Lesotho: Semonkong Children’s Centre

by DutchieontheRoad
0 comment

Vorige week plaatste ik een blog over Lesotho: Ruig Afrika op zijn best. Ik sloot deze blogpost af met de mededeling dat ik een bezoekje zou brengen aan Semonkong Children’s Centre. Een groepje kinderen kwam ons verrassen met een prachtig optreden en daags nadien besloten wij deze bijzondere kinderen te bezoeken.

Ontstaan Semonkong Children’s Centre

Semonkong Children’s Centre is door missionaris Jill Kinsey opgestart in februari 2006. Jill’s dochter en schoonzoon, Tara en Patrick Bannen-Kinsey, runnen inmiddels het weeshuis in Semonkong en Jill heeft in 2008 een nieuw weeshuis opgezet in dorp Pulane. Op het moment dat wij er waren (2013), verbleven er 79 kinderen in het weeshuis. Een deel van de kinderen is besmet met HIV.

Rondleiding

Tara is een hele lieve en goedlachse vrouw die ook Nederlands spreekt. Ze leidt ons met veel plezier rond en laat het gebouw zien waar de jongere kinderen verblijven. Er zijn een aantal slaapzalen met stapelbedden. Hier slapen ze met twee tot drie kinderen per bed, maar Tara vertelt lachend dat ze ‘s ochtends de kinderen regelmatig allemaal in één bed vinden. Er is een badkamer en een keuken waar ik een peuter onder de wastafel zie slapen.

De kinderen wonen tot achttien jaar in het weeshuis, maar af en toe komt het voor dat ze nog langer blijven. Buiten op het terrein staat een grote trampoline en een speeltoestel waar de kinderen gretig gebruik van maken. Ons bezoek maakt de kinderen erg verlegen en op een afstandje kijken ze toe hoe Tara ons alles laat zien.

Harde werkelijkheid

Semonkong Children’s Centre draait op subsidies en giften en dat valt uiteraard niet mee. Er zijn veel medische kosten want veel kinderen zijn besmet met HIV of hebben zelfs al AIDS. Semonkong Children’s Centre werkt nauw samen met de lokale samenleving en kerken.

Tara vertelt ons verschrikkelijke verhalen over hoe sommige kinderen werden aangetroffen. Bij dergelijke verhalen moet je toch wel even slikken want kinderen mogen dit niet meemaken. Helaas is dit de harde werkelijkheid. Ondanks deze harde werkelijkheid hebben de kinderen het goed in Semonkong Children’s Centre. Ze hebben een dak boven hun hoofd, kleding, eten, mogen naar school en ze zijn een grote familie die met liefde voor elkaar zorgen.

Er wordt ook hulp geboden aan grootouders, weduwes en andere kwetsbare kinderen. Iedere maand worden er voedselpakketten gegeven aan weeskinderen die bij families verblijven. Ze proberen zoveel mogelijk wezen en kwetsbare kinderen in Lesotho te helpen. Onze lokale gids tijdens het paardrijden heeft ook jaren in het weeshuis gewoond. Hij is opgegroeid tot een keurig nette jonge man die prima Engels spreekt en heeft een opleiding gevolgd. Zijn zusje verblijft nog steeds in het weeshuis.

LesothoHerdersschool

Naast het weeshuis is er ook een herdersschool. Veel jonge kinderen in deze regio worden herder als ze ongeveer zes jaar oud zijn! Velen zijn wees en hebben geen andere mogelijkheid om te overleven. Ze zijn de hele dag bezig hun geiten, schapen en koeien te laten grazen en hun hele leven draait om deze dieren.

Op de herdersschool leren ze lezen, schrijven en rekenen want de meeste jongens kunnen namelijk niet eens hun eigen dieren en geld tellen. Ze leren ook dat ze respect voor anderen en hun omgeving moeten hebben. Ze krijgen advies over HIV/AIDS en worden, indien nodig, gratis getest. Veel herders blijken ook talentvolle zangers te zijn en oefenen dat op school. Na de lessen krijgen de jongens ook een maaltijd. De herdersschool is alleen open tijdens de winter. Tijdens de zomer, als de herders met hun dieren op pad zijn, bezoeken de stafleden van de school deze jongens om ze te voorzien van leesmateriaal, kleding en medicijnen.

Door de herdersschool komen de jonge herders samen, zijn ze minder eenzaam, zelfverzekerder, zelfbewuster en het geeft ze meer mogelijkheden. Het mag duidelijk zijn dat deze school erg belangrijk is in deze omgeving. Een prachtig initiatief!

Dansles en talentvolle zangers en zangeressen

We worden naar een prachtige grote ruimte gebracht welke ook als kerk dient. Aangezien zich een danslerares onder ons bevindt, vragen we aan Tara of er een danslesje gegeven mag worden. Dat is uiteraard geen probleem en alle kinderen druppelen langzaam binnen, zich afvragend wat er in hemelsnaam gaat gebeuren.

Met een laptop wordt er moderne muziek tevoorschijn getoverd en de dansles kan beginnen. In het begin zijn de kinderen wat verlegen en terughoudend wat meer dan dan logisch is. Zodra we ons tussen de kinderen mengen en mee dansen, worden de kinderen wat losser. Veel kinderen gaan steeds enthousiaster meedoen en naast de verlegen koppies zie ik ook stralende gezichtjes. Na de dansles worden wij getrakteerd op een prachtig lied. Wat een talentvolle zangers en zangeressen!

Semonkong Children's CentreDiep respect voor Tara, haar familie en medewerkers

We bedanken Tara dat we een kijkje mochten nemen. Het bezoek aan Semonkong Children’s Centre heeft diepe indruk gemaakt. Ik heb diep respect voor haar, haar familie en medewerkers dat zij deze kwetsbare kinderen zo goed opvangen. Ze doen echt geweldig goed werk!

We waren eigenlijk van plan om voor ons bezoek schoolspullen en kleding voor de kinderen te kopen, maar helaas was de lokale winkel al vroeg gesloten. Daarom hebben we een envelopje aan Tara gegeven en ik ben er heilig van overtuigd dat dit zeer goed terecht is gekomen. Ook heb ik nog vingerpoppetjes aan Tara gegeven voor de kleuterklas waar ze erg blij mee waren.

Meer weten over Semonkong Children’s Centre? Bekijk dan hun Facebookpagina of website.

Naar Afrika? Denk ook eens aan Lesotho

Als mensen naar Afrika reizen, is dat meestal Zuid-Afrika. Heel begrijpelijk want Zuid-Afrika is natuurlijk geweldig. Wil je een keer het ruige en onbekende Afrika zien? Denk dan ook eens aan Lesotho. De meeste mensen hebben nog nooit van dit prachtige land gehoord en dat is hartstikke zonde. Lesotho heeft zoveel moois te bieden en kan best een beetje meer toerisme gebruiken. Geloof me…je krijgt er echt geen spijt van. Lesotho heeft een speciaal plekje in mijn hart .

Lesotho

Volgende week sluit ik mijn driedelige serie over Lesotho af met een hilarisch verhaal over Kelly op een paard. Geloof me…Kelly en paarden gaan niet samen 😉 .

 

Volg mijn reisavonturen ? FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMBLOGLOVIN

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.