China, het land van de rochelende (check), slurpende (dubbelcheck), boerende (dubbeldubbelcheck) en voordringende Chinezen (dubbeldubbeldubbelcheck). Mijn eerste indruk van China is vrij heftig. Ik wist dat het een andere wereld is, maar moet echt even acclimatiseren.
Beijing is net zo groot als België en heeft 16 miljoen inwoners met als grootste hobby, het milieu zo veel mogelijk vervuilen. Dit resulteert in een enorme smogwolk boven de hoofdstad waardoor men soms weken geen zon ziet. Als je daar nog geen ‘smogdepressie’ van krijgt weet ik het ook niet meer. Zware astmapatiënten doen er goed aan China te vermijden.
Heel veel Chinese toeristen in Beijing
Tussen al die 16 miljoen Chinezen zie je vooral veel Chinese toeristen. Complete kuddes zie je hier rond huppelen met voorop een Chinese dame met een gekleurde stok, paraplu of een dergelijk herkenbaar object. De complete groep volgt dan in eendenpas en het feest is daarmee compleet. Westerse toeristen zijn in de minderheid en daarom vindt men het waarschijnlijk ook niet nodig om een woord Engels te leren. Hoe communiceer je dan met de Chinezen? In ieder geval niet in het Engels. Met handen en voeten schijn je een heel eind te komen maar niet iedere Chinees heeft aanleg voor gebarentaal wat voor enige hilariteit kan zorgen.
Door de Olympische spelen een aantal jaar geleden is het in Beijing beter geregeld. De meeste borden zijn in het Engels aangegeven en in veel restaurants is er een fotoboek als menu aanwezig zodat je enigszins een idee hebt wat je op je bord krijgt.
Eerste indruk van China: Poseren voor iedere camera
Verbazingwekkend zijn de reacties van de Chinezen op westerse toeristen. Iedere blanke toerist wordt letterlijk aangegaapt en van top tot teen bestudeerd. Wonderlijke mensen, die blanke toeristen. Terwijl ik de eerste middag van mijn lunch geniet, staat er spontaan een Chinees met zijn videocamera voor mijn neus, denkende dat hij een nieuw diersoort heeft ontdekt.
Bij de verboden stad is het helemaal kassa. Om de haverklap word ik staande gehouden om te poseren als de nieuwe ‘Doutze Kroes’ van China. Ze gedragen zich als een kind in een snoepwinkel bij het behalen van een foto met een westerse toerist. Ik heb heel wat kinderen in die snoepwinkel gelukkig kunnen maken in Beijing. Het meest extreme geval was een Chinese man die mijn hand vast pakte, niet meer losliet en geheel fijn kneep om zijn felbegeerde foto te krijgen. Ik heb een vermoeden dat die kerel zijn moeder dolgelukkig heeft gemaakt door mij via zijn fotocamera voor te stellen als haar nieuwe schoondochter.
Sommige Chinezen doen een poging zich (on)verdacht op te stellen en een aantal keer (on)verdacht je te bekijken. Zodra je voorbij loopt richten ze snel de camera zodat de felbegeerde foto een collectors item wordt. Vreemd genoeg denken deze mensen dat je het totaal niet in de gaten hebt. Over de manieren van Chinezen kan je zeker een encyclopedie schrijven.
Chinese ‘manieren’
Een opmerkelijk feit is, dat je om de paar minuten iemand luidkeels een gigantische rochel uit zijn tenen hoort halen die, op een sierlijke wijze en met een driedubbele looping, net naast je pas gewassen voetjes beland. Ook de neusinhoud wordt met regelmaat op de straat gedeponeerd. Met een vreemd ratelend geluid wordt de neus opgehaald om nadien de inhoud, met een snelheid waar Sonic the Hedgehock jaloers op zou zijn, op straat te gooien.
Denk niet dat dit soort taferelen alleen voor de mannelijke sekse is weggelegd. Niets is minder waar. De Chinese vrouwen doen niet onder voor de mannen en weten de neusinhoud met net zo veel tactiek te legen. Er is geen Lonely Planet, Rough Guide of RTL-travel die je op dit soort taferelen kan voorbereiden.
Feng Shui en ontspannen in het park
Erg opvallend en mooi is de manier van leven van vele Chinezen. Ondanks dat ze roken als een ketter is gezondheid erg belangrijk voor de Chinezen. Dat zie je als je door de parken van Beijing loopt. Chinese parken zijn aangelegd volgens de oude regels van de Feng Shui, een filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden.
China is een druk en vol land en de parken zijn een toevluchtsoord voor de overspannen Chinees. Het park is een plaats van ontspanning. Chinezen kennen totaal geen gêne en alles is toegestaan. Overal om je heen zie je zingende en dansende Chinezen. Tai Chi is een populaire manier om te ontspannen en daarom zie je veel 65+ bewegingen maken waar ik op mijn 18de nog niet eens toe in staat was. Chinezen ontspannen in het park en toeristen kijken er hun ogen uit.
Meer lezen over mijn reisroute door China? Lees dan dit blogartikel over mijn reisroute.
Een volkje apart, die Chinezen. Ondanks de totaal andere wereld heb ik toch een goede eerste indruk van China. Het worden drie interessante weken 😉
Zijn jullie wel eens in China geweest?
12 comments
Ow ik moet echt lachen om je beschrijving van de Chinezen en hun mooie manieren… echt… ik weet gelijk weer waarom we ook alweer zeiden “Nooit meer!”
Yvonne onlangs geplaatst…8x Waarom op reis locals helpen
Haha 🙂 . Ik moest ook erg wennen maar ondanks het gebrek aan manieren, wil ik zeker nog een keer terug naar China.
Heeerlijk al deze observaties 🙂 Ik wil heel graag eens naar China, zeker als ik lees dat de cultuur zo anders is!!
karlien onlangs geplaatst…Emmental, eerste dag in Zwitserland
China is inderdaad een cultuurshock maar juist daarom vond ik het zo leuk. Het is zo anders!
Toch bijzonder, er komen onderhand zoveel buitenlanders naar China, je zou denken dat ze er wel aan gewend zijn inmiddels 😉
anto onlangs geplaatst…Food on multi-day treks – our tips and tricks
Blijkbaar niet, haha. Ze vinden het nog steeds geweldig om met een toerist op de foto te gaan. Je kunt maar een hobby hebben 😉 .
Is Beijing net zo groot als België?! Oh my! Wat een enorme stad! Echt niet voor te stellen. China staat zeker op mijn lijstje, maar er staat nog zoveel op haha. Ooit ga ik er naartoe, alleen wanneer, dat is nog even de vraag! Lijkt me een fascinerend land.
Daphne | LiveTheLifeYouLove.nl onlangs geplaatst…13 redenen waarom je absoluut nóóit op safari naar Afrika moet!
China is inderdaad een fascinerend land! Vies en vreemd, maar wel fascinerend, haha. Ik wil zeker nog een keer terug.
Haha ik moest ook lachen bij jouw beschrijvingen. Alsof ik er zelf ben. Je kijkt er je ogen uit, dat is een ding dat zeker is. 🙂
Aniek onlangs geplaatst…Allez, on y va! Druivenplukken bij Ilja Gort
Je kijkt inderdaad je ogen uit en de Chinezen ook om de toeristen 😉 . China is echt heel bijzonder en totaal anders dan Zuid-Oost Azië.
Haha hilarisch! En zo smerig al die taferelen, als ze hier in NL zijn doen ze het ook. Vervolgens wel weer een mondkapje op voor de zogenaamde smog hier in NL….. Juist. Lijkt me heel tof om heen te gaan! Mijn familie is van oorsprong Chinees dus dat maakt het ook heel interessant!
Mellisa – Grenzeloosreizen onlangs geplaatst…Bezienswaardigheden Curaçao met een huurauto
Dat mondkapje vind ik ook zo bizar. Dat ze het in Beijing doen, kan ik enigszins begrijpen alhoewel ik er niet aan moet denken. Het is al best benauwd met al die smog, laat staan met een mondkapje. Dat ze hier een mondkapje dragen snap ik echt niet. Vreemde gewoontes maar ik kon er wel om lachen.