Okavango Delta: één van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld

by DutchieontheRoad
6 comments

De Okavango Delta is zonder enige twijfel één van de meest bijzondere gebieden ter wereld. Hier is de schitterende natuur nog in haar volle glorie te bewonderen. Het zal jullie misschien verbazen dat ik ontzettende schrik had om dit gebied te bezoeken. Schrik? Waarom ga je dan? Tja…tikkeltje nieuwsgierig naar een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld. Ik moest mijn angst onder ogen komen want hier maakte ik kennis met mijn hele grote vriend, mister hippo.

De Okavango Delta

De Okavango Delta is met 15.000 km2 de grootste delta ter wereld. Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, beboste eilanden, riet-, lelie- en papyrusvelden, grasvlakten en savanne. Het water doet er ongeveer een halfjaar over om vanuit Angola naar de Zuidelijkste punt van de Delta te komen. Dit heeft tot gevolg dat de Okavango Delta als enige gebied in de regio een omgekeerd seizoen heeft. Juist in de droge tijd staat het water er het hoogst.

Okavango DeltaSchrik voor nijlpaarden

Ik heb een diepgewortelde angst voor nijlpaarden en dat is niet bepaald handig als je de Delta in gaat. De reden is ook nog eens heel belachelijk. Ik heb als kind zijnde een boek gelezen van Suske en Wiske waarbij Wiske werd opgegeten door een nijlpaard. Slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar ik vond dat als kind zijnde echt héél spannend. Tel daarbij op dat nijlpaarden de meest dodelijke slachtoffers maken in Afrika en dan is het verhaal compleet.

Nijlpaarden zijn serious business in Afrika! Daar moet je niet mee dollen want als je de verkeerde treft heb je een serieus probleem…dan is het kassie wijle, basta, over en uit. De lokale bewoners zijn opgegroeid met wilde dieren maar het nijlpaard is het dier dat ze het meest vrezen…dat zegt genoeg. Don’t mess with a hippo!!!

Desondanks wil ik toch graag de Delta zien. Verstand op nul en gaan met die banaan. De beste manier om de Okavango Delta te verkennen is per traditionele mokoro…oftewel, een kleine houten kano. Daar wordt Kelly vrolijk van…uhuh.

Okavango DeltaIn een mokoro door de Delta

Enigszins gespannen ga ik in het minuscule bootje zitten…ik zal er toch echt aan moeten geloven. Ik moet het gewoon over me heen laten komen en vertrouwen hebben in onze poler, Etsy. Zij zal ons twee dagen begeleiden.

We varen rustig door de Delta en ik word overdonderd door de schitterend natuur. Er komt veel wild voor in de Delta, waaronder de zeldzame moerasantilope Red Lechwe, maar ook de wilde hond en het luipaard, al laten die laatstgenoemde zich zelden zien. De Okavango Delta staat ook bekend om de aanwezigheid van vele vogels, welke we inderdaad in grote getale zien. Tijdens het varen zie je kleine bijeneters en kleine kikkertjes op het riet.

Na een klein uurtje varen horen we dan toch het geluid dat ik helemaal niet wil horen, het bekende geknor van nijlpaarden. We stoppen en ik hoor van een ander bootje dat er inderdaad een nijlpaard is gespot. We blijven even op afstand en gaan vervolgens via een andere route verder de delta in, het geknor achter ons latend.

“You want to see hippo?” vraagt Etsy ons. Een “nee” en “ja” klinken tegelijk door de mokoro en jullie mogen eenmaal raden wie er “nee” antwoordde. “Nee” wint en we varen verder. Plots steekt er ook nog een koe over, net voor onze mokoro. Volgens mij was dat beest een beetje levensmoe want er komen ook veel krokodillen voor.

Okavango Delta

Okavango DeltaSlapen op een onbewoond eiland

Tegen het eind van de middag leggen we aan bij onze accommodatie…een onbewoond eiland. We zetten onze tent op en krijgen een korte instructie ‘hoe overleef ik een nacht op een onbewoond eiland in de Delta’. Het is heel makkelijk:

  1. Blijf bij de tenten
  2. Blijf bij de tenten
  3. …als je aan de wandel gaat, blijf dan in de buurt van de tenten en ga niet alleen
  4. Als je ‘s nachts naar het toilet moet, doe dat dan bij voorkeur achter of naast je tent

We hebben serieus het meest lachwekkend toiletje ooit. Briljant!!! Er is om de hoek een sanitair hoekje ingericht. Men heeft daar een gat gegraven, met daarboven een campingstoeltje waar een gat in zit. Echt te hilarisch voor woorden. Bij de ‘ingang’ staat een schop. Als de schop weg is, is het toilet bezet…heel makkelijk.  Geen denken aan dat ik op dat vreemde stoeltje ga zitten, haha. Ik loop een paar meter verder en ga daar wel in de bosjes zitten.

Okavango DeltaDe mooiste zonsondergang ooit!

Tegen zonsondergang is het tijd om op pad te gaan. We stappen weer in de mokoro’s voor een tochtje over de Delta. De polers proberen zoveel mogelijk de brede sluizen te ontwijken omdat zich daar de meeste nijlpaarden bevinden. Echter is het tijdens dit tochtje juist wél de bedoeling om ze te zien. We zijn namelijk onderweg naar de hippopool.

Terwijl we langzaam door het riet varen, horen we voortdurend het geknor van de nijlpaarden. Ze zijn dichtbij…heel erg dichtbij. Ik zie dat de polers waakzaam zijn want ook zij willen uiteraard geen aanvaring met een nijlpaard.

Na vijftien minuten varen, bereiken we de hippopool. In de verte liggen meerdere nijlpaarden in het water. “Look, look” zegt Etsy tegen me. Jaja…ik zie ze ook. Gespannen zit ik in het kleine bootje en duim dat ze vooral daar in de verte blijven liggen. De zonsondergang is serieus wonderschoon maar ik blijf toch nerveus. Ik heb het gewoon niet op die beesten…

Zodra de zon onder is, gaan we er snel weer vandoor. De polers willen voor het donker terug zijn…en ik ook. Eenmaal terug in het kamp geniet ik van het prachtige uitzicht. Ik heb weer vaste grond onder mijn voeten en voel me langzaam weer ontspannen. Dit is zonder enige twijfel één van de mooiste zonsondergangen ooit!

Okavango Delta
Okavango Delta

Wandelsafari

We nemen afscheid van deze bijzondere locatie en stappen weer in de mokoro’s. We varen naar een ander eiland, op een half uur varen. Hier gaan we op wandelsafari.

We lopen doodstil achter elkaar over het eiland, onder begeleiding van een aantal polers. Zij geven ons uitleg over de flora en fauna van de Delta. Op een enkele vogel en aap na, zien we niets, behalve sporen van nijlpaarden. Ik had eerlijk gezegd ook geen hoge verwachtingen dus dat scheelt, haha. Eventuele  dieren horen ons op grote afstand dus die zijn allang foetsie.

Overnachten op Hippo Island

We stappen weer in de mokoro’s en varen naar de volgende overnachtingsplek. Het is een zeer ontspannen ochtend (goh…en dat uit mijn mond) en ik zit serieus heel relaxt in de mokoro. Ik heb al een hele tijd geen nijlpaard meer gehoord dus dan vind ik het allemaal prima. De Delta is echt zo schitterend. Deze ongerepte wildernis is nog zo onaangetast…werkelijk prachtig! De dauw staat nog op de velden en we hebben een mooi zicht op de vele waterlelies. Dit is puur genieten!

We zien weer vele vogels en op een gegeven moment zelfs een olifant!! Een olifant! Wow…we blijven een tijdje liggen en genieten van dit bijzondere moment. Tegen de middag arriveren we bij onze volgende accommodatie…Hippo Island…wat een geweldige naam!

Op Hippo Island verblijven we in vooropgezette tenten, met bed! Happy Kelly! Dat de tenten aan de waterkant staan, waar ‘s nachts de nijlpaarden in polonaise voorbij lopen, moeten we voor lief nemen. Plasje inhouden vannacht! Er zijn luxe voorzieningen op dit eiland…douches en toiletten in de buitenlucht en er is zelfs een bar!  ‘s Middags relaxen we heerlijk op dit eiland met een hapje en drankje…life is good!

Okavango DeltaWilde beestenboel

Een medereiziger spot een slang en gaat daar enthousiast achteraan met de fotocamera. Bij nadere inspectie blijkt het een Black Mamba te zijn. What the f…!!! Dat is serieus één van de giftigste slangen ter wereld…als je daar door gebeten wordt, is het binnen vijf minuten gedaan met je. Uitkijken hier dus!!

Tegen  de avond worden we gewaarschuwd niet meer alleen naar de toiletten en tenten te gaan. De nijlpaarden lopen hier serieus ‘s avonds over het eiland. Fijn…ik kom net alleen terug van het toilet. Had dat vijf minuten eerder gezegd!

We duiken vrij vroeg ons bedje in aangezien het hier dus best een wilde beestenboel kan zijn. Met drie personen lopen we gewapend met zaklampen richting de tent. Toch best spannend moet ik zeggen want ons tentje staat helemaal vooraan, twee meter bij het water vandaan.

Ik doe geen oog dicht deze nacht maar dat ligt niet aan de dierentuin om ons heen. Ik heb het serieus zo koud!!! Daardoor kan ik wel ‘s ochtends vertellen dat we geen bezoekers hebben gehad.

Okavango DeltaDe Okavango Delta: één van de mooiste ervaringen ooit!

Het is tijd om de Okavango Delta te verlaten. Helaas. Ik vond het zo spannend om dit gebied te bezoeken maar ik vond het zo ontzettend gaaf!! Echt…ik heb zelden zo’n mooi gebied bezocht. We stappen voor de laatste keer in de mokoro. Ik zit inmiddels geheel ontspannen in de mokoro, haha…hoe is het mogelijk. Het is maar een kort tochtje maar ik geniet met volle teugen want wat is het hier schitterend.

Wil je meer zien in Botswana? Lees dan mijn artikel over Chobe National Park.

Okavango Delta

De Okavango Delta is meer dan de moeite waard om te bezoeken en ik kan zeker aanraden om te blijven overnachten. Blijf lekker een nachtje op een onbewoond eiland slapen en geef je over aan een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld.

Hebben jullie ooit de Okavango Delta bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Okavango Delta

You may also like

6 comments

Elisa 18 december 2017 - 23:14

Zo leuk dat jij hier ook bent geweest! Voor mij was de Okavango Delta echt een hoogtepunt van onze laatste reis door Afrika, het is er zo mooi en uitgestrekt. En ja die mokoro haha, daar zit ik tegenwoordig ook heel relaxed in 🙂
Elisa onlangs geplaatst…Traveldiary – een winters weekend in de Eifel NPMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 23 december 2017 - 19:07

Ik vond de Okavango Delta ook één van de hoogtepunten! Die mokoro vond ik echt zo eng en onstabiel, haha. Uiteindelijk toch blij dat ik dit ondernomen heb want dit vergeet je echt nooit meer.

Reply
Rowan 20 december 2017 - 11:47

Dit natuurgebied is inderdaad prachtig en heel bijzonder! Vooral wanneer de zon ondergaat: adembenemend mooi! Okavango moet volgens mij op mijn bucketlist! 😉

Reply
DutchieontheRoad 23 december 2017 - 19:08

Zeker op de bucketlist zetten Rowan. Echt een prachtig natuurgebied en nog heel puur en ongerept.

Reply
Yvonne 25 december 2017 - 13:25

Haha, die Suske en Wiske! Goed dat je je angst niet liet bepalen om niet te gaan. Anders had je al dit moois gemist.. het ziet er echt super mooi uit. Ik zou hier ook wel naartoe willen. Terug naar Afrika trekt sowieso wel. 🙂

Reply
Janet 19 mei 2020 - 21:20

Oh het lijkt mij ook wel spannend in zo’n klein bootje hoor. Verder lijkt me echt een prachtige bestemming, je foto’s zijn exht prachtig, heel mooi!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.