Lesotho: Ruig Afrika op zijn best

by DutchieontheRoad
26 comments

We onderbreken onze reis door Zuid-Afrika met een vierdaags bezoek aan Lesotho. Deze vier dagen blijken de meest bijzondere dagen van onze reis te zijn. Ik sluit Lesotho in mijn hart. Wat een bijzonder land en wat een vriendelijke mensen. Ik vertel jullie waarom Lesotho zo bijzonder is.

Lesotho: een van de armste landen ter wereld

Lesotho wordt geheel omringd door Zuid-Afrika en staat bekend om de hoogte en de ongerepte natuur. Lesotho bestaat voornamelijk uit berggebieden en ligt op een hoogte tussen de 1500 en 3500 meter waardoor het ook wel ‘Koninkrijk in de hemel’ wordt genoemd. Lesotho heeft twee miljoen inwoners en ruim twee derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Helaas heeft het land het zwaar te verduren want het percentage besmette HIV personen is één van de hoogste ter wereld.

In Lesotho heeft de tijd stilgestaan en zijn we in het land van de Basotho. De Basotho zijn trotse mensen die zich kleden in kleurige wollen dekens, wollen mutsen en ze verplaatsen zich vooral te voet of paard. Het is duidelijk dat we in een totaal ander land zijn, een erg arm land. Het gemiddelde jaarinkomen in Lesotho is 500 euro en daarmee is dit een van de armste landen ter wereld. Jaarlijks komen er nog veel mensen om van de honger.

Lesotho heeft droge, koude winters en warme, natte zomers. Tussen juni en augustus kan het hier behoorlijk sneeuwen, terwijl het tussen november en maart erg heet kan worden. Ik was er in juli wij hadden gelukkig geen sneeuw 🙂 .

Bijzondere accommodatiesHobbelen en bobbelen over slechte wegen

Terwijl we over slechte wegen rijden, kijken de mensen ons verbaasd na. We hebben geluk dat we maar één keer worden aangehouden voor politiecontrole. De politie heeft hier namelijk niet veel te doen dus een verdwaalde toeristenbus is een leuke afwisseling tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Met een beetje pech vervelen ze zich en wordt je om de haverklap staande gehouden.

Na een stevige lunch is het tijd voor de laatste etappe.  We denderen ruim twee uur lang over de slechtste weg die ik ooit heb meegemaakt. De weg is niet geasfalteerd, maar bestaat uit keien, grind, zand en kuilen…heel veel kuilen. Gelukkig hebben ze de weg inmiddels verbeterd zodat het dorp beter bereikbaar is. We passeren een bergpas op 2800 meter hoogte en om 16.00 uur bereiken we eindelijk Semongkong Lodge.

LesothoSemongkong: Place of Smoke

Wow, wat een bijzondere plek. Semonkong Lodge is echt geweldig en we hebben zelfs een open haard op de kamer. Later op de avond blijkt ook waarom 😉 . Semonkong staat bekend om zijn prachtige omgeving waaronder ook de Maletsunyane watervallen. Deze waterval is met zijn tweehonderd meter de hoogste van heel zuidelijk Afrika. Semonkong wordt daarom ook wel ‘Place of Smoke genoemd. Semonkong is ruig Afrika op zijn best!

Bijzondere accommodatiesBrrrr…Lesotho in juli is koud

Tegen de avond wordt het koud…heel erg koud. Ik duik in mijn backpack en tien minuten later loop ik gekleed in een maillot, spijkerbroek, longsleeve, T-shirt, dunne fleece, dikke fleece, jas, sjaal, muts en handschoenen naar de tavern. Hier ga ik meteen voor de open haard zitten want het vriest. Brrrr…zo koud had ik het niet verwacht. Na een heerlijke maaltijd duik ik mijn warme bed in. De open haard brandt heerlijk en ik kruip onder twee warme Basotho dekens. Om 22.00 uur gaat de stroom uit en wens ik iedereen welterusten.

Stadswandeling Semonkong

Om 7.15 worden we wakker gemaakt met koekjes en warme thee op bed. Wat een luxe 🙂 . We kleden ons warm aan want het is erg koud buiten. Het mooie van Semonkong Lodge is dat deze lodge in werk voorziet voor zestig mensen uit het dorp. Alle optionele activiteiten worden dan ook begeleid door mensen uit het dorp. Mede door deze lodge is er in dorp schoon drinkwater beschikbaar.

Je kunt hier veilig en zelfstandig door het dorp wandelen, maar we besluiten toch om ons rond te laten leiden door twee lokale gidsen. De rondleiding is erg indrukwekkend. Dit zijn taferelen die ik nog niet eerder heb gezien tijdens eerdere reizen. In Zuid-Afrika heerst veel criminaliteit, maar in Lesotho helemaal niet. Er is een politiebureau maar veel hebben ze niet te doen.

Er is een medische kliniek maar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is drie uur rijden. Door de nieuwe weg zou het ziekenhuis inmiddels beter bereikbaar moeten zijn…hoop ik althans. Het sterftecijfer in Semonkong is erg hoog want men sterft vaak onderweg naar het ziekenhuis. Ongeveer 70% van de bevolking wordt niet ouder dan veertig jaar. Vrouwen bevallen hier verplicht in de medische kliniek omdat 39% van de jonge vrouwen besmet is met HIV.

LesothoToerisme staat in de kinderschoenen

De volwassenen zijn terughoudend en soms ook wantrouwend. Ik stel me dan ook terughoudend op met mijn camera omdat ik voel dat de volwassenen, in tegenstelling tot de kinderen, meer moeite hebben met toeristen. Dat wij vooral geïnteresseerd zijn in hun cultuur en manier van leven is iets wat vreemd voor ze is. Dat kan ik me ook heel goed voorstellen, maar langzaam beginnen de mensen te wennen aan kleine groepjes toeristen. De kinderen vinden het daarentegen prachtig en kijken vol verbazing naar de foto’s en filmpjes. Ze vinden het geweldig!

We bezoeken een aantal winkeltjes, de schapenscheerder, het ‘vliegveld’, de lokale brouwers (witte vlag betekent Lesothobier) en we eindigen in ‘The Kitchen’. We nuttigen een eenvoudige maar lekkere lunch.

LesothoAbseilen

In de namiddag gaan er een aantal mensen abseilen bij de lodge. Zij oefenen de basistechnieken want morgen maken zij de hoogste afdaling van Afrika. Terwijl wij toekijken, komen er steeds meer mensen uit het dorp kijken. Vol verbazing staren ze naar de abseilers, zich afvragend waarom je dat in hemelsnaam vrijwillig zou gaan doen. Veel kinderen voegen zich bij ons en ze vinden het prachtig om te zien.

LesothoVerrassingsoptreden

‘s Avonds worden we verrast met een optreden van de kinderen uit het plaatselijke weeshuis. Wat bijzonder en wat kunnen deze kinderen prachtig zingen. We zijn erg enthousiast en vragen of we het weeshuis mogen bezoeken. We zijn van harte welkom, maar daar vertel ik een andere keer over 😉 .

Lesotho

Hadden jullie wel eens van Lesotho gehoord en zouden jullie dit land graag willen bezoeken?

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

You may also like

26 comments

Peri Peri Reizen 15 mei 2017 - 08:17

Leuk dat je Lesotho onder de aandacht brengt Kelly. Ten eerste kent lang niet iedereen het land en ten tweede sneeuwt het vaak onder bij alle aandacht die Zuid-Afrika krijgt. Het land is inderdaad straatarm en kampt met veel problemen, maar het is een bezoek zeker waard, want het is echt schitterend. Mocht je er nog eens terugkomen, doe dan ook de Sani Pass eens aan. Leuke bijkomstigheid: je vindt daar de hoogst gelegen pub ter wereld, Sani Top Chalet 🙂

Reply
DutchieontheRoad 21 mei 2017 - 17:52

Wij zijn over de Sani Pass gereden, maar ik kan me die pub niet herinneren. Ik zal het onthouden want dat is wel erg leuk. Ik vond Lesotho zo ontzettend mooi en een bezoek dan ook iedereen aanraden.

Reply
Niels 15 mei 2017 - 15:00

Lesotho, we waren vlak in de buurt maar door omstandigheden hebben we het niet bezocht. Het lijkt me een heel apart land. Jammer dat het zo arm is. Goed dat je het een keer onder de aandacht brengt. Daar loop je dan met een camera die meer dan hun jaarsalaris kost. Het zet ook dingen in perspectief en dat is ook fijn om een keer te lezen.

Reply
DutchieontheRoad 21 mei 2017 - 17:54

Lesotho is heel bijzonder en verdient ook meer aandacht. Ze kunnen daar best een beetje meer toerisme gebruiken. Een bezoek aan Lesotho opent in ieder geval weer even je ogen. Wat hebben wij het goed hier.

Reply
Malou | Blonde Blossom 15 mei 2017 - 19:53

Ik voel me echt een beetje dom, ik kende Lesotho helemaal niet! Maar het ziet er prachtig uit en zo klinkt het ook. Wat heb je ook een mooie foto’s gemaakt van die kindjes! Het lijkt me wel heel confronterend, al die armoede. Ze zijn waarschijnlijk verbaasd over alle dingen die jij mee kan nemen, daar moeten zij jaren voor sparen! Als ik ooit naar Zuid-Afrika ga, wil ik nu ook wel graag naar Lesotho! Malou x
Malou | Blonde Blossom onlangs geplaatst…7 Reads | Een prachtig boekje over slavernijMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 mei 2017 - 17:58

Dat is helemaal niet dom hoor. Veel mensen hebben nog nooit van Lesotho gehoord want je leest er ook nooit over. Het land is straatarm en dat is voor veel mensen minder interessant om te bezoeken. Het is inderdaad heel confronterend, maar dat zet je wel weer even met beide benen op de grond. Zo kan het leven dus ook zijn. Ik voelde me inderdaad wel een beetje opgelaten met mijn dure camera dus heb ook amper volwassenen gefotografeerd. Ze waren geen toeristen gewend en het voelde niet goed om daar uitgebreid te fotograferen. De kinderen daarentegen vonden het geweldig en waren zo lief en enthousiast. Die kinderen vergeet ik nooit meer.

Reply
Marcel 16 mei 2017 - 03:12

Een heel bijzonder land lijkt het me, goed dat je Lesotho onder de aandacht brengt. Ik kan me goed voorstellen dat je het land in je hart gesloten hebt. Afgelopen jaar hebben we een roadtrip door Zuid-Afrika gemaakt maar hebben Lesotho links laten liggen. Nu ik je artikel lees, denk ik dat wij een verkeerde keuze hebben gemaakt destijds. Een goede reden om nog eens terug te gaan.
Marcel onlangs geplaatst…Street art San FranciscoMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 mei 2017 - 17:59

Lesotho is zeker de moeite waard want het is echt heel bijzonder. Dit bezoek vergeet ik nooit meer!

Reply
Marcella 20 mei 2017 - 11:01

Lesotho klinkt heel bijzonder, ongerept. Lijkt me erg bijzonder om dit mee te nemen tijdens je reis!
Marcella onlangs geplaatst…Here and Now #38 – Onze nieuwe kat TwixMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 mei 2017 - 18:00

Het was ook heel bijzonder Marcella. Mocht je ooit naar Zuid-Afrika gaan, kan ik een uitstapje naar Lesotho zeker aanbevelen. Dit land verdient best een beetje meer toerisme 🙂 .

Reply
Jenny 21 mei 2017 - 18:54

Tijdens mijn reis door Zuid-Afrika moest ik kiezen: Lesotho of Swaziland. Vanwege mijn route is het dat laatste geworden.

Ook Swaziland heeft veel HIV. Bij de paspoortcontrole aan de grens hingen veel informatieborden en kon je gratis condooms krijgen.

Reply
DutchieontheRoad 31 mei 2017 - 20:19

Swaziland ben ik ook geweest en ik stond ook verbaasd naar de gratis condooms te kijken. Dat verwacht je niet bij een paspoortcontrole. Wel goed dat het gratis wordt aangeboden.

Reply
Jasmijn 21 mei 2017 - 20:59

Weer wat geleerd vandaag! Het lijkt mij een heel bijzonder land en door jouw verhaal zal ik het niet snel vergeten. Je foto’s zijn prachtig en het lijkt mij zo bijzonder om op plekken te komen waar ze nog niet gewend zijn aan toeristen. Heel goed dat je dit land benoemd en dat het de aandacht krijgt wat het verdiend. Ik hoop zelf ook ooit richting Afrika te gaan maar eerst ben ik nog op avontuur in Zuid-Amerika. Ik blijf je volgen!

Reply
Sanne 22 mei 2017 - 12:52

Ruig! Dat vind ik zeker prachtig! Zou dit zeker bezoeken tijdens een rondreis.
Sanne onlangs geplaatst…De sightseeing highlights van SofiaMy Profile

Reply
Carolien 24 mei 2017 - 12:14

Het lijkt me mooi en heftig tegelijk. Als gevoelig typje komen dingen nogal hard bij me binnen. Heb dan ook altijd moeite om de armoede te zien, zeker omdat wij het zo goed hebben. Prachtige foto’s van de kinderen. Maar het breekt ook mijn hart. Ik zou me ook erg opgelaten voelen denk ik.
Carolien onlangs geplaatst…Hotspots AmersfoortMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 31 mei 2017 - 20:20

Ik ben ook een gevoelig type, maar ik kon er wel goed mee omgaan. Wel voelde ik me opgelaten met mijn dure camera dus deze heb ik tijdens de stadswandeling ook opgeborgen. Het voelde niet goed.

Reply
Diana 24 mei 2017 - 22:20

Nog nooit gehoord van dit land. Ook toen ik wat meer informatie opzocht over Afrika kwam ik dit niet tegen dus ik vind goed dat je dit even in de picture zet. Lijkt mij juist wel weer heel interssant op dit land te bezoeken. Eerst maar is naar Zambia.
Diana onlangs geplaatst…Travel Diary | alleen door MilaanMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 31 mei 2017 - 20:21

Wat gaaf dat je naar Zambia gaat. Erg mooi! Ik heb alleen de Victoria watervallen bezocht in Zambia. Even snel een stempel gehaald (gekocht), watervallen bezocht en vervolgens weer terug naar Zimbabwe 🙂 .

Reply
Martin 25 mei 2017 - 21:08

Wat bijzonder dat je er bent geweest…en wat een gave foto’s. Je denkt bij Afrika niet direct aan vrieskou, maar ik hen het in Botswana ook echt koud gehad in een tentje. Gelukkig hadden jullie een openhaard.
Martin onlangs geplaatst…De drie koningsteden van NepalMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 31 mei 2017 - 20:23

Die openhaard was wel heel prettig want anders was ik echt mijn bed uitgevroren 😉 . Ik heb het in Namibië en Botswana ook heel koud gehad in mijn tentje.

Reply
Esther 26 mei 2017 - 20:40

Wat een mooie blog met prachtige foto’s! Ik zou ook wel eens naar Lesotho willen gaan. Wat vreselijk dat zo’n groot deel van de bevolking niet ouder dan 40 jaar wordt. Het zien van zulke armoede blijft altijd heftig.
Esther onlangs geplaatst…IJsland | 5 mooie accommodatiesMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 31 mei 2017 - 20:24

Inderdaad bizar dat een groot deel van de bevolking niet ouder dan 40 jaar wordt. Je hoort of leest het wel eens, maar je staat er niet echt bij stil…totdat je het met je eigen ogen ziet. Heel heftig om te zien.

Reply
Jessica 26 mei 2017 - 22:22

Dit moet inderdaad een bijzondere ervaring zijn geweest! Het kan inderdaad best lastig zijn om in een land te reizen waar toerisme nog niet zo bekend is, maar ergens maakt het zo’n reis ook weer heel speciaal. 🙂 Mooie foto’s trouwens, nice!
Jessica onlangs geplaatst…Op avontuur met de auto op Malta & GozoMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 31 mei 2017 - 20:27

Het was inderdaad heel bijzonder, maar ook best heftig. Je wordt toch wel even met je beide benen op de grond gezet. De realiteit is erg had. Wat hebben wij geluk dat we in Nederland geboren zijn. Deze kinderen hebben er ook niet voor gekozen om hier geboren te worden. Ze worden vaak wees op zeer jonge leeftijd. Heel heftig om dit met eigen ogen te zien.

Reply
Yvonne 27 mei 2017 - 15:52

Lesotho paste niet meer in ons reisschema toen we een maand in Zuid-Afrika waren. Met de kinderen reizen we toch minder snel en ik betwijfel ook of dit een handige bestemming was geweest met een peuter en een baby. Nu ze wat groter zijn zou ik dat sneller doen. We willen toch zeker nog eens terug, dus ik zie nu al dat Lesotho dan ook zeker in de planning moet zitten!
Yvonne onlangs geplaatst…Sigulda met de trein vanuit RigaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 31 mei 2017 - 20:28

Met jonge kinderen zou ik hier ook niet naar toe gaan, maar met oudere kinderen gaat het prima. Ik denk dat dit ook wel een bestemming voor jullie is.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.