Lüderitz: een spookstadje in Namibië

by DutchieontheRoad
3 comments

Lüderitz is één van de vreemdste plaatsen van Zuidelijk-Afrika. Je waant je hier namelijk in een klein Duits dorp. Er zijn Lutherse kerken, Beierse kroegen, lokale bevolking spreekt veelal Duits en heel veel straatnaamborden zijn nog in het Duits. Ik zal heel eerlijk zijn, mijn stad was het niet en toch heb ik er heel veel lol gehad. Wat is er allemaal te doen in Lüderitz?

Bezoek het beruchte Sperrgebied

De meeste toeristen komen naar Lüderitz voor het Sperrgebied, ook wel Diamond Area 1 genoemd. Dit immense woestijngebied beleefde in het begin van de vorige eeuw gouden tijden toen hier de diamanten letterlijk voor het oprapen lagen. Complete dorpen verrezen in de woestijn en gelukszoekers uit de hele wereld kwamen naar het Sperrgebied.

Tegenwoordig is het Sperrgebied alleen nog maar onder begeleiding te bezoeken. Een permit dien je tijdig te regelen want anders gaat het hele feest niet door. Het is niet mogelijk om ter plaatse een permit te regelen. Ook wij kregen de vraag (georganiseerde reis) of we het Sperrgebied wilden bezoeken maar ik vond het toch wel erg veel geld (ruim € 100 pp) Ik schatte in dat een dagje vrij best welkom zou zijn en dat bleek de juiste inschatting 😉 De reisgenoten die overigens wel gegaan zijn, vonden het wel de moeite waard by the way.

LüderitzSpookstadje Kolmanskop

De Duitse kolonisten vestigden zich in Kolmanskop toen er in 1908 kostbare diamanten werden gevonden. In de hoogtijdagen huisvestte het dorpje meer dan 700 families. Tijdens de eerste wereldoorlog daalde de diamantprijs en alle bewoners vertrokken. Er bleef niets over van Kolmanskop en een spookstad was geboren.

Je kunt door de spookachtige straten dwalen en de gehavende villa’s bezoeken. Fotografen kunnen een speciale permit verkrijgen waarmee ze van zonsopkomst tot zonsondergang in Kolmanskop mogen fotograferen. Ik had helaas geen permit, maar had daar achteraf toch best spijt van. Ik had namelijk niet verwacht dat ik het zo interessant zou vinden.

Het dorpje is geopend van 09.30 uur tot 11.30 uur. Je kunt alleen op pad gaan of aansluiten bij een tour die om 10.00 uur en om 11.00 start. Ik kan de tour van harte aanbevelen en je kunt aansluitend nog zelfstandig rondlopen. Ben je (hobby)fotograaf? Probeer dan een fotografen-permit aan te schaffen. Je mag Kolmanskop gedurende de hele dag bezoeken zodat je uitgebreid de tijd kunt nemen om alles goed te fotograferen. Ik kan dit alleen maar van harte aanbevelen want Kolmanskop is fotografisch gezien echt een juweeltje!

De entree kost N$85.00 (€ 5,50). Een fotografen-permit (alleen niet commerciële fotografen) kost N$230.00 (€ 15,-) per persoon. Je kunt dan van zonsopkomst tot zonsondergang fotograferen op het terrein. Houd er rekening mee dat je met de taxi naar Kolmanskop moet. Neem je deel aan het ochtend programma, vraag dan aan de taxichauffeur om te wachten want er is helemaal niets in de buurt.

Lüderitz

Lüderitz

Op zoek naar pinguïns en dolfijnen

Gelukkig is er toch nog iets meer te doen dan het bezichtigen van spookstadjes 😉 Wij wilden voor vertrek toch wel heel graag een boottocht ondernemen, althans de meesten van ons. Trouwe lezers weten dat ik geen fan van boten ben dus ik twijfelde nog, haha. De dag van aankomst bleek de schipper nog met een flinke kater in Kaapstad te zijn dus de kans was niet heel aanwezig dat hij bijtijds in Namibië zou zijn. De wonderen zijn echter de wereld nog niet uit want twee dagen later stapten we op zijn catamaran…ook ik.

Met een hele lading reistabletten heb ik de tocht overleefd, maar het viel niet mee 😉 Ik moet eerlijk bekennen dat het een hele mooie boottocht was en dat we belachelijk veel pinguïns, flamingo’s en zelfs dolfijnen gezien hebben.

Lüderitz

LüderitzDansen op de bar bij Barrels

Zoals ik al aangaf was Lüderitz niet helemaal mijn ding. Het is wel leuk maar het is toch best een heel eindje omrijden. Desondanks hebben we onwijs veel lol gehad en met name ‘s avonds bij Barrels. Dit is dé hotspot van Lüderitz en hier komen locals en toeristen samen om te eten, drinken en te lachen. Het eten stelt niet veel voor en als vegetariër had ik het enigszins moeilijk aangezien er botten vlees voorbij kwamen die niet zouden misstaan bij de Flinstones, maar wat geeft het.

We hebben onwijs veel lol gehad die avond en onze groep viel in de goede smaak bij de plaatselijke bevolking. Laten we het erop houden dat laat op de avond een enorme Duitser in een wit hemd stond te dansen op de bar (Coyote Ugly déjà vu), dat de alcohol rijkelijk vloeide en dat er prima live muziek was. De sfeer is er meer dan prima 😉

Wat is er nog meer te doen in  Lüderitz?

Het is geen stad met heel veel bezienswaardigheden en Lüderitz moet het echt hebben van de toeristen die komen voor Kolmanskop, de pinguïns en dolfijnen. Wij waren er op zondag en dan is het helemaal een rustige bedoeling. Wil je een stukje wandelen, dan kan ik Diaz Point aanbevelen. Dit is einde van Lüdertiz Peninsula schiereiland. Je kunt hier blijkbaar ook goed kitesurfen voor de liefhebbers. Een korte wandeltocht door het stadje brengt je langs de Lutherse kerk Felschenkirche, de bierkelders, de kegelbaan, het koloniale treinstation, het Goerke Hause en het Lüderitz Museum.

Hadden jullie wel eens van het plaatsje Lüderitz gehoord?
Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin
Pinnen voor later 🙂 

You may also like

3 comments

Jenny 26 april 2019 - 22:25

Stiekem houd ik wel van het bezoeken van spookstadjes en verlaten gebouwen. Al heb ik een paar dagen geleden bepaalde gebouwen in Bosnië juist overgeslagen vanwege de oorlogsgeschiedenis…

Pinguïns zijn altijd leuk 🙂

Reply
Manon 29 april 2019 - 11:11

Bijzonder stadje om te zien! Ik moet eerlijk zeggen dat ik verlaten huizen etc, ook erg leuk vind!

Reply
Maaike 30 april 2019 - 10:27

Dit vind ik zoooo vet, moet ik echt heengaan als ik naar Namibie ga! Staat op het lijstje!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.