Mount Aso: de grootste actieve vulkaan in Japan

by DutchieontheRoad
13 comments

Wil je een keer iets anders in Japan, weg van de gebaande paden? Breng dan een bezoek aan Mount Aso, in Aso Kuju Nationaal Park op het eiland Kyushu. Mount Aso is de grootste actieve vulkaan in Japan en heeft één van de grootste kraters ter wereld. De krater is maar liefst 16 kilometer breed en 32 kilometer lang. De laatste uitbarsting was in 2016 en deze vulkaan is nog steeds erg actief. Mijn bezoek liep namelijk ook iets anders dan gepland.

Mount Aso bezichtigen vanaf Nakadake

Mount Aso is maar liefst 1592 meter hoog en de gigantische krater omvat een aantal vulkanische toppen, waaronder de de actieve vulkaan Nakadake die eenvoudig te herkennen is door de enorme rookontwikkeling. Nakadake is in de afgelopen eeuw diverse keren uitgebarsten en de uitbarsting in 2016 zal zeker niet de laatste zijn geweest.

Als het weer gunstig is, kun je naar de top van Nakadake met een kabelbaan zodat je de krater van Mount Aso goed kunt zien. De plaatjes op internet liegen er niet om en dit wilde ik ook heel graag zien, ondanks dat ik het toch best spannend vond om zo’n actieve vulkaan te bezoeken. De vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland stond namelijk nog op mijn netvlies gebrand.

Helaas maakte de natuur de beslissing voor mij want eenmaal ter plaatse, bleek dat de kabelbaan gesloten was. Er was te veel activiteit en dan wordt de kabelbaan gesloten. We mochten Nakadake niet bezoeken. Logisch natuurlijk en toch baalde ik als een stekker. Mount Aso ligt namelijk best in een uithoek van Japan en dan wil je toch graag die enorme krater zien. Maar goed…veiligheid gaat natuurlijk voor alles en daarom koos ik voor een andere optie, de Kijimadake hike.

mount aso japan

Hiken in Aso Nationaal Park

Er zijn diverse wandelingen mogelijk in de omgeving en deze staan duidelijk aangegeven op een kaart, welke verkrijgbaar is bij het bezoekerscentrum. Helaas heb ik niet alleen pech met het feit dat Nakadake té actief is, maar ook het weer is niet om over naar huis te schrijven. Het is heel erg mistig en zo nu en dan regent het ook een beetje. Ik baal als een stekker maar besluit toch te gaan wandelen, in de hoop iets te zien. Ik ben er immers toch. Als ik naar de Kijimadake kijk, word ik niet heel vrolijk. Het is serieus een hele steile beklimming en daar ben ik zo slecht in. Maar goed…gaan met die banaan.

Zoals verwacht ga ik tergend langzaam omhoog, maar ook daar komt een eind aan 😉 Na ruim een half uur kom ik uitgeput boven. I made it! Helaas zie ik geen steek voor ogen. Ik besluit toch een rondje krater te lopen want wie weet trekt het nog open. Na mijn rondje Kijimadake trekt het plotseling open…halleluja! Snel foto’s maken en een paar minuten later is het uitzicht weer foetsie. Net op tijd 🙂

Ik besluit tot halverwege de berg naar beneden te lopen en linksaf te slaan om een extra rondje in de omgeving te lopen. Dit blijkt een goede keus te zijn want het zicht is vanaf hier stukken beter. De wandeling is werkelijk prachtig en eindelijk zie ik de schoonheid van deze omgeving. Wat een geweldige plek!

Mount Aso Japan

Nog veel meer vulkaankraters

Aso Kuju Nationaal Park is echt een gigantisch gebied en naast de zeer actieve vulkaan Nakadake zijn er nog meer bekende vulkaantoppen die binnen de enorme kraterwand te ontdekken zijn. Bekende vulkaantoppen zijn Eboshidake, Kishimadake, Komezuka, Takadake en Nekodake. Er zijn meer dan voldoende wandelingen in de omgeving mogelijk dus wandelaars kunnen hier hun hart ophalen.

Mount Aso Japan

Hoe kom je bij Mount Aso?

Mount Aso is bereikbaar vanaf het stadje Aso (yep…heel origineel). Ik reisde vanaf Nagasaki naar Kumamoto. Neem in Kumamoto de JR Hohi-Mainspoorlijn en stap na 1,5 uur uit op het treinstation Aso. Meerdere keren per dag rijdt er vanaf Aso Station een bus naar het busstation Asosan Nishi Station, aan de voet van de vulkaan. De busrit duurt ongeveer dertig minuten en kost 650 yen voor een enkele reis. Vanaf Asonsan Nishi Station kun je met de kabelbaan of de bus naar de kraterrand van Mount Nakadake waar je een prachtige wandeling kunt maken. Het is ook mogelijk om naar de kraterrand te lopen en dit is een wandeling van ongeveer een half uur. Houd er rekening mee dat de kabelbaan niet altijd geopend is. Informeer ter plekke of op de website of je de vulkaan kunt bezoeken. Als Nakadame te actief is of er te hoge concentraties vulkanische gassen worden gemeten, worden de wegen en de kabelbaan gesloten. Dat was dus bij mij het geval.

Nabij Asosan Nishi Station kun je ook het Aso Volcano Museum bezoeken waar je meer uitleg wordt gegeven over de vulkaan. Ook de moeite waard.

Er zijn meer dan voldoende overnachtingsmogelijkheden in de buurt, maar de mijne wil ik snel vergeten. Nooit gedacht dat ik in een Japanse ‘Preston Palace’ terecht zou komen inclusief vreetschuur. Vreselijk…maar wat heb ik gelachen daar. Mijn tip…kies een kleinschalige accommodatie.

Mount Aso

Ondanks het feit de kabelbaan gesloten was en ik de kraterrand van Mount Nakadake niet kon bezoeken, vond ik het een geweldig gebied. Ik vind vulkanen machtig mooi, maar dit is helaas de zoveelste keer dat ik pech heb met een vulkaan. Ik zou er eerlijk gezegd een volgende keer niet meer specifiek naartoe reizen omdat de kans nou eenmaal aanwezig is dat een deel van het gebied gesloten wordt vanwege te veel activiteit. Dat was een wijze les 🙂 Mocht je echter het zuiden van Japan bezoeken, kan ik een bezoek aan Mount Aso wel aanraden want je kunt er echt geweldig wandelen en wie weet heb jij wel geluk.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Mount Aso Japan

You may also like

13 comments

Co | Op reis met Co 15 september 2020 - 09:38

Ondanks het niet zo mooie weer ziet het er toch wel uit als een hele toffe plek om te bezoeken! Japan staat niet zo hoog op mijn bucket list, maar hoe meer ik zie van de indrukwekkende natuur, hoe meer ik denk dat ik toch maar eens een keer die kant op moet 🙂
Co | Op reis met Co onlangs geplaatst…Stedentrip in Zuidwest FrieslandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 20 september 2020 - 14:57

Japan heeft heel erg veel te bieden en de natuur is echt schitterend.

Reply
Anne - Ditisanne.nl 17 september 2020 - 12:02

Desondanks dat je zoveel pech had, vind ik dat je wel echt schitterende foto’s hebt gemaakt! En zo’n hike is al leuk om te doen lijkt me, ook zonder de enorme uitzichten.
Ben je wel eens in Chili geweest? Wij hebben daar vorig jaar oktober een hele toffe trip gemaakt met een hike op 4500 meter tussen de vulkanen, echt heel gaaf. En daar is het wel meestal mooi weer! 🙂 🙂
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Stadswandeling Haarlem: Langs 25 leuke adresjes en bezienswaardigheden!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 20 september 2020 - 14:57

Chili lijkt me heel erg tof! Zou ik heel graag een keer naartoe willen.

Reply
Jenny 17 september 2020 - 20:45

Prachtig! Jammer dat je niet naar de krater kon, maar zo te zien is de vulkaan nog steeds de moeite waard, Ik vind het leuk om over dit onbekende stukje Japan te mogen lezen.

Reply
DutchieontheRoad 20 september 2020 - 14:56

Mount Aso is inderdaad een onbekend stukje Japan. Ik had er voor vorig jaar ook nog nooit van gehoord.

Reply
Sanne 18 september 2020 - 08:50

Nooit geweten dat ie Aso heette. Wel een bijzondere naam die ik ook niet gauw ga vergeten!

Reply
DutchieontheRoad 20 september 2020 - 14:56

Ik vergeet die naam ook nooit meer, haha.

Reply
Aniek 18 september 2020 - 18:20

Wat jammer dat je de kabelbaan niet kon nemen, maar de wandeling ziet er ook gaaf uit. Zelfs van een afstand is de vulkaan indrukwekkend.
Aniek onlangs geplaatst…Eisriesenwelt in Werfen: op naar de grootste ijsgrot ter wereldMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 20 september 2020 - 14:56

Ik baalde wel dat ik de kabelbaan niet kon nemen, maar het is niet anders. De wandeling was ook heel tof!

Reply
Linda 19 september 2020 - 09:13

Nooit geweten dat dit bestond! Wat is het mooi zeg. Hier wil zeker heen als wij Japan ooit bezoeken. De naam vind ik geweldig en de uitzichten ook

Reply
DutchieontheRoad 20 september 2020 - 14:55

De naam is inderdaad geweldig! Mount Aso is vrij onbekend…ik had er voor vorig jaar ook nog nooit van gehoord.

Reply
Elly 21 oktober 2021 - 23:47

Ben er jaaaaren terug wel bovenop geweest en het was inderdaad erg spectaculair, kan ik je zeggen. Het stonk er vreselijk naar zwavel 😃

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.