Must-see IJsland: Hraunfossar en Barnafoss

by DutchieontheRoad
14 comments

Hoor de wind waait door de bomen, hier in IJsland waait heeeel veeel wind!!
Zal het vliegtuig nu wel komen nu hij Grimsvötn zo lelijk vindt?
Nu hij Grimsvötn zo lelijk vindt
Ja hij komt door donkere aswolken, Iceland Air o zo snel
Als hij wist hoe zeer wij wachten, ja gewis dan kwam hij wel
Ja gewis dan kwam hij wel

Juist, lijkt me duidelijk. Ook in 2011 barst er een vulkaan uit, genaamd Grimsvötn. Al die grapjassen die voor mijn vakantie lollig zeiden dat ik moest uitkijken voor een vulkaanuitbarsting, zoek dekking! Voordat ik te horen krijg of ik nog een aantal dagen verplicht vakantie moet vieren bij windkracht 10, staat er nog wat sightseeing gepland.

West IJsland met zijn fjorden, watervallen en bronnen staan op het programma. Terwijl de buschauffeur grote moeite heeft, de bus op de weg te houden door absurde rukwinden, staar ik vol verbazing naar een verlaten walvishaven. Helaas is walvisvangst hier sinds 2006 weer legaal en menig toerist kan het dan ook niet laten een taaie walvissteak te consumeren. In de haven zie ik achter hoge hekken een aantal walvisbeenderen liggen en besef me nog meer waarom ik zo zwaar tegen walvisvangst ben.

Bogarfjodur vallei

De bus rijdt verder door de Bogarfjodur vallei met zijn mooie bergkammen, lavavelden en rivieren waar wilde zalm in zwemt. Volgens IJslanders wordt deze streek bewoont door elfen. Door wat? Ja, jullie lezen het goed. Twee derde van de IJslanders gelooft stellig in elfen of gelooft dat ze ooit hebben bestaan. Kenmerkend voor de IJslandse cultuur zijn namelijk de vele legenden en sagen die bol staan van elfen, trollen, geesten, Viking koningen enz. Middle Earth komt hier tot leven!
Als je langs de grillige rots figuren loopt bij Hraunfossar en Barnafoss zou je er bijna in willen geloven. Deze watervallen zijn sprookjesachtig en vol verbazing waan je jezelf in elfen- en trollenland. Magisch en sprookjesachtig mooi!

Barnafoss

Hraunfossar en Bernafoss watervallen

Hraunfossar is ruim 900 meter breed, en overal zie je stroompjes water uit de zijwand komen. Het water lijkt uit het niets vanuit de wand te verschijnen. Het water is hier extreem blauw van kleur, doordat het water door het poreuze lavagesteente gefilterd wordt. Het water komt van de Langjökull gletsjer en daardoor is het al zeer schoon.

Barnafoss ligt zo’n 50 meter stroomopwaarts van Hraunfossar. Bij Barnafoss gaat al het water door een versmalling, dat een prachtig kolkende waterval vormt. Zo mooi om te zien! Er zijn diverse uitkijkplatformen voor het beste zicht op beide watervallen.

Ik kan een bezoek aan deze watervallen zeer aanraden. Ze zijn werkelijk schitterend om te zien en een groot voordeel is dat deze watervallen minder bezocht worden. Deze watervallen liggen net op de grens voor dagjesmensen vanuit Reykjavik. De meeste toeristen kiezen uiteraard voor de beroemde Golden Circle maar als je langer de tijd hebt, sla dan dit stukje IJsland niet over. Het is hier erg rustig, buiten het feit dat het eigenlijk al heel rustig is in IJsland 😉

Deildartunguhver

Grábrók krater

Via Deildartunguhver, een van ‘s werelds grootse heetwaterbronnen, rijden we naar de Grábrók krater. Ook hier is het heerlijk rustig en zijn we de enige toeristen. Een wandeling naar boven geeft je een mooi panoramisch uitzicht over een immens maanlandschap. Dit met windkracht 10, sneeuw en hagel maakt deze wandeling vrij onvergetelijk.

Zodra men in Nederland windkracht 10-12 voorspelt, kondigt het KNMI een weeralarm af. Ramen en deuren worden gesloten, auto’s mogen niet over bruggen rijden, honden moeten binnen blijven zodat Toto niet nog een keer naar Oz waait, voorraden in supermarkten worden geplunderd en wij worden gewaarschuwd vooral binnen te blijven! Kijk uit want het KNMI voorspelt windkracht 10-12!!! 

In IJsland spreekt het voor zich dat je de Grábrók krater gaat beklimmen want ze kijken hier immers niet op van een beetje wind. Wij Nederlanders vinden het altijd toch zo lekker om te klagen over het Hollandse weer! Het is te koud of te nat, te warm en te droog. Klagen, klagen, klagen….daar staan wij Hollanders bekend om. Kom met z’n allen naar IJsland en krab je dan nog een keer achter je oren als je weer eens klaagt over het Hollandse weer. Zo…nu maar kijken of mijn vlucht morgen wil vertrekken. Zo niet, kan ik daar lekker over klagen 😉

Meer lezen over de bekendste route in IJsland? Lees dan mijn artikel over de Golden Circle.

Grábrók krater
Uitzicht vanaf Grábrók krater

Ondanks het slechte weer heb ik wel echt van Hraunfossar en Barnafoss genoten. Wat een natuurgeweld…zo tof om te zien!

Hebben jullie ooit West IJsland bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

14 comments

Jenny - ikreis.net 8 mei 2016 - 10:05

IJsland is zo mooi!

Leuk dat je plekjes laat zien die ik nog niet kende 😉

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2016 - 19:15

IJsland is zo mooooooi…en zo dichtbij 🙂 . Ideale bestemming! Het was ook lekker rustig bij deze bezienswaardigheden, dus zeker een aanrader.

Reply
Stephanie | Expeditie Aardbol 8 mei 2016 - 21:17

Prachtige foto’s, ooit ga ik ook naar dat machtig mooie land van ijs. Tot die tijd geniet ik van foto’s en verhalen zoals de jouwe!
Stephanie | Expeditie Aardbol onlangs geplaatst…Zó mooi is Japan tijdens de kersenbloesemMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 mei 2016 - 19:16

IJsland is écht een aanrader! Zeker een keer naar toe gaan. Ondanks de vulkaanuitbarsting heeft het diepe indruk op mij gemaakt en ik ga zeker een keer terug.

Reply
Sanne 9 mei 2016 - 20:29

Wat een heerlijke tips! Wij zitten momenteel nog in de Westfjorden, maar over een paar dagen staan deze ook op het programma! Zin in! 🙂
Sanne onlangs geplaatst…Amersfoort, met de tuk tuk door de oude binnenstadMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 11 mei 2016 - 14:09

Wat leuk dat jullie momenteel ook in IJsland zitten! Veel plezier!

Reply
Aniek 12 mei 2016 - 21:38

Wat heerlijk fotogeniek! Ik zou stiekem wel op zoek gaan naar die elfjes hoor. 😉
Aniek onlangs geplaatst…De hele wereld in je handen: Lonely Planet The WorldMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 mei 2016 - 20:02

Ik heb ze ook gezocht hoor 😉 IJsland is inderdaad heel erg fotogeniek.

Reply
Mellisa - Grenzeloosreizen 13 mei 2016 - 10:24

Ijsland lijkt me echt fantastisch, maar die bucketlist wordt alsmaar langer haha. Geen idee in welk seizoen ik dan zou gaan, want daar zit ook best een verschil in wat je dan ziet! Lastig…
Mellisa – Grenzeloosreizen onlangs geplaatst…De eeuwenoude Mayastad Tikal in GuatemalaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 mei 2016 - 20:04

IJsland is inderdaad geweldig en ik ga zeker nog een keer terug. De winter lijkt me ook geweldig maar ik denk toch dat ik eerder voor de zomer zou kiezen omdat je dan ook papegaaienduikers kunt fotograferen. Dat gaat in de winter niet. Als ik een echte winterreis moet kiezen, zal ik toch voor Lapland gaan…compleet met huskysafari, sneeuwscooters en het noorderlicht 🙂 .

Reply
Jempi 14 mei 2016 - 15:25

Ik had er dus totaal geen idee van de die f*****g walvisvangst sinds 2006 weer legaal is…zijn er echt veel toeristen die zich aan zo’n walvissteak tegoed doen? Zucht. Maar wat een adembenemende natuur toch daar, ik vind het allemaal prachtig en ben zeker en vast dikke fan. Gek hé, dat klagen…daar kunnen ze hier in België ook wat van hoor 😉
Jempi onlangs geplaatst…Staying at the iconic Paris Hotel Molitor: I slept in a swimming poolMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 mei 2016 - 20:07

Yep…walvisvangst is inderdaad legaal. Ik zag echt een enorm skelet liggen…zo niet leuk. Er zijn inderdaad toeristen die walvis eten want het staat gewoon op de kaart. In IJsland staan wel meer bizarre ‘culinaire’ gerechten op de menukaart zoals haai (rotte haai). Ik snap ook echt niet dat mensen walvis eten maar dat snap ik ook niet van toeristen die hond proberen in China.

Reply
Marcella 16 mei 2016 - 13:11

Wauww, wat een te gekke natuur! Het klinkt als een groot voordeel om plekken te bezoeken waar de meeste toeristen niet komen. Lekker rustig en ongerept! IJsland staat echt heel hoog op mijn must-visit-lijstje. Lijkt me een geweldig land!
Marcella onlangs geplaatst…Instagram pareltjes #12 – CubaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 mei 2016 - 13:31

IJsland is inderdaad super! Ik ben niet iemand die snel terug zou gaan naar een bestemming maar naar IJsland ga ik op zeker een keer terug. IJsland is inderdaad heel ongerept en lekker rustig. Dat is wel zo fijn 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.