Namibië: Wildlife spotten in Etosha National Park

by DutchieontheRoad
6 comments

Etosha National Park is één van de hoogtepunten van Namibië en een absolute must-see. Als je wildlife wilt spotten in Namibië is dit the place to be.

Etosha National Park

Met een oppervlakte van 20.000 km2 biedt Etosha toevlucht aan ruim honderd soorten zoogdieren en 340 vogelsoorten. Ook is Etosha een van de laatst overgebleven lege gebieden in Afrika. Hier kunnen nog grote kuddes antilopen vrij rondtrekken en ook leven hier nog ongeveer 300 leeuwen.

De naam Etosha is te vertalen in ‘plaats van spiegels’ of ‘plaats van droog water’ of ‘de grote witte plaats’. Ik kan na drie dagen beamen dat alle drie de vertalingen goed tot zijn recht komen.  Etosha is inderdaad een eindeloze witte en vooral droge vlakte. In deze droge vlakte worden dieren vooral aangetrokken tot de diverse waterbronnen.

Etosha national ParkOkaukuejo: de magische waterplaats

De grootste en populairste camping is ongetwijfeld Okaukuejo. Okaukuejo Camp ligt 17 km van de Andersson entree en 135 km van Namutoni Camp. Dit ruim opgezette kamp heeft een restaurant, bar, twee zwembaden, kleine winkel, tankstation en postkantoor. Okaukuejo is dus van alle gemakken voorzien. Je kunt hier overnachten in diverse chalets, maar je kunt uiteraard ook je eigen tentje opzetten. Wij stonden met een eigen tentje op de camping. De sanitaire voorzieningen zien er trouwens prima uit en er is warm water. Houd er overigens rekening mee dat er heel veel jakhalzen aanwezig zijn. Laat geen eten slingeren op de campsite want dan ben je het kwijt.

Wat maakt Okaukuejo zo magisch dan? Hier vind je de mooiste waterplaats van Etosha. In Etosha zie je vooral dieren rondom de vele drinkplaatsen en Okaukuejo is één van de grootste en drukst bezochte waterplaatsen. Ik zag hier echt zo ontzettend veel dieren. De drinkplaats is 24 uur per dag te bezoeken. Neem vooral ook ‘s nachts eens een kijkje en wie weet zie je dan wel leeuwen.  Ik hoorde ze in ieder geval vanuit mijn tentje, terwijl ik op één oor lag.

Etosha National Park

Etosha Nationaal ParkNamutoni Campsite

Namutoni was de tweede campsite die wij bezochten. Deze campsite bestaat uit een zeer groot grasveld met veel bomen. Hallo schaduw 🙂 Je kunt hier overnachten in lodges, maar er zijn ook ruime kampeerplaatsen aanwezig. Er is een restaurant, winkel, benzinestation en een zwembad. De verlichte waterplaats is een stuk kleiner en helaas zagen wij hier geen wild.

Etosha, Namibië

Etosha Nationaal ParkHalali Campsite

Halali campsite bevindt zich halverwege Okaukuejo en Namutoni. Er zijn zowel lodges als kampeerplaatsen. Wij hebben hier overigens niet overnacht, maar zijn hier gestopt voor de lunch en de mooie waterplaats. Bij Halali Campsite ligt ook de Moringa waterplaats. Dit is hele populaire drinkplaats met een overdekte houten schuilplaats. Terwijl wij naar deze waterplaats liepen, hoorde ik een grote kudde olifanten. Helaas arriveerden we net te laat bij de drinkplaats, maar een paar minuten later kwam er een grote kudde met zebra’s en impala’s. Zo gaaf.

Etosha Nationaal Park

Etosha Nationaal ParkBeste reistijd voor Etosha National Park

De beste reistijd voor het Etosha National park is van oktober tot half december, maar half maart tot half april is ook een prima periode. Wij waren er in de Afrikaanse winter, in de maand juli. Rondom de waterplaatsen zagen wij veel dieren, maar in het wildpark zelf zagen we amper iets. Volgens de gids waren veel dieren naar het warme noorden getrokken.

Etosha Nationaal Park

Etosha Nationaal ParkReistips Etosha National Park

  • Een 4×4 is aan te bevelen want er zijn voornamelijk zandwegen. Meer weten over kamperen in Namibië? Trek met een  4×4 jeep met daktent door Namibië. Een ideaal vervoersmiddel en aan het einde van de dag zet je in no time je tentje op. Ik zou heel graag een keer terug naar Namibië willen gaan en dan met een 4×4 jeep rond willen reizen.
  • Trek minimaal drie volle dagen uit voor Etosha National Park. Je hebt dan ruim de tijd om het park te bezichtigen en meerdere campsites en waterplaatsen te bezoeken. Ook heb je dan tijd om ‘s middags te relaxen bij het zwembad. Dat is toch best prettig want je hebt immers ook vakantie.
  • Ben je een uitslaper? Helaas pindakaas! Dan heb je de verkeerde vakantie gekozen want safari betekent dat je vroeg op pad moet. Sta paraat zodra de poorten van de campsite opengaan (06.00 uur). Vroeg in de ochtend en in de namiddag zie je de meeste dieren dus focus je op deze dagdelen.
  • Concentreer je op de vele waterplaatsen. Buiten de waterplaatsen om, zagen wij erg weinig dieren. Etosha National Park is hartstikke droog dus het is niet gek dat de dieren zich voornamelijk in de nabijheid van een drinkplaats bevinden. Rijd dus van waterplaats naar waterplaats en neem alle tijd.
  • Het kan ‘s avonds en ‘s nachts erg koud worden. Neem dus een warme trui, muts, sjaal en handschoenen mee. Een warme slaapzak is ook echt noodzakelijk want het kan ‘s nachts vriezen. Ik spreek uit ervaring.

Etosha National Park

Etosha National ParkFotografietips

  • Maak je gebruik van het mooie licht in de vroege ochtend en de namiddag. Het licht is dan vele malen zachter en dat is mooier. Natuurlijk kun je ook overdag fotograferen, maar het licht is nou eenmaal mooier in de ochtend en de namiddag.
  • Zorg dat je camera ‘schietklaar’ is. Je hebt echt geen tijd om je camera in te stellen zodra je wildlife ziet. Je denkt dan echt maar aan één ding: fotograferen! Zorg dus dat je instellingen correct zijn zodra je op pad gaat. Vergeet niet om een extra batterij en een extra geheugenkaartje mee te nemen. Je fotografeert heel erg veel tijdens een safari en het is erg zuur wanneer je batterij leeg is of je geheugenkaartje vol.
  • Houd er rekening mee dat het erg stoffig is in Namibië dus zorg ervoor dat je camera goed beschermd is tegen stof.
  • Spiegelreflex? Gebruik een zonnekap! Ik begrijp niet dat er mensen zijn die zonder zonnekap fotograferen. Het licht is erg fel in Afrika en een zonnekap is dan echt nodig.
  • Wil je meer tips met betrekking tot wildlifefotografie? Lees dan vooral mijn artikel over wildlifefotografie.

Etosha Nationaal Park

Waarom je niet met een fotograaf op reis wilt

Staat Etosha National Park op jullie bucketlist?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

6 comments

Henriette 30 oktober 2017 - 16:11

Wat gaaf! Mooi park. Hoe meer ik zie, hoe meer ik wil reizen.

Reply
Yvonne 2 november 2017 - 21:57

Wat een ontzettend uitgestrekt nationaal park lijkt me dit. Een stuk droger dan de parken in Zuid-Afrika ook. Maar wel heel mooi. Ik zou echt graag eens naar Namibië gaan! Handige fotografietips geef je trouwens.

Reply
Britte 3 november 2017 - 15:20

Leuk artikel en handige tips! Het lijkt me zo machtig om sommige dieren in het wild te zien. Blijft mooi!
Britte onlangs geplaatst…Chillen op het Thaise eiland Koh NgaiMy Profile

Reply
Martin 4 november 2017 - 17:59

Gaaf hoor! Prachtige foto’s! Ik krijg er gelemaal zin in…gelukkig mag ik volgend jaar weer!
Martin onlangs geplaatst…Time for Thai, Laab Nua, een gezonde Thaise salade met rundergehaktMy Profile

Reply
Marcella 19 november 2017 - 19:14

Wat onwijs fijn, al dat imposante wildlife! Dat wil ik ooit ook graag eens bewonderen. Lijkt me magisch!
Marcella onlangs geplaatst…Throwback Travel November – Van Marrakech en Münster naar Noord-Ierland en BorkumMy Profile

Reply
Ann 6 mei 2018 - 14:37

Vroeg opstaan wordt een opdracht voor mij😄! Maar wat een beloning als je dan een olifantenkudde ziet!
Ann onlangs geplaatst…Een juweeltje: natuurpark Corkscrew Swamp Sanctuary in FloridaMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.