Lekker eten in Japan: heel veel tips

by DutchieontheRoad
11 comments

Klinkt een beetje gek maar ik ging voornamelijk voor het eten naar Japan, haha. Ik ben een echte foodie en wilde al jaren naar Japan om daar sushi te eten. De Japanse keuken is echter veel meer dan alleen sushi. Je kunt echt zo lekker eten in Japan en de diversiteit is enorm! Ik zal toegeven dat ik ook niet alles geproefd heb want ik heb ook mijn grenzen 😉  Ik zal acht lekkere gerechten voor jullie op een rij zetten maar ik zal ook meer vertellen of het mogelijk is om vegetarisch te eten in Japan. Gelukkig eet ik wel vis en daarom ben ik officieel een pescotariër. Dat maakte het een stuk makkelijker.

#1 Lekker eten in Japan: Sushi

Bij Japan denk je natuurlijk meteen aan sushi. Ik ben verslaafd aan sushi…daar kun je mij echt voor wakker maken! Ik was dan ook als een kind zo blij toen ik eindelijk sushi kon eten in Japan. Wat was het lekker! Vooral de restaurantjes met een lopende band vond ik geweldig. Dit restaurantje in Kyoto wil je echt bezoeken. Ook in veel supermarkten kun je sushi kopen. Dit is uiteraard niet vers, maar nog steeds meer dan prima te eten en het is nog leuk geprijsd ook.

Japan is overigens het enige land ter wereld waar ik zonder enige twijfel sashimi durf te eten (buiten Nederland om). Als je in Japan geen rauwe vis meer kunt eten, kun je het nergens eten. Ik vind sashimi echt zo ontzettend lekker!

lekker eten in Japan

#2 Okonomiyaki: mijn grote favoriet

Het is bijna niet te geloven, maar okonomiyaki vind ik haast nog lekkerder dan sushi. Deze Japanse pannenkoek is de specialiteit van Hiroshima en de eerste avond daar zat ik dan ook al aan de bakplaat. Zo….wat was dat lekker! Daarom at ik de tweede avond weer okonomiyaki. Ik weet dat het een onmogelijke naam is maar als je dit eenmaal geproefd hebt, vergeet je het niet snel meer. Ik wist dat je lekker kon eten in Japan, maar dit had ik niet verwacht.

Okonomiyaki is dus een hartige Japanse pannenkoek met heel veel kool die op een hete plaat gebakken wordt en vervolgens geserveerd wordt met twee speciale sauzen. Het is echt een goed gevulde pannenkoek en je kunt desgewenst ook nog extra toppings kiezen. Mijn favorieten waren lente-uitjes en kaas. Als je in Hiroshima bent, kan ik dit gebouw aanbevelen om deze hartige pannenkoek te eten. Hier vind je op de bovenste verdieping hele kleine restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

lekker eten in Japan#3 Ramen: overheerlijke noedelsoep

Dit gerecht mag natuurlijk niet ontbreken in Japan. Ramen is soep met noedels, groente en vlees/vis. Nou moet ik heel eerlijk toegeven dat ik maar één keer ramen gegeten heb omdat ik moeite had met het vinden van een vegetarische variant. Dat viel mij eerlijk gezegd een beetje tegen want ik ben echt dol op noedelsoep. Ik denk dat ik gewoon pech gehad heb want ik weet zeker dat er meer dan voldoende mogelijkheden zijn met vis, maar ik ben ze gewoon niet tegengekomen. Gelukkig heb ik toch één keer ramen kunnen eten met alleen groenten. Heel blij mee.

lekker eten in Japan#4 Tempura: dit wil je iedere dag

Ik ben echt een groot liefhebber van tempura en dit heb ik dan ook meer dan eens gegeten in Japan. Nadeel is dat tempura niet goedkoop is. Dat neemt echter niet weg dat het gewoon onwijs lekker is. Bij tempura wordt het eten in een mix van koud water en tarwebloem gerold en daarna gefrituurd.  Groot voordeel is dat je ook kunt kiezen voor alleen groenten-tempura. In veel udon-restaurants kun je ook Tempura Udon bestellen en dat is zo lekker! De lekkerste tempura-garnalen at ik in Nagasaki. Als je een visliefhebber bent, kan ik dit restaurant van harte aanbevelen!

#5 Noedels en nog veel meer noedels

Ik ben dol op noedels en eet dit ook in Nederland regelmatig. Het is dan ook geen verrassing dat ik in Japan goed aan mijn trekken kwam 😉 Naast de bekende ramen kom je ook geregeld udon en soba tegen. Dit moest ik natuurlijk ook proeven! Udon wordt gemaakt van tarwebloem, water, zout en soba van boekweitmeel (vaak ook tarwebloem, water). Ik heb eerlijk gezegd geen voorkeur…alles was lekker, haha. Ik kan in ieder geval aanraden om verschillende soorten noedels uit te proberen.

lekker eten in Japan#6 Donburi: een betaalbare maaltijd

Donburi heb ik volgens mij het meeste gegeten in Japan. Waarom? Omdat het een betaalbaar gerecht is in Japan, haha. Voor dit gerecht betaal je gemiddeld tussen de € 8,- en € 12,-. Donburi betekent ‘kom’ en is een eenvoudige rijstkomschotel met vis of vlees en groenten. Meestal wordt er ook een saus bij geserveerd en persoonlijk vind ik de variant met bouillon ook heel erg lekker. Het is mij nog steeds een raadsel waarom de Japanners zo dol zijn op rauwe eieren en deze worden dan ook geregeld geserveerd op de donburi. Daar ben ik dan weer geen fan van. Elke regio heeft zijn eigen varianten dus de donburi verveelt nooit.

Lekker eten in Japan

#7 Yakitori: vegetarische variant

Yakitori is heel erg populair in Japan en deze spiesjes bestaan voornamelijk uit kippenvleugels, kippenlevers, kippenhart of kippengehaktballetjes. Mij niet gezien en ik was dan ook heel blij één keer een variant met champignons te treffen. Kon ik het toch een keer proeven. Ik moet eerlijk toegeven dat het erg lekker was dus ik kan mij voorstellen dat vleesliefhebbers helemaal blij worden van deze spiesjes. Ik houd het bij de groentevariant.

#8 Zoetigheden en nog veel meer

In Japan zijn ze dol op zoetigheid…en ik ook. Dat kwam dus goed uit. Of juist niet want het is immers niet goed voor de lijn, haha. Normaliter eet ik buiten Europa geen softijs omdat ik weet dat dit niet altijd veilig is. In Japan kun je echter meer dan prima softijs eten. Nergens ter wereld kun je zo ontzettend veel smaken softijs eten als in Japan.

Mijn eerste softijsje was echter geen schot in de roos. Ik besloot om meteen in het diepe te springen en voor matcha ijs te gaan. Stel nou dat het ontzettend lekker is…dan kun je daar maar beter de eerste dag achter komen toch? Tja…ik bleek het dus niet lekker te vinden. Geen aanrader maar het is wel onwijs populair in Japan. Zwarte sesamijs is wel lekker, maar ik ben persoonlijk toch meer een chocoladeliefhebber.

Probeer gewoon lekker veel zoetigheid uit in Japan zoals bijvoorbeeld de crêpe. Vooral in Tokyo kom je de meest bizarre dingen tegen. Niet nadenken over de calorieën…gewoon doen.

lekker eten in Japan
lekker eten in Japan
ijs japan

Matcha thee

Lekker eten is belangrijk maar drinken natuurlijk ook. Oké, het is geen eten maar de groene matcha thee mag natuurlijk niet ontbreken. In Nederland ben ik een groot verbruiker van groene thee en sinds mijn rondreis door Japan, ben ik ook fan van matcha thee. Matcha is een dikke poederthee die in de traditionele theeceremonie gebruikt wordt. Ik vind het echt heerlijk en heb dan ook een verpakking mee naar huis genomen. Matcha wordt echt overal in verwerkt in Japan…zelfs in de KitKat. Overigens houd ik niet van Japanse groene ijsthee want die is echt heel erg bitter. Bah! Liefhebbers van thee kunnen een groene theeceremonie bijwonen. Zelf had ik er geen tijd meer voor, maar het schijnt zeer de moeite waard te zijn.

Hoe bestel je eten in Japan?

Eten bestellen in Japan is echt kinderlijk eenvoudig, ondanks de taalbarrière. De gemiddelde Japanner spreekt namelijk heel slecht Engels, maar daar hebben ze iets voor uitgevonden. De meeste restaurants hebben namelijk menukaarten met afbeeldingen en de etalages bestaan vaak uit plastic replica’s van de gerechten die geserveerd worden. Dat is serieus heel handig in Japan. Wijs dus gewoon je gerecht aan in het plaatjesmenu of in de etalage. Kind kan de was doen. Zodra je iets wilt vragen, wordt het weer andere koek. Mijn ervaring is dat je er meestal wel uitkomt want als ze zelf geen Engels spreken, halen ze er vaak iemand bij die wel een paar woorden Engels spreekt. Ook kun je altijd nog gebruik maken van een vertaalmachine op je telefoon of zij doen dat voor je. Japanners zijn uiterst beleefd en doen er alles aan om je te helpen.

Ook bestel je geregeld  via een automaat. Je voert dan eerst het geld in (contant) en maakt je keuze. Vervolgens krijg je een ticket die je aan het personeel geeft en krijg je een plekje toegewezen. Binnen no time staat je maaltijd op tafel 🙂

lekker eten in JapanIs eten in Japan duur?

Dat ligt eraan wat jij onder duur verstaat. Het mag duidelijk zijn dat Japan geen Zuid-Oost Azië is. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ik betaalde gemiddeld tussen de € 10,- en € 15,- voor een gerecht en mijn duurste maaltijd was € 25,-. Het ligt er ook een beetje aan waar je gaat eten en wat je eet. Als je ergens gaat zitten, betaal je uiteraard meer dan wanneer je een lunch in de supermarkt haalt. Vlees is overigens duurder dan vis dus dat was weer gunstig voor mij. Wil je de bekende waygu biefstuk proeven, dan betaal je daar ook flink voor. Ook alcohol is niet goedkoop in Japan. Water is meestal gratis in Japan dus ik dronk geregeld water bij mijn eten. Bij de restaurants waar je sushi aan de lopende band kunt eten is groene thee meestal gratis…scheelt toch weer. Ik betaalde gemiddeld tussen de € 16,- en € 20,- als ik sushi aan de lopende band ging eten. Dat valt best mee toch?

Ook op straat kun je meer dan prima eten voor een leuke prijs, maar daar kun je weer niet uitgebreid tafelen. Ik ging geregeld eten in de shopping malls en treinstations. Daar heb je meestal één of meerdere verdiepingen met restaurants. Deze zijn vaak prima geprijsd en er is heel veel keus.

Ontbijt haalde ik wel meestal in de supermarkt omdat de continentale ontbijten in de accommodaties wel flink aan de prijs zijn. Dat had ik er niet voor over en daar kun je dus flink op besparen. Ook haalde ik wel eens lunch in de supermarkt en dan betaal je gemiddeld tussen de € 3,- en de € 5,-. Sommige dingen zijn juist weer erg duur. Ik betaalde bijvoorbeeld € 6,- voor een warme chocolademelk met slagroom wat in verhouding erg veel geld is. Ik was echter zo doorweekt van de regen dat het mij op dat moment niet kon schelen. Die warme chocolademelk had ik op dat moment gewoon onwijs nodig, haha.

Wat als ik geen vlees/vis eet of een voedselallergie heb?

Ik eet dus geen vlees en dat was geen enkel probleem in Japan. Af en toe moest ik wel wat langer zoeken naar een restaurantje, maar over het algemeen is het meer dan prima te doen. Ik vond het vele malen makkelijker dan in andere landen. Wat als je geen vis eet? Er zijn immers heel veel mensen die geen vis lusten. Kun je dan toch naar Japan? Natuurlijk! Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden als je geen vis lust dus wees maar niet bang. Japan is veel meer dan sushi en je kunt dus ook heel lekker eten in Japan als je geen vlees of vis lust.

Tip: als je tijdens je verblijf in een traditionele ryokan slaapt waar de maaltijden inclusief zijn, geef dan bij de boeking duidelijk aan dat je geen vlees/vis eet. Ze houden hier dan rekening mee. Je zou de mensen namelijk in verlegenheid brengen als je tijdens het serveren verkondigt geen vlees/vis te eten. Ze lossen het dan wel voor je op, maar ze vinden het niet prettig. Geef het daarom duidelijk door bij je boeking.

Vegetarisch eten in Japan

En wat nou als je geen vlees én vis eet? Kun je als vegetariër of zelfs vegan naar Japan. Ik zal eerlijk toegeven dat het een behoorlijke uitdaging zal worden, maar onmogelijk is het niet. Japan is in ieder geval het land van de tofu dus daar geen gebrek aan. Zelf ben ik nog steeds geen liefhebber van tofu en ook in Japan kon ik dit niet waarderen. Mijn tip is om flexibel te zijn in Japan. De grootste boosdoener is dashi…een soort bouillon. Het wordt bijna overal in gebruikt, maar er is ook een variant met zeewier. Ook bonitovlokken (visvlokken) worden heel veel gebruikt. Enige flexibiliteit is dus aan te raden en de kans is aanwezig dat je echt wel een keer iets van vlees/vis binnen zal krijgen. Met name de taalbarrière is lastig. Wat kun je eten als vegetariër of vegan in Japan:

 • Miso soep op basis van kombu (zeewier)
 • Noedelsoepen op basis van kombu dashi
 • Dengaku tofu
 • Tsukemono (ingelegde groenten en dit is eigenlijk een bijgerecht of snack…ik vond het erg lekker)
 • Onigiri  (Japanse Rijstballen met zeewier eromheen gewikkeld…let wel op dat ook veel varianten met vlees/vis zijn, maar er zijn ook vegetarische/veganistische opties)
 • Okonomiyaki is makkelijk vegetarisch te maken. Veganistisch is niet mogelijk omdat ei een belangrijk onderdeel is.
 • Kushimono (gekookte stukken groente, wortel, noten e.d. op een prikker)
 • Nasu no Dengaku (aubergine)
 • Yakitori met groenten (erg lekker)
 • Sushi (yep…de mogelijkheden zijn beperkt maar het is mogelijk)
 • Groenten tempura (als je veganistisch bent wel even informeren of er ei in het beslag gebruikt is, maar mijn ervaring is dat dit regelmatig niet het geval is.
Voedselallergie in Japan

Wat als je nou een intolerantie hebt of zelfs een voedselallergie? Zorg dat je ALTIJD een vertaling (op je telefoon of op een briefje) bij je draagt die je laat zien zodra je wilt bestellen. Ze houden hier dan rekening mee. Ik ken iemand die door Japan reisde met een allergie voor ei en dat is best een behoorlijke uitdaging daar. Er mocht bij haar zelfs geen ei in de buurt hebben gelegen op de bakplaat. Die moest dan schoon gemaakt worden…en dat deden ze! Als je maar heel duidelijk (in het Japans uiteraard) omschreven hebt wat je probleem is en dan houden ze daar rekening mee. Japanners willen geen toeristen met allergische reacties in hun restaurant dus als ze twijfelen aan je briefje…krijg je het gerecht niet eens.

lekker eten in Japan

Volgens  mij is het wel heel duidelijk…je kunt ongelooflijk lekker eten in Japan. Ik weet in ieder geval zeker dat ik ooit een keer terug wil naar dit fantastische land. Het was voor mij zelfs heel verleidelijk om dit jaar al terug te gaan, maar dat zit er niet in. Ik ben nog lang niet uitgekeken in Japan en heb nog lang niet alles geproefd 😉

Zijn jullie ook liefhebber van de Japanse keuken?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

lekker eten in japan

*Dit artikel bevat een affiliatelink

 

You may also like

11 comments

Simone 7 april 2020 - 10:31

Leuk artikel, ik wilde graag dit jaar naar Japan maar dat gaat hem denk ik niet meer worden haha. Ik ben ook gek op ramen, en op gyoza’s, en…. en… haha!
Simone onlangs geplaatst…Recept: gepofte zoete aardappel met gerookte biet en in gember gemarineerde appelMy Profile

Reply
Sanne 7 april 2020 - 12:44

Ah ik heb er gelijk trek van. De Japanse keuken is een van mijn favorieten, sowieso sushi en sashimi, maar ook de ramen, zooo lekker. Kan niet wachten tot ik dat zelf in Japan een keer kan ervaren.

Reply
Anouk 8 april 2020 - 20:45

Oh wow, dit ziet er te goed uit! Wat doen je ons aan 😉 Ik denk dat dit een heel handig artikel is ter voorbereiding van een vakantie in Japan. Je geeft heel veel goede tips. Handig om te weten dat het bestellen van eten heel makkelijk is ondanks de taalbarriere. In China koos ik toch vaak voor het gemak en ging ik vaker dan anders naar de McDonalds… Haha oeps. Soms was ik te moe en wilde ik gewoon makkelijk gaan eten.
Anouk onlangs geplaatst…Amanda kampeerde in Costa Rica – haar ervaringen met Nomad AmericaMy Profile

Reply
Linda 9 april 2020 - 21:43

Goed om te weten dat de prijzen best oké zijn en dat je ook prima kunt eten in Japan als je geen visliefhebber bent. Ik hou namelijk niet zo van vis en sushi is dan ook niet echt een reden voor mij om Japan te willen bezoeken. Het andere eten spreekt mij echter wel heel erg aan, dus dat is ook echt een reden om Japan op ons lijstje te zetten, naast de cultuur, steden, dorpen en natuur natuurlijk!

Reply
Jenny 10 april 2020 - 22:39

Ohhhhh, wat een smaakvolle gerechten en foto’s om bij te watertanden. Alleen al voor het eten zou ik naar Japan willen.

Reply
Ann 11 april 2020 - 00:16

Ik had geen idee dat er zo veel verschillende lekkere gerechten te krijgen waren in Japan. Geef mij ook maar direct een boot sushi ! En die pannenkoekjes! Zalig!

Reply
Janet 11 april 2020 - 11:51

Ik zou sowieso naar Japan willen gaan voor het eten. Het lijkt me heerlijk om eens de ‘echte’ sushi te proeven. En de rest natuurlijk ook.. vooral alle zoetigheid en de Ramen.

Reply
Cindy | Backpackfever 17 april 2020 - 15:58

Je bent niet de enige die voor het eten naar Japan zou gaan. Bij mij staat het om dezelfde reden hoog op de bucketlist! Niet alleen vind ik de Japanse keuken erg lekker, het ziet er ook nog eens altijd fotogeniek uit. Zoals ook op jouw foto’s 😉

Reply
Aniek 18 april 2020 - 07:31

Ik eet geen sushi, geen vis uberhaupt. Dus hoewel ik heel graag eens naar Japan zou gaan, houdt dat me wel tegen. Ramen vind ik heerlijk, maar dan wel de vegetarische versie zonder vis graag 😉 Jammer dat je die zo moeilijk hebt kunnen vinden. Al zitten er in je overzicht toch flink wat vegetarische gerechten. Fijn!
Aniek onlangs geplaatst…Getest! Rapha Women’s Pro Team JerseyMy Profile

Reply
lizette 19 april 2020 - 15:23

Herkenbaar, ik zou ook naar Japan willen vanwege het eten! Ik ben een enorme sushi lover, dus niet zo gek dat het land op mijn wensenlijst staat. Maar ook de ramen soep en tempura ben ik dol op. In Hong Kong heb je best veel Japanse tentjes zitten, daar had ik al een klein voorproefje.
lizette onlangs geplaatst…Zo boots je 15 authentieke vakantiemomenten na tijdens je vakantie thuisMy Profile

Reply
Yvonne 19 april 2020 - 21:09

Het water loopt me hier in de mond.. en ik heb net gegeten. Wat een mooie foto’s heb je er ook van gemaakt. Die pannenkoeken zouden denk ik mijn favoriet zijn, ik ga ze echt een keer zelf maken met jouw recept.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.