Het Labrang Klooster in Xiahe: magisch mooi

by DutchieontheRoad
3 comments

Na een nachttrein, zes uur bus, dertig overstekende koeien, vijftien ezels, zes geiten en twee spookrijders zijn we eindelijk aangekomen in Xiahe. Dit Tibetaanse dorp is gelegen in een mooie vallei op bijna 3000 meter hoogte. Xiahe ligt in Amdo, een gebied dat eeuwenlang deel uitmaakte van Tibet en dat zie je duidelijk. De bevolking bestaat voor ruim de helft uit Tibetanen. De andere helft van de inwoners zijn voornamelijk Hui, Chinese moslims en Han-Chinezen. Aan het einde van de straat vind je het beroemde zestiende-eeuws Labrang klooster.

Het dorpje Xiahe is niet meer dan lange straat met aan weerszijde winkeltjes, restaurantjes en een aantal hotels. Werkelijk overal kom je monniken tegen, in de cafés en zelfs in de sportwinkel trof ik drie monniken die nieuwe sportschoenen aan het bewonderen waren 😉

Labrang Klooster in Xiahe

Het Labrangklooster werd gesticht in 1709 en is een van de grootste Tibetaanse kloosters van China en is één van de zes belangrijkste heiligdommen van de School der Geelmutsen. Het is een fantastische schatkamer van de Lama-cultuur, met meer dan 60.000 Boeddhabeelden en een uitgebreide collectie Boeddhistische geschriften en wetenschappelijke werken. Het klooster kent achttien hallen, zes onderwijsinstituten, een gouden stoepa, een debateerruimte en heeft een bibliotheek van bijna 60.000 soetra’s.

Labrang, Xiahe

Vanaf een afstandje zie je het gouden dak schitteren in de zon en overal zie je monniken lopen. Wij worden rondgeleid door een monnik die zo snel Engels spreekt dat je er nog steeds niets van snapt. In de gebedsruimtes mag niet gefotografeerd worden maar dat maakt ook niet uit, het is een geweldige ervaring die je in foto’s niet kunt uitdrukken. Overal tref je monniken aan in gebed, wat zeer bijzonder is om te zien. Na de rondleiding dwaal ik nog een tijdje alleen rond om te fotograferen. Niet iedere monnik is daar van gecharmeerd maar als je het vriendelijk vraagt, hebben de meesten er geen problemen mee.

Korla

Een bezoek aan het Labrang Klooster is niet compleet zonder het lopen van de korla. Om het klooster loopt een pelgrimsroute, een pad van 3 kilometer waarlangs maar liefst 1174 gebedsmolens te zien zijn. Natuurlijk loop je met de klok mee – anders brengt het ongeluk – en als je het helemaal goed wilt doen, geef je elke gebedsmolen een duwtje.

Wij lopen een klein stuk van de pelgrimsroute en trekken nadien de hoogvlakte op voor een uitzicht over Xiahe. Tijdens het klimmen voel je de hoogte goed want na twee minuten klimmen heb je drie minuten nodig om bij te komen. Ik voel me net een bejaarde vrouw tijdens de beklimming maar het uitzicht maakt alles goed.

Labrang Klooster

Graslanden en het prachtige Tsewey Klooster

Als je dan toch in Xiahe bent, vergeet dan vooral niet de graslanden van de hoogvlaktes op te gaan. Drink onderweg een kopje yakthee (yak 🙁 !) bij de lokale bevolking, bezoek het prachtige Tsewey Klooster, bewonder kuddes Tibetaanse yaks, fotografeer kristalheldere bergmeertjes en wandel over de prachtige grasvlaktes.

Xiahe

Labrang Klooster

Xiahe

Waar verblijven?

Verwacht absoluut geen luxe op het Tibetaanse plateau want je zult hier wel wat water bij de wijn moeten doen. Wij verbleven in The Overseas Tibetan Hotel en dat was voor deze omgeving echt prima. Dit authentieke hotel is gelegen in de hoofdstraat van Xiahe op tien minuten loopafstand van het Labrang Klooster. De kamers zijn ruim en schoon en er is warm water. Het hotel heeft een eigen café waar ontbijt, lunch en diner geserveerd wordt.

Het hotel is in 2013  gerenoveerd waardoor er inmiddels ook Wifi beschikbaar is in de lobby. Mijn ervaring is dat de kamers aan de voorkant ruimer, netter en vooral ook warmer zijn dan de kamers aan de achterzijde, maar het kan goed zijn dat de kamers aan de achterzijde na de renovatie zijn ‘gemoderniseerd’. Toentertijd hadden wij ook niet 24 uur beschikking over warm water maar dat blijkt inmiddels wel zo te zijn, wat uiteraard wel zo prettig is 😉 Ik vond het persoonlijk een zeer prettig hotel waar je ontzettend vriendelijk geholpen werd.

Meer lezen over mijn reisroute door China? Lees dan meer over deze drieweekse route.

Xiahe

Zijn jullie wel eens in Xiahe geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

3 comments

Aniek -travelwriter.nl 25 juli 2016 - 20:25

Soms is het ook wel mooi, als je op een bepaalde plek niet mag fotograferen. Dat geeft je wel extra rust. Maar als je na je reis deze foto’s hebt om terug te kijken, wauw!
Aniek -travelwriter.nl onlangs geplaatst…Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in GriekenlandMy Profile

Reply
Sanne 25 juli 2016 - 20:43

De foto’s zijn ook magisch mooi! Ik wil zo graag een keer naar Tibet!! Het lijkt me zo bijzonder. Je artikel bevestigd dat alleen maar weer. Wat moet dat een gave reis geweest zijn.
Sanne onlangs geplaatst…Waarom je deze 4 stranden in Sri Lanka niet mag missen!My Profile

Reply
Ellen 11 september 2016 - 17:34

Ja, Xiahe met zijn Labrang Klooster is geweldig om te bezoeken. Ik was er voor het eerst in 1997. Toen was het nog echt een slaperig stadje en alles was er heel basic. Ik was er vervolgens weer in 2007. Het was toen al veel moderner geworden. Er reden toe auto’s en de monniken liepen met mobieltjes rond en aten in de restaurants. In oktober a.s. ga ik (weer) rondreizen in Amdo en ik zal waarschijnlijk ook in Xiahe komen. Ben benieuwd hoe ik het deze keer aantref.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.