Midelt: een berberdorp aan de voet van de Hoge Atlas

by DutchieontheRoad
7 comments

We laten Fez achter ons, op weg naar het hoogtepunt van mijn rondreis door Marokko. We zijn onderweg naar Erg Chebbi, maar ik moet nog even geduld hebben. Tussen de Midden- en Hoge Atlas van Marokko ligt het berberdorp Midelt. Hier hebben we nog één overnachting voordat we richting de woestijn gaan. Ik had eigenlijk geen verwachtingen van Midelt en zag dit dorp eigenlijk als een korte stopover. Boy…what was I thinking!? Dat zijn natuurlijk de leukste verrassingen.

Midelt

De route naar Midelt is één van de mooiste routes in Marokko en kijk mijn ogen uit. Ik ervaar een enorme verscheidenheid van landschappen deze dag. Wow, wat is Marokko mooi! Een mediterraan landschap maakt plaats voor dennen- en cederbossen. We maken een korte wandeling door een Cederbos en heb voor de zoveelste keer spijt dat ik geen warme jas meegenomen heb. Serieus jongens…het kan écht heel koud en nat zijn in Marokko!

Na de hoogvlaktes dalen we af naar een woestijnachtig plateau en rijden we naar de Hoge Atlas. Midelt ligt aan de voet van de imposante toppen van de Hoge Atlas en dit berberdorp is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Midelt ligt op een hoogte van 1.508 meter en is één van de hoogst gelegen plaatsen van Marokko. Vanwege de ligging zijn de zomers erg warm en de winters zeer koud.

Midelt
midelt
Midelt
Midelt

Midelt

MideltWandeling door Midelt en omgeving

Midelt bestaat eigenlijk maar uit één straat. Waarom zou je er dan naar toe gaan zullen veel mensen zeggen. Ik had eigenlijk ook geen verwachtingen maar als je de gelegenheid krijgt om met een lokale gids de omgeving te verkennen, zeg je daar uiteraard geen nee tegen. Wie weet is Midelt wel heel verrassend. Dat was het inderdaad.

Mohammed neemt ons in de namiddag op pad. Hij leidt ons door het kleine dorpje, we maken kennis met de lokale bevolking, hij laat ons de gewassen zien die in Midelt groeien en we worden zelfs uitgenodigd om een kijkje te nemen bij een geboortefeest. Zelfs onze reisbegeleider die al jaren in Marokko komt, heeft dit nog nooit mogen zien. Berbers zijn namelijk erg op zichzelf en houden niet zo van ‘pottenkijkers’. In Midelt zijn ze echter vrij open en verwelkomen ze graag toeristen. Tot op zekere hoogte mag er gefotografeerd worden, maar houd er rekening dat je altijd toestemming vraagt. De kinderen lopen ons in grote getale achterna en bedelen er flink op los. Achteraf gezien snap ik ook waar de grote stoet kinderen vandaan komt want Mohammed koopt aan het einde van de wandeling snoep voor de kinderen. Tja…

We laten het kleine dorpje al snel achter ons en ik weet niet wat ik zie. Wat is het hier belachelijk mooi! Wat is Marokko mooi!! Het uitzicht is echt fenomenaal en in de verte staat een verloren ezeltje. Helemaal alleen op de wereld…zijn eigen wereld. Lief klein ezeltje…wat heb jij een prachtig uitzicht. Ik zou hier uren willen lopen, maar wij hebben helaas nog slechts een uurtje voordat het donker wordt. We passeren een prachtige kloof en mijn fotocamera maakt overuren. Wat ben ik blij dat ik met Mohammed op pad ben gegaan. Ik had deze wandeling voor geen goud willen missen!

Midelt
Midelt
Midelt

midelt

Midelt

Midelt

MideltWaar overnachten in Midelt?

Net buiten Midelt ligt het luxe vier sterren hotel Taddart. Ik keek al erg naar dit hotel uit toen ik de foto’s zag en ik werd nog blijer toen we arriveerden. O ja….heerlijk. Hier was ik even aan toe, ook is het maar voor één nacht 😉 Hotel Taddart heeft een mooie tuin met een terras, zwembad, hamam en een fitnessruimte. Niet dat ik gezwommen heb (te koud in oktober) maar het zag er allemaal prima uit. De kamers zijn erg ruim (en schoon) en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv en een ruime badkamer. Er zou gratis Wifi in de kamer zijn maar ik ben erg eerlijk dat de Wifi ronduit slecht was, ook in de hal. Sowieso vond ik de Wifi in Marokko erg slecht en dat was in dit hotel niet anders. Nog een minpuntje: ik had geen warm water en er was haast geen waterdruk. Daar baalde ik flink van, maar achteraf gezien bleek dat aan mijn kamer te liggen want mijn reisgenoten hadden wel warm water. Pech voor Kelly.

Het avondeten en ontbijt was prima. Niet heel bijzonder, maar oké. Al met al vond ik het een prima hotel, ondanks een aantal tekortkomingen. Het bed lag heerlijk dus ik heb meer dan prima geslapen deze nacht 🙂

Midelt
Midelt
Midelt

Ik vond Midelt écht een ontzettend leuk dorpje en ben heel blij dat we een kijkje mochten nemen in het dagelijkse leven. Als je onderweg bent naar Erg Chebbi, stop dan vooral even in Midelt.

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂 

Midelt

You may also like

7 comments

Evelyn 4 februari 2019 - 15:15

O boy ik mis Marokko. En wat een schattige foto’s zeg, die katjes zijn lief. Hoe doe jij dat eigs met het fotograferen van mensen, vraag je het eerst aan ze? Ik vind het altijd eng om locals te fotograferen 😀

Reply
DutchieontheRoad 5 februari 2019 - 19:16

Portretfotografie in Marokko is echt een ding. Daar zijn ze niet van gediend…met name de vrouwen willen niet gefotografeerd worden en kunnen ook écht boos worden als je toch een foto maakt. De kinderen hadden er minder moeite mee. Het kleine meisje hierboven mocht gefotografeerd worden van moeder, maar moeder zelf wilde niet. Daar was ze heel duidelijk in. Ik houd me dan ook netjes aan die afspraak. Ik heb amper portretfoto’s gemaakt in Marokko (de meeste in Midelt) en de meeste foto’s zijn met toestemming gemaakt. Ze maken er namelijk echt een punt van daar en ik voelde me erg opgelaten om er te fotograferen. In Azië gaat dat veel makkelijker. Mijn advies voor Marokko is: vragen. Nee heb je…ja kun je krijgen. Soms willen ze ook tegen betaling op de foto of dat je iets koopt. Als ze niet willen, niet fotograferen. Maak af en toe ook een praatje en een dolletje, dat wil wel eens werken bij de marktkoopmannen 😉

Reply
Yvonne 4 februari 2019 - 22:07

Ik heb mijn volgende route voor Marokko al tijden klaar liggen. En van Fez naar het zuiden via Midelt is er een deel van. Ook ik had het idee van een stopover die noet zoveel voorstelt. Wat een verrassing dan. En wat een prachtige foto’s heb je er gemaakt van die kids!

Reply
DutchieontheRoad 5 februari 2019 - 19:19

Dank je Yvonne 🙂 Ik was ook zo blij dat ik hier een aantal portretfoto’s kon/mocht maken. Jij weet ook als geen ander dat portretfotografie in Marokko een ding is. Een stopover in Midelt kan ik aanbevelen hoor. Het is een dorpje van niets, maar ik vond het toch erg leuk om er even rond te lopen en de omgeving is echt ontzettend mooi.

Reply
Janet 6 februari 2019 - 19:42

Ik droom echt weg bij deze plaatjes. Tegenwoordig lees je zoveel over Marokko dat ik inmiddels verkocht ben! Staat dus hoog op mijn lijstje, helaas is mijn vriend wat minder enthousiast.

Reply
DutchieontheRoad 9 februari 2019 - 19:49

Marokko is zeker moeite waard. Mijn omgeving was ook niet enthousiast toen ik aangaf naar Marokko te gaan (vooroordelen) maar ik was echt positief verrast.

Reply
Sanne 11 februari 2019 - 20:52

Wat een mooie stop. Ik vond de gastvrijheid van de berbers erg fijn. We werden overal zo hartelijk onthaald, terwijl we toch zomaar even bij hen binnenvielen thuis.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.