonella bleek de boosdoener. Ziek worden op vakantie is ronduit … (vul zelf maar in).

pech op reis#2 Zeeziek worden is écht niet cool

Met knikkende knieën stap ik op de boot. Waarom doe ik dit iedere keer weer? Waarom laat ik mij altijd overhalen om mee te gaan? Oké…het vooruitzicht op walvissen is natuurlijk niet verkeerd, maar ik twijfel door de onrustige zee. Vijftien minuten later weet ik het zeker…dit had ik niet moeten doen. Foute boel!

Het water slaat over de railing en ik zit stijf van schrik buiten op een bankje. Ik heb inmiddels een enorme hoeveelheid medicatie achterover geslagen, maar tegen deze enorme golven is niets bestand. Een man die naast mij zit kan zijn ontbijt niet meer binnenhouden en vanzelfsprekend begin ik ook. Ik kan het niet tegenhouden en ben zelfs niet meer in staat om naar de railing te lopen. Ook mijn buurvrouw kan het niet aanzien en daar zitten we dan…drie man sterk naast elkaar. Zo gênant en zo vies. De Belgische die naast mij zat op de boot vertelde mij nadien: “Amai, ik zal u altijd herinneren als die Hollander die onze boot onder spuugde.” Dank u, ik vond u ook heel aardig.

Dit is een van mijn grootste problemen op reis: reisziekte! Mensen die dit nooit ervaren hebben…jullie weten écht niet waar je het over hebt. Al die goedbedoelde adviezen en peptalks dat het allemaal wel mee zal vallen, heb ik niets aan. Mensen die ook last hebben van reisziekte – met name zeeziekte – weten wat ik bedoel.

Pech op reis#3 Storm in het vliegtuig

We tellen een vlucht van Iberia, twee uur vertraging, een zware onweersstorm en een Kelly die heel erg moet plassen – en niet mag plassen – bij elkaar op en dan heb je een horrorvlucht. Ik heb een aantal geweldige dagen in Barcelona achter de rug met mijn moeder en we zijn onderweg naar huis. Direct na het opstijgen blijkt waarom de vlucht zo vertraagd is want het lampje ‘riem aan’ brandt meteen. Het vliegtuig begint te schudden en zakt met regelmaat een aantal meter naar beneden. Buiten zie ik diverse lichtflitsen en de wolken worden verlicht door het onweer. Oké…dit vind ik serieus niet cool! Ik kijk mijn moeder met angstige ogen aan en we houden elkaars hand vast. “Mama…ik ben bang” weet ik uit te brengen en aan haar gezicht te zien, deelt zij mijn mening. Uiteraard moet ik ook nog plassen maar dit mag niet. Na ruim twee uur, heb ik zo’n kramp in mijn blaas dat ik toch mijn stoel verlaat. Ik kan het écht niet meer ophouden en de stewardess ziet aan mijn gezicht dat het menens is…de enige andere optie is op mijn stoel plassen. Na ruim drie uur landen we eindelijk op Schiphol en ik ben nog nooit zo blij geweest om weer thuis te zijn.

#4 Pech op reis: Luchtziekte…check

Ik ben bekend met wagenziekte en zeeziekte, maar luchtziekte is nieuw voor mij. Ik ben onderweg van Dubai naar Amsterdam na drie weken backpacken in Thailand. De vlucht is onwijs relaxt want ik heb maar liefst drie stoelen voor mij alleen…halleluja. Voor mij zit een Indiase familie en daar ben ik iets minder blij mee. Ze maken onwijs veel herrie en zijn behoorlijk aanwezig op de vlucht. Ik ben dan ook blij als we gaan landen, maar geheel onverwacht krijgen we te maken met heftige turbulentie. Waar komt dat vandaan? Mijn misselijkheid komt vanuit het niets opzetten en ik zie al snel dat er geen zakjes in de stoelen voor mij zitten. Serieus…waarom hebben ze dat niet aangevuld? Zodra het landingsgestel de grond raakt, voel ik dat ik een zakje nodig heb. Ik spring uit mijn stoel en trek een sprint richting het keukenblok achter mij waar de stewardess meteen ziet waar ik behoefte aan heb. Net op tijd weet ze mij een zakje aan te reiken en daar ga ik dan…sorry mevrouw de stewardess. Oeps.

#5 Snurkers…zoek dekking

Ik ben allergisch voor snurkers. Dat is zo niet handig op reis…over het algemeen is dat trouwens niet handig, haha. Ik heb jarenlang gekampeerd in grote groepen en soms vloog er wel eens een schoen door de tent – mijn welgemeende excuses heren.

In Australië kreeg ik echter met een heel ander kaliber gesnurk te maken. Terwijl ik al een aantal slechte nachten achter de rug heb, denkt één van de Oostenrijkers dat het wel leuk is om een groep slapende backpackers wakker te maken. Volgens mij heeft deze jonge knul iets meer genuttigd dan alleen alcohol gezien zijn absurde gedrag. Hij schreeuwt over het veld, schopt tegen slaapzakken aan, valt over mensen heen en vindt zijn slaapzak uiteindelijk aan mijn voeteneind waar hij een compleet bos om zaagt. Ik ben een lichte slaper dus als ik eenmaal slaap, val me dan ook niet lastig en al helemaal niet met gesnurk. De jongeman in kwestie is doodleuk tussen een groep dames gaan liggen en dat is natuurlijk niet zo slim. Binnen de kortste keren vliegen de schoenen door de lucht en bedenken we tactieken om hem met slaapzak en al naar het toiletblok te slepen. Na een tijdje ben ik het beu. Mijn schoenen liggen al een paar meter verderop en het enige wat ik nog heb is een literfles met water….BENG!!! Sorry meneer de Oostenrijker…verkeerd adres. Ga op je zij liggen! Voor sommige heren kan pech op reis dus ook betekenen dat ik naast je lig terwijl je snurkt 😉 Voor de nieuwsgierigen onder ons…het sliep gewoon door, maar lag daags nadien wel aan de andere kant van het veld. Er was geroddeld, haha.

Pech op reis#6 Mijn voetenprobleem: hele dikke voeten

Gelukkig heb ik in Nederland nooit last van mijn voeten, maar op reis des te vaker. Hoe warmer het klimaat, des te meer vocht in mijn voeten. Ook bij lange busreizen of lange vluchten zwellen mijn voeten op tot varkensformaat. Joost mag weten waar het vandaan komt…de huisarts weet het ook niet. Gewoon pech volgens hem. Gelukkig heb ik voor lange vluchten een prima oplossing gevonden. Door het dragen van steunkousen en het slikken van bloedverdunners, voorkom ik dat ik erg veel vocht in mijn voeten krijg.

Echter is het op reis zelf niet praktisch om steunkousen te dragen. Zie je mij al lopen in korte broek en steunkousen, haha. Dacht het niet 😉 Zodra ik richting de tropen ga, weet ik dat ik dit lichamelijk ongemak ga krijgen. Meer dan eens ben ik op blote voeten terug naar de accommodatie gelopen omdat ik zo slim was om mijn schoenen uit te trekken en soms moet ik een wandeling laten schieten omdat mijn wandelschoenen niet meer passen. Ik baal dan echt als een stekker. Mijn remedie is veel water drinken en ‘s nachts met mijn voeten omhoog liggen. Zodra ik weer terug in Nederland ben, is het ‘probleem’ één dag later verholpen 🙂

#7 Smerig hotel in Nepal

Ieeuwww! Ik ben niet flauw maar dit hotel in Nagarkot slaat echt alles! De lokale gids biedt voor aankomst al zijn excuses aan voor dit hotel dus dat zegt genoeg. Mijn kamer ruikt muf en overal zit schimmel. Het beddengoed is vies en de badkamer mag de naam badkamer niet dragen. Er is geen stromend water en dus spoelt het toilet ook niet door. Overal zit viezigheid en schimmel…deze badkamer is al jaren niet meer fatsoenlijk gepoetst. Het eten is ronduit slecht te noemen en helaas is het personeel ook alles behalve vriendelijk. Nepalezen staan over het algemeen bekend als vriendelijke mensen, maar in dit hotel hebben ze gastvrijheid niet goed begrepen. Het enige voordeel van dit hotel is het magnifieke uitzicht op het Himalayagebergte, maar dat is dan ook alles. Gezien de staat van mijn toilet ga ik plassen bij de buren. Dat hotel heeft het wel begrepen en ze doen niet eens moeilijk als ik voor de zoveelste keer vanaf hun terras ‘van het uitzicht kom genieten’ 😉

#8 Tegenvallende fotomomenten

Ik check altijd voor ik op reis ga, waar ik wil gaan fotograferen. Mooie uitzichtpunten, wanneer gaat de zon onder gaat en ga zo nog maar even door. Alles voor een mooie foto zullen we maar zeggen. Helaas hebben we niet alles in de hand. Meer dan eens kwam ik van een koude kermis thuis. Het weer is iets wat we niet in de hand hebben. Meer dan eens viel een bepaald fotomoment letterlijk in het water door stromende regen, dichte mist, restauraties van bekende gebouwen, te actieve vulkanen of zelfs vulkaanuitbarstingen. Oeps…pech op reis overkomt iedereen.

Pech op reis#9 Vulkaanuitbarsting op IJsland

CNN en BBC zijn op de televisie ver te zoeken dus doe ik een poging iets van het IJslandse nieuws mee te krijgen. Al zappend zie ik een vulkaanuitbarsting voorbij komen. Het zal toch niet…!!?? Aangezien het IJslands mij niet zo ligt haal ik mijn schouders op, zet de televisie uit en kruip in mijn bed. Als mijn wekker gaat bedenk ik me dat het vandaag vulkanendag is. Vandaag ga ik onder andere naar Eyjafjallajokull. Na het ontbijt blijkt dat die vulkanendag wel erg letterlijk is. De vulkaanuitbarsting op televisie is helaas werkelijkheid want Grimsvôth heeft de hik gekregen, een flinke hik welteverstaan. Oeps…daar had ik niet op gerekend. Door die desbetreffende vulkaanuitbarsting vallen uiteindelijk de nodige tripjes in het water en mis ik bijna mijn vlucht naar Nederland. Geluk bij een ongeluk…ik heb een ticket voor het eerste vliegtuig terug naar Nederland, maar mijn tripje IJsland zal ik niet snel vergeten. Pech op reis komt geregeld voor, maar met een vulkaanuitbarsting had ik geen rekening gehouden.

#10 China…maak je toiletten schoon

Al twee weken verbaas ik mij over de Chinese toiletten. Toen ik deze reis boekte, wist ik dat het een uitdaging zou worden. Ik had namelijk enigszins een openbaar toilettenfobie, maar deze reis door China zou daarom juist goed voor mij zijn. Ik heb inmiddels bijna alles gezien wat mogelijk is qua openbare toiletten.

  • Geen deuren of halve deuren.
  • Geen muren of halve muren.
  • Deuren die niet op slot gedaan worden waardoor jij tot iemands amandelen kunt kijken zodra je voor de zoveelste keer een dame op haar hurken aantreft. Serieus…dat uitzicht hoef ik écht niet te zien!
  • Goten die door alle hokjes zijn aangelegd en de dames achter elkaar hun behoefte staan te doen.

Ik heb de nodige voorbereiding gehad toen ik het Tibetaanse plateau bereikte, maar dat ene wc hokje bij het tankstation slaat alles. Dat beeld vergeet ik nooit meer. Uiteraard is er geen deur en de ingang van het toilet ligt pal voor het tankstation…waarom?? Terwijl ik boven het gat balanceer en een sjaal over mijn mond gedrapeerd heb vanwege de enorme stank, wordt mijn aandacht getrokken naar dat gat in de grond. Niet kijken Kelly…niet kijken…niet kijken. Neee….toch gekeken! Niet doen…slumdog millionaire déjà vu. Bijkomend voordeel…ik was na deze reis genezen van mijn openbare toilettenfobie.

Hebben jullie ook wel eens pech op reis gehad? Ik ben benieuwd naar jullie tegenvallende reismomenten.

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

 

 

You may also like

9 comments

Lizette 8 juni 2020 - 08:00

Alle pech momenten leveren wel leuke verhalen achteraf op zo! Ik ben in Marokko ook eens geveild door een flinke salmonella besmetting, verschrikkelijk inderdaad! Door de IJsland vulkaan heb ik er via verschillende vluchten (die ongeboekt moesten worden) 40 uur over gedaan om in Lima te komen. En dikke voeten, ik ken het ook op reis. Zo vervelend hè? Bloedverdunners gebruik ik niet, steunkousen soms wel. Als ik die dan nog aangetrokken krijg… Wat ook helpt is een drainage massage. In Aziatische landen kennen ze dat wel. Wel pijnlijk want ze duwen je vocht zo terug omhoog uit je voeten, maar werkt wel een paar dagen.
Lizette onlangs geplaatst…We mogen weer reizen! En daarom een toffe winactieMy Profile

Reply
Esther 8 juni 2020 - 20:29

Tip voor je voeten: koop hardloop compressie sokken van Herzog. Die heb je ook in enkelhoogte. Zijn ook nog eens fijn voor je enkels. Ik gebruik ze vanwege een hardloopblessure, maar kan me voorstellen dat jij ee ook wat aan hebt!!
Esther onlangs geplaatst…Bezienswaardigheden in Metz, FrankrijkMy Profile

Reply
Anouk 9 juni 2020 - 16:14

Oh Kelly, wat een ervaringen! Die laatste was toch wel de uitsmijter… Niet te geloven. Dat hotel in Nepal was ook wel echt jammer, gelukkig waren de buren zo gastvrij. Die zeeziekte kan ik me helemaal voorstellen, ik heb daar ook heel snel last van. Zo waren we eindelijk aangekomen op dat prachtige strand met die boot op Zakynthos en het enige wat ik kon doen was plat op het zand liggen. Gelukkig heb ik mezelf nog even omhoog kunnen hijsen om even in de prachtige blauwe water te zwemmen. Maar wat voelde ik mij ellendig om die boot.
Anouk onlangs geplaatst…11x de mooiste plekken in Costa RicaMy Profile

Reply
Janet 11 juni 2020 - 20:22

Nummer 1, 2 en 3 zijn zeer herkenbaar! Oh ziek worden in Wadi Rum was voor mij ook echt een hel, echt verschrikkelijk. Maar achteraf heb je meestal wel weer interessante verhalen.

Reply
Aniek 12 juni 2020 - 14:28

Voor mij staat ziek zijn in India echt op 1. Ik ben nog nooit zo ziek geweest. Ik moest alleen maar overgeven en kon niet meer dan een paar meter lopen. Wat heb ik me beroerd gevoeld. Met snurkers in een hostel kan ik dan weer prima leven. Ik neem gewoon standaard oordopjes mee op reis.
Aniek onlangs geplaatst…Outdoor snacks uit de supermarktMy Profile

Reply
Denise 13 juni 2020 - 11:19

Haha, een deel hiervan heb ik ook meegemaakt. Achteraf kun je er vaak om lachen, maar op het moment zelf… Ik heb ook wat drama’s meegemaakt, van een receptie die ineens gesloten was en waar onze sleutel nog lag waardoor we ‘s avonds om 11 uur onze bungalow tussen de vele dieren in Costa Rica niet meer in konden tot in een Thais ziekenhuis belanden.
Denise onlangs geplaatst…Interview met reisexpert Laura van de VakantieDiscounter: Hoe moet het met de vakantie?My Profile

Reply
Yvonne 14 juni 2020 - 20:33

Oh ja, herkenbare dingen zitten erbij.. ziek zijn op reis is echt zo niet tof. In India is het ons al verschillende keren overkomen en in Indonesië werden zelfs de kids behoorlijk ziek. Het hoort erbij, maar leuk is anders. Gelukkig overheersen de leuke ervaringen. 🙂

Reply
Daphne 14 juni 2020 - 21:37

Wat een pech heb je gehad, maar gelukkig zorgt dit wel voor mooie verhalen. Achteraf dan, want op zo’n moment is het echt niet leuk dat je buren onaardig zijn of je ziek bent! Ik ben in Thailand ook eens erg ziek geweest en in Vietnam moest ik langs een kliniek voor een infuus, ook een hele ervaring. Oh en waren we tijdens orkaan Hayan precies op de plek in Vietnam waar de orkaan aan land zou komen. Geluk dat we hadden, draaide de orkaan van richting en raakte hij veel hoger de kust. Gelukkig valt het verder mee 😉
Daphne onlangs geplaatst…De 8 mooiste nationale parken van West-AmerikaMy Profile

Reply
Marcella Molenaar 20 juni 2020 - 13:05

Jeetje, wat een ervaringen! Ziek worden op reis ken ik, dat hadden wij op Cuba meer dan de helft van onze reis. Ook wij hadden last van die vulkaan en moesten omvliegen naar Seattle (via Houston). En tsja, we zijn 2x bestolen op reis én we zijn gestrand vanwege de coronacrisis in Sydney. En Jan’s vader kreeg een hersenbloeding tijdens onze reis door Nieuw-Zeeland. Best ook wel pech op reis hé.
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Fietsroutes in Groningen – Favorieten van 20 tot 60 kilometerMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.