Openbaar vervoer in Thailand

by DutchieontheRoad
8 comments

Het openbaar vervoer in Thailand is meer dan prima geregeld. Reizen met het lokale vervoer is een leuke manier om veel van het wisselende landschap te zien. Ook maak je kennis de lokale bevolking en andere reizigers. Ik reisde drie weken door Thailand per vliegtuig, trein, touringcar, minibus, taxi en Tuk Tuk. Alle vormen van openbaar vervoer hebben zowel voor- als nadelen. Vandaag deel ik mijn ervaringen en tips met jullie.

Vliegtuig

Het vliegtuig is natuurlijk zonder enige twijfel de meest comfortabele en snelste manier om te reizen. Ik nam een binnenlandse vlucht van Bangkok naar Sukhothai en van Chiang Mai naar Krabi. Beide vluchten waren prima verzorgd. Vliegen is erg goedkoop in Thailand. Ik reserveerde mijn vluchten in Nederland via Skyscanner. Er zijn tegenwoordig erg veel prijsvergelijking sites, maar persoonlijk vind ik Skyscanner erg prettig.

Met regelmaat kreeg ik vragen over mijn ervaringen met de verschillende vliegmaatschappijen. Ik vloog van Bangkok naar Sukothai met Bangkok Airways. Dit is de prominente vliegmaatschappij van Thailand, maar tegelijkertijd ook de duurste. Ik had echter geen keus want dit was de enige maatschappij die naar Sukhothai vloog. Mijn vlucht kostte maar liefst € 45,- en dat is voor Thaise begrippen behoorlijk aan de prijs. Bagage en ontbijt was echter wel inbegrepen.

Bangkok Airways is overigens ook de enige maatschappij die naar het populaire Koh Samui vliegt. Zij hebben het alleenrecht voor dit toeristische eiland. Mede daardoor kunnen de prijzen oplopen tot maar liefst € 100,- of zelfs meer.

Ik vloog van Chiang Mai naar Krabi met Air Asia. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje huiverig was voor deze maatschappij, maar dat was echt nergens voor nodig. Voor slechts € 35,- vloog ik naar de andere kant van Thailand en de vlucht was absoluut niet minder dan die van Bangkok Airways. Het loont de moeite om goed prijzen te vergelijken want soms kun je zelf al voor € 25,- naar de andere kant van Thailand vliegen. Een stuk sneller en comfortabeler dan de nachttrein, en soms zelfs goedkoper.

Nachttrein in Thailand

Ik ben dol op treinreizen en heb al vaker met de nachttrein in Azië gereisd. Dat wilde ik ook in Thailand ervaren dus viel mijn keus op de nachttrein van Surat Thani naar Bangkok. De nachttrein is ideaal gezien het feit dat je ongemerkt honderden kilometers aflegt, terwijl jij slaapt. Daarbij bespaar je ook een hotelovernachting. Dubbel voordeel dus.

Als je net zoals mij, een redelijk strak schema hebt, is het raadzaam om je vooraf te verdiepen in treintickets. Ik kwam al snel tot de ontdekking dat het niet eenvoudig is om in Nederland een treinticket te bemachtigen. Er is wel een website waar je treintickets kunt kopen, maar zij berekenen ook een toeslag. Het is helaas ook niet mogelijk om de tickets uit te printen. Deze kun je in Bangkok ophalen bij hun kantoor. Je kunt de tickets ook voor 100 baht laten bezorgen bij je hotel. Het schijnt vrij omslachtig te zijn, dus vandaar dat de meeste mensen kiezen voor de makkelijkste manier: tickets kopen op het treinstation.

Je kunt vanaf zestig dagen voor vertrek op ieder groot treinstation tickets kopen voor welke bestemming dan ook. Ook is het mogelijk om treinkaartjes te regelen via de vele reisbureaus in Thailand en dat is wat ik uiteindelijk gedaan heb. Houd er echter wel rekening mee dat er een behoorlijke provisie wordt berekend! Ik betaalde uiteindelijk € 25,- voor een upperbed in de 2de klas met airconditioning. Voor dat bedrag had ik ook kunnen vliegen. De goedkoopste tickets bemachtig je dus gewoon via het treinstation. Ik zou zeker adviseren om je ticket tijdig te reserveren.

openbaar vervoer Thailand
Tip van Kelly: boek een lowerbed

Over het algemeen is de nachttrein een hele comfortabele manier van reizen. Mijn advies zou wel zijn om een lowerbed te reserveren. Ik had een upperbed en dat is toch wel minder comfortabel. Daarbij gaan de lichten ’s nachts ook niet uit en dan is een lowerbed toch wel praktisch, ondanks alle gordijntjes. Ook adviseer ik je om zelf eten mee te nemen in de trein. Ik had wel wat bij me, maar had eigenlijk het idee om eten te bestellen in de trein. Het eten was erg duur en niet bepaald lekker. Neem dus lekker je eigen maaltijd mee want alles smaakt beter dan het eten in de trein. De vegetarische maaltijd was niet echt een aanrader…lang leve de Snickers die ik bij me had.

Normaliter rijden nachttreinen vrij op tijd, maar ik had helaas pech. De trein was netjes op tijd, maar om 6.00 uur stopte de trein plotseling. Toen ik vroeg was er gaande was en of we er bijna waren, werd mij medegedeeld dat het nog tien minuten zou duren. Ik ging dus halsoverkop mijn bedje opmaken en dergelijke. Die tien minuten werden uiteindelijk twee uur!! Tot 8.00 uur stonden we om onverklaarbare reden stil. Toen de trein uiteindelijk weer ging rijden, dacht ik dat het nog tien minuten zou duren. Misschien bedoelde ze dat? Nee hoor. De trein arriveerde om 10.00 uur in Bangkok in plaats van 6.30 uur. Dat is nogal een verschil. Geen idee wat er gaande was, maar prettig was anders. Mijn eten was inmiddels op en als ik honger heb, ben ik niet de meest vriendelijke persoon op aarde.

Door de vertraging had ik mijn aansluiting naar Kanchanaburi gemist. Daar baalde ik flink van. Hierdoor moest ik alsnog met de taxi naar Victorie Monument en met de minibus naar Kanchanaburi. In totaal ben ik vierentwintig uur onderweg geweest van Khao Sok naar Kanchanaburi.

Kanchanaburi - Thailand

Touringcar: mijn favoriete vervoermiddel

Mijn favoriete vervoersmiddel is toch wel de lijnbus. Heel comfortabel en zo ontzettend goedkoop. Ik ging met de bus van Sukhothai naar Chiang Mai. Deze busrit duurde in totaal vijf uur en kostte slechts 150 baht. Dat is toch geen geld!? De bussen zijn zeer comfortabel en er is zelfs airconditioning. Dikke prima dus.

Minibus

Daar is ie dan…de bekende minibus. Ik heb er een aantal keer gebruik van gemaakt, ondanks het feit dat ik er geen fan van ben. Waarom niet? Met een beetje pech proppen ze de busjes zo vol dat je met de grote bagage op schoot zit. Dat is niet erg voor een uurtje, maar drie uur met je backpack op schoot is toch minder praktisch. Daarbij komt nog kijken dat de minibus niet het meest veilige vervoersmiddel is. De chauffeurs rijden echt als gekken en soms is het beter om je ogen even dicht te doen. Waarom zou je dan gebruik maken van deze busjes? Soms heb je gewoon geen keus omdat er geen ander vervoer mogelijk is en ook is het één van de goedkoopste vervoersmiddelen.

Over het algemeen zijn de minibusjes prima te doen, maar houd er rekening mee dat ze gewoon iets minder comfortabel zijn. Sta er overigens ook niet vreemd van te kijken wanneer je halverwege de reis ergens gedropt wordt, om vervolgens weer over te stappen op een andere bus. Ik had een dergelijke onverwachte tussenstop in Krabi. Zonder enige informatie werden we bij een reisbureau gedropt, om na anderhalf uur (!!) weer verder te reizen naar Khao Sok National Park. Ach ja…kleinigheidje.

Ik maakte gebruik van de volgende minibusjes:
– Ao Nang – Khao Sok National Park: 300 baht (normaliter duurt deze reis drie uur, maar wegens omstandigheden duurde de rit maar liefst zes uur…dus wel waar voor mijn geld 😉 )
– Khao Sok National Park – Surat Thani: 50 baht (anderhalf uur)
– Bangkok – Kanchanaburi: 120 baht (drie uur)
– Ayutthaya – Bangkok: 60 baht (twee uur)

Bangkok - Thailand

Taxi

Reis je met meerdere personen, kan het ook aantrekkelijk zijn om langere afstanden met de taxi af te leggen. Voor mij was dit geen optie gezien het feit dat ik alleen reisde. Taxi’s zijn erg goedkoop in Thailand, maar houd er wel rekening mee dat je goede prijsafspraken maakt. Vooral de route Bangkok – Kanchanaburi is een populaire route om met de taxi af te leggen. Een taxi naar Kanchanaburi kost je zeker 1500 baht en ik betaalde slechts 120 baht met de minibus. Voor mij was de keuze makkelijk 🙂 Ik kan me echter voorstellen wanneer je met meerdere personen reist, of zelfs met kinderen, dat de taxi dan een aantrekkelijke optie is. Het is immers wel comfortabeler dan de goedkope minibus.

Maak geen prijsafspraken met taxichauffeurs in Bangkok

Ik heb eigenlijk alleen in Bangkok gebruik gemaakt van taxi’s. In Bangkok zijn taxichauffeurs ‘verplicht’ om de meter aan te zetten. In de praktijk gebeurt dit natuurlijk niet altijd. Let er daarom goed op dat de taxichauffeur de meter aanzet. Doet hij dit niet, grijp dan meteen in en zeg dat hij de meter aanzet. Meestal zal hij de meter netjes aanzetten. Weigert de chauffeur om de meter aan te zetten, stap dan gewoon uit en betaal niet. Chauffeurs weten heel erg goed dat ze de meter moeten aanzetten, maar proberen uiteraard misbruik te maken van de vele naïeve toeristen.

Taxichauffeurs voor de hotels weigeren meestal om de meter aan te zetten. Zij willen altijd een prijsafspraak maken (de taxi’s voor mijn hotel althans). Ga hier vooral niet op in tenzij je graag het driedubbele (!!) wil betalen. Ik werd dagelijks aangesproken door deze chauffeurs en zij weigeren pertinent om de meter aan te zetten. Je betaalt echt minimaal het dubbele wanneer je bij deze chauffeurs instapt…ook na onderhandelingen. Mijn hotel zat om de hoek van Khao San Road en daar stikt het van de taxironselaars.

Ik liep daarom altijd een straat verder en hield daar een taxi aan die wel op de meter wilde rijden. Het kost soms enige moeite, maar ik heb altijd op de meter gereden in Bangkok. De chauffeurs die netjes op de meter rijden, spreken ook meestal beperkt of geen Engels. Taxichauffeurs die prijsafspraken willen maken, spreken daarentegen uitstekend Engels. Word je aangesproken door een chauffeur die goed Engels spreekt, ben dan enigszins op je hoede. Niet leuk, maar dat is mijn ervaring. Zorg er trouwens altijd voor dat je een kaartje bij je hebt waar het adres in het Thais opstaat. Ik liet dit meestal door de receptie van mijn hotel opschrijven. Dat werkt prima.

Ik heb helaas de nodige negatieve verhalen gehoord over taxichauffeurs in Bangkok. Persoonlijk had ik er geen moeite mee. Het kan af en toe voorkomen dat je twee of drie chauffeurs moet aanspreken voordat je een taxi op de meter hebt. Gewoon niet toegeven…meter on!!

Openbaar vervoer Thailand

Tuk Tuk: relatief duur vervoersmiddel

De Tuk Tuk is zonder enige twijfel het meest populaire vervoersmiddel van Thailand. Welke toerist wil nou niet in deze geweldige driewieler vervoerd worden? Je ziet deze driewielers in heel Thailand rondscheuren. Het is leuk om een ritje te maken, maar houd er rekening mee dat ze relatief duur zijn.

Vooral in Bangkok zijn de Tuk Tuks erg duur. Taxi’s zijn serieus goedkoper. Helaas hebben de Tuk Tuk chauffeurs er ook een handje van om toeristen te vertellen dat bepaalde toeristische attracties gesloten zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is. Ze rijden om en proberen je vervolgens meerdere winkels binnen te loodsen voor provisie. Houd er rekening mee dat dit kan gebeuren. Wil je gebruik maken van de Tuk Tuk in Bangkok, maak dan hele duidelijk afspraken met de chauffeur.

Mijn advies zou zijn om de Tuk Tuks in Bangkok links te laten liggen en lekker in Chiang Mai een Tuk Tuk te nemen. Heb ik ook gedaan 🙂 In Chiang Mai moet je ook wel onderhandelen, maar de prijzen zijn een stuk aantrekkelijker dan in Bangkok. In Chiang Mai gaat het er toch wel een stuk gemoedelijker aan toe.

Meer lezen over mijn route door Thailand? Lees dan mijn blogpost over mijn drieweekse reisroute door Thailand.

TukTuk - Thailand

Boot

Over de boot kan ik heel kort maar krachtig zijn. Daar heb ik geen ervaring mee, haha. Ik heb een kort boottripje gemaakt van Ao Nang naar Railay Beach, maar verder dan dat ben ik niet gekomen. In het zuiden hoppen vele backpackers van eiland naar eiland. Wegens mijn reisziekte is dat voor mij geen optie, dus vandaar dat ik de boten links heb laten liggen.

Het reizen per openbaar vervoer viel mij erg mee. Alles is super goed geregeld. Ik maakte me voor mijn vertrek toch wel een beetje zorgen of alles wel goed zou gaan. Dat was echt nergens voor nodig. Je kunt in bijna ieder hotel/guesthouse/hostel vervoer regelen naar de volgende plaats van bestemming. Alles is gewoon voorgekauwd voor de toerist. Als ik het kan, kan iedereen het.

Wat is jullie ervaring met het openbaar vervoer in Thailand?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

8 comments

Yvonne 16 oktober 2016 - 21:05

Zelf hebben we alle 3 de keren geen binnenlandse vlucht genomen in Thailand, gewoon omdat we de tijd hadden en op een redelijk klein budget reisden. In de toekomst zie ik ons dat zeker wel doen, zeker als je wat minder ruim de tijd hebt en met het oog op de kids ook wel fijn. De nachttrein was niet aan ons besteed, we deden er geen oog dicht (maar dat “probleem” hebben we altijd overal). Die minibusjes… oe, wat heb ik daar een angsten in uitgestaan zeg, haha… ik geloof dat ik de gewone bus nog wel het fijnste vond in Thailand, of lekker sloom met de locals achterin de songthaew… 🙂

Reply
DutchieontheRoad 19 oktober 2016 - 20:58

Normaliter reis ik graag met de trein, maar in Thailand vond ik het toch iets minder. Ik ben sowieso een slechter slaper, laat staan in de trein. De volgende keer toch met het vliegtuig. Voor het geld hoef je het niet te laten in Thailand 😉 .

Reply
Jenny - ikreis.net 17 oktober 2016 - 11:52

Wat een heerlijk overzicht! Reizen in Thailand is zo eenvoudig.

Mijn favoriete vervoersmiddel is toch wel de trein. Lekker kletsen met de locals terwijl het landschap langs je glijdt.

Reply
DutchieontheRoad 19 oktober 2016 - 21:05

Ik vind de trein ook heerlijk om mee te reizen Jenny. Persoonlijk vond ik de nachttrein een iets mindere ervaring in Thailand. Ik ben echter ook met de ‘boemeltrein’ naar Ayutthaya geweest en dat was echt geweldig. Voor slechts 20 bath reisde ik tussen de locals…super leuk!

Reply
Gabriëlle 19 oktober 2016 - 12:03

Deze gids is echt compleet! Alle informatie over het openbaar vervoer in Thailand die je maar kunt hebben staat hierin. Thailand staat nog op mijn bucketlist en dan ga ik zeker gebruik maken van deze gids!
Gabriëlle onlangs geplaatst…Overzicht van september 2016My Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 oktober 2016 - 20:58

Fijn dat je de informatie zo compleet vindt. Ik hoop dat je er in de toekomst gebruik van kunt maken 🙂 .

Reply
Bert de Visser 10 juli 2017 - 17:58

Echt een groot verschil vergeleken met Nederland.

Reply
wANNderful-reisblog 23 juli 2018 - 19:20

Heel praktische post met heel veel info! Super!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.