Must do: fietsen in Ayutthaya

by DutchieontheRoad
13 comments

Ayutthaya of Sukhothai? Dat was de grote vraag toen ik mijn route ging bepalen. Sukhothai had mijn voorkeur, maar eigenlijk wilde ik Ayutthaya ook niet missen. Ik plande drie dagen Bangkok in aan het einde van mijn reis, waarvan één dag Ayutthaya. Probleem opgelost. Tot het laatste moment twijfelde ik of ik georganiseerd naar Ayutthaya zou gaan of op eigen gelegenheid. Vandaag deel ik mijn tips en ervaringen met betrekking tot het bezoeken van Ayutthaya vanuit Bangkok.

Tempelstad Ayutthaya

Ayutthaya was vroeger de hoofdstad van Thailand en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vind je vele historische tempels, ruïnes en Boeddhabeelden. Trek minimaal één dag uit voor Ayutthaya, maar twee dagen is ook niet overbodig.

Hoe kom ik er?

Je kunt in Bangkok echt op iedere straathoek een dagtour naar Ayutthaya boeken, vooral als je rondom Khao San Road verblijft. Ik had echter geen zin om georganiseerd op pad te gaan en nam daarom de trein naar Ayutthaya. Ik nam de taxi naar het treinstation en stapte daar op de lokale boemeltrein voor slechts 20 bath. Ik kan de trein echt van harte aanbevelen. Het kost geen drol en anderhalf uur later sta je al in Ayutthaya. Steek vervolgens de rivier over met de pont voor 5 bath en je staat in het centrum van Ayutthaya. Je kunt nabij het treinstation al fietsen huren, maar ik raad je aan dit pas te doen nadat je de rivier bent overgestoken. Fietsen huren nabij het treinstation is duurder en je betaalt extra voor de pont wanneer je een fiets meeneemt. In het centrum kun je op meerdere plekken makkelijk fietsen huren.

Ayutthaya

Dutchie op een oranje fiets

Ik was als een kind zo blij want ik had namelijk een oranje fiets weten te bemachtigen. Als trotse Nederlandse stapte ik op mijn oranje tweewieler. Zorg serieus voor een duidelijke kaart van Ayutthaya! Ik kreeg een zeer onduidelijke kaart mee van het verhuurbedrijf en dit zorgde voor problemen. Ik zag al snel dat ik een onduidelijke kaart had – jawel…ik kan zeker kaartlezen – maar dacht dit op te kunnen lossen door eerst naar het bezoekerscentrum te fietsen voor een andere kaart. Dan moet deze echter wel duidelijk op de kaart aangegeven staan . Daarom ben ik maar gewoon gaan fietsen, ervan uitgaande dat het allemaal aangegeven zou staan. Dat bleek dus helaas niet het geval te zijn.

Houd er rekening mee dat de afstanden serieus groot zijn. Ayutthaya is geen Sukhothai. Bepaal vooraf welke ruïnes je wilt bezoeken want het is onmogelijk om alles in een dag te zien. Ik had daarom de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet en aan de hand daarvan een logische route bepaald. Kind kan de was doen…toch? In de ochtend verliep alles op rolletjes. Oké, de kaart was niet altijd duidelijk, maar uiteindelijk bereikte ik wel alle bezienswaardigheden die ik wilde zien. Na de lunch fietste ik naar het imposante Wat Chai Watthanaram.

Ik bewaarde het hoogtepunt, Wat Yai Chai Mongkhon, voor het laatst. Daar ging het helaas mis want ik kon met geen mogelijkheid de oversteek naar de overkant vinden. Ik moest de rivier oversteken, maar er stond nergens aangegeven waar. Probeer maar eens de weg te vragen in Azië. Dat is onbegonnen werk. Ik werd van hot naar her gestuurd en niemand kon mij vertellen waar ik naar toe moest. Wel wisten ze mij te vertellen dat mijn kaart niet correct was. Daar was ik inmiddels ook achter. De locals hebben in ieder geval heel vaak een oranje fiets voorbij zien komen 😉 .
Overigens was ik niet de enige toerist die zoekende was naar de oversteek. Uiteindelijk heb ik ruim twee uur als een kip zonder kop door Ayutthaya gefietst zonder enige resultaat. Niemand wilde of kon mij helpen en als klap op de vuurpijl werd ook nog achterna gezeten door drie zwerfhonden die serieus naar mijn benen hapten. Ik ben niet bang aangelegd, maar toen had ik echt schrik. Ik was er zo klaar mee, dat ik besloot terug te gaan naar Bangkok. Dit was duidelijk niet mijn dag en ik was even kwaad op de hele wereld, haha. Tijd om terug te gaan.
Overigens ging ik terug naar Bangkok met de minibus. Dat was op dat moment de snelste optie om weg te komen uit Ayutthaya – ik was het echt beu – en de bus kostte mij slechts 60 bath. Prima. Instappen en wegwezen 😉 .

Ayutthaya

Ayutthaya

Welke bezienswaardigheden bezoeken?

Het klinkt misschien allemaal wat negatief, maar Ayutthaya is gewoon erg mooi. Punt! Ik had even een mindere dag, maar dat hebben we allemaal wel eens. Welke bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen?

Ayutthaya

Wat Chai Watthanaram

Deze enorme tempel was zonder enige twijfel mijn grote favoriet. Het is een behoorlijk eind fietsen, maar dan heb je ook wat. Dit enorme complex ligt aan de oever van de Chao Phraya Rivier en je moet een grote brug over om deze tempel te bereiken.

Entree: 50 bath

Ayutthaya

Wat Phra Mahathat

Wie wil deze tempel nou niet zien? Wereldberoemd om het Boeddhahoofd dat wordt ‘vastgehouden’ door de wortels van een boom. Het is nog steeds niet bekend hoe het hoofd er terecht is gekomen. Deze plek is de meest gefotografeerde plek van Ayutthaya en terecht.

Entree: 50 bath

Ayutthaya

Wat Phra Si Sanphet

Deze boeddhistische tempel was één van de belangrijkste tempels van Ayutthaya. Ooit stond hier een zestien meter hoge, bronzen Boeddhabeeld. Helaas is hier niets meer van over. Gelukkig zijn de drie chedi’s nog wel goed bewaard gebleven. Deze chedi’s kun je zelfs deels beklimmen.

Entree: 50 bath

Ayutthaya

Wat Lokayasutharam

Deze tempel mag je beslist niet overslaan. Hier is een liggende Boeddha van maar liefst 37 meter lang en 8 meter hoog te bezichtigen. Locals komen hier bidden en leggen bloemen neer.

Entree: gratis

Ayutthaya

Wat Yai Chai Mongkhon

Dit was de tempel waar ik het meeste naar uitkeek. In deze prachtige tempel kun je ontzettend veel Boeddhabeelden bewonderen en in tegenstelling tot andere tempels, zijn deze Boeddhabeelden volledig gerestaureerd. Wat Yai Chai Mongkhon is niet alleen een tempel, maar ook een klooster. Daardoor zie je hier ook veel monniken lopen. Dit was de tempel waarom ik zo graag naar Ayutthaya wilde, dus jullie snappen wel dat ik onwijs baalde dat ik juist deze tempel niet kon vinden. Wie weet ga ik ooit nog een keer Thailand en dan moet en zal ik deze tempel vinden, haha.

Entree: 50 bath

Zijn jullie wel eens in Ayutthaya geweest? Zo ja…waar is die oversteek naar Wat Yai Chai Monkhon 😉 .

You may also like

13 comments

Marlies 18 november 2016 - 22:32

Ik ben al twee keer in Ayutthaya geweest maar dit is al een tijdje geleden. Ik denk wel dat ik tot Wat Yai Chai Monkhon ben geraakt maar wij hadden toen een driver dus geen idee hoe we daar zijn gekomen! Maar ik wil dit nog wel een keertje voor je uitzoeken hoor 🙂 😉
Marlies onlangs geplaatst…A day in the famous Australia ZooMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 november 2016 - 13:41

Met een driver kun je er inderdaad wel makkelijker komen want dan rijden ze over een hele grote brug. Dat advies kreeg ik ook, maar dat was een soort snelweg, haha. Ik ga niet met mijn fiets over de snelweg. Er zou ook een oversteek moeten zijn met een boot, maar joost mag weten waar die ergens is.

Reply
ivonne 20 november 2016 - 20:53

Ik was er al twee keer, maar dat is wel weer even geleden. Ik vond de tempels geweldig en wij hebben ook rondgefietst.Mooi tempelcomplex en mooie foto’s!
ivonne onlangs geplaatst…De mooiste Street Art van Lissabon.My Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 november 2016 - 13:42

Ik vond het ook erg mooi daar 🙂

Reply
Yvonne 20 november 2016 - 23:02

Wij hebben hier ook gefietst en ik vond het echt prachtig! In de avond gingen we nog naar een light and sound bij één van de grote tempels, was erg indrukwekkend, hoewel ik het zielig vond dat er olifanten meededen in het kabaal en met alle lichtflitsen. Wij hebben het trouwens in 3 (!) dagen gedaan, maar die oversteek… die hebben wij ook niet gemaakt volgens mij. Kan het me niet zo goed meer herinneren eigenlijk…
Yvonne onlangs geplaatst…review Laura Vink Reisfotografie boekMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 november 2016 - 13:43

Een lichtshow lijkt me ook erg mooi. Helaas zag je nog steeds olifanten door Ayutthaya lopen met toeristen op de rug. Drie dagen zou inderdaad beter zijn. Een dag was echt te kort.

Reply
Denise - Follow my footprints 20 november 2016 - 23:41

Jaaa, ik ben er ook geweest, een dag op en neer met de trein, toen ik in Bangkok woonde. Ik vond het heel mooi! De bekende foto van de boeddha in de boom heb ik ook. Ik vind verder vooral je 4e foto érg mooi!
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Friet is hip: 4x de beste patat in de stadMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 november 2016 - 13:44

Je kunt inderdaad erg makkelijk op en neer met de trein. Achteraf had ik liever nog overnacht in Ayutthaya, maar daar had ik helaas geen tijd meer voor.

Reply
Jenny - ikreis.net 24 november 2016 - 09:31

Fietsen door Ayuthaya is voor mij een van mijn hoogtepunten van mijn reizen door Thailand. Ik vind Ayuthaya geweldig!

Dank dat je me even meer terug neemt 🙂

Reply
Jessica 24 november 2016 - 15:07

Wat is fietsen eigenlijk toch een handige (en sowieso leuke) manier om een plek te ontdekken 🙂 Fijne tip trouwens om die fietsen pas aan de overkant van de rivier te huren ipv bij het treinstation!
Jessica onlangs geplaatst…To hell and back: hiken in de Grand CanyonMy Profile

Reply
Sanne 24 november 2016 - 23:10

Goed idee om hier de fiets te pakken. Dan zie je net wat meer.
Sanne onlangs geplaatst…Wijken in Londen, ministeden in de metropoolMy Profile

Reply
Marcella 26 november 2016 - 12:28

Ik ben er ook geweest, maar heb er niet gefietst. Wel vind ik dat altijd superleuk om te doen tijdens een reis. Je ziet net wat meer!
Marcella onlangs geplaatst…Nieuw-Zeeland aardbevingen-landMy Profile

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 27 november 2016 - 21:36

TIjdens mijn laatste weekendje in Barcelona hebben we gefietst door de stad, dit vond ik echt heeel erg leuk. Maar als ik dit zie.. Ben ik razend jaloers, haha! Dit is NOG leuker 😉
Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Tips: op vakantie met een baby of dreumesMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.