10x de mooiste nationale parken in Afrika

by DutchieontheRoad
8 comments

Ben jij ook een liefhebber van natuur en dieren? Dan moet je absoluut een keer naar Afrika. Savanne, woestijnen, regenwoud, hoge bergen…Afrika heeft het allemaal en het beneemt je de adem. Mijn eerste kennismaking met Afrika was onvergetelijk en de schitterende natuur overdonderde mij. Een tweede bezoek volgde al vrij snel en ik reisde van Kaapstad tot de Victoria watervallen, een prachtige reis die ik nooit meer zal vergeten. Ik reisde door maar liefst vijf Afrikaanse landen. Er zijn zo ontzettend veel mooie nationale parken in Afrika, de een nog mooier dan de ander. Dit zijn de 10 mooiste nationale parken in Afrika…mijn favorieten.

#1 Namib-Naukluft Nationaal Park in Namibië

Dit nationale park in Namibië stond al jaren torenhoog op mijn bucketlist. De surrealistische beelden van Deadvlei hadden een ongelooflijke aantrekkingskracht op mij…daar moest ik naar toe en in 2015 boekte ik mijn droomreis. In vier weken tijd reisde ik door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia. Namib Naukluft was toch wel het hoogtepunt voor mij. Eindelijk stond ik boven op de wereldberoemde Dune 45 en maakte ik kennis met het magisch mooie Deadvlei.

De intense hitte zal ik nooit meer vergeten, net zo min als de loodzware beklimming van Dune 45 en het opstuivende zand dat in mijn keel prikkelde, de zon die langzaam omhoog kwam en het golvende duinlandschap verlichtte, de vele toeristen die als een dartel hertje naar beneden renden en zich weer even kind voelde en natuurlijk de eerste aanblik van Deadvlei. Wow…met een brok in mijn keel betrad ik dit magische landschap. Dat ik dit mocht ervaren…een dag om nooit te vergeten. Namib-Naukluft is met recht één van de mooiste nationale parken in Afrika.

mooiste nationale parken Afrika#2 Okavango Delta in Botswana

De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld. De Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango rivier. Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, beboste eilanden, riet-, lelie- en papyrusvelden, grasvlakten en savanne. De euforie die ik in Namib-Naukluft ervaarde, bleef in dit nationale park in eerste instantie uit. Het was geen liefde op het eerste gezicht vanwege mijn diepgewortelde angst voor nijlpaarden. Niet heel handig in dit gebied, haha. Ik heb geen angst voor spinnen en slangen, maar wel voor nijlpaarden. Een terechte angst overigens want Nijlpaarden zorgen voor de meeste dodelijke slachtoffers in Afrika.

De eerste dag zat ik dan ook vrij angstig in het veel te kleine houten bootje en kon ik niet optimaal genieten. Mijn oren waren voortdurend op zoek naar dat bekende geknor en zodra ik dat geluid eenmaal hoorde, ging mijn hart als een bezetene tekeer. Wegwezen hier was mijn eerste gedachte. Gelukkig had de poler van ons bootje als snel door dat ik als de dood was voor deze levensgevaarlijke bewoner van de Okavango Delta. Tijdens zonsondergang werd ik echter zo overdonderd door de schoonheid van de Delta, dat ik mijn angst overwon (nou ja…een beetje dan). De tweede en derde dag kon ik pas écht genieten van dit prachtige gebied. Na drie dagen Okavango Delta kon ik oprecht zeggen dat dit zonder enige twijfel één van de mooiste nationale parken in Afrika is.

mooiste nationale parken afrika#3 Chobe Nationaal Park in Botswana

Chobe is het derde grootste wildpark van Botswana en staat bekend om zijn immense olifantenpopulatie. Hier zijn olifanten gegarandeerd en ik heb dan ook nog nooit zo ontzettend veel olifanten gezien.  Je kunt hier geweldige safari’s maken en ook zagen we hier eindelijk leeuwen en een luipaard.  In Chobe Nationaal Park kun je waarschijnlijk ook één van de mooiste bootsafari’s maken van heel Afrika dus vergeet vooral niet om een sunset boat cruise te boeken. In Chobe Nationaal Park kun je van de schitterende zonsondergang genieten met nijlpaarden en olifanten op de achtergrond. Once in a lifetime moment.

mooiste nationale parken afrika#4 Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika

Het Kruger Nationaal Park mag natuurlijk niet ontbreken. Dit wildpark is toch wel het bekendste nationale park in Afrika. Hier kun je de Big Five spotten maar helaas voor mij hadden de leeuwen er die dag geen zin in. Daar baalde ik flink van want ik had zo gehoopt op leeuwen. Inmiddels weet ik dat Kelly en de leeuw geen goede combinatie is dus eigenlijk moet ik nog een keer naar Kenia en/of Tanzania voor een nieuwe poging. Als het daar niet gaat lukken, ligt het echt aan mij 😉

Wij waren in de Zuid-Afrikaanse winter in Kruger Nationaal Park en qua vegetatie is het park dan niet op zijn mooist, maar je hebt dan wel meer kans om dieren te zien. Ik heb al veel nationale parken gezien, maar in Kruger Nationaal Park zag ik de meeste dieren. Ik vond Kruger Nationaal Park echt super tof en ik hoop er ooit nog een tweede keer naar toe te gaan.

mooiste nationale parken afrika#5 Victoria Falls Nationaal Park in Zimbabwe en Zambia

Deze immense watervallen liggen op de grens van Zambia en Zimbabwe en behoren tot de meest fotogenieke ter wereld. Het water van de beroemde Zambezi rivier stort met veel geweld naar beneden. Victoria Falls behoren tot de grootste watervallen ter wereld, met daarom heen grote stukken natuur vol dieren. Deze enorme waterval wil je écht een keer gezien hebben…ik heb nog nooit in mijn leven zo ontzettend veel water gezien.

Ben je een liefhebber van adrenaline? Dan ben je hier aan het juiste adres want er zijn hier talloze mogelijkheden, maar neem wel een dikke stapel Amerikaanse dollars mee. Houd er rekening mee dat een bezoek aan Victoria Falls flink in de papieren loopt. Ik bezocht de Victoria watervallen aan beide kanten (Zimbabwe en Zambia) en vertel in dit artikel alles over een bezoek aan Victoria Falls Nationaal Park.

mooiste nationale parken afrika#6 Etosha Nationaal Park in Namibië

De eerste safari in Etosha Nationaal Park was een beetje teleurstellend als ik eerlijk ben. Vanwege het kale landschap had ik onwijs veel dieren verwacht, maar dat viel heel erg tegen. Als je uren geen enkel dier ziet, is dat echt niet leuk en het bewijst maar weer dat je de dieren niet op een presenteerblaadje krijgt. Safari is ook geluk hebben. De eerste zonsondergang in Etosha Nationaal Park maakte echter alles goed. Wil je dieren in Etosha Nationaal Park zien, moet je gewoon bij de waterpoelen zijn. Je kunt uren rondrijden zonder één dier te zien (heel frustrerend) maar bij een waterpoel is het gegarandeerd kassa. De zonsondergang bij de Okaukuejo waterplaats is nog steeds één van de mooiste momenten ooit. Een grote kudde olifanten die op de waterpoel afstormen met de zonsondergang als achtergrond. Magisch mooi! Wil je in Etoscha dus dieren spotten, ga dan op zoek naar water en dan komt het allemaal goed.

mooiste nationale park afrika#7 uKhahlamba Drakensberg Park in Zuid-Afrika

Drakensbergen is zonder enige twijfel één van de mooiste nationale parken in Zuid-Afrika. De hoogste bergen van Zuid-Afrika vind je in de Drakensbergen en de Zuidelijke Drakensbergen is het ruigste gebied. Hier is ook de mooie ‘Sani Pass’ te vinden. Deze pas klimt van 1200 naar 2874 meter en is de oversteek tussen de Drakensbergen en Lesotho. Wij waren in hartje winter in Drakensbergen en hadden ongelooflijk veel geluk met het weer. Het is heel normaal dat er sneeuw ligt in de Drakensbergen maar wij hadden stralend weer. Ik heb hier een prachtige wandeling gemaakt in t-shirt…heerlijk! Er zijn vele wandeltochten in alle afstanden en gradaties en dat maakt het gebied voor iedereen toegankelijk.

Zuid-Afrika#8 Tsitsikamma Nationaal Park in Zuid-Afrika

Tsitsikamma Nationaal Park is het oudste kustpark van Zuid-Afrika en mijn inziens ook één van de mooiste natuurparken. Dit nationale park ligt schitterend aan de kust van de Indische oceaan en de naam Tsitsikamma betekent ‘plek met veel water’. Dit natuurpark is totaal anders dan de meeste nationale parken in Afrika. Hier vind je geen groot wild, maar wel onwijs veel schattige klipdassies. Je kunt in dit gebied heerlijk wandelen en er zijn diverse prachtige routes. Aan de adrenalinejunkies is ook gedacht want je kunt er bungeejumpen en raften.

mooiste nationale parken afrika#9 De Tafelberg in Zuid-Afrika

Verrassing…de Tafelberg in Kaapstad is ook een nationaal park en mag daarom zeker niet ontbreken in deze lijst. Wil je de Tafelberg bezoeken, houd er dan rekening mee dat deze in de zomermaanden (Afrikaanse winter) een aantal weken gesloten is. Tijdens mijn eerste bezoek, kon ik de Tafelberg dan ook niet bezoeken tenzij ik naar boven zou lopen in de regen (niet dus). Gelukkig kon ik tijdens mijn tweede bezoek aan Kaapstad wel naar boven met de kabelbaan. De Tafelberg is natuurlijk onwijs toeristisch, maar je hebt Kaapstad niet gezien als je niet van uitzicht hebt genoten vanaf de Tafelberg. Het is er zo ontzettend mooi!

Ben je sportief aangelegd? Beklim dan de bekende Lion’s Head. Deze klim is erg populair en neemt ongeveer 60 minuten in beslag. Tijdens de klim heb je de hele tijd een 360 graden view over de stad. Wie wil dat nou niet? Iets minder sportief aangelegd? Neem dan lekker de kabelbaan. Dat heb ik ook gedaan, maar misschien ga ik de volgende keer wel lopen.

Kaapstad#10 Blyde River Canyon in Zuid-Afrika

Ik had een beetje pech met het weer tijdens het rijden van de wereldberoemde panoramaroute, maar toch was ik erg onder de indruk van deze fantastische kloof. De Blyde River Canyon is zonder enige twijfel één van de mooiste en spectaculaire uitzichten van heel Zuid-Afrika. Dit natuurgebied is te vinden in het noordoosten van Zuid-Afrika en veel toeristen rijden deze route onderweg naar Kruger Nationaal Park. Deze kloof is één van de mooiste kloven ter wereld. De Panoramaroute is een bijzonder mooie route en naast de Blyde River Canyon, kun je ook Blydepoort Dam, Bourke’s Luck Potholes (aanrader!), Berlin Falls, Lisbon Falls en de Pinnacle bewonderen. Ik hoop ooit nog een keer terug te gaan en deze route opnieuw te rijden als het beter weer is want de omgeving is echt zo ontzettend mooi.

Reisroute Zuid-Afrika, Swaziland, Lesotho

Ik ben nog lang niet uitgekeken in Afrika en hoop ooit nog terug te te keren. De nationale parken in Kenia, Tanzania, Oeganda en Madagaskar staan nog hoog op mijn lijstje. Ik ben benieuwd naar jullie favorieten nationale parken in Afrika.

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

mooiste nationale parken afrika

 

You may also like

8 comments

Lizette 6 juli 2020 - 10:34

Namibië staat heel hoog op mijn verlanglijstje, juist vanwege de fantastische nationale parken, gevolgd door Botswana. We wachten wel nog jaren tot de kids groot genoeg zullen zijn voor safari’s. Maar als ik dit zo allemaal lees, vind ik het wel lastig zoveel geduld te moeten hebben.
Lizette onlangs geplaatst…Op vakantie in de Eifel: overnachten in vakantiewoning Blick auf DedenbornMy Profile

Reply
Diana 6 juli 2020 - 12:47

Aaaach die eerste foto is zo schattig. Je bent eigenlijk een Nationaal Park vergeten, is wel een onbekend park maar zo waanzinnig. Het is South Luangwa Nationaal Park in Zambia. Ik hoor van veel mensen ook dat ze dit een van de mooiste vinden :).
Diana onlangs geplaatst…Wandelen Wouwse Plantage | wandelgebied in BrabantMy Profile

Reply
Linda 7 juli 2020 - 14:03

Wat een geweldige plekken! Ik bezocht tot nu toe alleen Egypte en Tunesië en Afrika, maar meer zag ik niet. Ik wil zo graag eens richting Zuidelijk Afrika. Vooral Namibië, Zuid-Afrika en Kenia staan hoog op mijn lijstje. In Kruger wil ik ook zeker de big five spotten, jammer dat jij de leeuwen niet zag! Hopelijk heb je een andere keer meer geluk

Reply
Yvonne van der Laan 8 juli 2020 - 22:52

Wat heb jij al veel gezien in Afrika en prachtige nationale parken bezocht. Ik had er graag ook een paar aan toe gevoegd deze zomer, maar het mocht helaas niet zo zijn. Wie weet, komt ‘t er een andere keer van. Door Kruger waren wij zelf trouwens aangenaam verrast ook.. had het veel toeristischer verwacht, maar we zijn er echt op veel stille plekjes en routes geweest. Zo tof als je dan de neushoorns of giraffen “voor jezelf hebt”.

Reply
Wouter 9 juli 2020 - 11:31

Erg veel mooie plekken! Mijn favoriet (van de plaatsen waar ik ben geweest dan) is toch wel Okavango Delta. Erg mooie natuur. Maar zo te merken valt er nog veel meer te zien.

Reply
Anouk 10 juli 2020 - 17:01

Wat een leuk artikel om te lezen, het is een mooie verzameling van nationale parken. Fijn dat je toch van de Okavango Delta hebt kunnen genieten en gelukkig zijn er geen spannende ontmoetingen geweest. De foto’s zijn echt prachtig, kijk nou al die zebra’s op een rij!
Anouk onlangs geplaatst…Route Costa Rica: een week vanaf LiberiaMy Profile

Reply
Marcella Molenaar 19 juli 2020 - 17:12

Wauw, wat gaaf allemaal! Het kriebelt steeds meer voor een reis door Afrika. Zuid-Afrika staat voor mij bovenaan het lijstje, maar ik denk dat Namibië niet lang erna volgt. Wildife spotten staat bovenaan mijn wishlist!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…11x Doen rondom InterlakenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 juli 2020 - 19:19

Afrika is echt zo tof! Zeker een keer doen en dan zou ik inderdaad starten met Zuid-Afrika.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.