Mijn favoriete vegetarische gerechten in Jordanië

by DutchieontheRoad
3 comments

Het is al heel wat jaartjes geleden dat ik in Jordanië was, maar ik herinner deze prachtige rondreis nog als gisteren.  Jordanië is echt een prachtig land en meer dan de moeite waard om te bezoeken. De mensen zijn er onwijs vriendelijk, het is veilig (jazeker!!), de natuur is overweldigend mooi en je kunt er ook zo ontzettend lekker eten! Jordanië was mijn eerste kennismaking met het Midden-Oosten en de keuken verbaasde mij enorm. Ook als vegetariër kom je ruimschoots aan je trekken in Jordanië. Dit zijn mijn favoriete vegetarische gerechten in Jordanië.

Vegetarisch eten in Jordanië

Vanzelfsprekend staat Jordanië bekend om vleesgerechten zoals shoarma, kebab en mansaf. Vlees is belangrijk en met name lamsvlees wordt heel erg veel gegeten. Alleen al bij het idee dat ik lamsvlees moet eten, ga ik al rillen. Not my cup of tea. Gelukkig zijn er ook veel vegetarische mogelijkheden in de Jordaanse keuken.

De eerste avond werden wij al verrast met een enorme mezze. Denk aan Spaanse tapas maar dan in Jordaanse vorm…heerlijk! In Jordanië kun je de tafel vol laten zetten met kleine hapjes en daar maak je mij echt enorm blij mee. Voor vegetariërs is een dergelijke vorm van eten erg handig want de vleesgerechten laat je dan lekker staan. Geef overigens duidelijk aan dat je geen vlees, vis en kip eet want laatstgenoemde wordt vaak niet als vlees gezien (die discussie voer ik al ook al jaren). Overigens eet ik wel vis (pescotariër) maar in Jordanië heb ik ook bewust geen vis gegeten om de kans op buikklachten te verkleinen (wat overigens faliekant mislukte…maar dat even terzijde, haha)

vegetarische gerechten in Jordanië#1 Humus                    

Ik ben serieus verslaafd aan humus…zo lekker!! Ook in Nederland eet ik het bijna wekelijks. Voor een goede humus kun je mij echt wakker maken. Dit bordje puree van kikkererwten, tahin, knoflook, olijfolie en citroensap is echt om je vingers bij af te likken. Verse pita brood en dippen maar. Happy Kelly!!

#2  Baba Ganoush

Serieus…dit is zo belachelijk lekker! Ik ben een groot liefhebber van aubergine dus Baba Ganoush is echt één van mijn favoriete gerechten. Ik heb het in Nederland al meerdere keren proberen te maken, maar ik heb nog steeds niet het juiste recept gevonden…en ik kan dat gewoon niet uitstaan, haha. Baba Ganoush wordt gemaakt van geroosterde aubergine, tahin, knoflook, komijn, zout, peper en citroen. Bestel er de nodige pita broodjes bij en de kans is aanwezig dat je schaaltje snel leeg is.

#3 Falafel

Nog zo’n grote favoriet van mij…ook hier in Nederland. Bij de mezze zal er ook een schaaltje falafel staan, maar dit gerecht is ook meer dan prima te verwerken in een pitabrood met de nodige toppings. Ik heb onderweg een broodje falafel gegeten, vol met groenten en een hele lading friet er bovenop. Was ook geen straf 😉 Falafel is ook weer gemaakt van kikkerwten en vervolgens gebakken/gefrituurd. Daardoor krijgt de falafel een krokant laagje en is het zacht gevuld van binnen. Yum!

vegetarische gerechten in Jordanië#4 Tabouleh

Ik maakte op de eerste dag in Jordanië al kennis met tabouleh…zoooo lekker! Ik ben sowieso een groot liefhebber van salades. Bij een mezze wordt vaak een Arabische salade geserveerd met fijngehakte tomaten, komkommer uit en mint. Deze Arabische salade maken ze ook vaak met peterselie en dan noemen ze het weer tabouleh en dit heeft mijn voorkeur.

#5 Mansaf (vegetarische variant)

De meeste vegetarische gerechten eet je bij een mezze maar wil je een keer een serieus hoofdgerecht, denk dan eens aan de bekende mansaf. Dit traditionele gerecht wordt oorspronkelijk met lamsvlees geserveerd, maar ik heb in Jordanië ook één keer een vegetarische variant gegeten en deze was zeker de moeite waard. Het Libanese restaurantje stond bekend om zijn goede mansaf en traditioneel gezien wordt deze ook geserveerd inclusief schapenhoofd (heb ik mij laten vertellen door onze Jordaanse gids) Godzijdank heb ik geen schapenhoofden voorbij zien komen.

Zoals jullie kunnen lezen, is het zeker mogelijk om vegetarisch te eten in Jordanië. Ik heb in ieder geval geen honger geleden 😉 Mijn favoriete drankje is by far lemon mint. Zo ontzettend lekker als het warm is. Ik heb serieus liters gedronken. Wil je een verfrissend drankje nuttigen, bestel dan absoluut lemon mint. Ik hoop ooit nog eens terug te keren naar Jordanië en mijn buikje weer rond te eten met al dat lekkere eten 🙂

Meer over Jordanië lezen?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*Bovenstaande foto’s zijn afkomstig van Pixabay en zijn gelabeld voor hergebruik. Tijdens mijn rondreis door Jordanië heb ik geen foto’s van eten gemaakt…daar was toen niemand nog mee bezig 😉 

You may also like

3 comments

Jenny 11 oktober 2019 - 10:57

Ohhhhhh, ik vind Baba Ganoush zó lekker! Heerlijk die zoete smaak van de aubergine. Daar kun je me ‘s nachts voor wakker maken.

Reply
Yvonne van der Laan 12 oktober 2019 - 09:16

Oh ja, die Humus inderdaad.. heerlijk! Nog nooit zelf gemaakt overigens, misschien maar eens proberen. Falafel maken we wel zo nu en dan, maar de kids zijn er niet heel dol op.

Reply
Denise 15 oktober 2019 - 20:56

Mmmmmm! Mooie foto’s! Ik hou ook van humus en baba ganoush! Ik eet het beide ook hier in NL. Vooral hummus. Ik heb toevallig nu net hummuschips in huis. Dat kende ik nog niet. (Geen aanrader.)
Falafel at ik van de week ook nog, met couscous. Mijn 10-jarige zoon vindt cous cous zo lekker!
Denise onlangs geplaatst…10x leuk vervoer op reis: bijzondere vervoermiddelen en aparte voertuigenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.