Paardrijden in Lesotho: Kelly en paarden gaan écht niet samen

by DutchieontheRoad
9 comments

Paardrijden in Lesotho. Wie wil dat nou niet? Neem maar van mij aan: Kelly en paarden gaan écht niet samen.

Flashback: September 2008

Het is een schitterende omgeving en door het zonlicht lijken de rotsformaties nog mysterieuzer. Terwijl ik druk met mijn camera in de weer ben, probeer ik tegelijk mijn paard te ‘besturen’. Niet dat het enigszins lukt. Hij doet toch alleen waar hij zelf zin in heeft want hij geeft immers niets om mijn aanwijzingen. Om de haverklap stopt hij om te eten waardoor er een opstopping ontstaat. Als ‘meneer’ klaar is met eten gaat hij er weer galopperend met stuiterende Kelly vandoor. Als een soort stuiterbal, stuiter ik door de Red Canyon heen wat er vast alles behalve professioneel uit ziet. Ik wil niet weten wat dat paard zal denken met mij op zijn rug. Stomme toerist! Ik neem me voor dat ik mezelf dit nooit meer aan doe. Laat mij maar in helikopters zitten, slangen vasthouden en langs steile afgronden lopen. Voor mij geen paarden meer!

Ja hoor…Kelly gaat paardrijden in Lesotho

Goedemorgen Semonkong! Vandaag willen we wat meer van de omgeving  zien en hebben we de keus uit de volgende optionele activiteiten:

  • Paardrijden (fijn, daar zat ik op te wachten)
  • 204 meter (!!) abseilen langs de hoogste waterval van Zuidelijk Afrika oftewel de hoogste abseil te wereld!

De keus is dus vrij eenvoudig…rijden met die knol! De vorige keer waren er een aantal geoefende ruiters van de partij waardoor mijn onkunde wel heel erg opviel. Deze keer heb ik iets meer mazzel. Negen paardenkneuzen staan te wachten op hun eerste ritje te paard. Mijn vorige ervaring tel ik niet mee want dat was voor spek en bonen.

LesothoHoppa, daar zit ik dan…alweer

De temperatuur is vannacht gezakt tot een dieptepunt van -10 graden Celsius. Ik pak me dus goed in want ik heb geen zin om vast te vriezen aan mijn paard. We hebben gelukkig de beschikking over een muurtje om op het paard te klimmen dus dat moet mij zelfs lukken. Ik gooi mijn been over het paard en hoppa, daar zit ik dan…alweer!

Ik krijg een spoedcursusje paardrijden om mijn geheugen op te frissen. Teugels naar rechts is rechts, teugels naar links is links – ja…dat klinkt erg ingewikkeld – aan de teugels trekken is stoppen en vooruit spreekt uiteraard ook voor zich. Nu maar afwachten of het paard in kwestie ook zin heeft in mijn instructies.

Ik wiebel een keer met mijn teugels en wonderbaarlijk genoeg reageert mijn paard ook nog. Daar gaan we dan…op naar de watervallen. Na ruim dertig minuten moet ik concluderen dat het me niet tegenvalt. Ik heb een vrij mak paard en hij luistert ook nog…of volgt gewoon de rest want hij sjokt op zijn gemakje achter de andere paarden. Deze keer geen stuiterende Kelly of een paard dat spontaan achterstevoren gaat staan.

LesothoFrances ‘The horse from hell’

Ik zit vrij zeker op mijn paard en alles gaat van een leien dakje totdat Frances ‘the horse from hell’ zich meldt! Ik had al een gerucht gehoord over een bijtend paard maar aangezien ik tot op heden alleen liep, had ik daar geen last van. Tijdens een fotostop maak ik een praatje met een reisgenoot en vanuit het niets bijt haar paard ineens mijn paard en begint te trappen. Wat heb ik nou aan mijn paard hangen? Mijn paard is duidelijk ‘not amused’ en ik ook niet. Onze gids grijpt snel in en de rust keert snel weer terug…voor even.

Yep…Kelly ligt weer eens onder het paard

Na een tijd komen we eindelijk aan bij de waterval. Tijd om af te stappen maar waar is het muurtje? Ik kan maar aan een ding denken…niet vallen, niet vallen! Ik gooi mijn been over het paard, blijf even stijf hangen en lig vervolgens op de grond…onder mijn paard! Terwijl onze gids meteen zijn excuses aanbiedt – wat niet nodig is want hij kan er immers ook niets aan doen –  hoor ik hard gelach naast me. “Haha, ik had jou wel wat leniger ingeschat”. Helaas, ik moet jullie teleurstellen. Ik ben alles behalve lenig, sta bekend om mijn klunzigheid en lig dus zeer charmant onder mijn paard. Het enige wat ik kan doen is erg hard lachen maar krijg toch wel het verzoek of ik snel onder het paard vandaan wil komen. Gelukkig waren maar twee mensen getuige van deze typische ‘Kelly-actie’ want ik donderde aan de achterkant van het paard. Helaas voor jullie maar gelukkig voor mij…geen foto’s.

LesothoFrances attacks again

Zodra ik onder mijn paard vandaan ben, zie ik vanuit mijn ooghoek een paard aanstormen. Is dat Frances? Ja hoor…”hello, wrong horse with my horse” roep ik hard. Onze gids rent weer mijn kant op en haalt Frances snel bij mijn paard vandaan. Ik heb blijkbaar het zwakke schaap van de familie en Frances ‘the horse from hell’ zit achter mijn paard aan. Terwijl alle paarden los mogen grazen, wordt Frances aan de teugels gehouden door onze gids. Dit paard is duidelijk met ‘zijn verkeerde been uit de stal gestapt’.

Opstappen gaat gelukkig iets soepeler dan afstappen en binnen een mum van tijd ben ik weer klaar voor vertrek. Ik roep even over mijn schouder naar mijn reisgenoot dat ze Frances bij mij vandaan moet houden want ik vertrouw dat paard voor geen meter. Helaas voor mij ben ik op de terugweg alleen maar bezig met het ontwijken van Frances. Hij probeert voortdurend in de buurt van mijn paard te komen maar ook deze is zichtbaar uit op wraak. Dat moet hij dan maar doen als ik van zijn rug af ben. Na een tijdje is mijn paard het beu en zet er flink de vaart in. Ik moet hem voortdurend kort houden en met een ruk aan de teugels moet ik meneer duidelijk maken dat hij eerst mij af moet zetten voordat hij naar huis loopt.

Ik ben er klaar mee! Waar kan ik mijn paard parkeren?

Ik vind het eigenlijk wel welletjes en mijn paard duidelijk ook. Hij besluit namelijk spontaan van een rots af te springen! “Aaaahhhhhhh” schreeuw  hard. Ik ben er klaar mee! Waar kan ik mijn paard parkeren? Ik word steeds onzekerder en voel dat mijn paard dat ook voelt waardoor hij nog meer het heft in eigen ‘benen’ neemt. Ik zie dat we bijna bij de lodge zijn dus meneer neemt nog even een eindsprint waardoor ik als eerste arriveer…gewonnen!?

Semonkong, LesothoGeen paarden meer voor Kelly

Ik ben blij dat ik eindelijk van mijn paard kan en deze is waarschijnlijk ook blij van mij verlost te zijn. Frances arriveert ook snel en rent meteen richting de andere paarden om daar zijn tanden weer in te zetten. Reactie van onze gids: “Dat doet hij anders nooit”. Eindelijk sta ik weer met eigen benen op de grond. We zijn weer een ervaring rijker. De omgeving was schitterend, de waterval erg mooi, de abseil briljant om te zien maar ik neem mezelf een tweede keer voor…geen paarden meer voor Kelly!

Mijn ervaringen met paarden zijn niet al te best? Hebben jullie wel positieve ervaringen?

Meer Lesotho?

 

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

9 comments

Daphne| Travelshot.nl 29 mei 2017 - 08:54

Leuk geschreven 🙂 ik moest eerlijk gezegd wel lachen om de manier hoe je alles beschrijft, maar kan me echt voorstellen dat dit soort ervaringen als je niet zo vaak op een paardenrug zit alles behalve een lolletje zijn. Ik heb zelf een paard dus kijk niet zo snel ergens van op, maar toch altijd alert bij vreemde paarden. Toch heeft de omgeving vanaf een paardenrug bekijken wel iets magisch vind ik altijd, zo heb ik in Lapland door een prachtig pak sneeuw gegaloppeerd en ben ik in Slovenië de bergen in geweest en dat doe ik graag nog eens over ! Soms moet je ook net een beetje geluk hebben met de groepssamenstelling en de paarden die mee zijn. 🙂
Daphne| Travelshot.nl onlangs geplaatst…Reactie op Aftellen: de Spaanse Costa ! door DaphneMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 30 mei 2017 - 20:31

Ik heb helaas twee keer pech gehad dus betwijfel of ik nog een derde keer ga paardrijden. Misschien ben ik het over een paar jaar 😉 .

Reply
Eva 29 mei 2017 - 11:44

Hahahaha, is het heel erg dat ik hardop om dit paarden-avontuur moet lachen? Heerlijke kost zo op de maandagochtend.
Eva onlangs geplaatst…België | De 17 leukste tips voor Vlaanderen & BrusselMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 30 mei 2017 - 20:32

Ik ben ook echt zo onhandig…laat staan in combinatie met een paard 😉

Reply
ivonne 30 mei 2017 - 12:08

Paarden, ik begrijp ze ook niet helemaal. Heb er een haat liefde verhouding mee. De meest gave tochten gemaakt maar ook weleens een tocht waarbij de mijne een soort Frances was die geen enkele andere knol liet passeren. Blijkbaar hebben sommige paarden het nodig dat ze een ferme begeleider hebben die er verstand van heeft. En dan komen wij als beginnende rijders bekaaid af….. Wel een mooi verhaal te vertellen natuurlijk 😉
ivonne onlangs geplaatst…Leven op de Kaapverdische Eilanden.My Profile

Reply
DutchieontheRoad 30 mei 2017 - 20:34

Ik ben nou eenmaal geen ferme begeleider 😉 . Gelukkig had ik wel een rustig paard, maar mijn reisgenoot niet en dit paard leefde zich uit op mijn paard. Daarom was ik alsnog de pineut. Zonder Frances was er volgens mij niets gebeurd want ik kon mijn paard eigenlijk best de baas. Het levert inderdaad wel leuke verhalen op 😉 .

Reply
Carolien 31 mei 2017 - 19:20

Haha wat een verhaal! Ik moet helemaal niks van paarden hebben. Ga er met een grote boog omheen, vind het enge dieren. En wat krijg je dan? Een dochter die helemaal gek is van paarden en overal wil paardrijden ?? Ons krijgt ze niet mee, gelukkig is ze nu zo oud dat ze ook een tocht alleen kan maken. En ja, zij heeft nu, na zo’n 10jr les en eigen verzorgpony wel verstand van paarden. Maar moeders nee hoor ?

Reply
Yvonne 31 mei 2017 - 22:18

Haha, je hebt me weer aan het lachen Kelly! Sorry voor het leedvermaak. 🙂 Mijn man is ook geen vrienden met paarden (meestal lopen ze gewoon geen stap meer als hij erop zit), maar zo erg dat hij onder een paard belandt is het nog niet geweest. Je kan dus een volgende keer misschien toch beter gaan abseilen. 😉
Yvonne onlangs geplaatst…In the Picture: SamMy Profile

Reply
Gabriëlle 1 juni 2017 - 09:59

Haha wat een heerlijk verhaal! Ik vind paardrijden op vakantie juist geweldig, vroeger reed ik veel paard maar nu alleen nog in het buitenland. Een heerlijke rustgevende manier om een land en omgeving te verkennen, vind ik. Jouw ervaring is dus net iets anders 😛
Gabriëlle onlangs geplaatst…Overzicht van mei 2017My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.