Langmusi: een klein Tibetaans dorp in China

by DutchieontheRoad
15 comments

Langzaam vervolgen we onze weg door de provincie Gansu. De meest prachtige vergezichten schieten voorbij en in de verte zie ik nomadententen en grote kuddes yaks. Ik ben dol op dergelijk lange reisdagen. Mijn gedachten dwalen af en de klok lijkt even stil te staan. Ik verbaas me over deze totaal andere wereld en kan hier zo intens van genieten. Eventjes ben ik alleen in mijn eigen wereld, maar aan alle lange reisdagen komt ook weer een eind. We arriveren in het Tibetaanse dorpje Langmusi.

Langmusi: een bijzonder dorp op 3800 meter hoogte

Langmusi is een klein dorpje op 3800 meter hoogte. Er zijn twee grote kloosters en hierdoor zie je op staat veel monniken lopen. De hoofdstraat van Langmusi is niet geasfalteerd waardoor het behoorlijk modderig oogt. Vreemd genoeg zie je meerdere enorme gaten in de weg alsof er een putdeksel is weggehaald. Joost mag weten waarom die enorme gaten er zijn. ’s Avonds is het goed opletten want door het gebrek aan straatverlichting zie je de gaten pas op het laatste moment.

Tibetaanse plateau

Leisha’s Café

We verblijven in een nieuw hotel en verrassend genoeg is het een erg luxe hotel voor zo’n klein dorpje. Al snel komen we bij Leisha’s Café terecht en daar blijven we de rest van de middag en avond hangen. Leisha’s Café is een begrip in Langmusi en een begrip onder reizigers. Dat is te zien aan het interieur aangezien iedereen een boodschap heeft achtergelaten in de vorm van vlaggen, t-shirts enz. Leisha’s appeltaart is beroemd en na een proeverij blijkt dat zeer terecht te zijn. Na het bestuderen van de menukaart kom ik al snel tot de ontdekking dat ik de komende twee dagen geen honger hoef te lijden. De geweldige menukaart, overheerlijke gerechten en de warme kolenkachel zijn voldoende om reizigers te doen terugkeren. Lange leve de appeltaart en pannenkoeken!

Serti Gompa Klooster

Serti Gompa ligt iets hoger in de heuvels en is gebouwd in 1748. Het is een erg mooi klooster en we worden rondgeleid door onze Tibetaanse gids. Het bijzondere aan dit klooster is de nabij gelegen skyburial vlakte (letterlijk vertaald een luchtbegrafenis).

De inwoners van Langmusi zijn voornamelijk Tibetanen en dus Boeddhistisch. Boeddhisten geloven in reïncarnatie. Hierdoor geloven zij dat het lichaam niet meer is dan een tijdelijke behuizing voor de ziel. Als een persoon overlijdt, blijft er volgens hen slechts het lichaam over en de ziel ondergaat een wedergeboorte in een ander mens of dier. Bij een skyburial wordt het lichaam naar een open vlakte in de bergen gebracht. Het naakte lichaam wordt neergelegd en er worden inkepingen in de huid gemaakt. Dit doet men om het lichaam toegankelijker te maken voor roofvogels. Het lichaam wordt dus opgegeten door roofvogels, voornamelijk gieren. Onze Tibetaanse gids weet niet of er die ochtend ook daadwerkelijk een skyburial ceremonie is. De vorige groep kon toevallig wel een ceremonie bijwonen omdat er net iemand was overleden.

Skyburial in Langmusi

Ik loop enigszins twijfelend naar deze bijzondere plek. Mocht er toch een ceremonie zijn, besluit ik ter plekke of ik dat aan kan of niet. In Tibet zijn skyburials niet toegankelijk voor publiek maar in Langmusi hebben ze er geen problemen mee. Bij aankomst blijkt er geen lichaam te liggen maar op een afstand zie je wel gieren vliegen. Na nader onderzoek blijkt er vrij recent een lichaam te hebben gelegen. Her en der zie je botten verspreid liggen en er ligt ook een schedel. Ik vind het toch wel vrij luguber maar in feite geven ze je lichaam aan moeder natuur. Een ding is duidelijk: ik heb nog nooit een ‘begraafplaats’ gezien met zo’n uitzicht. De meningen zijn verdeeld en het roept gemengde gevoelens op.

Terwijl we terug lopen worden we vrolijk begroet door twee Chinese dames terwijl onze vriendelijke Tibetaanse gids compleet wordt genegeerd. Dit komt helaas vaak voor. Het is algemeen bekend dat Tibet bezet is door het communistische China. De Tibetaanse religie staat onder scherp toezicht van de Chinese overheid en is aan allerlei beperkingen gebonden. Kloosters staan onder toezicht van het ‘Religieus Bureau’, een Chinese overheidsinstelling.

Langmusi

Langmusi

Kerti Gompa Klooster

Ook wij stuiten op een dergelijke controle. Terwijl we door het Kerti Gompa klooster lopen worden we aangesproken door een groep Chinese mannen. Wij, achteloze westerse toeristen, denken dat het om Chinese toeristen gaat. Een man spreekt uitstekend Engels en blijkt nota bene in Utrecht te hebben gestudeerd.

Hij vraagt wat we in hemelsnaam in Langmusi doen en nadat we netjes hebben verteld dat we op vakantie zijn, vragen we waarom hij in Langmusi is (nieuwsgierige Hollanders ook altijd). Hij legt uit dat hij voor zaken in Langmusi is en uiteindelijk blijkt dat hij voor onderzoek in dit Tibetaanse dorpje is. Het wordt ineens angstvallig stil en we zien twee politiewagens en een aantal geblindeerde busjes bij het klooster staan. We snappen wat er gaande is en zeggen de Chinese man snel gedag. Voor ons is het meteen duidelijk dat het om een controle van de Chinese overheid gaat. Ook hier op het Tibetaanse plateau zie je helaas de onderdrukking van Tibet.

Langmusi

Een prachtige wandeling door de Namo Gorge

Terwijl we het klooster achter ons laten, maken we een mooie wandeling door de Namo Gorge. Deze kloof bestaat uit steile Alpenachtige bergen. Er is een heilige grot en daar treffen we vele gebedsvlaggen. De wandeling is echt heel erg mooi en uiteindelijk komen we bij een prachtige vallei.

Namo Gorge

Afscheid in de sneeuw

De laatste ochtend in Langmusi staat ons een vreemde verrassing te wachten…sneeuw! Op de dag van vertrek ligt er een dik pak sneeuw en zien we de monniken door de sneeuw lopen. Een onverwachte maar wel een leuke verrassing. Ik eet mijn laatste bananenpannenkoek en we nemen afscheid van Leisha en haar man. Mijn pijn in mijn hart laat ik het mooie Langmusi achter me…een bijzondere plek met zijn bijzonder vriendelijke bevolking.

Wil je meer lezen over mijn reisroute door China? Lees dan hier meer over mijn drieweekse route.
Langmusi

Langmusi, China

Tibetaanse plateau

Hebben jullie deze regio wel eens bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

15 comments

Yvonne 13 augustus 2016 - 17:31

Dat doe je goed, elke keer als je weer een post plaatst over deze regio wil ik meteen weer terug die kant op. Eindelijk ook dit mooie gebied met eigen ogen zien… en een seconde later realiseer ik me dan weer dat dit China is. 🙁 😉
Yvonne onlangs geplaatst…Treinreis Ella – Haputale met een twistMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2016 - 19:28

Haha, misschien ooit 😉 . Het is inderdaad een schitterend gebied maar ik begrijp je haat-liefdeverhouding helemaal.

Reply
Jacomijn - Safe and Healthy Travel 13 augustus 2016 - 23:37

Ik ben er nog nooit geweest maar het staat zeker hoog op mijn lijstje. Vooral na die geweldige foto’s van je!!
Jacomijn – Safe and Healthy Travel onlangs geplaatst…Thajiwas Gletsjer beklimmen – Sonamarg IndiaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 augustus 2016 - 19:29

Zeker een keer naar toe gaan Jacomijn! Ik vond dit gebied het mooiste deel van mijn reis 🙂 .

Reply
Jenny - ikreis.net 16 augustus 2016 - 01:32

Ik vond Tibet echt een geweldige bestemming. Prachtige landschappen, vriendelijke mensen en op veel plaatsen wapperende gebedsvlaggetjes.

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2016 - 19:59

Tibet zou ik ook nog heel graag een keer naar toe willen. Zo jammer dat dit stukje ‘voormalig Tibet’ onder China valt tegenwoordig.

Reply
ivonne 16 augustus 2016 - 13:28

Ik was jaren geleden in Tibet en genoot! Onze reis eindigde met 2 dagen Peking en laat ik nu net (na al die tekenen van onderdrukking van de Tibetanen) een hele erge hekel aan China hebben gekregen. Heel moeilijk om te verkroppen dat dit soort dingen kunnen gebeuren en je zelfs niet eens contact mag hebben met de gewone lokale bevolking. Ik zou graag nog een keer terug willen en dan misschien een mooie trekking maken. Die man met bril vind ik nog steeds een geweldig mooie foto!
ivonne onlangs geplaatst…Bodie; de mooiste ghost town van west Amerika.My Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2016 - 19:58

In Tibet ben ik helaas nog nooit geweest maar ik zou er wel heel graag naar toe willen. Langmusi valt tegenwoordig onder ‘China’ en daar zie je de onderdrukking ook heel goed. Zo jammer. Toen wij weer terug in ‘echt China’ waren, keek ik ook heel anders tegen de Chinezen aan.

Reply
Stéphanie 18 augustus 2016 - 13:02

Geweldig die sneeuw op jullie laatste dag! Zo’n skyburial zou ik zelf ook niet graag willen bijwonen, daar ben ik te gevoelig voor. Wel mooi dat het lichaam aan de natuur wordt geschonken, dat is misschien zelfs beter dan een lichaam in een kist onder de grond laten verdwijnen.
Stéphanie onlangs geplaatst…De prachtige Opaalkust in beeldenMy Profile

Reply
Stéphanie 19 augustus 2016 - 19:49

Dit lijkt mij een prachtige omgeving en wakker worden met sneeuw, daar zou ik helemaal gelukkig van worden!
Stéphanie onlangs geplaatst…Voorbereiding roadtrip Oost Canada: natuurparken van OntarioMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2016 - 19:56

Ik was eerlijk gezegd iets minder gelukkig op dat moment. Ik stond onder de douche toen mijn reisgenoot riep dat het had gesneeuwd. Ik riep heel hard “Neeeeeeee”. Ik had totaal geen kleding bij me voor deze weersomstandigheden. Gelukkig sneeuwde het slechts één dag maar koud was het wel. Brrrr. Op sneeuw hadden we totaal niet gerekend want het was nog veel te vroeg voor sneeuw, maar mooi was het inderdaad wel.

Reply
Ellen 11 september 2016 - 17:47

Ik heb Langmusi in 1997 bezocht. Er was toen alleen een heel basic en vies hotel. Maar er was een heel klein restaurantje, waar ze de “best apple pie” in the world maakten. Heerlijk!!! De kinderen werden er na de bestelling van de appeltaart op uit gestuurd om appels te kopen. Dus het was echt vers gemaakte appeltaart. Heerlijk. Langmusi als plaats en de kloosters stelde(en) in 1997 nog heel weinig voor. Toeristen kwamen er toen ook nog nauwelijks. Wel goede herinneringen aan Langmusi. Hoop Langmusi ook weer aan te doen tijdens mijn Amdo-reis volgende maand oktober. Ik ben helemaal weg van de Tibetaande cultuur en Tibetanen zijn zulke vriendelijke mensen. Ben al 10 keer in Tibet geweest en heb ook in Kham (Tibetaans cultuurgebied in Chinese provincies, net als Amdo) gereisd.
Ellen onlangs geplaatst…My winter trip to Tibet in 2016My Profile

Reply
Merlijn 18 juni 2020 - 01:01

De lijst is klein maar ik heb het mogen bezoeken in 2008 met mijn toenmalige vriendin. Een bijzondere plek waar we toen een trip hebben geboekt met paarden. Overnachting bij een familie in een Yurt. Ik vond Langmusi samen met Xiahe en Litang een van de meest indrukwekkende dingen die heb gezien tijdens mijn reis in China.

Reply
Ed Buijs 24 januari 2021 - 19:50

hi dutchie

Ik was eind september 2012 in Langmusi. Ik hoorde van hollandse toeristen in de hostel over het luchtbegraven, maar wist niet dat het vlak achter het klooster gebeurde. Blijkbaar gebeurde het ook niet op dat moment want de gieren had ik niet gemist. Ik fotografeer ook graag, maar jou fotos in Langmusi zijn mooier. Dank voor je post, het helpt me achteraf om beter te begrijpen waar ik geweest ben. Weet jij of het de Ba (zoroasters) waren die aan luchtbegaven doen?

Reply
DutchieontheRoad 6 februari 2021 - 17:39

Ik durf het niet te zeggen Ed. Het is ook al wat jaartjes geleden dat ik in Langmusi was (2011) Ik vond het wel een hele bijzondere plek en had het voor geen goud willen missen.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.