Oversteken in Vietnam: tips & tricks

by DutchieontheRoad
8 comments

Een korte omschrijving van het verkeer in Vietnam: ik heb een toet, toet, toeter op mijn Vietnamese scooter en dan toet, toet, toeter ik naar IEDEREEN!!!! Vietnam was mijn eerste kennismaking met Azië en ik had dan ook enigszins last van een cultuurshock. De eerste dag was overleven en ik had eigenlijk maar één vraag: Hoe kom ik in hemelsnaam aan de overkant? Oversteken in Vietnam is serieus een grote uitdaging. Ik kreeg de eerste dag meteen een spoedcursus ‘Oversteken in Vietnam’ en daar was ik zo dankbaar voor. Ik zal mijn tips & tricks met jullie delen want ze komen zeker van pas 😉

Toet, toet, toet!!!

In Vietnam hebben de voertuigen allemaal één ding gemeen: een goedwerkende claxon. Dit is serieus het belangrijkste onderdeel van het voertuig want zonder claxon ben je een gevaar op de weg en dan druk ik me nog voorzichtig uit. In Nederland gebruik ik hem bijna nooit want dan krijg je gegarandeerd een vuil gezicht of de bekende vinger naar je toe geworpen. In Vietnam heeft de claxon een hele andere betekenis: IK KOM ERAAN!! Er rijden vier miljoen scooters in Ho Chi Minh en alles en iedereen gaat door elkaar!

Oversteken in Vietnam: de ‘Verkeersregels’

Ik verliet Nederland in de sneeuw en arriveerde in Vietnam met 35 graden Celsius. Het contrast had niet groter kunnen zijn. Tel daarbij op dat ik Ho Chi Minh geen leuke stad vond, het verkeer dramatisch is en dan is het feest compleet. Ik was dan ook zo blij toen iemand mij de eerste dag de ‘verkeersregels’ uitlegde want ik had schrik om de weg over te steken. Ik was echt nog een ‘groentje’ op reisgebied dus het was behoorlijk overweldigend. Bij deze een aantal feitjes over het verkeer in Vietnam.

• Er zijn geen verkeersregels dus dat is makkelijk.

• Alle stoplichten – als die er al zijn – gaan tegelijk op rood en weer tegelijk op groen. Dat is om het makkelijk te maken. Een groen verkeerslicht garandeert je geen rustige oversteek.

• Oversteken is geheel op eigen risico maar na een paar keer oefenen zal het steeds beter gaan. Na drie weken kun je overal ter wereld over steken…peace of cake!

• Zebrapaden zijn wel aanwezig maar maken weinig indruk en dienen meer ter decoratie van het wegdek. Een zebrapad is in Nederland ook niet altijd veilig meer, maar in Vietnam sowieso niet.

• Indien de straat vol is, rijdt men met de scooter ook op het trottoir ondanks het feit dat hier toeristen een poging doen om te lopen.

• Toeristen mogen eigenlijk geen auto huren in Vietnam (je rijbewijs is niet geldig in Vietnam) en dat is ook niet gek want dat is gewoonweg een verkapte vorm van zelfmoord. Voor mensen die levensmoe zijn is Ho Chi Minh een waar walhalla.

• Vooral veel TOETEREN!!! Ik heb al gezocht naar hoedjes/petjes met ingebouwde claxons voor de toeristen want wij proberen immers ook deel te nemen aan het verkeer. Dat zou hier een gat in de markt zijn! Wonderbaarlijk genoeg is er geen agressie op straat ondanks de chaos…daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren.

Oversteken in VietnamTips & tricks om over te steken in Vietnam

LANGZAAM!!!! Dat is het sleutelwoord om over te steken in Vietnam. De eerste keer heeft iemand mij gewoon aan de hand mee genomen en zijn we tergend langzaam de weg overgestoken. Ik dacht serieus dat ik ieder moment van mijn sokken gereden zou worden, maar dat was niet het geval. Halleluja…I made it! Vervolgens probeerde ik het diverse keren alleen en binnen no time was ik geslaagd voor de spoedcursus ‘oversteken in Vietnam’. Have fun! Ik zal een aantal tips & tricks met jullie delen die zeker van pas komen.

  • Loop langzaam en ga vooral niet rennen! Als jij een onverwachte beweging maakt, is de kans aanwezig dat je de sjaak bent. Go with the flow en laat het verkeer om jou heen rijden.
  • Raak niet in paniek en ga niet plots stilstaan midden op de weg.
  • Ga niet in paniek plots teruglopen want het verkeer rekent daar niet op. Dus…maak geen onverwachte wendingen in het verkeer.
  • Loop extra langzaam wanneer er ook auto’s, taxi’s en bussen rijden want deze zijn minder wendbaar dan scooters. De scooters rijden wel om je heen, maar voor een stadsbus is dat iets lastiger.
  • Loop met mee een local. De eerste dagen vond ik het heel spannend en liep ik geregeld mee in de pas van een local. Ze vinden dat niet erg en weten ook dat het Vietnamese verkeer spannend is voor toeristen. Vraag gerust om hulp. Vietnamezen zijn heel open en hulpvaardig.
  • Zoals ik al eerder aangaf, maakt een zebrapad niet veel uit. Deze geven je geen veiligere oversteek naar de overkant en ook groene stoplichten niet. Scooters die voor een rood stoplicht staan, kunnen bij rood wel rechtsaf slaan dus kijk altijd nog een keer extra voordat je de oversteek maakt.

Als je met bovenstaande tips rekening houdt, komt het helemaal goed. Het lijkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Ondanks dat het een enorme chaos lijkt, is deze chaos gestructureerd. Ik heb in drie weken tijd ook maar één ongeluk gezien…verbazingwekkend.

Veel toeristen hebben de wens om zelf een scooter te rijden in Vietnam. Doe wat je niet laten kunt, maar ik zou het niet adviseren. Beter gezegd: officieel is het zelfs verboden! Toch gaan heel veel toeristen overstag vanwege de ervaring. Houd er echter rekening mee dat als er iets gebeurt, je serieus de pineut bent. Laat je  dus rijden! Ook ik ben een dagje op pad geweest met de scooter, maar wel met chauffeur. Dat was echt een geweldige ervaring! Bij de eerste rotonde heb ik serieus mijn ogen dicht gehouden, haha. Na een tijdje vond ik het fantastisch dus ik kan het zeker aanraden.

En hebben jullie al zin om naar Vietnam te gaan 😉

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Oversteken in Vietnam

You may also like

8 comments

Anne - Ditisanne.nl 7 februari 2020 - 09:54

Haha oeps, Vietnam staat al jarenlang heel hoog op mijn bucketlist maar ik ga nu twijfelen als ik die plaatjes zie! Lijkt me echt een bizarre en ook wel erg griezelige ervaring!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Deventer: Leuke adresjes in deze oude Hanzestad!My Profile

Reply
Ann 7 februari 2020 - 18:19

Heel praktische tips 🙂 ! En wat heb je dat leuk beschreven. Ik ging vorig jaar ook de eerste keer naar Azië, en had ook hetzelfde gevoel, die eerste dag. Erg mooie foto met al die scooters trouwens!

Reply
Jenny 7 februari 2020 - 22:21

Hahaha, een feest van herkenning. Ogen dicht en gaan (en hopen dat de ander remt). Soms heb ik de neiging deze tactieken ook in Nederland toe te passen.

Reply
Linda 15 februari 2020 - 00:10

Je hoort altijd dat het oversteken een drama is in Vietnam en ik kan me nooit voorstellen dat het echt zo erg is haha, maar zo is het wel als ik dit zo lees. In China was oversteken soms ook een uitdaging dus we hebben wat ervaring, maar Vietnam is denk ik toch wel een ander verhaal haha. Handige tips!
Linda onlangs geplaatst…Wat te doen in Californië, Amerika? Dit zijn de leukste Californië bezienswaardigheden!My Profile

Reply
Anouk 7 februari 2020 - 22:44

Die foto bovenaan is prachtig! De beweging erin en dan die twee oudere mannen die rustig de straat over lijken te steken. Heerlijk om zo weer terug te denken aan de keer dat ik in Vietnam was. Zo anders dan het allemaal in Nederland gaat.
Anouk onlangs geplaatst…Als vrouw alleen naar Costa Rica – de ervaringen van ElkeMy Profile

Reply
Esther 8 februari 2020 - 06:54

Hahaha!! Wat een heerlijk verhaal. Ik zie het helemaal voor me. Ik denk dat ik nooit zonder local zou durven oversteken.
Esther onlangs geplaatst…Trein naar Londen: tips voor een weekend LondenMy Profile

Reply
Elisa 9 februari 2020 - 12:54

Hahaha dit is ook precies hoe ik mij Vietnam herinner. De eerste dag heb ik er, denk ik, 15 min over gedaan om 1 kruising over te steken

Reply
Diana 2 maart 2020 - 09:23

Nog nooit in Vietnam geweest maar doet me zo aan India denken. Toeteren was daar heel normaal en idd een waarschuwing van ik kom er aan of uitkijken waar je rijd. Ik nam ook nog is deel aan het verkeerd dus dat was helemaal een ervaring op zich. Uitkijken met je zeker en vooral vooruit kunnen kijken is een pré.
Diana onlangs geplaatst…De mooiste fietsroutes in België op een rijtjeMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.