Marokko: bezienswaardigheden in Koningsstad Meknes

by DutchieontheRoad
10 comments

Vanuit Rabat rijden we verder naar Meknes, ook één van de vier koningssteden van Marokko. Meknes is de kleinste van de koningssteden, maar zeker niet de minste. Ik vond Meknes écht een leuke stad met mooie bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn. Wisten jullie dat Meknes in de top 10 staat van beste bestemmingen van de Lonely Planet? Dat is natuurlijk niet voor niets 😉 Meknes is ook een rustige stad en dat vond ik prettig aan het begin van mijn rondreis. Deze bezienswaardigheden in Meknes wil je echt gezien hebben.

De Medina en het El-Hedime plein

De oude medina van Meknes is echt de moeite waard. Het is er serieus heel rustig en dat is echt een verademing in het soms zo chaotische Marokko. In tegenstelling tot de medina is het op het El-Hedime plein wel een drukte van jewelste. Slangenbezweerders, mannen met aapjes, luidruchtige muziek, diverse kramen met koopwaren en schreeuwende mannen. Ook zijn er talloze restaurantjes waar ze je natuurlijk naar binnen willen trekken. Dergelijke pleinen zijn niet mijn favoriet en zijn een ware aanslag op al mijn zintuigen. Na een eenvoudige lunch laten we het drukke plein achter ons en duiken de medina in. Wat een oase van rust! De verwachtte hordes toeristen maken plaats voor lege steegjes, okergele muren en vriendelijke koopmannen. Zo kan het dus ook. Het straatleven in de medina is kleurrijk en levendig. Ik ben fan 🙂

Bezienswaardigheden Meknes
Bezienswaardigheden Meknes
Bezienswaardigheden Meknes

Bezienswaardigheden MeknesBab el-Mansour poort

Precies voor het El-Hedime plein bevindt zich een enorme poort. Deze kun je onmogelijk missen. Meknes is ommuurd met een 25 kilometer lange muur en er zijn maar liefst twintig imposante poorten te bewonderen. Bab el-Mansour is een prachtig gedecoreerde poort en dit is ook meteen het drukste punt van de stad. Als er al ergens een file is in Meknes, dan is het op dit punt.

Bezienswaardigheden MeknesNorias Bassin

Wil je de drukte van de stad ontsnappen, breng dan een bezoekje aan het Norias Bassin. Zwemmen is niet meer mogelijk, maar neem van mij aan dat je ook niet wilt zwemmen in dit water. Je ziet voornamelijk locals lopen die hier komen voor ontspanning. Er hangt een prettige sfeer en je kunt hier heerlijk wandelen langs het bassin.

Bezienswaardigheden Meknes

Bezienswaardigheden Meknes

Bezienswaardigheden MeknesPrison de Kara

In Meknes bevindt zich een oude ondergrondse gevangenis. Sultan Moulay sloot vele christenen, Portugezen en Spanjaarden op in deze voormalige ondergrondse gevangenis. Boven de grond zijn openingen waar voedsel en water aan de gevangenen werd gegeven. De gevangenis is een enorme ondergrondse kamer waar maar liefst 60.000 gevangenen vast werden gehouden. Laat je rondleiden door een gids voor alle ins en outs over deze ondergrondse gevangenis.

Bezienswaardigheden Meknes
Bezienswaardigheden Meknes
Bezienswaardigheden Meknes

Daguitstap naar Volubilis

Op ongeveer een half uur rijden van Meknes vind je het imposante Volubilis. Volubilis was een Romeinse nederzetting en zijn de best bewaarde ruïnes van Noord-Afrika. Deze archeologische site staat op een plateau, tussen bergheuvels omgeven door groene velden. Een prachtig plaatje! Vanuit Volubilis werd ooit veel graan en olie naar Rome geëxporteerd. Deze stad werd zo’n 1000 jaar bewoond en pas in de 18de eeuw werd de stad afgebroken. Gelukkig zijn de ruïnes nog steeds in goede staat en vooral de mozaïekvloeren zijn goed bewaard gebleven.  Sinds 1997 staat Volubilis op de Werelderfgoedlijst van ENESCO. Je kunt je hier laten rondleiden door een gids, maar persoonlijk vond ik het téveel informatie…en dat één uur lang. Soms heb ik daar gewoon even geen behoefte aan en wil ik zelfstandig rondlopen en lekker fotograferen. Dat heb ik dus uiteindelijk ook gedaan 😉

Entree: 70 Dhs voor volwassenen en 30 Dhs voor kinderen (oktober 2018 / tarief voor toeristen)

Bezienswaardigheden Meknes
Bezienswaardigheden Meknes
Reisroute Marokko
Bezienswaardigheden Meknes

Eet lokaal

Harira is de lokale maaltijdsoep van Marokko. In Meknes vind je Marhaba, een Marokkaans eethuis. Hier eten eigenlijk alleen locals en verdwaalde toeristen. Verwacht overigens geen schone tafels of een mooie omgeving…dit is gewoon een simpel eethuis waar men komt voor de Harira. Deze wordt geserveerd met brood en een hardgekookt ei en dat voor slechts 10 Dhs. Geen geld! De aardappelbeigneits vond ik overigens geen succes, maar de soep was daarentegen erg goed.

Zelf heb ik inmiddels ook Harira gemaakt want ik ben nou eenmaal dol op maaltijdsoepen. Benieuwd naar mijn vegetarische Harira? Lees dan snel het recept.

Bezienswaardigheden Meknes

Zoals jullie kunnen lezen is er meer dan voldoende te doen in deze kleine koningsstad 🙂 Trek minimaal één volle dag uit voor de bezienswaardigheden in Meknes en geniet van de mooie medina, de archeologische site Volubilis, de mooie stadsmuur met diens poorten en de vriendelijke bevolking.

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂 

You may also like

10 comments

Sanne 14 december 2018 - 15:40

Ik was afgelopen oktober in Marrakech, bijzonder! Dit ziet er rustiger uit. In de toekomst wil ik zeker meer van Marocco zien.

Reply
Martin 14 december 2018 - 22:48

Marokko staat voor volgend jaar op de planning. Meknes gaan we zeker bezoeken. Het eten lijkt me er ook heerlijk. Harira wil ik ook nog eens zelf maken!
Martin onlangs geplaatst…Indonesische tumis kangkungMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 18 december 2018 - 19:25

Wat leuk dat Marokko volgend jaar op de planning staat Martin! Zeker de moeite waard. Ik ben benieuwd naar jullie route!

Reply
Janet | thatonetime 15 december 2018 - 10:34

Mooie foto’s heb je gemaakt! Marokko komt steeds hoger op mijn lijstje te staan. Volubilis ziet er prachtig uit zeg.. en ik heb hetzelfde.. soms wil je gewoon lekker in je eentje ronddwalen op je eigen tempo!

Reply
DutchieontheRoad 18 december 2018 - 19:26

Dank je Janet! Ondanks dat ik vaak georganiseerd reis, vind ik het wel prettig om in mijn eentje rond te dwalen. Gewoon even me-time…heerlijk!

Reply
Rowan 19 december 2018 - 18:44

Wauw, wat een prachtige foto’s! Wij waren in oktober in Marrakech en ik wil daardoor echt meer van Marokko gaan ontdekken.

Reply
Ann |reisblog wANNderful 21 december 2018 - 18:02

Ik hou enorm van die mozaïekpatroontjes en die Arabische bogen! Van Volubilis had ik nog nooit gehoord, maar de overblijfselen lijken me na al die jaren nog in prima staat!

Reply
Ann |reisblog wANNderful 21 december 2018 - 18:02

Ik hou enorm van die mozaïekpatroontjes en die Arabische bogen! Van Volubilis had ik nog nooit gehoord, maar de overblijfselen lijken me na al die jaren nog in prima staat!

Reply
ivonne 22 december 2018 - 17:47

Wat houd ik toch van dit sfeertje. Het is lang geleden dat ik in Marokko was en ik zou er best eens terug willen. Helaas heeft Frank andere dingen hoger op de reisagenda staan en vliegen de jaren om. Niet erg hoor, want er is zo veel moois te zien. In veel Spaans georiënteerde landen heb je deze sfeer ook wel een beetje.
ivonne onlangs geplaatst…De mooiste routes in AustraliëMy Profile

Reply
Jessica 25 december 2018 - 18:29

Meknes klinkt als een verademing ten opzichte van populaire en idioot drukke steden zoals Marrakech. En wat heb je alles weer mooi vastgelegd! 🙂 Ik ga komend jaar misschien naar Marokko dus dan heb ik zeker iets aan deze blog!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.