Marokko: overnachten in Erg Chebbi

by DutchieontheRoad
1 comment

Oktober 2018 maakte ik een prachtige rondreis door Marokko. Erg Chebbi was de voornaamste reden van mijn bezoek aan Marokko. Ik heb namelijk een zwak voor woestijnlandschappen. Metershoge gouden duinen…dat wilde ik zien. De ultieme beleving is natuurlijk overnachten in Erg Chebbi. Ben je op zoek naar een echte woestijnervaring, dan is dit een absolute aanrader!

Erg Chebbi in Marokko

Erg Chebbi is een onderdeel van de Sahara en het grootste zandduinengebied van Marokko. De duinen strekken zich uit over een gebied van 30 km lang en 10 km breed. De zandduinen bereiken een hoogte van zo’n 150 meter en zijn regelmatig het decor van films geweest. Je kunt natuurlijk even een dagje woestijn doen, maar dat is toch hartstikke zonde! Voor een ultieme beleving wil je overnachten in een berberkamp, compleet met kamelen. Gewoon…the whole shabang. Dat deed ik dus 🙂

Overnachten in Erg Chebbi

Overnachten in Erg ChebbiEen magische kamelenrit

Vanaf mijn kameel (dromedaris eigenlijk) zag ik een buggy over de zandduinen crossen…zo’n snelheidsmonster. Ondanks dat ik ook niet vies ben van een beetje snelheid, was ik zo ontzettend blij met die trage kamelen. Zo zonde om al dat moois op volle snelheid voorbij te zien razen. Daar wil je toch op je gemak van genieten. Er is geen beter vervoersmiddel in de woestijn dan een kameel. Ik vind het echt geweldig leuke dieren. Lekker chill…no worries…ik kom er ook wel op mijn eigen tempo. Daar hou ik van 😉

Dit was niet mijn eerste kamelentochtje, maar wel de mooiste. Met zes kamelen achter elkaar sjok je rustig over de hoge zandduinen. Met name de ochtendrit net na zonsopgang was magisch mooi want de zon creëerde een schitterend kleurenpalet.  Ik was ook zo blij dat ik tijdens de ochtendrit op de eerste kameel zat. Daardoor had ik een prachtig panoramisch uitzicht over Erg Chebbi. Wow…dat vergeet ik nooit meer!

Overnachten in Erg Chebbi

Overnachten in Erg ChebbiGeniet van de zonsondergang vanaf een hoge duin

Ik ben echt een groot liefhebber van een mooie zonsondergang en zat op mijn kameel al in mijn handjes te wrijven. Kom maar op met die mooie plaatjes. Tja…soms zit het mee en soms zit het een beetje tegen 😉 Ik weet inmiddels uit ervaring dat het weer niet altijd mee wil werken in de woestijn. In Australië en Jordanië trof ik regen in de woestijn (yep…serieus) en deze keer een zandstorm. Oeps. Halverwege de duin ben ik omgekeerd omdat ik het (voor Kelly de kluns) niet verantwoordelijk vond om verder te klimmen. Ik zag mezelf al onderaan de duin liggen na een flinke windvlaag  Dat had ik er niet voor over en ik had al door dat er van fotograferen niet veel terecht zou komen. Het was gewoon veel te bewolkt en heel erg heiig. Slechts een handjevol mensen haalde de top van de duin en ik heb mijn plaatjes vanaf een lager punt gemaakt. Prima te doen en ik ben tevreden over mijn foto’s 🙂

Overnachten in Erg Chebbi

Overnachten in Erg ChebbiOvernachten in een Berbertent

Overnachten doe je uiteraard in één van de vele berberkampen in Erg Chebbi. Slechts een handjevol tenten staan beschermd tussen de hoge zandduinen. Wij hadden een erg eenvoudig kamp en persoonlijk zou ik een eventuele volgende keer voor een luxer kamp kiezen. Dit is echter een persoonlijke keuze.

Zodra de zon onder is, ga ik snel terug naar het kamp en zit er zo veel zand in mijn sneakers dat ik een compleet zandkasteel kan bouwen. Ik schrijd me neer op de vele matten op de grond en vanuit alle rugzakken komen de nodige zakken chips, chocolade, koekjes en drank te voorschijn. Laat de avond maar beginnen. We genieten van een overheerlijke tajine, muziekmakende berbers, dansen in het kamp en mogen zelf ook  muziekinstrumenten bespelen. Wat een bijzondere avond!

Ik had gehoopt buiten te kunnen slapen, maar gezien de zandstorm ben ik uiteindelijk toch in een tent gaan slapen. Een wijs besluit want om 3.00 uur hoor ik de weinige mensen die wel buiten zijn gaan liggen, naar binnen vluchten. Ik heb het zelden zo hard horen waaien en ik heb serieus geen oog dicht gedaan (en moest uiteraard ‘s nachts ook nog plassen ) Volgens mij lig ik in een complete zandbak en ‘s ochtends blijkt dat inderdaad zo te zijn. Mijn buurvrouw lacht verbaasd bij het zien van mijn matras…hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Geen idee…door op de verkeerde plek in de tent te gaan liggen blijkbaar 

Overnachten in Erg Chebbi

Overnachten in Erg ChebbiOvernachten in Erg Chebbi: zo de moeite waard!

Ik schiet een aantal prachtige plaatjes van de zonsopkomst. Zo ontzettend mooi! De berbers zadelen alle kamelen weer op en ik klim op de voorste kameel. De eerste zonnestralen komen te voorschijn en leggen een gouden deken over de woestijn. Ik neem de sprookjesachtige omgeving in mij op, terwijl mijn kameel rustig verder sjokt. Wat zijn wij mensen toch nietig in een dergelijke omgeving. Over mijn schouder zie ik een karavaan kamelen volgen en ik grijns van oor tot oor…dit is zo ontzettend gaaf. Wat ben ik toch een bofbips dat ik dit mag ervaren.

Wat een geweldige ervaring was deze woestijnsafari in Erg Chebbi! Het weer zat enigszins tegen maar desondanks heb ik met volle teugen genoten. O ja…ben je nog op zoek naar tips over fotograferen in de woestijn? Lees dan vooral dit artikel 🙂

Overnachten in Erg Chebbi

 

Hebben jullie wel eens in de woestijn overnacht en waar?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Overnachten in Erg Chebbi

You may also like

1 comment

Dewi 26 februari 2019 - 09:33

Wat gaaf! Ik kan me helemaal voorstellen dat Erg Chebbi de hoofdreden voor je is geweest om Marokko te bezoeken. Sinds onze reis door Mongolië heb ik ook een zwak voor woestijnlandschappen. Ben wel benieuwd waar je dit geboekt hebt. Heb je dit gewoon ter plekke geregeld of vanuit Nederland?

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.