Overnachten in een hostel: Leuk of vreselijk?

by DutchieontheRoad
18 comments

Na mijn studie vloog ik in mijn uppie naar Australië en maakte voor het eerst kennis met het ‘echte’ backpackersleven. Ik overnachtte voor het eerst in een hostel en had werkelijk geen flauw idee wat ik kon verwachten.

Met een enorme jetlag werd ik meteen welkom geheten door drie Engelse meiden die al een aantal maanden onderweg waren. Ze wilden werkelijk alles weten over mijn reis, terwijl ik eigenlijk maar aan één ding dacht: slapen! Serieus…houd je mond, doe het licht uit en laat me even een nachtje bijkomen van deze lange reis. Morgen krijgen jullie antwoord.

Overnachten in een hostel: Leuk of vreselijk?

Mijn eerste nacht beviel eerlijk gezegd niet zo, maar dat had ook waarschijnlijk te maken met de enorme jetlag. Ik deed geen oog dicht en had daags nadien knallende hoofdpijn. Welkom in Australië. Het duurde een paar dagen voordat ik geland was en toen was ik helemaal om. Ik vond het geweldig!

Overnachten in een hostelVoordelen van overnachten in een hostel

Persoonlijk vond ik overnachten in een hostel erg leuk, maar ik moest eerlijk gezegd even wennen. Wat zijn de voordelen van overnachten in een hostel?

 • Je ontmoet snel nieuwe mensen met wie je kunt optrekken en dat is wel zo prettig als je alleen reist.
 • Hostels bevinden zich vaak in het centrum of in de buurt van belangrijke bezienswaardigheden. Alles draait om een goede locatie.
 • Een hostel is erg betaalbaar en ze bieden veel handige diensten aan. Denk bijvoorbeeld aan excursies, trein- en of buskaartjes en je kunt er je kleding wassen.
 • Persoonlijk vind ik personeel in hostels altijd vriendelijker dan in hotels. Mensen die in een hostel werken, zijn vaak reisfanaten en doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Ze kunnen je werkelijk alles vertellen over de omgeving.
 • Je kunt vaak je eigen kostje koken in de gemeenschappelijke keuken en dat scheelt weer in de centen.
 • Praktisch ieder hostel heeft een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt chillen met andere reizigers. Ideaal om andere mensen te ontmoeten. Vaak is er ook een bar waar je gezellig wat kunt drinken.
 • Je kunt een privékamer boeken, een kamer voor twee of een slaapzaal. De keuze is reuze. Hostels zijn trouwens niet alleen voor backpackers want ik heb zelfs een zeventigjarige gesproken die in een hostel verbleef. Ook gezinnen met kinderen heb ik wel eens gezien. Iedereen is welkom.

Overnachten in een hostelNadelen van overnachten in een hostel

Is het alleen maar rozengeur en maneschijn? Nope. Er zijn helaas ook nadelen aan het verblijf in een hostel.

 • Slapen in een hostel is niet altijd goed voor je nachtrust. Je slaapt met meerdere mensen op een kamer en niet iedereen houdt rekening met de ander. Kamergenoten arriveren vroeg in de ochtend of vertrekken weer midden in de nacht, ze snurken, ruiken niet al te fris, maken herrie of nog erger…seksen er op los, terwijl jij boven in het stapelbed ligt. Niet tof!
 • Hartstikke gezellig wanneer er een bar aanwezig is, maar dat betekent ook vaak geluidsoverlast. Ben je erg gesteld op je nachtrust, overnacht dan niet in een hostel met een discotheek. Serieus…ik heb dat één nacht meegemaakt en ik was gebroken. Ik heb mijn spullen gepakt en ben meteen vertrokken. Ajuu paraplu.
 • Je hebt weinig tot geen privacy. Dit vind ik toch wel één van de grootste nadelen. Je deelt je kamer met meerdere mensen en dan is je privacy vaak ver te zoeken. De badkamer deel je met de velen en je hebt slechts een kluisje om persoonlijke spullen op te bergen.

Goedkoop overnachten in ThailandEtiquette in een hostel: houd hier rekening mee

Overnachten in een hostel is gewoon hartstikke leuk, maar houd je wel aan de volgende regels. Dan blijft het leuk voor iedereen 😉

 • Beperk het volume na 23.00 uur. Het komt met regelmaat voor dat je kamergenoten zeer vroeg in de ochtend vertrekken en dan is het niet prettig wanneer jij tot diep in de nacht gaat keuvelen met je travelbuddy. Wil je dat doen? Prima, maar daar hebben ze dus een gemeenschappelijke ruimte voor. O ja…beperk ook het volume op de gangen want de muren zijn vaak flinterdun.
 • Ruim je troep op! De slaapzaal is niet je slaapkamer thuis en er slapen meer mensen dan alleen jijzelf. Ik wil niet over andermans schoenen, ondergoed of backpack struikelen. O ja…er is geen vaatwasser aanwezig in de keuken dus doe je eigen vaat.
 • Laat het licht a.u.b. uit. Niets is zo irritant wanneer kamergenoten het licht aandoen, terwijl jij al op één oor ligt. Niet doen. Oooo…I’m sorry…you are sleeping. No…I was sleeping.
 • Vertrek je midden in de nacht of vroeg in de ochtend? Pak je backpack dan de avond van te voren in. Backpackers doen vaak alles last minute, inclusief het inpakken van hun backpack. Doe dit niet midden in de nacht. Zo fijn al die krakende plastic tassen en ritsen.
 • Heb je een reistas op wielen? Rijd (smijt) deze niet van de trap als iedereen nog ligt te slapen. Wie ergert er zich niet aan, rollende reistassen op de gang. Nog erger zijn de rollende reistassen op de trap. Til je tas even op zodat iedereen verder kan slapen.
 • Niet seksen in een slaapzaal. Get a room! Niemand hoeft dat te zien of te horen…ik althans niet. Vooral Engelse dames hebben hier een handje van en ze denken serieus dat je niets doorhebt. Heel bizar…maar het gebeurt. Een kamergenote betrapte een Engelse op onze kamer, terwijl we toch echt hadden betaald voor een slaapzaal waar alleen vrouwen mochten verblijven.

Overnachten in een hostelMijn conclusie

Over het algemeen vind ik hostels erg prettig om te verblijven, maar ik merk dat ik tegenwoordig toch behoefte heb aan een beetje privacy. Vorig jaar verbleef ik ook in hostels, maar dan in een privékamer. Dat is toch wel zo prettig als je de dertig gepasseerd bent 😉 . Je hebt privacy, maar de gezelligheid van een hostel. Ook in een privékamer zijn oordoppen een aanrader want de geluidsoverlast blijft, maar dan op de gangen.

Behoefte aan een beetje rust in Australië? Dan kan ik je de hostels van YHA van harte aanbevelen. Beetje sfeerloos, maar je hebt wel gegarandeerd een goede nachtrust en het is er heel schoon. Ook heel belangrijk. Ik heb goede ervaringen met YHA in Melbourne en Adelaide.

Geen zin in een hostel? In Azië kun je voor een appel en een ei in leuke hotels en guesthouses verblijven. Ik maakte een handig overzicht van accommodaties in Thailand voor nog geen € 25,-. Deel je een kamer? Dan kost het helemaal geen drol. Overnachten hoeft echt niet zo duur te zijn als de meeste mensen denken 🙂 .

Wat zijn jullie ervaringen met hostels?

 

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

18 comments

Anne - Ditisanne.nl 11 september 2017 - 08:36

Oef, zo herkenbaar!! Ik heb in Ierland veel in hostels overnacht. Op het platteland prima, daar zijn het mooie ruime hostels waar het vaak rusrig is maar in Dublin… Voor die slaapfabrieken word ik echt te oud, heb ik gemerkt!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Het Krugerpark: Hoogtepunt van onze reis naar Zuid-Afrika!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:56

In Sydney sliep ik echt een slaapfabriek. Dat was echt niet mijn ding. Ik word ook een jaartje ouder 😉

Reply
Laura | Travelvibe 11 september 2017 - 15:56

haha, bij het lezen van de titel denk ik vooral ‘vreselijk’… zou echt zo niets voor mij zijn 😉 Kan me wel goed voorstellen dat het perfect is als je alleen reist…

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:57

Als je alleen reist, kan het inderdaad ideaal zijn. Je ontmoet zo sneller mensen, maar er kleven ook nadelen aan. Ik vind hostels altijd erg gezellig, maar boek tegenwoordig wel een kamer alleen. Is toch wel zo prettig.

Reply
Sanne 11 september 2017 - 18:25

O help, dat ze echt liggen te seksen terwijl jij daar ook slaapt. Heel ongemakkelijk. Ik zou denk ik voor een prive kamer gaan in een hostel. Hostels hebben inderdaad vaak gezellige barretjes, een mooi pluspunt!

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 16:58

Dat was ook echt bizarre situatie, haha. Tegenwoordig boek ik een privékamer…dat is toch wel prettiger.

Reply
Judith 13 september 2017 - 22:20

Ik slaap regelmatig in hostels. Soms op een slaapzaal em soms in een privekamer. Meestal reis ik alleen en dan vind ik een hostel wel gezellig. Gelukkig heb ik nog nooit iets negatiefs meegemaakt op een slaapzaal. En in dit geval is het best handig om, zoals ik, aan een kant doof te zijn. Daardoor heb ik weinig of geen last van geluidsoverlast.

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 17:00

Ik slaap echt heel slecht dus slaapzalen zijn niet heel goed voor mijn nachtrust. Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar een privékamer. Het ligt echter ook aan de bestemming. Ik heb dit jaar gekeken naar Japan en daar zou ik wel voor een slaapzaal kiezen vanwege de kosten. Dan maar extra oordoppen 😉

Reply
Eva 14 september 2017 - 08:19

Heb regelmatig in hostels geslapen – doorgaans wel in een 2pk – dat beviel de ene keer beter dan de andere. Over na 23.00 uur rustig zijn. Tsja dat is voor sommigen erg lastig. Sliep ooit in Chinatown in KL. Heel de nacht was er lawaai. Toen het net even een soort van rustig was een harde gil gevolgd door de woorden: “Could you at least put some knickers on!”
Eva onlangs geplaatst…België | Brussel in 17 tweets, omdat er nog zoveel te ontdekken valtMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 17:01

Haha, je maakt soms vreemde dingen mee in een hostel. Vorig jaar in Chiang Mai overnachtte ik een hostel waar vrij veel geluidsoverlast was. In Ao Nang overnachtte ik weer in een heel rustig hostel. Het laatste hostel had toch mijn voorkeur 🙂

Reply
Jenny 14 september 2017 - 20:30

Hostels zijn fijn, al ga ik altijd de partyhostels uit de weg 🙂

Ik heb een keer een slaapzaal van meer dan 20 man gehad, dat was echt too much.

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 17:02

Ik moet er niet aan denken om met meer dan 20 mensen in een slaapzaal te liggen. Zes personen vind ik meer dan voldoende 😉

Reply
Niels 16 september 2017 - 08:55

Vroeger wel in hostels geslapen, tegenwoordig niet meer. Heel simpel, de privacy en het delen van een badkamer enz is niet meer iets voor mij. Te oud misschien, maar ik merk dat ik wat luxer op vakantie ga dan vroeger 😉
Niels onlangs geplaatst…Foto van de Week #93: Fotografie en een duif in KoblenzMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 september 2017 - 17:03

Delen van een badkamer vind ik op zich geen probleem (zolang het maar schoon is) maar de privacy en geluidsoverlast vind ik persoonlijk minder. Ik vind hostels wel gezelliger dan hotels 🙂

Reply
anto 17 september 2017 - 10:02

Ik sliep vroeger veel in hostels, maar ga tegenwoordig liever kamperen. Ik vind mezelf te oud om elke keer een slechte nachtrust te hebben. Als het qua budget niet anders kan, slaap ik in een dorm, maar anders liever niet. Delen van een badkamer vind ik trouwens geen probleem (want hoeveel tijd ben je daar nu eigenlijk) maar een eigen kamer … zou niet meer anders willen 🙂

Reply
Jessica 17 september 2017 - 12:49

Sommige mensen hebben een haat-liefdeverhouding met hostels, maar ik vind het een van de beste uitvindingen ooit! Maar naarmate je wat ouder wordt is het inderdaad wel fijn om af en toe een privékamer te kunnen nemen in een hostel: dan heb je de gezelligheid, maar toch ook wat privacy. Ik moet trouwens bekennen dat ik inmiddels zo gewend ben aan slaapzalen dat ik laatst alleen op een slaapzaal lag en ik een beetje onrustig werd van de stilte, kon ik alsnog niet slapen haha ;p
Jessica onlangs geplaatst…Pretty Picture Time #17 – Makhtesh Ramon in IsraëlMy Profile

Reply
Gabriëlle 22 september 2017 - 19:20

Goede blog! Ik heb niet vaak in hostels geslapen, mede omdat ik een lichte slaper ben dus elke keer als er iemand binnen komt word ik wakker. Een goede nachtrust zit er dan helaas niet in ?
Gabriëlle onlangs geplaatst…Tanjung Bajau viewpoint: kijk over West KalimantanMy Profile

Reply
Britte 23 november 2017 - 21:19

Wij slapen wel regelmatig in hostels, maar dan toch wel in een eigen kamer…Juul is hier een stuk makkelijker in, ik vind een eigen plekje hebben toch wel fijn 🙂 Maar het is een goeie manier om geld te besparen, zeker wanneer je het geen probleem vind om het sanitair met anderen te delen en op een slaapzaal te slapen!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.