Mijn vijftien mooiste reisfoto’s

by DutchieontheRoad
11 comments

Ik kan zo onwijs genieten van fotograferen op reis. Dan ben ik helemaal in mijn element. Urenlang kan ik ronddwalen met mijn camera om de omgeving vast te leggen. Portretten, landschap en wildlife zijn favoriet. Met avondfotografie heb ik niet zo veel want dan moet ik in gevecht met een statief en dat vind ik ondingen, haha. Meer dan eens kreeg ik de vraag wat mijn mooiste reisfoto’s zijn en dat is net zo’n onmogelijke vraag als vragen wat de mooiste bestemming is. Ik heb serieus duizenden reisfoto’s dus dat maakt het er niet makkelijker op. Natuurlijk heb ik wel een aantal favorieten. Dit zijn mijn 15 mooiste reisfoto’s (vind ik persoonlijk, haha)

1# Monniken in het Labrang Klooster

Dit was een vrij makkelijke keuze. Deze foto is nog steeds mijn mooiste reisfoto vind ik persoonlijk. Gemaakt in het prachtige Labrang Klooster in Xiahe, China. Monniken vinden het over het algemeen niet altijd prettig om gefotografeerd te worden. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen want je wil zelf ook niet de gehele dag gefotografeerd worden. Anders was je wel fotomodel geworden. Toon daarom respect en gemeende interesse. Je komt daarmee een heel eind. Brutale toeristen worden niet op prijs gesteld en zullen minder snel toestemming krijgen om te fotograferen.

Gelukkig kreeg ik toestemming om deze vijf op de gevoelige plaat vast te leggen en zo te zien hadden ze er nog plezier in ook. Deze foto werd gepubliceerd in Columbus Magazine en daar was ik zo ontzettend trots op.

Labrang Klooster, Xiahe

2# Chinese man met bril

Hoe cool is deze kerel? Serieus, ik moest zo lachen toen ik deze man in de hoofdstraat van Langmusi zag zitten. Hij toverde een lach op mijn gezicht. Ik wilde hem zo graag fotograferen maar uiteraard was ik niet de enige. Hij had al een reisgenoot weggestuurd dus ik dacht geen toestemming te krijgen. Echter wachtte ik mijn kans schoon af en mijn geduld werd beloond.

Ik maakte gebruik van een omweggetje die mij al vaker mooie portretfoto’s heeft opgeleverd. Coole meneer werd gefotografeerd door twee Chinese toeristen en ik zag mijn kans schoon. Terwijl hij poseerde, zwaaide ik even en wees naar mijn camera. Hij lachte breed en gaf een kort knikje en dat was voor mij voldoende. Hij draaide zich weer weg van mijn camera en lachte breed voor de Chinese toeristen. Dat moment legde ik vast. Deze manier werkt altijd uitstekend voor mij. Ik vind geposeerde portretten niet altijd even mooi dus vaak maak ik gebruik van de luttele seconden die ze poseren voor andere fotograferen. De mensen staan dan natuurlijker en spontaner op de foto.

Deze foto werd gepubliceerd in Columbus Magazine en ook werd ik eerste in een fotowedstrijd die mij twee vliegtickets Dubai opleverde 🙂 Happy Kelly!

Langmusi, China

3# Kudde olifanten in Etosha National Park

Toen ik dit moment vastlegde, en de foto terugzag op mijn scherm, wist ik meteen dat ik een bijzondere foto had gemaakt. Dat komt niet vaak voor maar soms heb je meteen zo’n gevoel van ‘yes…dit is DE foto’. Dat had ik dus met deze foto en achteraf bleek ik gelijk te hebben. Dit werd mijn favoriete reisfoto van het jaar 2015. We hadden een tegenvallende safari achter de rug en wilden nog even de zonsondergang meepikken bij de waterpoel op de camping. Dat bleek een zeer goede beslissing te zijn.

Ik liep net het hoekje om toen ik deze kudde aan zag komen sprinten. Werd ik even snel! Camera aan, juiste instellingen kiezen en gaan met die banaan. Als ik een klein kind stond ik te springen wat er vast en zeker lachwekkend uit moet hebben gezien maar ik geef er geen drol om. Met een lach van oor tot oor aanschouwde ik dit bijzondere spektakel. Overal kwamen olifanten vandaan en ze sprintten het water in. Zo gaaf! Dit in combinatie met een mooie zonsondergang, leverde mij deze mooie foto op.

Ik was gelukkig niet de enige die deze foto kon waarderen want het Wereld Natuur Fonds publiceerde deze foto in hun nieuwste fotoboek. Weer een lach van oor tot oor want hier ben ik best trots op.

Etosha National Park, Namibië

4# Himba in Namibië

Deze Himba fotografeerde ik net voor het Etosha National Park waar ze met haar familie snuisterijen aan toeristen verkocht. Omdat ik twee armbanden had gekocht, mocht ik haar ook fotograferen. Juist deze foto sprong er voor mij uit qua compositie omdat het geen standaard portret is. Ze kijkt niet in de lens maar naar beneden en dat vond ik vele malen mooier. Helaas was de foto heel erg overbelicht door de felle zon en verkeerde camera instellingen. Ik moest heel snel handelen en had geen erg in mijn voorgaande instellingen. Dat zag ik dus pas achteraf. Onwijs balen want ik wilde koste wat kost deze foto.

Uiteindelijk ben ik thuis op mijn gemakje aan de slag gegaan en is dit het resultaat geworden. Ik zette de foto om naar zwart-wit, zorgde voor een compleet witte achtergrond en zette het contrast flink aan. Voilà…daar was de foto zoals ik hem voor ogen had. Niet logisch om een Himba om te zetten naar zwart-wit maar het maakte de foto veel sterker.

Himba, Nanibië

5# Babyolifantje in Chobe National Park

How cute is this little one? Te schattig gewoon! Dit kleine olifantje stak met zijn familie de weg over in Chobe National Park. We waren serieus omsingeld door een kudde olifanten. Zo gaaf! Dit olifantje stal natuurlijk de show en hij bleef lekker in de buurt van zijn moeder. Geef hem eens ongelijk. Ik vond het een heel aandoenlijke foto en blijkbaar dacht het Wereld Natuur Fonds daar ook zo over want ook deze foto werd gepubliceerd in het nieuwste fotoboek.

Mooiste reisfoto's

6# Schattig meisje in Semonkong

Dit schattige meisje – ja, het is een meisje – mag ook niet ontbreken in mijn top 10. Deze foto is gemaakt in Semonkong, Lesotho. Ze zat samen met haar oudere zus bij de rivier te spelen waar ik naar het abseilen aan het kijken was. Dit trok uiteraard behoorlijk wat bekijks en vele kinderen keken naar deze afdaling. Er komen weinig toeristen in dit gebied dus de kinderen vonden dit maar al te spannend. Ik heb deze middag veel plezier gehad met de kinderen en heb vingerpoppetjes uitgedeeld die ik bij me had. De twee zusjes waren helemaal in de wolken en hebben de halve middag bij de rivier gespeeld met deze poppetjes, waar ik overigens ook een hele leuke foto van heb.

Lesotho

7# Cheeta in Namibië

Ik geef heel eerlijk toe dat dit geen wilde cheeta is, maar toch ben ik erg blij met deze foto. Ik heb nooit zo’n geluk als het gaat om het zien en fotograferen van katachtigen. Blijkbaar trek ik meer olifanten aan dan katachtigen want deze zijn nergens te bekennen als ik in de buurt ben.

Wij bezochten een klein reservaat dat aangesloten is bij Stichting Spots. Hier worden cheeta’s opgevangen met de bedoeling deze later weer terug te plaatsen in het wild. Dat is in het verleden al vele malen succesvol gedaan maar momenteel verblijven er nog vijf cheeta’s in dit reservaat die niet meer teruggeplaatst kunnen worden…helaas. Zij zijn teveel gewend geraakt aan mensen, dat het gevaarlijk kan zijn om ze terug te plaatsen in het wild. Waarschijnlijk zouden ze vrij snel worden gedood door boeren of komen ze te dicht bij de mens en dat wil men uiteraard voorkomen.

Wij mochten een kijkje nemen bij deze stichting en ik vind persoonlijk dat ze goed werk doen. Natuurlijk zijn de meningen altijd verdeeld over dit soort projecten, maar als ze zijn aangesloten bij Stichting Spots, neem ik aan dat alles in orde is.

Mooiste reisfoto's

#8 Sneeuwapen in Yudanaka

Jaren geleden zag ik een documentaire over de sneeuwapen in Yudanaka. Ik wist meteen dat ik daar ooit naartoe wilde gaan, niet wetende dat deze apen eigenlijk alleen in de winter baden in het aanwezige bad. Logisch natuurlijk gezien de temperatuur in de winter, maar ik ben alles behalve een wintertype 😉 Toen ik in de herfst naar Japan ging, besloot ik toch het dorp en de sneeuwapen te bezoeken.

Zoals jullie op de foto kunnen zien, kwam de regen echt met bakken naar beneden en baalde ik als een stekker. Er zat uiteraard geen enkele aap in bad want het was immers al nat genoeg. Toch wist ik onder mijn paraplu vandaan deze foto te maken waar ik maar al te blij mee was. Ik vind de regen juist een erg mooie en mystieke sfeer geven aan de foto…geluk bij een ongeluk.

Mooiste reisfoto's

#9 De gouden tempel in Kyoto

Ik ben zo blij met deze foto! Je kunt namelijk niet zien dat er nog honderden mensen (serieus!!) achter mij stonden, haha. Deze tempel is één van de mooiste en drukbezochtste tempels in Japan en toeristen staan letterlijk in de rij om een plaatje te schieten. Ga dan ook zo vroeg mogelijk want midden op de dag is het echt aansluiten in rijen van.

Gelukkig kon ik een plekje bemachtigen en was het een prachtige helderen dag. In combinatie met de herfstkleuren, komt deze tempel helemaal goed tot zijn recht op de foto. Wat een schitterende plek en ik hoop snel weer naar Japan te mogen.

Meer lezen over Kyoto? Lees dan mijn blogartikel over de mooiste bezienswaardigheden in Kyoto.

Mooiste reisfoto's

#10 Bazaar in Marrakech

Ik ben dol op markten dus de bazaar in Marrakech was een lust voor het oog. Fotograferen in Marokko valt niet altijd mee omdat sommige mensen vrij ‘agressief’ kunnen reageren en voor alles geld willen zien. Gelukkig sta ik mijn ‘mannetje’ en kan ik daar prima mee omgaan. Deze kraam in Marrakech is volgens mij de meest gefotografeerde kraam in de stad want ik zie deze wel vaker voorbij komen op Social Media. Deze winkel heeft er geen problemen mee dat zijn kruiden op de gevoelige plaat worden gelegd.

Ik ben dol op kleurrijke marktfoto’s en dit is toch gewoon een plaatje. Deze foto vond ik zo mooi dat ik ‘m heb laten uitvergroten als tuinschilderij. Een heerlijke plaat voor in mijn zomerse vakantietuin.

Mooiste reisfoto

#11 Bedoeïen in Marokko

Ik was zo blij dat ik deze foto mocht maken. Marokko is het het meest makkelijk land qua fotografie en helemaal als het om portretfotografie gaat. Ik wilde al jaren een dergelijke foto maken, maar er moet maar net een dergelijke man aanwezig die ook nog toestemming geeft om een close-up te maken. Ik had mazzel in Erg Chebbi want één van onze gidsen had er geen problemen mee. Duizendmaal dank want ik kon eindelijk deze foto maken.

Mooiste reisfoto's

#12 Kamelentocht in Erg Chebbi

Wat een uitzicht! Ik had maar één missie toen we tijdens zonsopkomst door de duinen van Erg Chebbi gingen wandelen. Ik moest en zou een plekje bemachtigen op de voorste kameel want ik wilde onderstaande foto maken, haha. Daags van te voren had ik een plek halverwege de colonne en dat leverde ook al prima plaatjes op, maar ik wilde uiteraard eerste rang zitten 😉 Dat lukte en wat een prachtige tocht was dat! Deze foto is absoluut één van mijn mooiste reisfoto’s.

mooiste reisfoto's

#13 Sadhu in Kathmandu

In Kathmandu wil je uiteraard de kleurrijke sadhu’s fotograferen. Deze zogenaamde heilige vind je bij Pashupatinath waar ze voornamelijk zitten om wat bij te verdienen. Voor een kleine financiële bijdrage mag je ze fotograferen en krijg je een rode tikka. Denk niet dat je ze stiekem kunt fotograferen want ze houden alles in de gaten. Een lucratieve bron van inkomsten voor deze heren…maar de foto’s zijn wel heel mooi, haha.

Dutchie on the Road

#14 Wandelen door de rijstvelden van Nepal

Deze foto maakte ik tijdens een wandeling van Panauti naar Sanga. Je kunt geweldige meerdaagse wandelingen ondernemen in Nepal, maar dat leek mij niet zo’n goed idee voor mijn ongetrainde lichaam. Daarom besloot ik een dagwandeling te maken om toch iets van de prachtige natuur mee te krijgen. Deze wandeling leende zich daar perfect voor. Wat is Nepal toch prachtig!

Wil je meer lezen over deze prachtige wandeling? Lees dan vooral over mijn bezoek aan Panauti waar ik in een homestay verbleef en deze mooie wandeling maakte.

mooiste reisfoto's

#15 Orang-oetan in Bukit Lawang

Zoals ik al eens eerder schreef, ben ik dol op orang-oetans. Ik heb mijn hele leven lang al iets met apen. Daarom was ik ook als een kind zo blij toen ik deze geweldige dieren eindelijk in het wild zag. Deze foto is gemaakt in Bukit Lawang. Denk niet dat de orang-oetans hier voor het oprapen liggen want niets is minder waar. We hadden een volle dag nodig om vier orang-oetans te spotten en denk niet dat er keurig aangelegde wandelpaden liggen.

De temperatuur en luchtvochtigheid was moordend en ik heb serieus nog nooit zo gezweet. Je kon me echt uitwringen en ben na terugkomst met kleding en al de rivier ingedoken. Ik ben alles behalve een waterrat dus als ik dat doe, heb ik het écht heel heet. Al met al was het een geweldige dag! Het viel niet mee om de orang-oetans goed vast te leggen want de lichtomstandigheden waren alles behalve ideaal maar deze foto was zonder enige twijfel de mooiste.

Mooiste reisfoto's

Dit waren mijn 15 mooiste reisfoto’s . Het valt wel op dat ik een liefhebber ben van portret- en wildlifefotografie, haha. Ik ben benieuwd naar jullie favoriet.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

11 comments

Lotte - scratchingmymap 22 juni 2016 - 08:52

Wauw, prachtige foto’s echt! En gaaf dat er al enkele van jouw foto’s gepubliceerd zijn seg, daar mag je trots op zijn!
Lotte – scratchingmymap onlangs geplaatst…The big trip: reisplannenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 juli 2016 - 11:03

Dank je Lotte 🙂

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 22 juni 2016 - 16:55

Prach-ti-ge foto’s! Ik kan gewoon niet kiezen welke ik het mooist vind, allemaal! 😉
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…Florida & the Deep South #4 | Welcome to Mississippi ma’am!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 juli 2016 - 11:04

Dank je Narelle 🙂

Reply
Rowan 22 juni 2016 - 19:32

Ik ben bang dat ik verliefd ben op alle 10! Echt heel mooi!
Rowan onlangs geplaatst…New York: Empire State, High Line, Chelsea MarketMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 juli 2016 - 11:05

Dank je Rowan 🙂

Reply
Marcella 23 juni 2016 - 13:46

Wauww, wat een onwijs gáve selectie foto’s! Wat tof dat verschillende foto’s van je gepubliceerd. Doe je goed lady! Ik vind de foto’s stuk voor stuk tof, maar heb een lichte voorkeur voor de olifanten bij zonsondergang, het jonge olifantje en de Tafelberg.

Reply
DutchieontheRoad 10 juli 2016 - 11:06

Dank je Marcella 🙂 . Ik vind het ook moeilijk om een keuze te maken, haha. Hoe grote de collectie, des te moeilijker 😉 .

Reply
Elisa | Lies rond de wereld 24 juni 2016 - 00:09

Wat een schitterende foto’s! Ik wou dat ik ze zo mooi kon maken. Hier kan ik echt van genieten, stuk voor stuk een plaatje om te zien. Ik ben gek op wildlife, maar die chinese meneer met de hoed vind ik ook geweldig!
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…Fotoreportage: Wandelen in het Mlilwane Wildlife SanctuaryMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 juli 2016 - 11:07

Dank je Elisa 🙂 . Ik kan ook zo ontzettend genieten van mooie plaatjes.

Reply
Jonna@burgertrutjesNL 9 maart 2017 - 20:04

niet alle foto’s zijn in groot format zichtbaar. Maar wat een prachtige foto’s!! Mag je trots op zijn 🙂
Jonna@burgertrutjesNL onlangs geplaatst…Favoriete hotels Dubai 2017 – een overdaad aan luxe! REVIEWMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.