Marokko: De Hassan II Moskee in Casablanca

by DutchieontheRoad
6 comments

De meeste mensen denken bij de naam Casablanca aan de romantische film. Tja…laat ik jullie even uit die waan halen. Casablanca is alles behalve een romantische stad. Het is een drukke, vuile stad en ook niet de meest veilige stad van Marokko. Waarom zou je er dan naar toe gaan? De Hassan II-moskee is een hele goede reden.

De Hassan II-moskee

De Hassan II-moskee is de grootste en mooiste moskee van Marokko. Deze enorme moskee behoort tot de tien grootste moskeeën van de wereld en ligt prachtig aan de Atlantische Oceaan. Ook is het de enige moskee die toegankelijk is voor niet-moslims. Wil je dus een moskee in Marokko bezoeken, dan is een bezoekje aan Casablanca je enige mogelijkheid. De moskee is alleen te betreden onder begeleiding van een gids en de entree is flink.

Hassan II moskee
Hasssan II moskee
Hassan II moskee

Majestueus bouwwerk

Maar liefst 35.000 (!!!) ambachtslieden werkten zeven jaar aan deze moskee. De gebedsruimte biedt plaats aan 25.000 gelovigen, de binnenplaats biedt plaats aan maar liefst 80.000 mensen en er is een vrouwengalerij voor 5000 vrouwen. Inclusief het plein is er dus voor meer dan 100.000 gelovigen plaats. De boodschap is duidelijk; deze moskee is echt énorm. De moskee is met haar 210 hoge minaret ook het hoogste gebouw van Marokko.

Er zijn prachtige mozaïeken, marmeren vloeren, beschilderde plafonds en houtsnijwerk te bewonderen en de moskee heeft een uitschuifbaar dak. Hoe bizar is dat!? Ook is er een grote glazen vloer, met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Hassan II moskee

Hassan II moskeeRondleiding in de Hassan II-moskee

Wil je de moskee betreden, dan kan dat alleen met een rondleiding. Een paar keer per dag is er een rondleiding, in verschillende talen. Houd er rekening mee dat het hele grote groepen zijn en dat je daardoor niet alle informatie hoort. De rondleiding begint bij de westelijke entree en kost 120 Dirham. Ik vond deze moskee zeker een bezoek waard. Het spreekt voor zich dat schouders en knieën bedekt moeten zijn, maar een hoofddoek voor vrouwen is blijkbaar niet nodig.  Er zijn enorme poorten en prachtige mozaïeken te bewonderen.

Hassan II moskee
Hassan II moskee

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂 

Hassan II moskee

You may also like

6 comments

Jenny 16 november 2018 - 10:15

Ik vloog op Casablanca. Ook dat is een goede reden de stad te zien 😉

De moskee is inderdaad erg indrukwekkend.

Reply
DutchieontheRoad 17 november 2018 - 19:25

Ik vloog inderdaad ook op Casablanca 😉 Hele goede reden om even een kijkje te nemen bij deze mooie moskee.

Reply
Denise 18 november 2018 - 11:48

Grote moskee hè? Ik ben er 2x geweest! Tijdens beide rondreizen die ik door Marokko maakte. Overigens heb ik wel ook een klein stukje ‘romantisch Casablanca’ gezien hoor, bij de oude medina en de bazaar.
Denise onlangs geplaatst…Playa Papagayo: het mooiste strand van LanzaroteMy Profile

Reply
Yvonne 19 november 2018 - 09:28

Ik had geen idee dat het er zo vies en onveilig is, maar deze moskee ziet er wel super uit zeg. Wij zijn nog nooit in Casablanca geweest, het kwam er gewoon niet van… wie weet, een volgende keer, want we willen zeker eens terug naar Marokko.

Reply
DutchieontheRoad 26 november 2018 - 20:34

Onze reisbegeleider kwam al jaren in Marokko en hij gaf aan dat Casablanca de enige stad in Marokko is, waar hij zich ‘s avonds niet prettig voelt op straat. Hij adviseerde om ‘avonds niet over straat te dwalen omdat het blijkbaar niet de meest veilige stad is. Desondanks vond ik de moskee wel absoluut de moeite waard. Wij vlogen op Casablanca dus dat is ideaal om even een kijkje te nemen.

Reply
Jan 28 november 2019 - 15:32

Mooie blog, maar ik heb wel een opmerking. Hassan II is niet de enige moskee waar niet moslims welkom zijn. Elke moskee is gastvrij voor zowel voor moslims als voor niet moslims. Behalve Mekka, omdat de stad voor een niet moslim verboden is. Voor toeristen zijn moskeeën over het algemeen vrij toegankelijk, behalve als er een gebedsdienst is. Het is daarom raadzaam op vrijdag de moskee te mijden. Het kan voorkomen, dat een deel van de moskee is afgeschermd voor moslims, zodat die daar kunnen bidden, zonder gestoord te worden door toeristen.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.