Nepal: Safari in Chitwan National Park

by DutchieontheRoad
5 comments

Nepal is het land van de Mount Everest, prachtige en ruige natuur, eindeloze vlaktes, kilometerslange wandelpaden en extreme sporten. Nepal is met recht een outdoor bestemming. Uiteraard staat dit bijzondere land ook bekend om zijn bijzondere cultuur en vele tempels. Velen weten echter niet dat je ook uitstekend op safari kunt in Nepal. Vooral Chitwan National Park staat bekend om zijn vele neushoorns. Dit nationaal park is een fijne afwisseling na al dat wandelen door de bergen 😉

Chitwan National Park

Chitwan betekent ‘Hart van de jungle’ en ik had geen betere naam kunnen bedenken. Hier kun je de meest bijzondere dieren spotten zoals de bedreigde één hoornige neushoorn, beren, apen, herten, zwijnen, luipaarden, olifanten, krokodillen en zelfs de Bengaalse tijger. De kans op het zien van een Bengaalse tijger is extreem klein, maar ze leven wel degelijk in Chitwan.

Chitwan National Park

Op safari

Je kunt Chitwan op meerderen manieren verkennen, maar wij kiezen voor de jeep. In tegenstelling tot de safaritrucks in Afrika, delen we hier met z’n vieren een grote jeep. Lekker ruim en op deze manier kunnen we ook nog eens op een andere plek gaan zitten. Ideaal om te fotograferen!

De één hoornige neushoorn is de populairste trekpleister en de kans dat je dit prachtige dier spot, is vrij groot. Ik vind neushoorns echt fantastisch en zou al blij zijn als we er één zien. Wij zien maar liefst drie neushoorns, waarvan één baby. Zo leuk! Baby neushoorns zijn echt zo schattig. Stiekem hoop ik op een tijger, maar ik weet dat de kans echt nihil is. Ook tijdens onze safari laat hij zich niet zien. We spotten nog een familie zwijn (met baby’s), een aantal mooie vogels en zelfs een olifant. Echter is dit wel een ontsnapte olifant uit het dorp waar ze al twee weken naar op zoek zijn. De olifant achtervolgt onze jeep en de ranger neemt contact op met de eigenaar. Twintig minuten later komt er een stoet olifanten voorbij met dorpsbewoners. Zij gaan een poging wagen om de olifant te vangen…alweer. ‘s Avonds hoor ik dat de olifant nog steeds van zijn vrijheid geniet. Free Jumbo!

Ik heb echt genoten van deze dag! Chitwan National Park is absoluut de moeite waard en alleen de omgeving is al prachtig. De neushoorns zijn dan de kers op de taart en die ontsnapte olifant vergeet ik nooit meer.

O ja…de kosten. Ook niet geheel onbelangrijk. Wij betaalden $40 p.p voor een halve dag safari. Tijdens een jeepsafari heb je een behoorlijke kans op het spotten van dieren, aangezien je verder en sneller de jungle in gaat.

Chitwan National Park

Chitwan National Park

Chitwan National ParkAndere mogelijkheden in Chitwan National Park

Veel mensen kiezen voor een jeepsafari, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

  • Boot/kano tours: Kanoën is vaak een onderdeel van een full day jungle trek. Je gaat 1 tot 2 uur kanoën en een halve dag hiken. Houd er rekening mee dat je weinig landdieren ziet, maar wel de nodige vogels en uiteraard krokodillen.
  • Jungle Trekking: er worden meerdere trektochten aangeboden, variërend van een uur, halve dag, volle dag of zelfs meerdere dagen tot een week. Het voordeel van een Jungle Trekking is dat je hier en daar van de gebaande paden gaat en meer vrijheid hebt. Bij trekking van een halve dag spot je meestal alleen apen, vogels en soms een neushoorn. Bij een trekking van een hele dag heb je meer kans op het zien van groot wild zoals de neushoorn of een olifant.
  • Tharu Village bezoeken: wil je meer te weten komen over het dagelijkse leven van de Tharu? Breng dan een bezoekje aan een Tharu Village. Wij namen ook een kijkje en bezochten het dorp op de fiets. Lekker Hollands.
  • Tharu Stick Dance: ben je een liefhebber van lokale voorstellingen? Denk dan eens aan de traditionele Tharu Stick Dance. Wij werden welkom geheten bij onze community stay met een Tharu Stick Dance. Het ziet er heel eenvoudig uit, maar ik zou het de dames niet nadoen. Kelly en dansen met een stok kan vrij gevaarlijk zijn 😉

Helaas worden er in Chitwan Nationaal Park nog steeds jungle tochten op de rug van een olifant aangeboden. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat dit tegenwoordig niet meer kan. Een bezoek aan het Elephant Breeding Centre is niet aan te bevelen. Er staan vele negatieve reacties op Tripadvisor over dit Breeding Centre. De olifanten hebben weinig ruimte en staan vast geketend.

Chitwan national Park

Chitwan National Park

Chitwan National ParkWaar verblijven in Chitwan National Park?

Wij verbleven in Baurali Community Stay en ik kan dit van harte aanbevelen. Ik had een eigen huisje met badkamer 🙂 Ieder huisje wordt onderhouden door een vrouw en de inkomsten gaan direct naar haar en de familie. Er worden diverse activiteiten aangeboden zoals een fietstocht, Tharu Stick Dance, kookworkshop, boottocht en jeepsafari in Chitwan. Er is een klein restaurant waar ze uitstekende maaltijden serveren. Je verblijft echt tussen de lokale bevolking en de kippen en geiten scharrelen rustig tussen de huisjes. Je verblijft hier al vanaf € 15 per nacht.

Hoe welkom toeristen zijn, bleek uit het feit dat wij spontaan werden uitgenodigd op een bruiloft. Er kwam een bonte stoet voorbij onze huisjes en wij Nederlanders zijn uiteraard erg nieuwsgierig. We besloten een kijkje te nemen en nog geen tien minuten later stonden we dansend tussen de familieleden. Zo gastvrij zijn ze in Nepal!

Chitwan National Park

Chitwan National ParkHoe kom je er?

Stap in Kathmandu op de bus vanaf Gongabu Bus Park (New bus Park). Een kaartje kost ongeveer $10 en afhankelijk van het verkeer duurt de rit zo’n vijf tot zes uur. Kom je vanaf Pokhara? Neem dan de bus vanaf Pokhara Tourist Bus Park. Ook vanaf hier kost een kaartje ongeveer $10 en en duurt de rit ongeveer vijf tot zes uur.

Chitwan national Park

Wil je meer off the beaten track, denk dan eens aan Bardia National Park. Dit nationale park is minder bezocht dan Chitwan en je hebt meer kans op het spotten van de Bengaalse tijger. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje bij Chital Travels want zij bezochten Bardia National Park.

Zijn jullie wel eens in Chitwan National Park geweest? Ik ben benieuwd welk wildlife jullie daar gespot hebben 🙂

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

 

 

You may also like

5 comments

Martin 6 april 2018 - 19:45

Chitwan is echt prachtig! Wij zagen ook neushoorns tijdens de tour…heel bijzonder!
Martin onlangs geplaatst…Griekse moussaka, met recht een klassieker!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 7 april 2018 - 20:29

Inderdaad heel bijzonder. Ik had eigenlijk vrij weinig verwachtingen, maar ik vond het echt de moeite waard 🙂

Reply
Britte 6 april 2018 - 21:16

Safari heeft me nooit echt getrokken, maar combineer je het met Nepal dan lijkt het me toch wel geweldig! Je zou maar de mazzel hebben om een Bengaalse tijger te spotten! En wat leuk dat je spontaan uitgenodigd werd voor een bruiloft, lijkt me bijzonder om mee te maken.
Britte onlangs geplaatst…10 tips voor je eerste keer wildkamperenMy Profile

Reply
Diana 6 april 2018 - 22:01

Als eerste wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Heel scherp. Maar nee nog nooit daar geweest. Nepal stond al op mijn wishlist, voeg dit nationale park ernaar gelijk aan toe. Vind zelf de jungle echt geweldig. Tijdens een van mijn trekkings kwam ik niet 1 maar 2 wilde olifanten tegen. Dit was echt zo geweldig.
Diana onlangs geplaatst…Mijn 5 populairste foto’s op Instagram #maart 2018My Profile

Reply
Yvonne 8 april 2018 - 22:38

Wat goed dat je in een community stay bent gaan overnachten, toen wij hier waren had ik er nog geen idee van dat zoiets bestond (wellicht bestond het toen echt nog niet, haha). Lijkt me echt een verrijking van je verblijf. Mooie foto’s heb je weer gemaakt trouwens.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.