Paddenstoelen fotograferen: 7 handige fotografietips voor de herfst

by DutchieontheRoad
6 comments

Een paar weken geleden publiceerde ik mijn herfst bucketlist 2020 en uiteraard mocht een herfstwandeling niet ontbreken. Ondanks de regen en kortere dagen, vind ik de herfst best een fijn seizoen. Ik ben dol op herfstkleuren…en op paddenstoelen. Paddenstoelen fotograferen vind ik namelijk heel rustgevend. Ze lopen niet weg en zijn daarom een geliefd onderwerp. Je hebt alle tijd om deze leuke kabouterhuisjes vast te leggen. De laatste weken is er de nodige regen gevallen, maar gelukkig regent het zelden de hele dag. Hoe fijn is het om dan een mooie herfstwandeling te maken en paddenstoelen te fotograferen. Ik heb een aantal handige fotografietips voor jullie om nog mooiere paddenstoelenfoto’s te maken.

#1 Fotografeer met weinig scherptediepte

Foto’s met veel rommel op de achtergrond ogen al snel heel onrustig. Het spreekt voor zich dat er in een bos veel takken, bladeren, mos en dergelijke op de achtergrond/voorgrond aanwezig zijn. Wil je de paddenstoel goed tot zijn recht laten komen, is het mooi om met weinig scherptediepte te fotograferen. Simpel gezegd: zorg voor een wazige achtergrond (of voorgrond), waarbij de paddenstoel scherp is. De foto oogt dan veel rustiger. Fotografeer met een groot diafragma (klein F-getal) voor weinig scherptediepte en dan komt de paddenstoel veel beter tot zijn recht.

paddenstoelen fotograferen

#2 Verwijder storende bladeren, takken enz

Dit vergeet ik nog wel eens, maar dat komt dan vooral omdat ik zo enthousiast ben dat ik een mooie paddenstoel gevonden heb 😉 Een bos oogt natuurlijk best rommelig en rondom de paddenstoelen liggen uiteraard de nodige takken, bladeren enz. Probeer zo veel mogelijk storende bladeren en takken te verwijderen want dat oogt je foto veel rustiger. Zo jammer als er een tak voor je paddenstoel ligt. Zie het als foodfotografie, maar dan met paddenstoelen. Je wil dat de paddenstoel goed tot zijn recht komt dus laat hem daarom in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij mag gezien worden dus laat hem vooral shinen 🙂

paddenstoelen fotograferen

#3 Fotografeer laag bij de grond

Paddenstoelen fotograferen is hard werken. Paddenstoelenfotografie is niets voor luie fotografen die niet vies willen worden. Dus…zakken door de knieën. Nog beter is om op de grond te gaan liggen, haha. Ik heb altijd een vuilniszak bij me waar ik op kan zitten of liggen als ik paddenstoelen ga fotograferen. Onmisbaar als je het mij vraagt.

paddenstoelen fotograferen

#4 Gebruik LiveView bij paddenstoelen fotograferen

LiveView is echt ideaal als je paddenstoelen gaat fotograferen. Als je laag fotografeert is het lastig om nog door je zoeker te kijken. Ik ging op pad met mijn Canon Eos M50 en deze heeft een kantelbaar scherm. Ideaal. Ik kan dus laag bij de grond fotograferen terwijl ik zelf een hoger standpunt houd. Dat is wel zo prettig voor mijn rug 😉 Ik hoef alleen op mijn knieën te hurken/zitten, de LifeView aan te zetten en mijn scherm te kantelen. Op deze manier kan ik toch makkelijk een goede compositie bepalen.

paddenstoelen fotograferen

#5 Bepaal de juiste compositie

Je ziet zelden een perfecte paddenstoel en je wil uiteraard wel dat de paddenstoel het beste tot zijn recht komt. Zelf wil je ook graag vanuit de juiste hoek gefotografeerd worden 😉 Dat geldt ook voor die paddenstoel hoor, haha. Loop daarom even een rondje om de paddenstoel zodat je de juiste compositie kunt bepalen. Veel paddenstoelen zijn beschadigd of missen een hoekje en misschien zie je dat aan de andere zijde helemaal niet. Een beschadiging kan storend zijn dus neem even de tijd om de juiste hoek te kiezen. Vergeet ook niet om de achtergrond in de gaten te houden want een drukke achtergrond kan heel storend zijn.

paddenstoelen fotograferen

#6 Welke lenzen kan ik gebruiken?

Eerlijk is eerlijk…een macrolens is natuurlijk ideaal en staat nog steeds op mijn wensenlijstje. Mijn ideale macrolens is echter een duur grapje (ik heb een dure smaak, haha) dus moet ik het doen met mijn eigen materiaal. Normaliter ga ik paddenstoelen fotograferen met mijn Canon 50mm F1.8 vanwege het diafgrama, maar deze keer koos ik voor gemak en nam mijn systeemcamera mee met de 15-45mm. Daar heb ik ook prima foto’s mee kunnen maken en deze camera is een stuk lichter dan mijn spiegelreflex. Dat loopt toch een stuk prettiger. Ook heb ik wel eens paddenstoelen gefotografeerd met mijn telelens, de Canon 70-200 F4. Deze lens heeft een erg mooie scherptediepte, maar je moet dan wel veel meer afstand houden ivm de grootte van de lens.

Je kunt dus met diverse lenzen paddenstoelen fotograferen, zolang je maar weet wat je doet met je camera. Let daarom altijd op je diafragma. Fotografeer met een groot diafragma, oftewel een klein F getal (hoe lager, hoe vager zeg ik altijd).

paddenstoelenfotografie

herfstwandeling

#7 Respecteer de natuur en laat alles netjes achter

Ik kan zo verdrietig worden van vernielde paddenstoelen. Ik snap dat gewoon niet! Natuurlijk kan er een ongelukje gebeuren en dat je per ongeluk op een paddenstoel gaat staan, maar ik zie geregeld paddenstoelen die bewust vernield zijn. Kijk uit wat je doet en ga voorzichtig te werk. Je mag best een klein beetje ‘tuinieren’ als je paddenstoelen gaat fotograferen (takjes en bladeren verplaatsen), maar heb respect voor de natuur. Als ik moet kiezen tussen een perfecte foto van een paddenstoel of een minder perfecte foto omdat er een kans is dat er een ongelukje gebeurt (ik ben vrij onhandig), kies ik toch echt voor de laatste optie. O ja…en paddenstoelen bewust vernielen vind ik gewoon vandalisme. Niet doen…schaam jezelf!!!

De herfst is niet alleen de ideale periode om paddenstoelen te fotograferen, maar ook damherten. De laatste twee weken van oktober is de bronstperiode in volle gang in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Super tof om mee te maken én te fotograferen.

Wil jij ook fotograferen tijdens de bronst? Lees dan vooral mijn artikel over de bronst in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

herfstwandeling

Ik hoop dat het weer deze week iets beter wordt zodat ik nog een keer kan gaan fotograferen. Misschien ga ik wel experimenteren met een klein zaklampje want ook daar kun je blijkbaar hele toffe effecten mee creëren en dat heb ik nog nooit gedaan. Ik moet mezelf natuurlijk wel een klein beetje blijven uitdagen. Ik heb in ieder geval een stukje ontdekt waar ontzettend veel vliegenzwammen staan dus daar ga ik zeker nog een kijkje nemen 🙂

Hebben jullie al paddenstoelen gefotografeerd?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

paddenstoelen fotograferen

Meer tips over fotografie?

You may also like

6 comments

Sarah 26 oktober 2020 - 17:12

De voorbije weken waren ideaal om foto’s van paddenstoelen te nemen he. Ik heb er ook zoveel mooie gezien in de bossen. En dan buk en kruip ik in allerlei kronkels om de paddenstoel vanuit de juiste hoek te hebben. 😀 Maar het levert wat op!

Reply
Judith 27 oktober 2020 - 10:43

Oh wat een goede post! Handig, die tips en super dat je aandacht voor respect voor de natuur hebt. Dat vergeten mensen nog wel eens…

Reply
Yvonne van der Laan 27 oktober 2020 - 21:11

Handig en mooi artikel Kelly. Ik ben deze herfst nog veel te weinig op pad geweest om paddenstoelen te fotograferen. Ik ben echt een beetje een pieperd qua weer en ga liever niet als het regent. Sterker nog: ik wil eigenlijk gewoon een beetje zon ook, haha., Eén keertje een uitzondering gemaakt en in de regen gegaan.. het viel eigenlijk reuze mee. Denk dat ik dat komend weekend nog een keer doe, als ik ergens tijd vind.

Reply
DutchieontheRoad 31 oktober 2020 - 19:33

Ik wil ook het liefste zon, haha. We hebben het helaas niet voor het zeggen.

Reply
Linda 1 november 2020 - 11:16

Ik heb dit jaar voor het eerst echt paddestoelen gefotografeerd, het interessant maken vind ik vooral lastig, maar het is zo leuk! Die laatste tip vind ik ook heel goed, zo zonde hoe zoveel mensen overal maar doorheen banjeren en de natuur slopen.
Linda onlangs geplaatst…Doen in Friesland: duik de geschiedenis in bij openluchtmuseum It DamshûsMy Profile

Reply
Gundi 7 november 2020 - 10:58

Dat zijn super leuke tips. Zeker die van die vuilniszak ga ik onthouden. Ik ga straks misschien gaan wandelen. Meteen eens alles uitproberen. Dank je wel
Gundi onlangs geplaatst…Een roadtrip door Normandië. Route voor een 7-daagse tripMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.