Monument Valley: Het Wilde Westen in de Verenigde Staten

by DutchieontheRoad
3 comments

Monument Valley is misschien het meest aansprekende beeld in het zuidwesten van Amerika…het Wilde Westen. Monument Valley staat bekend om haar vlakke, uitgestrekte landschap, dat wordt onderbroken door de metershoge rotsformaties. Dit nationale park was vaak het decor van westerns, met bekende filmsterren als John Wayne. Toen ik mijn rondreis naar de westkust van de Verenigde Staten reisde, wist ik meteen dat ik hier naartoe wilde gaan. Monument Valley is écht zo’n bucketlist item. Mega toeristisch, maar zo ontzettend mooi.

Navajo’s in Monument Valley

Monument Valley behoort aan de Navajo’s en de lokale bevolking leeft hier nog steeds. Sommige families wonen al generaties lang in dit gebied. Voor deze mensen vormt het toerisme een belangrijke vorm van inkomsten. Omdat dit gebied aan de Navajo’s behoort, valt het niet onder de controle van de Amerikaanse overheid. Daarom moet je een bijdrage betalen ($20 per auto, max vier personen) bij het binnenrijden van het nationale park.

Valley Drive

Monument Valley is te groot om te voet te verkennen. Sommige toeristen beperken hun bezoek tot het uitzicht vanuit het bezoekerscentrum maar dat is toch wel erg zonde. Een hobbelige route van 25 kilometer kronkelt langs de mooiste punten van het natuurgebied. Je kunt met een eigen huurauto het gebied bezoeken. In het begin de weg erg slecht waardoor veel toeristen omkeren. Het is echter de moeite waard om door te zetten en de verschillende viewpoints te bezoeken waar je getrakteerd wordt op fenomenale uitzichten. Je krijgt zo een goede indruk van dit bijzondere gebied.

Plan je rit aan het einde van de middag want dan zie je de zon achter de horizon verdwijnen. Zo ontzettend mooi! Houd er wel rekening mee dat je zonder vierwielaandrijving niet verzekerd bent op onverharde wegen. De meeste toeristen laten zich echter niet tegenhouden maar je kunt het maar beter van te voren weten. Een huurauto met een vierwielaandrijving is dus wel aan te raden.

Monument Valley

Navajo Tour

Wil je geen risico lopen, is er ook een mogelijkheid om een georganiseerde tour door het gebied te maken. Omdat ik in een internationaal gezelschap reisde, was voor mij een dergelijke tour al vastgelegd. Het is mogelijk om onder begeleiding van een Navajo gids dieper het gebied binnen te dringen. Dat betekent dat je paden en locaties betreedt, die andere toeristen niet mogen bezoeken.

Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast, maar je maakt zo wel op een unieke manier kennis met Monument Valley. Ik zag alle toeristen een standaard rondje rijden en wij mochten naar verlaten locaties die niet toegankelijk zijn zonder gids. Je krijgt natuurlijk ook nog de nodige verhalen over tradities en de geschiedenis van de Navajo, wat ik erg interessant vond. Sommige mensen vinden dergelijke tours weer erg toeristisch (zit ook een kern van waarheid in) maar ik vond het zeker een meerwaarde om meerdere locaties te bezoeken en meer te weten te komen over de oorspronkelijke bewoners van Monument Valley.

Op bezoek bij Suzy

Wij brachten ook een kort bezoekje aan Suzy, een zeer oude Navajo vrouw die een weefdemonstratie gaf. Geen idee of ze überhaupt nog leeft want acht jaar geleden zag ze er al uit alsof ze honderd jaar oud was. Na mijn reis kwam ik erachter dat mijn oom en tante dertig jaar geleden ook bij haar zijn geweest. Als je een rondleiding met een Navajo boekt, kun je vragen of je een ‘hogan’ mag zien. Deze traditionele huizen worden nog steeds gebruikt en staan her en der in het landschap.

Wildcat Trail

Het is helaas niet toegestaan om op eigen houtje door Monument Valley te dwalen, maar er is één wandelpad van ongeveer vijf kilometer waar je zonder gids mag wandelen. De Wildcat Trail is een vrij makkelijke route en je loopt dan langs de West Mitten rotsformatie. Je kan deze tocht het beste in de ochtend of de namiddag lopen vanwege de temperatuur. In de namiddag is het licht wel mooier…voor de fotografen onder ons 😉 Deze trail begint bij de picknickplaats ten noorden van het bezoekerscentrum. Trek goede wandelschoenen aan, neem voldoende water mee en geniet van het prachtige gebied.

Forrest Gump Road

Oké, wie kent deze film niet!? Als je na de Mexican Hat richting Monument Valley rijdt, kom je over de zogenaamde Forrest Gump Road. Op dit stuk werd de beroemde hardloopscene opgenomen. Las hier dus even een fotostop in en ren over deze weg als Forrest Gump…je bent niet de enige.

Monument Valley

De meningen over dit nationale park zijn verdeeld. Sommige vinden het te toeristisch maar ik was er heel enthousiast over. Het is inderdaad een van de meest gefotografeerde gebieden van Amerika maar juist daarom wilde ik het ook zien. Ik vond het prachtig en waande me even in het Wilde Westen.

Zijn jullie ooit in Monument Valley geweest en vonden jullie van dit nationale park?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

3 comments

Narelle | wegvanhetnoorden.nl 25 november 2015 - 17:43

Wij vonden Monument Valley geweldig, al zijn we helaas niet op de Valley Drive geweest. Met onze Mustang leek het ons geen goed idee en het was te onzeker weer voor een georganiseerde tour. Jammer, maar nu moeten we natuurlijk nog wel een keer terug 😉

De laatste foto is leuk!

Reply
Christophe 3 maart 2016 - 16:16

Zijn jullie ook in Monument Valley blijven overnachten?

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.